KESKIVIIKKO 09.04.08
1. OLEMME VALMIIT SOTAAN, kertoi Syyrian apulaisulkoministeri Faisal Mekdad hallituksen valvoman Al-Thawra lehden haastattelussa. ”Kun rauhanprosessia Israelin kanssa koskeva ymmärrettävä keskustelu on loppunut, Syyria on valmis kaikkiin mahdollisuuksiin. Eivätkö israelilaiset ole tietoisia, että jokaisella sodalla on oma tiensä? Mitä enemmän israelilaiset yrittävät kiihdyttää tätä keskeistä mielialaa voidakseen korjata mahdollisimman paljon etuisuuksia heinäkuun Toisen Libanonin sodan tappiosta, Syyrian tulee myös valmistella suunnitelmia konfliktia varten”. Mekdad jatkoi, että Israelissa meneillään olevan siviilipuolustusharjoitusten tarkoituksena on nostaa IDF:n menetettyä arvostusta kansan silmissä – jonka se menetti Libanonin kakkossodassa – sekä voimistaakseen mielialaa sotilashenkilöitten parissa.
ISRAELIN johto on pyrkinyt rauhoittelemaan Syyrian johtajia, ettei harjoitusten tarkoituksena ole uhata ketään, mutta Syyria ei tunnu uskovan vakuutteluja. Syyria aikoo pitää omat kotirintaman harjoituksensa. Olmertin viesti lähinaapureille on tämä: Me haluamme rauhaa.”
Kuwaitissa ilmestyvä lehti Al-Jarida kertoo, että ulkoministeri Tzipi Livni vierailee Qatarissa ensi viikolla, jossa hänen uskotaan tapaavan Syyrian edustajan viimeistelläkseen salassa käytyjä sovittelukeskusteluja Israelin ja Syyrian välillä. Lehden mukaan tiedot tapaamisesta ovat lähtöisin Jerusalemista. Keskusteluja on käyty salassa Syyrian kanssa parin viime vuoden aikana, uutisessa kerrotaan, ja että niiden tarkoituksena on saavuttaa rauhansopimus maitten välillä.(JP)
2. MOSKOVASSA elätellään edelleen toiveita, että Venäjä voisi toimia Lähi Idän rauhankonferenssin isäntämaana. Se tulisi olemaan jatkoa Annapolis-konferenssille viime vuoden marraskuussa. Venäjän ulkoministeri Lavrov ei halunnut kertoa lähempiä yksityiskohtia sen ohjelmasta tai ajankohdasta. Hän lisäsi, että PA:n puheenjohtaja Mahmoud Abbas matkustaa ensi viikon aikana Moskovaan, jossa hän keskustelee Moskovan konferenssista.
LAVROV SANOO uskovansa, että sama foorumi ja samat osanottajat kuin Annapolis-konferenssissa voisi auttaa pääministeri Olmertia ja puheenjohtaja Abbasia etenemään entistä aktiivisemmin neuvotteluprosessissa. USA tiettävästi kannattaa Moskovan rauhankonferenssia.
OLMERT EI ole lämmennyt Moskovan aloitteelle rauhankonferenssista. Olmert selvittää, että jos sen agenda ja ulkoiset muodot ovat vastaavat kuin Annapolisessa, siitä voisi olla hyötyä, mutta jos siellä on tarkoitus käsitellä kahdenkeskisiä asioita, Olmert ei näe mitään mieltä käydä niitä Moskovassa. Yleisesti ottaen Olmert ei näe tarpeelliseksi kansainvälistä konferenssia aikana, jolloin Israelin ja PA:n johto käyvät kahdenkeskisiä rauhanneuvotteluja. (JP)
3. IRAN KOULUTTAA Hizbullahin taistelijoita seuraavaa sotaa varten Israelin kanssa, kertoo The Independant tiistaina journalisti Robert Fiskin kirjoittamassa raportissa, jota JP:n toimittaja Jonny Paul referoi. Raportin mukaan Iran ottaa 300 Hizbullahin palkkaamaa miestä Libanonista kuukaudessa, jotka koulutetaan Iranissa seuraavaa sotaa varten Israelin kanssa. Marraskuusta 2006 lähtien Iran on Fiskin mukaan kouluttanut 4 500 Hizbullahin taistelijaa Teheranissa, jossa he saavat kolmen kuukauden harjoituksen kovilla ammuksilla ja raketeilla. ”He tulevat muodostamaan seuraavan sodan taistelijoitten ytimen”.
