TIISTAI 26.09.06
1. ISRAEL
Pääministeri Ehud Olmert kieltää huhut, että hän olisi tavannut Saudi Arabian johtajia, ellei peräti kuningas Abdullahia salaisesti kymmenen päivää sitten. Koko asia on erittäin arkaluoteinen ja jos yhteyksiä pidetään Israelin ja Saudi Arabian välillä, kaiken tulee tapahtua ehdottoman salaisesti. Saudit ovat sen perustamisesta lähtien johdonmukaisesti vastustaneet juutalaista valtiota Lähi Idässä. Mutta oudot ajat saavat aikaan outoja vuodekumppaneita. Israelilla ja Saudi Arabialla on yhteinen vihollinen, joka uhkaa molempia valtioita. Saudien kuningashuone pelkää kuollakseen Iranin ja shia-muslimien vallan kasvua, koska Iranin islamilainen vallankumous uhkaa sen valtaa ja olemassaoloa. Al-Qaida on useaan kertaan osoittanut pyrkivänsä musertamaan saudien kuningashuoneen vallan, ja nyt Iran ja al-Qaida ovat löytämässä toisensa. Ydinaseilla varustettu Iran voi pakottaa vastahakoiset sunni-muslimit alistumaan valtansa alle, ja siinä sillä on sopivat käsikassarat al-Qaida, Hizbullah ja Hamas pienempien terrorijärjestöjen ohella, joita se voi käyttää jälkisiivouksessa. Saudien kuningashuone on todella vaikeassa rakosessa: Sen liittolaiset ovat USA ja Israel, joita Iran ja äärimuslimit nimittävät vastaavasti suureksi ja pieneksi saatanaksi.
USA EI SALLI ydinaseistettua Irania, vakuuttaa Ehud Olmert. Hänen mielestään vain presidentti Bush omaa tarvittavan rohkeuden ja päättäväisyyden sen estämiseksi. Poliittiset johtajat käyttävät huolettomasti viittauksia kuten Olmert tässä: Koko maailmassa ei löydy henkilöä, jolla olisi suurempi rohkeus ja päättäväisyys ja tunto tehtävän tärkeydestä suorittaa nämä toimet”, Olmert runoilee.
Mutta vaikka Bush piti kovasanaisen puheen YK:n yleiskokouksessa Iranista, hän ei selittänyt, mitä hän sanoillaan tarkoitti. Olmert uskoo, että Bush hoitaa Iranin ydinasekysymyksen ennen virkakautensa loppua tavalla tai toisella, mutta mitä ne tavat olisivat, jos USA sulkee pois voimatoimet? Euroopan valtiot eivät ole yksituumaisesti pakotteiden kannalla, Venäjä ja Kiina vastustavat niitä. Onko Israelin toimittava yksin?
ENTINEN ULKOMINISTERI Silvan Shalom puhui maanantaina Likud-puolueen perinteisessä uuden vuoden maljannostotilaisuudessa. Hän vähätteli Olmertin tapaa julkistaa tapaamisensa tai sen aikomukset saudijohtajien kanssa kertoen, että kolmen vuoden aikana, jotka hän toimi ulkoministerinä, hän tapasi kaikkien arabimaiden edustajia ilman lehtiotsikoita. Hän kritisoi sitä, ettei Olmert asettanut valtion tutkimuskomiteaa tutkimaan Libanonin sotaa, ja että hänen taitamattomuutensa vuoksi kvartetti alkoi tukea Abbasin neuvottelemaa PA:n yhteishallitusta Fatahin ja Hamasin välillä, joka ei tunnusta Israelia.
KNESSETIN ULKO- JA PUOLUSTUSASIAIN VALIOKUNNAN puheenjohtaja Tzahi Hanegbia vastaan nostettu syytös petoksesta, luottamuksen rikkomisesta, vaalipetoksesta ja yrityksestä vaikuttaa äänestäjään menee oikeuteen. Hanegbia vastaan on toisia syytöksiä tutkimusten estämisestä ja väärästä valasta. Nämä rikkomukset tapahtuivat 2001 ja 2003 vuosian välillä. Hän toimi silloin ympäristöministerinä Ariel Sharonin hallituksessa. Hanegbi vakuuttaa syyttömyyttään eikä aio luopua valiokunnan puheenjohtajuudestaan.
OIKEUSKANSLERI Mazuz on määrännyt poliisin tukimaan pääministeri Olmertin huoneistokauppoja, joihin aivan ilmeisesti sisältyy korruptiota. Olmert sai ne satoja tuhansia USD halvemmalla kuin muut ostajat samoissa taloissa samankokoisista ja –tasoisista huoneistoista. Valtiontarkastaja tutkii toisia Olmertin toimiin liittyviä epäselvyyksiä. Tarkastajan edustaja kuulusteli Olmertia eilen 45 minuutin ajan.
