PERJANTAI 12.11.10

1. PÄÄMINISTERI Netanyahun ja ulkoministeri Clintonin välinen kahden tunnin mittaiseksi suunniteltu keskustelutilaisuus venyi yli 7 tunnin pituiseksi. Keskustelujen jälkeen Israelin ja USA:n neuvottelutiimin jäsenet tapasivat toisensa Netanyahun hotellissa ja hajaantuivat myöhemmin omiin ryhmiinsä tutkiakseen rauhassa esille tuotuja ehdotuksia.

Netanyahu ja Clinton olivat kuitenkin hyvin lyhytsanaisia maratonkeskustelujen jälkeen. Molemmat vakuuttivat jatkavansa rauhansopimuksen saamiseksi PA:n kanssa. Clinton kiitteli Netanyahun rauhantahtoa, mitä hän aiemmin epäili. ”Sekä pääministeri että PA:n presidentti ovat hyvin vakavasti antautuneet kahden valtion periaatteeseen ja me tulemme löytämään tien eteenpäin”, Hillary Clinton pyöritteli vanhaa virttä uudella nuotilla.
Koska virallista lausuntoa ei ole annettu julkisuuteen, päätelmiä on tehtävä siltä pohjalta, miten asiat näyttävät olevan sivusta katsoen. Ensimmäinen huomio on se, ettei Clintonin puheissa mainittu rakennuskieltoa ollenkaan eikä viimeisiä suunnitelmia Jerusalemin lähiöissä, mikä on todella edistysaskel, jos näin on.

Koko tämä rakennuskielto Juudeaan ja Samariaan oli presidentti Obaman keksintö, jonka perusteella Abbas nousi puuhun eikä osaa tietä alas, kuten media asian ilmaisee. Sekä Obama että ulkoministeriö kritisoivat jyrkin sanoin Jerusalemin rakennussuunnitelmia, mikä nyt näyttää jääneen sivuun, mutta se antoi uusia sytykkeitä Abbasille uusia vaatimuksensa täydellisestä rakennuskiellosta Juudeassa ja Samariassa, mitä Netanyahu taas ei voi hyväksyä saamatta mitään sen vastapainoksi tai menettämättä hallitustaan.
Netanyahu kytki rakennuskiellon jatkamisen siihen, että PA tunnustaa Israelin juutalaisena valtiona, mihin Abbas puolestaan ei uskalla suostua peläten omaa henkeään. Näin tämä piirileikki vakavilla asioilla jatkuu, kunnes löydetään Salomon tuomio.

NETANYAHU keskusteli parin tunnin ajan USA:n Republikaanipuolueen johtajan Eric Cantorin kanssa, mitä voidaan pitää vähintään yhtä tärkeänä kuin Clintonin tapaamista. Cantorista tullee Republikaanien enemmistöjohtaja kongressin edustajainhuoneessa tammikuussa. Hän tulee olemaan siten korkein juutalaisjohtaja kongressin historiassa.
Cantor kertoi Netanyahulle, että uusi republikaanien johtoasema toimii Obaman hallituksen toimien valvojana. Hän kertoi puolueensa tiedostavan Israelin ja USA:n erityissuhteet kuten myös sen, että molempien maitten turvallisuus riippuu toisistaan. Hän ei suoraan suositellut sotilaallista ratkaisua Iranin suhteen, mutta vaati kovempia otteita. Toiseksi hän vaati Valkoista Taloa antamaan selkeän lausunnon, jossa se vakuuttaa käyttävänsä veto-oikeuttaan mihin tahansa PA:n tekemään yksipuoliseen aloitteeseen YK:n turvallisuus-neuvostossa. Obama ei ole suoraan tunnustanut tätä, mutta hän vihjailee puheissaan vastustavansa yksipuolisia toimia Israelin ja PA:n taholta neuvottelujen asemesta.

ISRAELIN hallituspuolueitten sisällä oppositio rakennuskiellosta sekä Juudeassa ja Samariassa että Jerusalemin itäisissä osissa on kiinteytynyt. Avigdor Lieberman, joka vieraili Golanin ylängöllä, vakuutti alueen olevan oleellinen osa Israelia ja pysyvän sellaisena. Hän viittasi vahvoihin siteisiin Damaskoksen, Iranin ja Pohjois-Korean välillä ja Iranin tapaan aseistaa Hamasia ja Islamic Jihadia. Lieberman vakuutti, ettei kukaan Israelissa voi hyväksyä sitä, ettei se saa rakentaa Gilon ja Har Homan lähiöissä. Hän varoitti taipumasta uudistamaan moratoriumin Juudeassa ja Samariassa. ”Me emme hyväksy mitään uutta kieltoa – ei kolmeksi kuukaudeksi tai yhdeksi tai edes yhdeksi päiväksi. Meidän mielestämme olisi keskusteltava pitkän ajan tilapäisratkaisusta, koska pysyvä ratkaisu on mahdoton”, hän selitti.

