MAANANTAI 25.09.06
1. SYYRIA
Syyrian presidentti Bashar Assad kertoi saksalaislehden Der Spiegel haastattelussa, ettei Syyrialla ole mitään aikomuksia yrittää hävittää Israelia maailman kartalta. Lienee syytä lisätä, että palestiinalaisten, Egyptin ja Jordanian koulukartoissa Israelia ei taida nytkään esiintyä, sen tilalla on Palestiina.
Assad kuitenkin totesi huomioineensa, ettei Israelin nykyinen hallitus ole ehkä valmis rauhaan Syyrian kanssa, mistä Israelin hallituksen edustaja syyttää Assadin hallitusta, eli Syyria puhuu itsensä pussiin. Assad totesi haluavansa rauhaa, mutta jos hänen toiveensa ei toteudu, ehkä eräänä päivänä hän katsoo sodan olevan ainoa mahdollisuus. Hän myös opasti eurooppalaisia tuhlaamasta aikaansa yrittämällä estää Hizbullahia aseistautumasta, koska ”vastarintajärjestöä on mahdoton estää hankkimasta aseita”. Saksalaiset sota-alukset ovat valmistautumassa purjehtimaan Libanonin rannikon edustalle valvomaan, etteivät Hizbullahin aselaivat pääse Libanoniin. Israelin hallitus odottaa, että Syyria todistaisi rauhantoiveensa, karkottaisi terrorijärjestöjen toimistot Damaskoksesta ja lopettaisi Hizbullahin tukemisen ja aseistamisen.
2. PALESTIINA
PA:n puheenjohtaja Mahmoud Abbas joutui noloon tilanteeseen kertoessaan YK:ssa, että yhteishallitus Hamasin kanssa on periaatteessa sovittu, ja että Hamas tunnustaa Israelin, mikä oli yksi avainkysymyksistä.
Hamasia edustava PA:n pääministeri Ismail Haniyeh kuitenkin totesi Gazassa, ettei Hamas tule koskaan tunnustamaan Israelia eikä suostumaan muihinkaan kvartetin vaatimuksiin. Haniyeh tulkitsee aiempien sopimusten hyväksymisen siten, että Hamas hyväksyy ne sopimukset, joiden se katsoo hyödyttävän palestiinalaisia. Väkivallasta luopumista se ei voi hyväksyä, koska sen mielestä kansan vastarinnan tulee jatkua niin kauan, kuin palestiinalaisalueiden miehitys jatkuu, millä tarkoitetaan koko Jordanjoen länsipuolista aluetta, siis Israelin aluetta kokonaisuudessaan.
Fatahin edustajat puolestaan toteavat, ettei Fatah myöskään ole tunnustanut Israelia, koska se ei ole katsonut tarpeelliseksi tehdä sitä, sillä PLO, joka edustaa kaikkia palestiinalaisia, on tunnustanut Israelin. Tällä silmänkääntötempulla Fatah kosii Hamasia hallitukseen. EU:n edustajat ovatkin kallistumassa tällaisen PA:n hallituksen hyväksymisen kannalle, mikä ratkaisisi turhan kauan jatkuneen pullonkaulan. Euroopan valtiot ovat sormet syyhyten odottaneet tilaisuutta päästä irrottamaan jo valmiiksi myönnetyt rahavarat PA:n tyhjiin kassakirstuihin ja lopettamaan näin puheet PA:n alueilla syntyvästä toimeentulokriisistä.
3. IRLANTI
Israelilaiset akateemikot ovat häiriintyneet pahoin kesken uuden vuoden juhlallisuuksia saatuaan tiedot, että 61 Irlannin akateemikkoa esittää The Irish Times lehdelle lähettämässään allekirjoitetussa kirjelmässä EU:lle Israelin akateemisten instituutioiden boikottia, sekä kansallisella että eurooppalaisella tasolla.
Akateemikot perustelevat esitystään siten, että Israelin hallitus näyttää olevan kuuro maailman johtajien ja YK:n päätöslauselmien moraalisille vaatimuksille. Esitys, joka julkistettiin 16. syyskuuta, syyttää Israelia väkivaltaisesta palestiinalaisten alistamisesta miehitetyissä territorioissa ja Libanonin kansaa vastaan ja vaaditaan, että boikottia jatketaan kunnes Israel alistuu YK:n päätöslauselmiin ja lopettaa PA:n alueitten miehityksen.