KANSALLINEN TURVALLISUUSNEUVOSTO (NSC) siirretään Ramat Hasharonista Jerusalemiin pääministerin kanslian yhteyteen. Tällä siirrolla Olmert pyrkii laannuttamaan kirpeitä syytöksiä siitä, ettei pääministerin ja turvallisuusneuvoston välillä ole ollut mitään yhteyksiä eikä Olmertilla ole ollut puolustusasioita koskevissa päätöksissä tarvittavaa asiantuntemista ja neuvonantajia. Olmertin vaikuttavimmat kriitikot entiset NSC:n johtajat Uzi Dayan ja Giora Eiland pitävät siirtoa pelkästään kosmeettisena. Heidän mielestään NSC:lle tulee antaa enemmän valtaa ja sen toimintaa tehostettava.
NSC:n uusi johtaja Ilan Mizrachi pystyy uudessa asemapaikassaan seuraamaan pääministerin ohjelmaa ja päättämään itse, mihin kokouksiin hän haluaa tulla mukaan eikä odottaa kutsua kymmenien kilometrien päässä. Uzi Dayan valittaa, ettei nykyisellä valtatroikalla, Olmert, Peretz ja Halutz, eikä Olmertin henkilö-kunnalla ole juuri minkäänlaista kokemusta diplomaattisissa ja turvallisuuskysymyksissä.
ISRAELIN ILMAVOIMAT (IAF) tulee jatkamaan Libanonin ilmavalvontaa siihen saakka, kun YK ja Libanonin armeija ovat saaneet tarvittavan valmiuden ja kapasiteetin suorittaa Hizbullahin aseitten salakuljetuksen valvontaa. UNIFIL:n italialainen komentaja Pellegrini valittaa jatkuvista YK:n päätöslauselman 1701 rikkomuksista, joita Israel tekee, mutta vakuuttaa, ettei UNIFIL aio suorittaa minkään tasoisia valvontatoimia tai estää aseitten salakuljetusta Hizbullahille, se vain tarkkailee ja tarvittaessa raportoi, pääosin IDF:n toimista. Ulko-puolisena tarkkailijana jää ihmettelemään, mitä virkaa tuollaisella sotilasosastolla sitten on?
HIZBULLAH on www.ynet.com tietojen mukaan tyhjentänyt useita Libanonin eteläosassa sijaitsevia tukikohtiaan vieden niihin varastoidut aseet, laitteistot ja huonekalut kuoma-autoilla pois.
Rajan läheisyydessä sijaitsevien palestiinalaisten pakolaisleirien lähettyvillä on havaittu epätavallista liikehdintää, suuria rekka-autoja tulee ja menee ja ihmisjoukkoja liikkuu alueilla. Tämän uskotaan merkitsevän sitä, että Hizbullah rakentaa tunneleita Iranin asiantuntijoitten opastuksella Fatahin ja PFLP:n johtamiin pakolaisleireihin, varastoiden niihin aseitaan ja asentaen sinne huippunykyaikaisia seurantalaitteita ja rakettejaan. Libanonin viranomaisilla ja sotilailla ei ole oikeutta mennä niihin ilman erikoislupaa.
2. PALESTIINA
PA:n puheenjohtajan Mahmoud Abbasin ja pääministeri Haniyehin väliset keskustelut yhteishallituksesta ovat toistaiseksi keskeytyneet Hamasin kvartetin kolmea vaatimusta vastustavan kannan vuoksi. Abbas peruutti eiliseksi suunnitellun tapaamisen Gazassa. Hamasin edustajat väittävät, että Abbas tahallaan pidättää hallussaan olevat miljardi USD ulkomaisia lahjavaroja, painostaakseen siten Hamasia.
Abbas väittää, että ennen YK:n matkaa hän oli sopinut Haniyehin kanssa yhteistyöstä, mutta että Hamas oli muuttanut mieltään ja kieltää sopineensa myöntymisestä kvartetin vaatimuksiin.
Abbas harkitsee Haniyehin hallituksen erottamista ja uusien vaalien julistamista. Jos hän uskaltaa mennä tähän, hänen tulee asettaa väliaikainen toimenpidehallitus, joka hallitsee ilman valtaa vaaleihin saakka.