National Union (NU) puolueen puheenjohtaja Yaacov Katz uhkasi, että jos Netanyahu suostuu moratoriumin uusimiseen Juudeassa ja Samariassa, hän poistaa puolueen antaman turvaverkon hallitukselle ja aloittaa toimet Netanyahun korvaamiseksi uudella pääministerillä. Netanyahu tarjosi kiellon jatkamista, jos PA tunnustaa Israelin juutalaisena valtiona.
Tämä vaihtokauppa ei tyydytä poliitikkoja, jotka eivät luota Abbasin kunniallisuuteen.(INN)
Rakennussuunnitelmat hyväksyttiin aluetoimikunnassa Har Homaan, Ramotiin ja Pigat Zeeviin, Eilen käsiteltiin 130 asuntoyksikön rakentamista Giloon kolmeen korkeaan taloon, mutta suunnitelma palautettiin, koska se ylittää alueen suunnitteluohjeet.

Clinton kertoi lyhyessä lausunnossa maratonkeskustelujen jälkeen, että keskusteluja jatketaan Israelin ja USA:n keskustelutiimien välillä, kunnes löydetään ratkaisumalli, jota voidaan esittää PA:n hyväksyttäväksi.
Clinton on selvästi terävöittänyt otettaan keskusteluihin ja unohtaen menneet henkilö-kohtaisuudet paneutuu nyt aidon vilpittömästi ratkaisu löytämiseksi, kuten näyttää. http://www.jpost.com/Israel/Article.aspx?id=195020

2. PA:N puheenjohtaja Mahmoud Abbas selitti eilen Jasser Arafatin muistotilaisuudessa Arafat-huiviin ja –lakkiin sonnustautuneena jatkavansa Arafatin aloittamaa polkua, minne se sitten johtaneekin. Hän selitti, että palestiinalaisten vaatimukset ovat ennallaan: Palestiinan valtio ilman juutalaisasukkaita pääkaupunkinaan Jerusalem ja palestiinalaispakolaisten paluuoikeus alueille, joista heidän esivanhempansa hyväuskoisesti pakenivat luottaen arabijohtajien lupauksiin saada palata kahden viikon kuluttua ryöstämään juutalaiskodit.

ABBAS puhui Ramallahissa järjestetyssä tilaisuudessa 6 vuotta Arafatin kuoleman jälkeen. Abbas toisti jo pahasti kuluneen mantransa täydellisestä rakennuskiellosta Länsirannalle, kuten hän mieluummin kutsuu Juudeaa ja Samariaa. Hän sanoi pelkäävänsä, että Israelin juutalaisuuden tunnustaminen vahingoittaa Israelin arabien asemaa ja poistaa pakolaisten paluuoikeuden. Hän kehua-retosti, ettei PA ole luopunut yhdestäkään vaatimuksestaan vuoden 1988 jälkeen, mutta sanoi rauhan olevan tärkeämmän kuin minkään muun. Hän lisäsi edelliseen rituaaliin vaatimuksen, että kaikki palestiinalaiset tulee vapauttaa Israelin vankiloista.

JERUSALEMISTA Abbas selitti näin: ”Setlementeistä ei tulla keskustelemaan. Jerusalemin kaupunki, mukaan lukien sen pyhät kohteet, on oleellinen osa 1967 miehitettyjä territorioita. Jokainen tietää, että Jerusalem miehitettiin 1967 ja ettei mikään ratkaisu, joka ei sisällä Jerusalemia, ole ratkaisu.” Hän vaati pakolaiskysymyksen ratkaisua arabien rauhanesityksen 2002 pohjalta, joka sallii täyden paluuoikeuden jokaiselle pakolaiselle tai sopivan korvauksen. Abbas sanoi, että ”rauha on tärkeämpi kuin setlementit - tai hallitusyhteistyö tai Lieberman ja hänen kapeat kansalliset intressinsä”. Israelin ja palestiinalaisten lasten nimissä hän vaati yhteistoimintaa ja yhdessä oloa turvatuissa ja keskinäisen kunnioituksen olosuhteissa. (JP)

ARAFATIN serkku Nasser al-Qidveh esitti vanhan syytöksensä, että Israel myrkytti Arafatin ja vakuutti jatkavansa ponnisteluja todisteiden löytämiseksi. Hän kutsui juutalaisyhteisöjen rakentamista Juudeaan ja Samariaan ”suureksi rikokseksi”, mikä romuttaa yritykset kahden valtion perustamisesta. Runsaista aplodeista päätellen tämä Arafatin serkku on varteen-otettava tekijä haettaessa Abbasin seuraajaa. Hänellä on kuitenkin muita vakavia kilpailijoita, joista Muhammad Dahlan on ehkä tärkein. Dahlan matkusti ulkomaille, ettei tarvinnut tavata Abbasia tämän palattua Persianlahden matkaltaan. Abbas käyttää Qidvea Dahlania vastaan, jolla on tukenaan Jibril Rajoub sekä myös Marwan Barghouti vankilasta käsin. Nämä henkilöt ovat tyytymättömiä tapaan, millä Abbas hoitaa rauhankeskusteluja Israelin kanssa. Gallupin mukaan 52 % kannattaa vieläkin Abbasia. Fatahin kannatus on 35.3 %, Hamasin 13.3 %. 62 % kannattaa keskusteluja Israelin kanssa, mutta vain, jos rakennus-kieltoa jatketaan Länsirannalla. http://www.haaretz.com/print-edition/news/mess-report-fragile-palestinian-unity-threatened-by-fatah-split-1.324238

