SUNNUNTAI 07.11.10

1. RAUHANPROSESSIN nykyvaihetta kuvannevat seuraavat tilanteet Jerusalemista.
Magen David Adom, MDA, sai kutsun kuuden aikaan tulla Al-Azaryan kylän lähelle auttamaan palestiinalaista teini-ikäistä, joka oli pudonnut rakennuksen viidennestä kerroksesta. Heidän aloitettuaan työnsä kahden ambulanssin voimalla Issawiyan lähiöstä paikalle kertyneet palestiinalaiset alkoivat kivittää heitä siten, että heidän täytyi lopulta paeta henkensä pelastamiseksi. Heidän ambulanssinsa olivat panssaroituna, joten sisällä he olivat turvassa, vaikka panssaroidut lasit säröilivätkin kivistä kuitenkaan särkymättä sisään. Ambulansseja kivitettiin myös Maale Adumim tiellä sen viereiseltä kukkulalta. Poliisi aloitti tutkimukset tapahtuman johdosta löytääkseen kivittäjät.

PÄIVÄÄ aiemmin kolme israelilaista opiskelijaa Tel Avivista oli menossa australialaisen vieraansa kanssa pubiin Jerusalemin itäosassa, mutta valitsi väärän tien ja ajoi Issawiyaan. Siellä he kysyivät tietä arabinuorelta, joka neuvoi heille tien lähiön keskustaan. Siellä he joutuivat väijytykseen, joka oli kutsuttu paikalle kännykän avulla tietä neuvoneen nuoren osallistuessa kivittämiseen. Opiskelijat onnistuivat jatkamaan matkaansa vain huomatakseen, että taksiautot olivat sulkeneet heidän tiensä. He kuitenkin onnistuivat soluttautumaan sulun läpi pelastaen henkensä ilman fyysisiä vammoja, mutta auto kärsi pahoja vaurioita.
Poliisiasema on lähiön sisäänkäynnin luona, mutta poliisi ei mielellään mene sisälle peläten yhteenottoja nuorten palestiinalaisten kanssa.
http://www.ynetnews.com/articles/0,7340,L-3980498,00.html

2. SOVINTONEUVOTTELUIHIN Fatahin ja Hamasin välillä tällä viikolla Damaskoksessa osallistuva Hamas-johtaja Mahmoud Zahar selvitteli Khan Younisissa pitämässään puheessa juutalaisten tilannetta siinä vaiheessa, kun Palestiinan valtio itsenäistyy.
ZAHAR selitti, että ”aivan samoin kuin juutalaiset ajettiin pois Euroopan keskeisistä valtioista Ranskasta, Englannista, Belgiasta, Venäjältä ja Saksasta, heidät tullaan ajamaan pois Palestiinasta heidän palestiinalaisia vastaan tekemiensä rikosten vuoksi”. Hän selitti, että ainoat valtiot, jotka ottivat vastaan karkotettuja juutalaisia, olivat arabimaat. Mutta tämä ei tule toistumaan, hän vakuutti ja ennusti voivansa pian osallistua voitonjuhliin Al-Aksa moskeijassa Jerusalemin Temppelivuorella (Haram al-Sharif).

ZAHAR kehotti Fatahia tulemaan neuvotteluihin avoimin mielin, jotta ”he voisivat yhdistää voimansa voidakseen vapauttaa maansa verellään”. Hän totesi ”Fatahin maistaneen välittäjän pitämien neuvottelujen kitkeryyttä, ja siksi on aika aloittaa toiminta heidän maansa ja pyhien paikkojensa vapauttamiseksi miehityksestä puhuen yhdellä suulla”.

ISLAMIC JIHADIN johtaja Ramadan Shallah sanoi puheessaan järjestönsä 23-vuotisseremoniassa Damaskoksessa osoittaen sanansa PA:n puheenjohtaja Mahmoud Abbasille, jota hän kehotti luopumaan neuvottelutaktiikastaan ja omaksumaan aseellisen taistelun. ”Neuvottelut Israelin kanssa ovat loppuneet eikä ole vaihtoehtoa jihadille ja vastarinnalle”, hän selitti. ”PA:n nykyinen johto ei ole saanut mandaattia neuvotella palestiinalaisten nimissä. Jos Yasser Arafatin omaksuma taktiikka ei sovi Abbasille, suorittelen kunniallisempaa tapaa erota ja pysyä kotonaan.” Hän vakuutti, että Palestiinan maa kuuluu heille eikä heidän tule tyytyä vain 1967 rajoihin, mitä hän ei hyväksy.
Abbas kehotti Shallahia omaksumaan käytännöllisemmän tavan suhtautua asiaan ja tulla mukaan rauhankeskusteluihin Israelin kanssa. Hän sanoi ”monien ulkopuolisten ja arabien yrittäneen kaapata Palestiinan itsenäisyyspyrkimykset, mutta Fatah on säilyttänyt kaikki palestiinalaisten saavutukset kovasta painostuksesta huolimatta”. http://www.jpost.com/MiddleEast/Article.aspx?id=194259
FATAHIA edustavat rauhanneuvottelijat, puhuessaan läntisille journalisteille, tekevät tarkan eron palestiinalaisesta ja arabimaasta. He kutsuvat Juudean ja Samarian maita arabimaiksi eikä palestiinalaisten maiksi, sillä he tietävät, etteivät he omistaneet niitä. Koko Palestiinan alue kuului kuitenkin Ottomaanihallituksen johtamaan arabivaltioon, ja arabiperinteen mukaan kerran valloitettu maa kuuluu ikuisesti arabeille, kuten Espanja ja osa Eurooppaa. Tältä pohjalta nousee heidän syytöksensä, että juutalaiset varastivat arabimaan ja siksi heidät tulee ajaa pois toisten omistamalta maalta, myös Israelin valtion alueelta. Suurin osa Palestiinaa oli ns. valtionmaata, jonka Israel peri Englannin sotilashallinnolta ja Jordanialta. Vuokratessaan maata Jordanjoenlaaksosta Israel tunnustaisi, että valtionmaa myös Israelin valtion alueella kuuluu arabeille. Siksi tuo ajatus, jonka Barak lienee esittänyt USA:ssa, on vaarallinen.