HAMASIN KANSANEDUSTAJAT JA MINISTERIT, 21 miestä, pysyvät edelleen pidätettyinä siihen saakka, kun heidän asiansa on käsitelty oikeudessa. Sotilastuomioistuimen johtaja eversti Shaul Gordon selitti päätöksessään, etteivät kansanedustajat voi pitää kahta henkilöllisyyttä, toimia ministerinä ja kansaedustajina ja samaan aikaan kuulua laittomaan terrorijärjestöön. Israelin valtio käy jatkuvaa taistelua näitä terrorijärjestöjä vastaan, joitten selkeä päämäärä on tuhota ja tappaa Israelin kansalaisia. Tuomioistuin oli edellisessä istunnossaan vapauttanut pidätetyt, mutta IDF:n syyttäjäntoimisto valitti päätöksestä.
HUOMATTAVA JOURNALISTI kaapattiin naamioituneitten pyssymiesten toimesta Gazassa maanantaina radio-asemalla. Silminnäkijöitten mukaan 15 naamioitua miestä tunkeutui paikallisen Sawt Al-Hurriya (vapauden ääni) radioasemalle Al-Shurouk-tornitalon 13. kerroksessa Gazan keskustassa. He kaappasivat mukaansa suositun keskustelu shown juontajan Salim Abu Amrin, tunnettu nimellä Abu Basel, jota pidetään Fatahin kannattajana ja Hamasin kriitikkona. Amr pakotettiin aseella uhaten alhaalla odottavaan pakettiautoon, joka ajoi tuntemattomaan paikkaan. PA:n poliisi asetti tiesulkuja kaduille heti tapahtuman jälkeen, mutta kaappaajat vapauttivat Amrin oma-aloitteisesti muutaman tunnin jälkeen. Kaappaajien uskotaan kuuluneen Hamasiin.
Tällaisia kaappauksia tapahtuu Gazassa silloin tällöin.
EU MAKSAA elatusapua 40 000 palestiinalaisperheelle Maailmanpankin asettaman tilapäisen rahoituskanavan kautta, joka ohittaa PA:n hallituksen. EU maksaa PA:n 11 500 terveysvirkailijan palkkoja ja eläkeläisten avustuksia, jotka ovat jääneet niitä ilman helmikuusta lähtien. Puutteessa oleville perheille, jotka saivat avustusta PA:n hallitukselta, maksetaan 346 USD kullekin. EU:n mukaan yli 600 000 ihmistä saa avustuksia tilapäisen rahoituskanavan kautta.
3. UUTISOTSIKOITA
PAAVI BENEDICT XVI kutsui muslimimaitten edustajat Vatikaaniin keskustelemaan hänen keskiaikaisen hallitsijan kirjeenvaihtoa koskeneen sitaattinsa johdosta syntyneen laajan vastalausekampanjan tyynnyttämiseksi. Muslimit lähettivätkin edustajansa paikalle, vain Sudanin edustaja puuttui.
Paavi kätteli jokaista erikseen ja jutteli hetkisen mukavia kunkin kanssa. Hän aloitti puheensa Dear muslim friends (rakkaat muslimiystävät), jossa hän vakuutti vuoropuhelun tärkeyttä suhteitten kehittämiseksi uskontojen välillä. Paavi vakuutti katolisen kirkon suhtautuvan myönteisesti kaikkiin uskontoihin, mutta erikoisesti muhamettilaiseen uskontoon, jota hän sanoi kunnioittavansa.
Kauniista sanoista huolimatta tarkkailijat näkevät paavin harkinneen tarkoin puheensa sisältöä ja huomioivat, ettei katoliselta kirkolta ole jäänyt huomaamatta Islamin hyökkäävä laajentumispyrkimys läntisiin kristittyinä pidettäviin maihin. Kardinaalina ollessaan hän esitti kyseenalaiseksi muslimimaana tunnetun Turkin pääsemisen EU:n jäseneksi, koska sen arvomaailma poikkeaa täysin kristillisestä perinteestä. Paavin puhetta pidetään kuitenkin hyvin maltillisena verrattuna muhamettilaisten reaktioihin sekä tanskalaisten Muhammedia esittävien pilapiirrosten että paavin puheen jälkeen.
KAHTA SYNAGOGAA vastaan hyökättiin Venäjällä perjantaina. Etelässä Astrakhanin synagogaan hyökättiin polttopulloin kahdesti ja kaukana idässä sijaitsevan Khabarovskin synagogaa kivitettiin särkien useita ikkunoita. Paikalliset juutalaiset olivat shokissa hyökkäysten vuoksi, mutta vakuuttavat, että jos uskonnon vastaisen hulinoijat uskoivat pelottelevansa juutalaisia pyhän ajan alkaessa, he ovat erehtyneet.

Comments

Popular posts from this blog

SUNNUNTAI 28.06.2020

SUNNUNTAI 01.12.2019

TORSTAI 25.06.2020