ROBERT FISK kertoo artikkelissaan, että Hizbullah saa Iranilta joitain ”yllätysaseita”, kuten maasta ilmaan laukaistavia ohjuksia, millä sen uskotaan kyseenalaistavan IAF:n koneitten ilmaherruuden Libanonin yllä. Fisk kertoo, että viimeisen 30 vuoden aikana Israel on menettänyt vain kaksi konetta Libanonin yllä, yhden primitiivisellä Sam-7 olalta ammuttavalla ohjuksella, toisen Syyrian ilmatorjuntatulen vuoksi 1982 Libanonin sotaretken aikana ja sen jälkeen.
FISK ARVIOI, että jos USA hyökkää Iraniin, seurauksena on Hizbullahin välitön raketti- ja ohjusisku Israeliin. Fisk kertoo, että Hizbullahin raketit on sijoitettu Litanijoen pohjoispuolelle maanalaisiin bunkkereihin, joita Hizbullah on rakentanut aukioille ja tienvarsiin Jezzinestä itään ja etelään. Fisk kertoo, että Hizbullah on noudattanut YK:n antamia rajoitteita eikä ole rakentanut asemiaan Litanijoen eteläpuolelle, kuten ennen Libanonin kakkossotaa.
FISK KERTOO, että IDF:n valtaamista bunkkereista viime sodan aikana löydettiin karttoja sekä valokuvia, osa niistä IDF:n omia. Niihin oli merkitty IDF:n tiedossa olleet Hizbullahin bunkkerit. Tämän johdosta Hizbullah pystyi siirtämään miehistönsä pois niistä bunkkereista toisiin, joita IDF ei tiennyt. Tämä osoittaa Fiskin mukaan, että Hizbullah oli pystynyt rekrytoimaan Israelin rajahenkilökuntaa, jotka toimittivat heille tietoja IDF:n tiedustelusta. Hizbullahin bunkkertit Litanijoen eteläpuolella oli varustettu ilmastoinnilla, pesuhuoneilla ja keittiöillä.
ROBERT FISKIN mukaan seuraava sota Israelin ja Hizbullahin välillä riippuu USA:n ja Iranin välisistä suhteista. Hän myös arvioi, että Hassan Nasrallah tulee kostamaan sotilaskomentajansa Imaad Mughniyehin salamurhan Damaskoksessa. Nasrallah voi olla terrorijohtaja, mutta hänellä on yksi omalaatuinen piirre: Hän yleensä puhuu totta ja toteuttaa sen, mitä lupaa. (JP)
4. HAMAS UHKAA, että se murtaa raja-aidat naapureittensa kanssa uudelleen, jos Gazan
kaistan eristäminen jatkuu. Uhkausten mukaan massoittain siviilejä lähettäisiin sekä Egyptin että Israelin vastaisille rajoille. Korkea-arvoinen Hamas-johtaja Khalil al-Haya kertoi lehdistötilaisuudessa tiistaina: ”Tilanne on kerta kaikkiaan kestämätön. Kaikki optiot ovat mahdollisia murtaa tämä muuri, eikä vain Egyptin vastainen vaan myös kaikilla muilla rajoilla.” Sekä Israel että Egypti ovat sulkeneet Gazan vastaisen rajansa sallien vain elintarvikkeiden ja muiden välttämättömyys tavaroiden pääsyn Gazan kaistalle sekä kiireistä lääkintähoitoa tarvitsevien pääsyn hoitoon joko Israelissa, Egyptissä tai Jordaniassa. Olmert on toistuvasti luvannut, minkä puolustusministeri Barak vahvistaa, että Gazan kaista eristäminen lakkaa, jos Hamas lopettaa Israelin siviilikohteiden pommittamisen raketeilla ja kranaateilla.
GAZAN KAISTAN siviilien elämässä alueen saarto tuntuu ehkä eniten bensiinin loppumisen muodossa. Autoilijoille annetaan vain 17 litraa bensiiniä kerralla. Taksinkuljettajat ja lukuista kuljetusliikkeitten autot eivät pysty liikkumaan normaalisti, mikä pakottaa asukkaat turvautumaan polkupyöriin. Puolustusministeri Barak syyttää kaikesta tästä Hamasia. Pääministerin kanslian edustaja Mark Regev toteaa, ettei Gazassa ole puutetta polttoaineesta, vaan Hamas takavarikoi sinne viedyn polttoaineen omiin tarkoituksiinsa.
