PERJANTAI 17.10.08
1. FATAHIN johtavat virkailijat ovat tehneet strategisen päätöksen aloittaa kansan vastarinta (popular uprising) Juudean ja Samarian juutalaisasukkaita vastaan, kertoo www.worldnetdaily.com artikkelissaan. Hyökkäykset tulisivat käsittämään kivien heittelyä, palopommeja sekä molotovin coktaileja, lähinnä nuorten palestiinalaisten toimesta.
ARTIKKELISSA kerrotaan, että tämän tarkoituksena on painostaa Israelia vetäytymään pois Juudeasta ja Samariasta ja jouduttaa Palestiinan valtion perustamista ennen vuoden loppua. Sillä uskotaan voitavan tyydyttää kovanlinjan palestiinalaisia, jotka vaativat kovempia otteita ja hyökkäyksiä israelilaisia vastaan, kerrotaan artikkelissa PA:n johtajien selittävän.
PÄÄTÖKSEEN lienee vaikuttanut myös al-Aksan aktivistien liittyminen suurin joukoin PA:n turvallisuusjoukkoihin, joita USA kouluttaa Jordaniassa ja Jerikossa. Al-Aksa on ollut kaikkein aktiivisin hyökkäyksissä israelilaisia vastaan vuodesta 2000 lähtien. Monet sen jäsenistä ovat suostuneet Israelin ja PA:n sopimaan ns. armahdusohjelmaan, jonka mukaisesti he luopuvat aseistaan ja lupaavat kirjallisesti lopettaa osallisuutensa terrorismiin. Ohjelmassa mukana olevat vapautetaan IDF:n ja Shin Betin etsittyjen terroristien listoilta. Varsin useat tällaiset vapautetut ovat kuitenkin jääneet kiinni antauduttuaan uudelleen väkivaltaan. (Debkafile)
2. IDF JA PA viimeistelevät 700 PA:n turvallisuusmiehen sijoittamista Hebroniin siellä olevan 2000 PA:n poliisin lisäksi. Päätöksen IDF:n puolesta teki kenraalimajuri, armeijan keskusjohdon OC komentaja, Gadi Shamni ”vahvistaakseen presidentti Mahmoud Abbasin asemaa”, kuten oikeaoppinen terminologia kuuluu.
Prikaatikenraali Yoav Mordechai, joka johtaa Juudean ja Samarian siviilihallintoa, sekä eversti Udi Ben-Muha, Juudean prikaatin komentaja, neuvottelevat PA:n vastaavien osapuolten kanssa viimeistelläkseen PA:n turvallisuusjoukkojen sijoittamisen aikataulun ja muita operaatioon kuuluvia järjestelyjä.
HEBRONIN alueella asuvat juutalaiset pelkäävät yhteenottojen PA:n kanssa lisääntyvän tämän johdosta, vaikka PA lupaa, että joukot partioivat kaukana juutalaisasukkaista.
Juutalaisyhteisöjen edustaja Orit Struck sanoo, että aseitten ja poliisivoimien lisääminen Hebronin palestiinalaisalueilla on vaarallista, vaikka operaation tarkoituksena olisikin estää Hamasin vallankaappaus. Juutalaisasukkaat Gush Etzionissa ja Hebronin kukkuloilla ovat ottaneet yhteyttä poliitikoihin painostaakseen heitä estämään IDF:n salliman operaation. Kansanedustaja Gilad Erdan (Likud) matkustaa alueelle kerätäkseen informaatiota asiasta.(JP)
3. IDF JA SHIN BET pidättivät torstaina yhteisessä operaatiossa neljä Islamic Jihadin terrorisolun jäsentä Kabatiyassa Jeninistä etelään.
He löysivät operaation yhteydessä 20 kg pommeja, jotka rajapoliisin pioneerit myöhemmin tuhosivat turvallisesti.
Aiemmin torstaina sotilaat ampuivat palestiinalaisen, joka oli aikeissa heittää palopommin heitä kohti. Tapaus sattui Kafr Malikissa, Ramallahista koilliseen. Sotilaat kertoivat, että tämä 20-vuotias Aziz Yousef kuului kolmen hengen ryhmään, jotka lähestyivät sotilaita pimeän suojassa. Sotilaat avasivat tulen miehiä kohti, koska he eivät välittäneet varoituslaukauksista. Kaksi muuta ryhmän jäsentä pääsivät pakoon pimeän turvin.