3. PÄÄMINISTERI Benyamin Netanyahu aloitti matkansa Yhdysvaltoihin eilen sapatin loputtua. Hän aloittaa vierailuohjelmansa tänään New Orleansissa, jossa hän puhuu Amerikan juutalaisfederaation yleiskokouksessa. Huomenna maanantaina hän tapaa USA:n varapresidentti Joe Bidenin, joka myös puhuu konferenssin lopputilaisuudessa. Tilaisuuteen osallistunee YK:n pääsihteeri Ban ki-Moon. Torstaina Netanyahu tavannee ulkoministeri Hillary Clintonin, joka palannee nenänhieronta-matkaltaan Mauritaniasta.

USA:N ulkoministeriö varoittelee Abbasia, etteivät yksipuoliset toimet Palestiinan valtion perustamiseksi auta asiaa. ”Olemme edelleen vakuuttuneita, että ainoa tapa kaiken kattavan rauhansopimuksen solmimiseksi saavutetaan vain suorien neuvottelujen kautta ja uskomme minkä tahansa niitä häiritsevien toimien olevan ei-toivottuja eikä myöskään rakentavia,” kertoi ministeriön edustaja Mark Toner Washingtonissa perjantaina.
NETANYAHU pyrkii löytämään tavan, millä syntynyt takalukko voitaisiin avata ilman, että kukaan kolmesta osapuolesta tuntisi tulleensa jyrätyksi yli. PA:n neuvottelija Saeb Erekat on Washingtonissa, jonne myös Netanyahun asettama pääneuvottelija Molcho lensi tapaamaan PA:n edustajia. Erekat toisti, ”ettei hän halua liittyä sionistileiriin hyväksymällä Israelin juutalaiseksi valtioksi”. Hän sanoi, etteivät aikarajat ole ehdottomia, vaan kahden tai kolmen viikon lisäaika USA:lle sopii heidän kuvioihinsa aivan hyvin.

NETANYAHU kieltäytyi ottamasta Knessetin puoluejohtajien laatimaa kirjelmää, jossa he vaativat Jonathan Pollardin välitöntä vapauttamista. Kirjelmä edustaa 109 Knessetin kansanedustajaa 120:stä, vain arabipuolueet puuttuvat. Naetanyahu esitti verukkeen, että hän on puhunut asiasta useaan kertaan Washingtonissa eikä tarvitse kirjeitä tuekseen. Toiseksi hän esitti, että oikea kohde kirjelmälle on USA:n lähetystö Tel Avivissa. http://www.jpost.com/International/Article.aspx?id=194281

4. IAF saa pian asearsenaaliinsa sarjan uudenlaisia täsmäpommeja, kun USA:ssa Boeing yhtiön suunnittelema ja rakentama 113.5 kg:n pommi GRU-39 saapuu maahan. Ensimmäiset pommit asennetaan F-15I koneisiin, joiden siipien alle ja sivuihin asennetaan 20 pommia, mikä tekee koneesta lentävän tappajan. Pommin pituus on 175 sm. Vaikka siinä on räjähdettä vain 22.7 kg, sen tunkeutumiskyky maaperään vastaa 900 kg:n pommia, USA:n antamien tietojen mukaan ainakin 90 sm teräsbetonia. Se toimii kaikissa sääolosuhteissa ja sen kantomatka on 110 km esiin työntyvien siipien ansiosta. IAF aikoo ajanmukaistaa myös F-16I koneet, jotta nekin voidaan varustaa GRU-39 pommeilla.
Vanhat pommit varustetaan laser-ohjaukseen perustuvilla Joint Direct Attack Munition (JDAM) halpahintaisilla ohjauslaitteilla, mikä lisää niiden tehokkuutta ja osumatarkkuutta. JDAM käyttää hyväkseen GPS (Ground Position System) järjestelmää kohteen löytämiseksi.
GRU-39 pommisopimus maksaa 77 miljoonaa USD. (JP)

5. IRAN lähetti asiantuntijoitaan Libanoniin avustamaan Hizbullahin iskuvoiman rakentamiseksi. Kuwaitilaiselle Al-Siyasa lehdelle antamassaan haastattelussa Hizbullahin edustaja sanoi, että Iran antoi sille yhden hävittäjän, joka pystyy lentämään pitkälle ja kuljettamaan mukanaan maahyökkäysaseita, sekä ainakin kolme erilaista UAV-konetta. (miehittämätön tiedustelukone) Hän selitti, että nämä ovat osa ”yllätyksiä”, joita Hassan Nasrallah lupasi seuraan sodan aikana.