Jerusalemin heprealaisen yliopiston luennoitsija tri Alexander Yacobson toteaa: ”Näyttää ilmeiseltä, ettei ole olemassa yleistä normia boikotin vaatimisesta, vain syrjintä.” Hän jatkaa, etteivät esittäjät vaadi vastaavaa boikottia jokaista valtiota kohtaan, jonka politiikan kanssa he ovat eri mieltä, kuten esim. Sudan tai Kiina, joitten akateemikoilla on laajat suhteet Euroopan kanssa. Siten, Yacobson toteaa, koska ei ole olemassa yleistä normia, syytökset ovat pelkästään Israelin vastaisia ja kysyy, mitä he vastustavat Israelissa. Ja miksi he eivät edes vaadi palestiinalaisia luopumaan terrorismista? Vaikka EU asetti boikotin Hamasia vastaan, se ei vaatinut palestiinalaisten akateemisten instituutioiden boikottia.
Professori James Bowen Corkin yliopistollisen opiston ATK-osastolta, joka oli yksi allekirjoittajista, sysää syrjään Yacobsonin vastaväitteet selittäen, että tämä on tavallisen israelilainen yritys väistää vastuuta. Hän selittää Corkin osallistuneen joihinkin muihinkin boikottivaateisiin, kuten yhteistyöhön Shanghain kanssa tai solidaarisuuskampanja kurdien puolesta. Hän piti ilkeinä vihjauksia Israelin tuomitsemisesta kansanmurhana ja selitti, ettei tämä syytös koske Hamasia, sillä ”konfliktin lopettaminen riippuu hyökkääjästä, ja hyökkääjä on Israel.” Hänen mielestään maailma näkee Israelin hitaasti tiukentavan hirttosilmukkaa palestiinalaisten ympärillä saadakseen heidät muuttamaan pois maasta. ”Tätä täytyy vastustaa boikotoimalla.”
(JP 25.09. Haviv Rettig)
4. TERRORISTEJA OSLOSSA
Norjan poliisi pidätti viime viikon tiistaina neljä miestä syytettyinä Oslon juutalaisen synagogan tulittamisesta aikaisin viime viikon sunnuntaina sekä suunnitelmista räjäyttää Israelin ja USA:n lähetystöt.
Oslon tuomioistuin päätti pidentää kolmen syytetyn pidätysaikaa tutkimusten ajaksi. Neljän mies vapautettiin.
He ovat kaikki Norjan kansalaisia, Arfan Qadeer Bhatti, 29, syntyisin Pakistanista; Andreas Bog Kristiansen, 26 norjalaissyntyinen, ja Mohammed Adnan Nabi, 28 pakistanilaissyntyinen.
Miehet pidätettiin syytettyinä Mosaic uskonnollisen yhteisön synagogan tulittamisesta, he ampuivat 13 luotia rakennuksen seiniin ja ikkunoihin. He eivät tienneet, että poliisi oli asettanut kuuntelulaitteen heidän autoonsa, ja että poliisi tallensi keskustelut autossa nauhalle, joka esitettiin oikeudessa.
Bhatti ja Kristiansen ajoivat autollaan Oslon katuja ja keskustelivat, miten hyökätä Israelin ja USA:n lähetystöihin. Bhatti totesi, ettei rakennusten vartioitten tulittaminen riittänyt, vaan rakennukset oli tuhottava pommeilla. Mikäli oikeus havaitsee heidät syyllisiksi, tuomio voi olla 12 vuotta vankeutta.
Bhattia pidetään solun johtajana ja poliisi oli seurannut häntä kesäkuusta lähtien. Saksan poliisi oli pidättänyt hänet ajaksi epäillen hänen suunnittelevan terrori-iskua World Cup jalkapallomatsien aikana, mutta vapautti hänet ilman syytteitä. Edellisellä viikolla Bhattia syytettiin laukausten ampumisesta Norjan rikosreportterin kotiin Oslon esikaupungissa.
5. LIBANON
Hizbullah piti voitonjuhlansa viime perjantaina Beirutin eteläpuolella sijaitsevassa kaupunginosassa, jota IAF oli hajottanut runsaan kuukauden ajan. Pahimmat rojut ja rakennusten jäänteet korjattiin pois ja tuoleja asetettiin kymmenille tuhansille kutsuvieraille. Libanonin länsimieliseksi luokiteltu pääministeri Siniora jätettiin kutsumatta. Tilaisuuteen osallistui valtavasti kansaa, kymmeniä tai satojatuhansia, arviot vaihtelevat.
