PERJANTAI 09.05.08
1. ”EN KOSKAAN OLE OTTANUT vastaan lahjusta tai yhtään agoraa, mutta jos minua vastaan nostetaan syyte, eroan välittömästi”, kertoi pääministeri Ehud Olmert torstai-iltana median edustajille. Olmert väittää, että kaikki varat, joitten ottamisesta häntä epäillään, käytettiin hänen vaalikamppailuihinsa. Hän vakuuttaa, että varat otti vastaan hänen kanslia-päällikkönsä Shula Zaken, joka välitti varat edelleen Olmertin läheiselle avustajalle lakifirman omistajalle Uri Messerille. Poliisi ei kuitenkaan ole tämän hetken uutisten mukaan löytänyt Messerin arkistoista merkintää varojen vastaanottamisesta. Messer on lupautunut avustamaan poliisia jutussa ja toimimaan mahdollisena todistajana.
POLIISI ja juttua tutkivat viranomaiset poistivat torstai-iltana osittain asiaa koskevien tietojen julkisuuskiellon. Täten amerikkalaisen liikemiehen Morris Talanskyn nimi esiintyi näyttävästi lehdistön ja web-sivujen perjantain uutisissa, vaikka se oli jo vuotanut julkisuuteen New York Post-lehdessä olleen artikkelin kautta.
SKANDAALISYYTÖKSET kohdistuvat aikaan, jolloin Olmert toimi Jerusalemin pormestarina sekä hallituksen ministerinä vuosia 1999 – 2005.
2. ”HALUAN MENNÄ HISTORIAAN pääministerinä, joka solmi rauhansopimuksen
Syyrian kanssa”, kerrotaan Olmertin lausuneen erään yleisötilaisuuden yhteydessä. Tämä yhdessä hänen kansliansa optimististen lausuntojen kanssa, joitten mukaan keskustelut Olmertin ja Abbasin kanssa viime viikolla olivat positiivisia ja jopa edustivat läpimurtoa Israelin ja PA:n välisissä ”rauhankeskusteluissa”, ovat antaneet median kolumnisteille ja analyytikoille aiheen esittää vahvoja epäilyksiä, että niiden tarkoituksena on todellakin johtaa kansan huomio pois hänen omista ongelmistaan kohdistamalla ne koko juutalaista yhteisöä ja sen tulevaisuutta koskeviin elintärkeisiin kysymyksiin.
JP:N KOLUMNISTI Calev Ben-David käy kolumnissaan läpi aiempia tapauksia, joissa myös oli kysymys elintärkeistä Israelin ja palestiinalaisten välisistä kysymyksistä, ja löytää niissä yhtäläisyyksiä nyt esillä olevaan tapaukseen. Hän viittaa USA:n Lähi Idän kokeneen neuvottelijan Aaron David Millerin kirjaan ”Liian paljon luvattu maa”, Amerikan vaikeasti saavutettava etsintä Israelin ja arabien väliseen rauhaan, jossa tämä kertoo USA:n presidenttien Richard Nixonista Bill Clintoniin ja George Bushiin turvautuneen ”Israel-avaimeen” omien ongelmiensa siirtämiseksi pois yleisestä huomiosta. Ben-David kertoo, miten Miller muistaa ajan Rabinin murhan jälkeisestä vaalikamppailusta, jonka aikana USA pyrki kaikin keinoin saamaan Shimon Peresin valituksi pääministeriksi ”pelastaakseen” Oslon sopimuksen ymmärtämättä, että se oli jo kuollut. Miller kertoo kirjassaan naurettaviksi väitteitä, etteivät USA:n presidentit ja ulkoministeriö puuttuisi Israelin sisäisiin asioihin.
