MAANANTAI 07.04.08
1. ENSIN TURVA-AITA, sitten myönnytyksiä palestiinalaisille, varoittavat turvallisuusjohtajat poliitikkoja ja ennen kaikkea puolustusministeri Barakia ja pääministeri Olmertia, joitten intressit ovat usein muualla kuin maan turvallisuuden takaamisessa. Toistuva veruke heillä on Abbasin aseman vahvistaminen, mitä se sitten merkinneekin, toinen on USA:n vaatimusten täyttäminen. Kolmantena kriitikot usein mainitsevat puhtaat poliittiset laskelmat, kuten itsensä tai puolueensa pysymisen vallassa lyhyellä tähtäyksellä katsottuna sivuuttaen tärkeämmät näkökohdat.
SISÄISEN turvallisuuden ministeri Avi Dichter varoitti myönnytysten tekemisestä viimeisessä hallituksen kokouksessa ja tämän aamun lehti kertoo Shin Betin johtajan Uval Diskinin samansuuntaisen varoituksen. Diskin sanoo selvällä ymmärrettävällä kielellä, että vaikka päätökset myönnytyksistä kuuluvat poliittiselle johdolle, heidän tulee huomioida, että Israelin hallitus on vastuussa kansalaistensa turvallisuudesta ja riskien ottaminen sen kustannuksella on väärin ja vaarallista.
DISKIN KRITISOI terävästi puolustusministeri Barakin suunnitelmia ja lupauksia ulkoministeri Ricelle poistaa 50 tiesulkua muutamien päivien kuluessa. Puolustusministeriön antamien tietojen mukaan IDF oli asettanut 563 tiesulkua Juudean ja Samarian teille; näistä YK:n paikallistoimiston (YK:n toimisto humanitääristen asiain koordinoimiseksi ”miehitetyillä alueilla”) tietojen mukaan vain 87 oli miehitettynä eli toimivia. Barak poisti näistä jo viime viikolla kymmenen, tai ainakin pari, tiedot ovat ristiriitaisia. Eniten arvostelua herätti Rimonimin tarkastusaseman poistaminen, jonka tarpeellisuus on osoitettu kuolinuhreilla. Hallituksen kokouksessa ainakin kolme ministeriä varoitti tiesulkujen ja muitten myönnytysten vaarallisuudesta, johon Barak vastaili: ”Olemme tehneet useita myönnytyksiä ja olemme saaneet tunnustusta Ricelta, kvartetin lähettiläältä Tony Blairilta, briteiltä ja palestiinalaisilta. Meidän ei tule antaa heille mahdollisuutta syyttää meitä siitä, että rauhankeskustelut epäonnistuivat, koska emme tehneet tarpeeksi myönnytyksiä.”
BARAK SELITTI, että hän tekee myönnytyksiä vahvistaakseen (palestiinalaisten) maltillisia ryhmiä unohtamatta maan tärkeintä intressiä – turvallisuutta. Palestiinalaiset sanovat, etteivät Barakin myönnytykset riitä, eivät koskaan ole riittäneet. He vaativat turva-aidan poistamista.
TURVA-AIDAN kokonaispituus on 790 km. Siitä on rakennettu 490 km, eli 300 km puuttuu. Yksi kilometri aitaa maksaa 10 miljoonaa NIS (2.76 USD), jokainen portti aitaan maksaa 50 miljoonaa NIS (13.8 miljoonaa USD). Jo rakennettua aitaa joudutaan purkamaan ja rakentamaan uuteen paikkaan 60 km:n matkalla; lisäksi 100 km:n matkasta on vireillä useita valituksia.
Tärkeimmät ja kiireisimmät aitapätkät rakennetaan Jerusalemin ympäristöön, jossa myös potentiaaliset terroristien yritykset yrittää hyökkäystä ovat suurimmat. (JP, Ynet)
2. OLMERT VAHVISTI EILEN, että jännitys Syyrian kanssa nousi sen jälkeen, kun Olmert