Jännityksellä odotettu pääsihteeri sheikki Hassan Nasrallah ilmestyi maanalaisesta luolastaan ja piti tulenkivenkatkuisen puheensa rotevien turvallisuusmiesten ja paksun luodinkestävän lasin suojaamana. Hän toisti aiemmat väitteensä voitosta Libanonin sota II:ssa ja kertoi, että järjestö on organisoinut kaaderinsa, hankkinut aseita ja että sillä on nyt 20 000 rakettia ja että järjestö on nyt vahvempi kuin koskaan. Hän myös uhosi, ettei mikään mahti maailmassa pysty riisumaan Hizbullahia aseista, eikä kaapattuja sotilaita palauteta ilman kaupanhierontaa kolmannen osapuolen toimesta.
LIBANONIN KRISTITYT pitivät oman kansanjuhlansa eilen. Siihenkin osallistui kymmeniä tuhansia ihmisiä.
Syyrian vastainen kristittyjen johtaja Samir Geagea piti naurettavina Nasrallahin väitteitä voitosta. ”En havaitse merkkejä voitosta, koska kansakaan ei niitä näe. Päinvastoin he tuntevat, että suuri katastrofi on kohdannut heitä ja tehnyt heidän nykyisyytensä ja tulevaisuutensa epävarmaksi.” Sekä kristityt että Libanonin sunni-muslimit vastustavat shia-muslimien valtahaaveita.
Geagea on entinen kristittyjen sotilasjohtaja ja vapautettiin vankeudesta vuosi sitten. Hänet tuomittiin 12 vuodeksi vankeuteen vuosien 1975-1990 sisällissodan aikaisista murhasyytöksistä. Hän edustaa Syyrian vastaista enemmistöliittoutumaa Libanonin parlamentissa. Hän hyökkäsi Hizbullahin vaatimusta vastaan pitää aseensa ja katsoi, että se estää Libanonin yhtenäisyyden ja kehityksen. ”Miten se voi toimia, kun valtiossa on minivaltio, jota Iran ja Syyria tukevat, ja jolle salakuljetetaan aseita valtion viranomaisten nenän edessä?” hän kyseli. Hän sanoi tukevansa Sinioran hallitusta ja hylkäävänsä hallituksen vaihdon.
6. UUTISOTSIKOITA
RANSKALAISEN tiedon mukaan al-Qaidan johtaja Bin Laden on kuollut. Saudi Arabia on kumonnut tiedot ja ilmoittaa, että bin-Laden on vakavasti sairas, mutta ei kuollut. Hänen epäillään sairastavan kilpirauhas-häiriöitä, eikä eristetyssä luolassa kaukana erämaassa ole lääkehoitoa saatavilla.
PÄÄMINISTERI Ehud Olmert on Yediot Ahranot lehden tietojen mukaan tavannut Saudi Arabian korkean johtajan, ehkä peräti kuningas Abdullahin, salaisessa paikassa 10 päivää sitten. Missä se tapahtui ja mistä keskusteltiin, ei ole tiedossa eikä uutisille ole saatu vahvistusta. Olmert kieltää huhut perättöminä.
ARABIEN ESITYS IAEA:n kokouksessa Viinissä, jolla Israelin ydinaseet olisi tehty alueen turvallisuudelle vaarallisiksi ja jolla Israel olisi pakotettu allekirjoittamaan ydinaseen levittämissopimus, ei saanut suurta kannatusta. Kanadan esitys, jolla asialle ei tehdä mitään, sai äänestäjien tuen. Egyptin presidentti Mubarak ilmoittaa haluavansa kolme ydinreaktoria kymmenen vuoden kuluessa, kukin 600 megawattia.
MAAILMAN VALTIOT eivät tue sotilaallista ratkaisua Iranin ydinkiistaan. Vain 17 % kannattaa sitä BBC:ssä julkaistussa tiedustelussa. USA:ssa kannatus on 21 %, Israelissa 30 % ja Irakissa 34 %. Euroopassa sotilaallisen iskun kannatus oin sitäkin heikompi: Venäjä 3 %; Saksa 4 %; Ranska 6 %; Englanti 8 %.
Kuitenkin 60 % haastatelluista uskoo, että Iran kehittää ydinasetta; USA ja Israel 83 %; Etelä-Korea 76 %; Italia 74 % ja Brasilia 72 % uskoo niin. Yleisesti arabi- ja Euroopan maat suosivat rauhanomaista ratkaisua.
Sama koskee myös G 5+1 maita, joista Kiina 57 %; Ranska 54 %; Englanti 53 % ja Saksa ja Venäjä 48 % kannattaa rauhanomaista ratkaisua. (JPost 25.09.06 G Conger)

Comments

Popular posts from this blog

SUNNUNTAI 28.06.2020

SUNNUNTAI 01.12.2019

TORSTAI 25.06.2020