Torstain vastaisena yönä kuoli saamiinsa haavoihin Ramallahin sairaalassa palestiinalainen, 21-vuotias Muhammad Ramahi, joka samoin oli aikeissa heittää palopommin sotilaita kohti. Hän kuului ryhmään palestiinalaisia, jotka hyökkäsivät armeijan tukikohtaa vastaan keskiviikkona lähellä Jalazun pakolaisleiriä, 7 km Ramallahista pohjoiseen. Ramahi haavoittui sotilaitten avattua tulen häntä kohti hänen pitäessään kädessään savuavaa pommia. (JP)
4. ISRAELIN puolustusministeriö kieltää eilen julkisuudessa kiertäneet huhut, että se olisi suostunut Hamasin esittämään vaatimukseen vapautettavien palestiinalaisvankien määrästä. Israelin neuvottelija Gilad Shalitin vapauttamiseksi Hamasin vankeudesta Amos Gilad matkusti viime viikolla Kairoon jatkaakseen keskusteluja Egyptin tiedustelupäällikkö Omar Suleimanin välityksellä. Puolustusministeriö vakuuttaa, että keskustelujen pääaiheena Giladin ja Suleimanin välillä on tulitaukosopimuksen jatkaminen Israelin ja Hamasin välillä. Shalitin tapauksesta keskustellaan ministeriön mukaan vain osana tulitaukosopimusta.
SAUDILÄHTEISIIN viitaten eilen tiedotettiin, että Israel on suostumassa vapauttamaan Hamasin vaatimat 450 turvallisuusvankia Israelin uuden hallituksen toimesta, ja myöhemmin 550 vankia oman valintansa mukaan. Puolustusministeriö vakuuttaa, ettei uutisessa ole perää, ja että Kairon neuvotteluissa keskitytään tulitaukosopimuksen hoitoon liittyviin asioihin. Ministeriössä arvioidaan lisäksi, että vuoto voi olla Egyptin tahallisesti julkistama, koska Egypti pelkää, että Hamas voi kääntyä toisen välittäjän puoleen ja hylätä Egyptin välityksen.
EGYPTIN ulkoministeri Ahmed Aboul Gheit syytti torstaina Hamasia BBC:n haastattelussa, että Hamas käyttää Gilad Shalitia hyväkseen painostaakseen sen varjolla Egyptiä avaamaan Rafahin terminaalin Gazasta Siinaille. Gheit syyttää Hamasia, ettei sen tarkoituksena ole saada helpotusta gazalaisten elämään vaan saavuttaa sen kautta laillisuuden leiman. Hän vakuutti, ettei Egypti tee palveluksia järjestöille, jotka eivät sitä ansaitse, viitaten sillä Hamasin vallankaappaukseen Gazassa.
HAMASIN edustaja Sami Abu Zuhri totesi Gazassa, ettei se onneksi neuvottele Egyptin ulkoministeriön vaan tiedustelupalvelun kanssa.
EU:N RAJA-AVUSTUSJOUKKOJEN päällikkö Rafahin rajaterminaalissa italialainen kenraaliluutnantti Pietro Pistolese, 67, joka on johtanut EU:n joukkoja Rafahissa vuodesta 2005 lähtien, vetäytyy virastaan ja hänen paikalleen määrätään toinen henkilö marraskuun lopulla. Rafahin terminaali, jota valvotaan virallisesti, on ollut suljettuna kaikilta osin kesäkuusta 2007 lähtien, jolloin Hamas kaappasi vallan Gazan kaistalla. Egypti on päästänyt joitakin erikoisryhmiä terminaalin kautta Egyptiin, kuten sairaskuljetuksia ja vip-henkilöitä.
EU on pitänyt 18 hengen runkomiehistön Ashkelonissa kaiken varalta, ja jos tehdään päätös terminaalin avaamisesta, Euroopasta lennätetään 36 tarkkailijaa 2 viikkoa ennen terminaalin avausta. Ennen Gilad Shalitin kidnappaamista heinäkuussa 2006 EU tarkkailijajoukkoja oli Rafahissa 107 henkilöä. Pistolese palaa Italiaan, hänen seuraajaansa ei vielä tiedetä. (JP)
5. IDF ON VÄLILLÄ kieltänyt kokonaan juutalaisten pyhiinvaellusmatkat Sikemissä sijaitsevaan Josefin mausoleumiin pelätessään palestiinalaisten vastatoimia. Paikka oli juutalaisten vapaasti saavutettavissa lokakuuhun 2000 saakka, jolloin alkaneitten kakkos-intifadan väkivaltaisuudet pakottivat IDF:n sulkemaan paikan juutalaisilta. Pienen mausoleumin yhteydessä toimi Od Yosef Hai yeshiva.