3. UUTISOTSIKOITA
- Negevissä maahan syöksyneen F-16I koneen jäännökset ja kahden lentäjän ruumiit löydettiin pitkien etsintöjen jälkeen. Todennäköisin syy on lentäjän virhe, vaikka sekä ohjaaja että navigoija olivat kokeneita lentäjiä. Koneen musta laatikko löydettiin, joka voi antaa vihjeitä, mikä meni pieleen. On myös mahdollista, että koneen sähköjärjestelmä lukkiutui kokonaan. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/140573
- Israelin terrorinvastainen toimisto julkisti kiireisen kiellon matkoista Siinaille ja kehotti siellä olevia israelilaisia palaamaan heti kotiin terrorismin uhan alla. Egyptin turvallisuusjoukot pidättivät 25-henkisen joukon El-Arishin ja Rafahin väliseltä alueelta epäiltyinä hyökkäysten suunnittelusta ja valmisteluista USA:n ja Israelin kohteita vastaan Siinailla, kertoo Maan uutistoimisto Betlehemissä. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/140598
- Israelilaisia turisteja kuljettanut bussi ajoi yhteen kahden muun auton kanssa Madabassa Ammanista etelään. Yksi israelilainen kuoli ja 10 muuta haavoittui. Toisessa onnettomuudessa kuorma-auto ajoi ilmeisen tahallisesti bussipysäkkiin Akkossa jatkaen ajoaan kilometrin, jossa hänet pysäytettiin. Kaksi sotilasta kuoli ja 11 haavoittui. Kuorma-auton ajaja väitti tekonsa olleen kosto siitä, että ISA oli surmannut hänen poikansa, mutta hänen molemmat poikansa ovat turvallisesti kotonaan. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/140597
- Gilad Shalit oli eilen viettänyt 1600 päivää Hamasin vankisellissä ilman toivoa. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/140592
- USA ja Kanada liittoutuivat yhdessä estääkseen Iranin edustajan pääsevän YK:n alaiseen naisten 41-jäsenen muodostamaan hallitukseen. Paikan sai niiden tuella Itä Timorin edustaja. 10 paikkaa varattiin Aasian edustajille, joita Iran johti. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/140589
- Libyasta Gazaan matkaavan kreikkalaisen avustusaluksen kapteeni irrotti aluksensa satamasta suunnistaen Kreikkaan. Laivassa oli 10 ”aktivistia”, libyalaisia tullivirkailijoita ja muita sivullisia, jotka kapteeni aikoo jättää jollekin Kreikan saarelle. Hän riitaantui palkkiosta ja sanoi sopimuksen irti. http://www.jpost.com/International/Article.aspx?id=195066
- Tutkimuksen mukaan anti-semiittiset ilmaisut ja Israelin vertaaminen natsi Saksaan ovat hälyttävästi yleistymässä englantilaisessa yhteiskunnassa. http://www.jpost.com/International/Article.aspx?id=195036
- PA:n lain mukaan työskentely juutalaisissa yhtiöissä ja rakennuksilla on kielletty ja sen rikkojaa voidaan sakottaa 1400 USD, mutta käytännössä sille ei ole vaihtoehtoa. Jos kotona ei ole ruokaa, kuka voi vastustaa kiusausta mennä läheiselle rakennus-työmaalle saadakseen elantonsa? PA ei pysty antamaan vaihtoehtoa. http://www.jpost.com/MiddleEast/Article.aspx?id=194913
- Pen scannor auttaa nopeassa käännöstyössä englanti-heprea. Kätevä turistille. http://www.jpost.com/PromoContent/Article.aspx?id=181790
- Oikeus pysäytti 12 ulkotyöläisen lapsen karkotuksen maasta, kunnes jokainen tapaus tutkitaan erikseen. http://www.haaretz.com/print-edition/news/migrant-workers-children-win-respite-against-deportation-1.324245
- Hizbullah vakuuttaa, ettei se anna johtajiensa joutua pidätettäviksi Rafik Haririn murhasta syytettyinä. Tilanne voi johtaa sisällissotaan ja Hizbullahin vallan-kaappaukseen Libanonissa. http://www.haaretz.com/news/international/hezbollah-vows-to-block-arrests-over-hariri-killing-1.324213

Comments

Popular posts from this blog

PERJANTAI 03.02.2017

Sunnuntai 22.08.2021

Tiistai 17.08.2021