lähetti välittäjien kautta varoituksen Syyrian presidentti Bashar Assadille, että Israel katsoo Syyrian olevan vastuussa Hizbullahin mahdollisista kostoiskuista Israelia vastaan missä tahansa maailmassa. Israel ei ole tunnustanut osuuttaan Hizbullahin ”sotilaskomentajan” Imaad Mughniyehin murhaan, mutta sekä Syyria että Hizbullah syyttävät siitä ainakin osittain Israelia.
USA:N HALLITUS painostaa Israelia paljastamaan Syyrian pohjoisosaan jokin aika sitten tekemänsä ilmaiskun, jossa epävirallisten tietojen mukaan tuhottiin rakenteilla oleva ydinlaitos. Israel ei ole virallisesti tunnustanut iskua eikä sitä, mikä sen kohde oli. USA:n hallitus tarvitsee tätä esimerkkinä painostaakseen Pohjois-Koreaa. Jos Israel tunnustaa iskun Syyrian pohjoisosaan, sen pelätään voimistavan ennestään jännittynyttä tilannetta.
OLMERTIN turvallisuuspoliittiset neuvonantajat Yoram Turbovitz ja Shalom Turgeman kävivät viime viikolla Washingtonissa keskustellen asiasta USA:n kansallisen turvallisuusneuvonantajan Stephen Hadleyn kanssa. Olmert on tiettävästi luvannut paljastaa iskun kohteen, vaikka Israelin turvallisuusjohtajat ovat varoittaneet siitä.
OLMERT VÄHÄTTELEE tietoja, jonka mukaan Bashar Assad on asettanut tiedustelujohtajansa kenraalimajuri Assef Shawkatin kovennettuun kotiarestiin siksi, ettei tämä pystynyt estämään Hizbullahin sotilaskomentajan salamurhaa. Asiasta kertoi libanonilainen Al-Mutaqbal lehti viitaten entisen varapresidentti Abdel Halim Khaddamilta saamiinsa tietoihin. Syyria julkistanee tällä viikolla Imaad Mughniyehin murhatutkimustensa tulokset. (JP)
3. HAMASIN ULKOPOLIITTISEN TOIMISTON apulaisjohtaja Moussa Abu Marzouk uhkasi eilen, että jos Hamasin vaatimien vankien vapauttamiseen ei suostuta, Hamas tulee neuvotteleman panttivankina pitämänsä IDF:n sotilaan Gilad Shalitin luista. Hän esitti uhkauksensa sunnuntaina kuwaitilaisessa lehdessä Al-Quds. Hamasin kansanedustaja Mushir al-Masri varoitti sunnuntaina Shalitin vanhempia, että heidän poikansa henki on vaarassa, koska Israel ei suostu vapauttamaan Hamasin vaatimia vankeja Israelin vankiloista.
ISRAELIN HALLITUKSEN jäsenet ovat varoittaneet Hamasia, että Shalitin vahingoittaminen johtaa siihen, että IDF tulee iskemään Hamasia rajusti. Myös pääministeri Olmert vihjaili tästä, mutta hän esitti asian paljon verhotummin. Israelin johtajilla on ollut huolestuttava tapa esittää katteettomia uhkauksia, joita kukaan ei enää ota todesta. Olmert viittasi myös tilanteeseen, jossa Hamasia edustava tarkka-ampuja haavoitti turvallisuusministeri Dichterin henkivartijaa Gazan rajan tuntumassa vieraillessaan siellä kanadalaisten turistien mukana, todeten, ettei tapaus ollut Hamasin edun mukainen. Olmert selitti, ettei ole väliä, mikä ryhmä terrorismiin syyllistyy Gazan alueelta, koska Hamas valvoo täysin Gazan aluetta.
LIBANINISSA ilmestyvä päivälehti Al-Safir kertoo artikkelissaan, että Hizbullahin ja Israelin väliset neuvottelut Hibullahin kaappaamien IDF:n sotilaitten Ehud Goldwasserin ja Eldad Regevin vapauttamiseksi ovat saaneet uutta puhtia. Lehden mukaan Israelin meneillään olevat laajat kotirintaman harjoitukset ja sen mukana Syyrialle ja Hizbullahille lähetetyt rauhoittavat viestit aiheuttivat neuvottelujen tiivistymisen. Kaksi Hizbullahin kaappaamaa sotilasta ovat olleet sen vankikopissa 635 vrk. Tarkkailijat uskovat, että tämä voi vauhdittaa myös Shalitin vapauttamista, joka on ollut Hamasin pimeässä kellarikopissa 652 vrk. Panttivankien omaiset pitävät uutista yhtenä huhuna, jolla ei ole todellisuuspohjaa. He syyttävät Olmertia, ettei tämä uskalla tehdä tarvittavia päätöksiä. (Ynetnews)