BEN-DAVID pyrkii selvittelemään, miten ironista todeta, että vain viikko ennen USA:n presidentti Bushin saapumista Israelin juhliakseen sen 60-vuotista taivalta ja voidakseen samalla todeta, miten hänen suunnittelemansa ”rauhanprosessi” etenee sovitun aikataulun mukaisesti, poliittinen tilanne Israelissa on kokenut järkyttävän muutoksen uhaten koko ”rauhanprosessin” keskeytymistä ellei peräti pysähtymistä. Ben-David toteaa tietyllä sympatialla, että tilanteen traagisuutta lisää se, että muutoksen aiheutti amerikkalainen New Yorkin Long Islandilta kotoisin oleva rabbi/liikemies Morris Talansky, se ”pyykkäriksi” kutsuttu.
Ben David viittaa Olmertin lausuntoihin merkittävästä edistymisestä sekä palestiinalaisten että Syyrian rintamalla, missä hän näkee yhtäläisyyksiä siihen, miten Ariel Sharon turvautui Gazan kaistan luovuttamiseen saadakseen maan vasemmistolaisen median pois harteiltaan.
CALEV BEN-DAVID sanoo koristelematta, ettei ole epäilystäkään siitä, etteikö presidentti Bushin Israelin vierailun yhtenä ja ehkä päätarkoituksena olisi Olmertin aseman vahvistaminen. Täysin muuttunut poliittinen ilmapiiri Israelissa on madaltanut Olmertin uskottavuutta ja kansan kannatusta nollapisteeseen, Ben-David toteaa. (JP)
3. OLMERT JOHTAA kansaa harhaan väittäessään merkittävästä edistyksestä rauhankeskusteluissa, kertoivat PA:n viranomaiset Ramallahissa torstaina. Tämä viranomainen, jota JP:n kolumnisti Kh A Toameh lainaa, sanoo pelkäävänsä, että Olmertin poliittiset ja henkilökohtaiset ongelmat voivat johtaa hänen eroonsa, mikä puolestaan voi keskeyttää rauhanprosessin edistymisen tai siirtämisen vuodella. Hän kutsuu Olmertin optimistisia lausuntoja ”suureksi valheeksi”, ja sanoo olleensa hämmästynyt, että Olmertin kanslia päästi ne julkisuuteen jo ennen kuin Abbas oli ehtinyt Ramallahiin.
TOINEN PA:n virkailija toteaa, että Olmert käyttää häpeilemättä ”rauhanprosessia” siirtääkseen huomion pois omista ongelmistaan, mitä hän pitää hylättävänä. Hänen mielestään Olmertin omat ongelmat ovat hänen asiansa, mutta hänen ei pitäisi käyttää PA:n ja Israelin välisiä keskusteluja niiden selvittelemiseksi. Hän sanoo, ettei Olmertin ja Abbasin keskusteluissa saatu muutoksia aikaan, vaan niissä vaihdettiin mielipiteitä rajoista.
TOINEN PA:n pääneuvottelijoista Saeb Erekat sanoo pelkäävänsä, että Olmert voi hädässään turvautua sotilaalliseen seikkailuun, esim. antamalla IDF:lle luvan aloittaa suuroperaatio Gazan alueella ja kiihdyttää tilannetta Juudeassa ja Samariassa. Hän kuitenkin sanoo PA:n jatkavan neuvotteluja Israelin kanssa niin kauan kuin Olmert on virassaan ja jatkavan niitä, jos Tzipi Livni tulee hänen seuraajakseen. (JP)
4. EGYPTIN tiedustelupäällikkö Omar Suleiman suunnittelee matkustavansa Israeliin ensi viikolla, ennen maan 60-vuotisjuhlia keskiviikkona ja torstaina. Egypti on todella nähnyt paljon vaivaa saadakseen tulitauon aikaan Israelin ja Hamasin sekä muiden Gazan kaistalla toimivien terrorijärjestöjen välillä. Suleimanin uskotaan painostavan Israelia hyväksymään tulitaukosopimuksen sekä lopettamaan sotilaalliset operaationsa Gazassa.