MAUSOLEUMIN lähellä käytiin kiivasta taistelua IDF:n ja palestiinalaisten välillä tässä kuussa 8 vuotta sitten. Taistelussa kuoli kuusi palestiinalaista ja rajapoliisi Madhat Yusef, jota sotilaat eivät saaneet pelastettua kiivaan tulituksen vuoksi, vaan hän kuoli haavoihinsa. Palestiinalaiset vandaalit ryöstivät paikalta kaiken, jolla oli jotain arvoa ja polttivat loput, myös mausoleumin, ja täydensivät hävitystyön pyrkien hajottamaan mausoleumirakennuksen.
TORSTAINA arviolta 1000 pyhiinvaeltajaa matkusti busseissa Nablusin kautta mausoleumille. Monilla mukanaolijoilla oli hyvin tunnepitoiset syyt käydä Josefin haudalla, jonne Raamatun kertomuksen mukaan hänen balsamoitu ruumiinsa vietiin. (Jos.24:32) Eräs kuukauden sisällä häitään odottava nainen halusi ottaa seinissä olevaa nokea mukaansa ja sivellä sitä tulevan miehensä otsaan heidän vihkiäisseremoniansa yhteydessä.
IDF on antanut ryhmien vierailla mausoleumissa, jos vierailusta sovitaan etukäteen IDF:n kanssa. Jotkut pienryhmät ovat käyneet haudalla omintakeisesti. (JP)
6. UUTISOTSIKOITA
- Acren mellakoitten pelottamina 20 palestiinalaisperhettä pakeni kodeistaan. Heidät majoitettiin tilapäisesti hotellihuoneisiin. Heidän sallitaan palata koteihinsa succotin jälkeen. (JP)
- Livnin ja Shasin puheenjohtajan Eli Yishain väliset keskustelut eilen eivät johtaneet läpimurtoon. Kadiman taholta kerrotaan, että Yishain vaatimukset rekisteröitiin ja niitä harkitaan yhdessä talousministerin kanssa. Keskusteluja on tarkoitus jatkaa sapatin jälkeen, ehkä jo lauantai-iltana. (ynetnews)
- Livnin taktiikkana on joittenkin tarkkailijoitten mukaan sopia ensin muitten hallituskumppaneitten kanssa, ja sitten painostaa Shasia luopumaan ainakin osittain vaatimuksistaan, joita Kadimassa pidetään liioiteltuina. (ynetnews)
- Israelissa pelätään, ettei sähköntuotanto pysty tulevaisuudessa täyttämään kasvavaa tarvetta, mikä voi johtaa sähkönkatkoksiin. (ynetnews)
- Karibianmerellä 12 israelilaista panttivangeiksi ottamat kiinalaiset työntekijät ovat vapauttaneet osan vangeistaan.(JP)
- Poliisi pidätti eilen 41-vuotiaan miehen Netaniyassa. Häneltä takavarikoitiin 40 sitruunaa, joita hän oli tuottanut Iranista, mutta joitten sisus oli täytetty oopiumilla. Asunnossa asuva mies kieltää syyllisyytensä. Asunto kuuluu hänen isälleen. Oopiumi oli saatu sitruunan sisään kuorta rikkomatta. (JP)
- Kiina kieltäytyy tukemasta Iranin vastaisia sanktioita, koska USA myy aseita Taiwanille. Iran esittää, että ydinaseet kiellettäisiin kaikkialla maailmassa, ja että se valittaisiin YK:n turvallisuusneuvostoon. Paikan saanee Japani. (JP)
- Jerusalemin kristillinen suurlähetystö kerää allekirjoituksia kristillisten järjestöjen merkkihenkilöiltä nostaakseen oikeusjutun Iranin presidenttiä Mahmoud Ahmadinejadia vastaan. (JP)
- Kuwaitilainen lehti kertoo, että presidentti Bush lähetti Abbasin välityksellä salaisen kirjeen Syyrian presidentti Assadille. Bush tarjoaa siinä Golanin ylänköä sitä vastaan, että Syyria katkaisee yhteytensä Iranin kanssa.(ynet)
- Suomesta odotetaan 3600 turistia talvikauden aikana suorilla lennoilla Eilatiin.

Comments

Popular posts from this blog

PERJANTAI 03.02.2017

Sunnuntai 22.08.2021

Tiistai 17.08.2021