ISRAEL TOIMITTAA Gazaan 70 000 litraa polttoöljyä viikossa, noin 8 % Gazan tarpeesta, ja 800 000 litraa dieselöljyä, 30 % Gazan tarpeesta. Polttoaineen niukkuus on aiheuttanut kasvavan laittoman myyntiverkoston syntymisen, joka välittää polttoaineita korkeaan hintaan. (JP)
5. UUTISOTSIKOITA
- IDF:N SOTILASYKSIKKÖ joutui palestiinalaisten tulen alle operoidessaan Kissufimin alueella Gazan kaista eteläosassa. Yksi IDF:n sotilas kuoli ja kaksi haavoittui tulituksessa. Paikalle tullut IAF:n helikopteri ampui palestiinalaisryhmään surmaten yhden ja haavoittaen neljää muuta palestiinalaislähteen mukaan. (Ynet)
- IDF:n sotilaat pidättivät 19 etsittyä terroristia Juudean ja Samarian alueilta keskiviikon vastaisen yön kuluessa.
- TERRORISTIT ampuivat useita raketteja eilen Ashkelonia ja muita kaupunkeja kohti Gazan raja-alueilla. Vahingoista ei ole raportoitu. Keskiviikkoaamuna terroristit ampuivat neljä kranaattia Ein Hashloshan asutukseen, ei vahinkoja.
- PALESTIINALAISET kivittivät suurilla kivenlohkareilla israelilaisia autoja Juudeassa Beit Qumarissa Betlehemin ja Hebronin välillä, sekä Tumus Ayyan palestiinalaiskylän lähellä Jerusalemista pohjoiseen Shilon ja Elin välillä. Autoille aiheutui vahinkoja, mutta autoilijat selvisivät vammoitta. (Ynet)
- ENTINEN pääministeri Yitzhak Shamirin viraston pääsihteeri Yossi Ben Aharon valittaa INN:n toimittajan haastattelussa, että Israelilta puuttuu todelliset johtajat. Hän sanoo kestämättömäksi tilannetta, että suurta kaupunkia pommitetaan päivittäin ilman, että hallitus ja pääministeri tekevät asialle mitään. Sen sijaan he syöttävät kansalle jatkuvaa ”rauhandiettiä” uskotellen, että rauha on aivan nurkan takana, mutta todellisuudessa vihollisuudet jatkuvat ilman, että niille nähtäisiin mitään loppua. Ben Aharon sanoo, ettei hän pysty ymmärtämään, miten hallituksen vastatoimet jatkuviin rakettihyökkäykseen ovat vain puolustuksellisia, kattojen vahvistamista ja sirpalesuojien pystyttämistä katujen varsille sen sijaan, että hallitus tekisi lopulliset arviot tilanteesta ja lopettaisi raketti-iskut maailman mielipiteistä välittämättä. Hän toivoo nykyisen johdon eroamista. (INN)
- ISRAELISSA vieraileva evankelisten kristittyjen ryhmä sanoo olleensa hämmästynyt tutustuessaan Juudeassa ja Samariassa oleviin juutalaisyhteisöihin. He olivat odottaneet telttaryhmiä, mutta sen sijaan heille näytettiin täysin varustettuja pienkaupunkeja päällystettyine katuineen, katuvaloineen, siistejä kivirakennuksia omilla puutarhatonteillaan sekä järjestyneitä palveluja yhteisön sisällä. Israelin tiedottamisessa näyttää olevan korjaamisen varaa.
- MILJONÄÄRI Arakadi Gaydamak rakentaa parlamenttiedustusta haalimalla perustamansa Sosiaalisen Oikeuspuolueen ruotuun muista puolueista eri syistä eronneita tai niitä, jotka tyytymättöminä omiin puolueisiinsa ovat aikeissa erota. Pahiten hajoaminen näyttää koskevan Eläkeläisten puoluetta, jonka sisällä kuohuu.

Comments

Popular posts from this blog

PERJANTAI 03.02.2017

Sunnuntai 22.08.2021

MAANANTAI 10.06.2019