3. UUTISOTSIKOITA
- Israel sallii PA:n poliisijoukkojen ottavan Jeninin turvallisuuden päiväsaikaan, mutta ai antanut sille oikeutta tuoda joukkojaan Hebroniin. Sekä paikalliset juutalaisasukkaat että turvallisuusjohtajat ovat varoitelleet, että Hebronin tilanne on liian tulenarka aseistettujen palestiinalaisjoukkojen sijoittamiseksi sinne. (Haaretz)
- Infrastruktuuriministeri Binyamin Ben-Eliezer varoittaa Irania, että jos se uskaltaa hyökätä Israelia vastaan, Israel tuhoaa sen. Iran on toistuvasti uhannut Israelin täydellisellä tuhoamisella, ja kehottaa arabimaita tarkkailemaan Israelin kotirintaman harjoituksia. (Haaretz)
- www.debka.com kertoo artikkelissaan, että Fatah-johtaja Mahmoud Abbas ja Hamasin poliittisen toimiston johtaja Khaled Mashaal ovat viikkokaudet neuvotelleet salaisesti toimintojen yhdistämisestä. Debkafilen mukaan keskustelut ovat lähes valmiit viiden kohdan sopimusta varten. Artikkelin mukaan sekä Olmert että Rice ovat tietoisia keskusteluista, mutta ovat vaienneet niistä, ettei rauhankeskusteluja ja Abbasin rauhaa häirittäisi. Tärkeintä sopimuksessa on Debkafilen mukaan se, että sopimus julkistetaan vasta sitten, kun Abbas katsoo saaneensa kiristettyä Israelilta ja USA:lta kaiken mahdollisen. Siinä vaiheessa Abbas sanoo irti ”rauhankeskustelut´” Israelin kanssa. Hamas ja Fatah sopivat yhteishallituksen muodostamisesta, mutta sen jäsenet ovat asiantuntijoita, eivät poliitikkoja. Presidentin vaalit pidetään mahdollisimman pian, ja molemmat osapuolet alistuvat niiden tuloksiin. Hamasin uskotaan voittavan myös seuraavat parlamenttivaalit, kuten se teki edellisetkin, myös Juudeassa ja Samariassa. Debkafilen mukaan Abbas esitteli suunnitelmansa sekä Saudi Arabian kuningas Abdullahille että Egyptin presidentti Mubarakille.
- Mubarak suunnittelee arabimaitten yhteisiä joukkoja mahdollista käyttöä varten Gazan kaistalla. (Debkafile)
- IDF:N JOUKOT joutuivat palestiinalaisterroristien tulituksen kohteiksi Kissufimin terminaalin lähellä. Myös Sufan terminaalin lähellä sotilaita tulitettiin, siellä kranaatein. Kukaan ei haavoittunut. Gush Etzionin lähellä israelilaisautoilijaa kivitettiin. Kuljettaja ei haavoittunut, mutta auto kärsi vaurioita. Kivitys tapahtui Tekoassa itään Efratista Hebronin kukkuloilla. (INN)
- EVANKELISTA John Hagee, jota monet juutalaiset vierastavat hänen voimallisen Israelin myönteisyytensä vuoksi, on vierailulla Israelissa, jonka aikana hän toistuvasti ilmaisee varauksettoman Israelin kannatuksensa. Hän lahjoitti 6 miljoonaa USD erilaisiin tarkoituksiin Israelissa. Hän suosittaa, että Israelin tulee valvoa koko Jerusalemin aluetta. Hän tuli maahan USA:sta usean sadan evankelisen kristityn kanssa. Hagee ilmaisi tukevansa USA:n presidenttiehdokas John McCainia, mikä on aiheuttanut tiettyä epämukavuutta hänen vaalikampanjassaan.

Comments

Popular posts from this blog

PERJANTAI 03.02.2017

Sunnuntai 22.08.2021

Tiistai 17.08.2021