Koneet ja aseet on lähteen mukaan toimittanut Iranin vallankumouskaarti, joka lähetti tusinoittain asiantuntijoita varmistamaan koneitten saapumista sekä kouluttamaan Hizbullahin miehistöä niiden käyttämisessä. Uutisen mukaan projektilla on runsas Iranin antama rahoitus.
Läntisten lähteitten mukaan asiantuntijat pelkäävät, että lentoaseesta voi kehittyä merkittävä tekijä tulevissa Israelin ja Hizbullahin välisissä konflikteissa.
http://www.haaretz.com/news/international/report-iran-gave-hezbollah-uavs-attack-aircraft-1.323259

6. UUTISOTSIKOITA
- USA:n entinen presidentti Bush sanoo, että Olmert pyysi häntä pommittamaan Syyriassa havaittu plutonium-laitos, mutta hän kieltäytyi siitä. IAEA voi päättää erikoistoimista Syyriaa vastaan siksi, että se kieltää sen tarkastajien pääsyn tuhotun laitoksen alueille lisänäytteiden ottamiseksi maaperästä.
- Israelin Knessetille tehtiin lakiesitys, jolla lyhennettäisiin 3 vuoden jäähdyttelyaikaa 18 kuukauteen tärkeästä IDF:n virasta vapautumisen jälkeen. Lakia kutsutaan nimellä ”Ashkenazi-laki”, koska IDF:n komentaja Gabi Ashkenazi olisi ensimmäinen, joka voisi hyötyä siitä. Esityksellä ei taida olla tarpeeksi kannatusta. (JP)
- Sotilaat ja poliisit kävivät tuhoamassa laittomasti rakennetun moskeijan Rahatin beduiinikaupungissa aikaisin aamulla. Satoja beduiineja osallistui mielenosoitus-tilaisuuksiin tuhoamista vastaan.
http://www.ynetnews.com/articles/0,7340,L-3980592,00.html
- Israel luovuttanee Libanonin rajalla sijaitsevan Ghajarin kylän Israelin puolen lähiaikoina YK:lle. http://www.ynetnews.com/articles/0,7340,L-3980625,00.html
- IDF sallii YK:n UNRWA:n virkailijoitten kantaa puoliautomaattiaseita Gazassa turvallisuutensa vuoksi. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/140486
- IAF:n koneet tekivät kaksi ohjusiskua Gazan kaistan eteläosaan vastauksena sieltä ammuttuun Kassam-rakettiin. Palestiinalaiset sanovat, että yksi ihminen haavoittui iskuissa, jotka kohdistuivat hylättyyn tunneliin ja aukealle pellolle. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/140484
- Haredim-asuun pukeutuneet arabit yrittivät murtautua juutalaisiin koteihin Kiryat Moshen lähiössä perjantai-iltana. Murtoihin osallistui kaksi arabia kolmannen odottaessa läheisellä hautausmaalla. Kaikki kolme jäivät poliisin haaviin. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/140480
- Veden kulutusta voidaan oleellisesti vähentää hyödyntämällä Australiassa tehtyä keksintöä, jossa WC:n jäteveteen asetettu pieni sininen kuutio, jossa on virtsaa hajottavia bakteereita, vähentää veden kulutusta 5 %. WC-istuin voidaan tyhjentää virtsasta ilman haittavaikutuksia kerran päivässä, kerrotaan uutisessa. (JP)
- Teatterinäyttelijät, joihin on liittynyt yksi näytelmäkirjoittaja, kieltäytyvät esiintymästä maanantaina valmistuvassa Arielin teatterissa. Kirjailija sanoo nostavansa syytteen teatteria vastaan, joka esittää hänen kirjoittamiaan näytelmiä Arielissa. Monen-sorttisia juutalaisia mahtuu tähän pieneen maahan. Nuo näyttelijät saavat lisäksi valtion tukea, mikä edelleen mutkistaa tilannetta. http://www.jpost.com/Israel/Article.aspx?id=194311
- Senaattori Lindsey Graham´, Rep. S.Caroline, esittää, että USA tuhoaa Iranin lento- ja merivoimat sekä antaa ratkaisevan iskun vallankumousarmeijan joukoille. http://www.jpost.com/IranianThreat/News/Article.aspx?id=194304

Comments

Popular posts from this blog

PERJANTAI 03.02.2017

Sunnuntai 22.08.2021

MAANANTAI 10.06.2019