”EGYPTIN PONNISTELUT ovat onnistuneet. Me olemme onnistuneet taivuttamaan kaikki palestiinalaisryhmät kuuden kuukauden tulitaukoon Gazassa, mikä myöhemmin ulotetaan koskemaan myös Länsirantaa. Ei ole mitään syytä, miksi Israel ei voisi hyväksyä esitystä”, Suleiman kertoi. Egypti on myös tehnyt selväksi, että se aikoo avata Rafahin terminaalin Egyptin ja Gazan rajalla tulevien viikkojen kuluessa, kun palestiinalaiset ovat hyväksyneet lopullisesti tulitaukosopimuksen. Suleiman tähdentää, että pallo on nyt Israelin käsissä.
HAMAS-JOHTAJA Gazassa Mahmoud Zahar varoitti, ettei Israel tule kokemaan rauhaa, ellei se hyväksy Egyptin neuvottelemaa tulitaukosopimusta. Hän myös totesi, että IDF:n sotilasta Gilad Shalitia koskevat neuvottelut aloitetaan vasta sitten, kun kaikki Gazan ulosmenotiet on avattu liikenteelle. Zahar uhkaili, että miljoonien israelilaisten elämä on vaarassa, jos Israel ei hyväksy sopimusta eikä avaa portteja Gazasta Israeliin. Zahar kertoi, että tulitaukosopimus on tärkeä myös Egyptille, sillä sen oma turvallisuus on vaarassa ilman sitä.
ISLAMILAINEN veljeskunta, johon Hamas kuuluu, on lisännyt kannatustaan myös Jordaniassa, kuten sen nähdään etenevän Egyptissäkin. (JP)
5. ISRAELIN 60.vuotisseremoniaan kuulunut laskuvarjohyppynäytös päättyi onnettomasti Tel Avivissa. Kovasta tuulesta johtuen yksi laskuvarjolla alas tullut kulkeutui yleisön joukkoon haavoittaen kymmentä katselijaa, paria heistä vaarallisesti. Myös hyppääjä vammautti lantionsa. Näytökseen osallistunut veteraanihyppääjä kertoi, että ennen näytöstä hyppääjät keskustelivat tilanteesta, mutta eivät nähneet mitään syytä peruuttaa sitä tuulen vuoksi.
Tuhansia ihmisiä oli ahtautunut kaupungin hiekkarannoille seuraamaan näytöksiä.
6. ISRAELIN ARABIEN järjestämä ”katastrofi-marssi” Israelin 60-vuotispäivien häpäisemiseksi kehittyi todelliseksi onnettomuudeksi. Satoja arabeja osallistui marssiin kohti entistä arabikylää Saffuriya, jonka nimi on nykyisin Moshav Tzipori. Marssiin osallistuneet lukuisat nuoret kiihottivat toisiaan huudellen Israelin vastaisia iskulauseita ja PA:n lippuja heilutellen. Poliisin mukaan kiihottamista tapahtui kaiken aikaa, mutta poliisi pidättyi puuttumasta tilanteisiin ennen kuin nuoret alkoivat käyttäytyä väkivaltaisesti heitä kohti. Marssiin osallistui arabikansanedustaja Wasal Taha (Balad), joka väittää valepukuisen poliisin hakanneen häntä pampullaan ja lopulta lyöneen häntä kivellä päähän provosoimis-tarkoituksessa. Hän kertoi marssijoitten huudelleen poliisin vastaisia iskulauseita ja kutsuneen Israelin poliisivaltioksi, mikä tuli marssin aikana todistetuksi, hän väitti. Marssiin osallistui myös toinen arabikansanedustaja Muhammad Barakei (Hadash) Poliisi kieltää, että sillä oli valepukuisia poliiseja marssijoitten parissa. (JP)
JORDANIASSA viranomaiset kielsivät palestiinalaisten vastaavan mielenosoitusmarssin.
7. UUTISOTSIKOITA
- IDF jatkoi omaa taisteluaan Gazan terroristeja vastaan juhlien aikana. Torstaina IAF:n helikopteri ampui ohjuksia autoon ja ryhmään miehiä Gazan pohjoisosassa. Neljä palestiinalaista haavoittui, kaksi heistä vaarallisesti palestiinalaislähteitten mukaan. Ohjusisku tapahtui Jabaliyan pakolaisleirin lähellä. Keskiviikkona yksi palestiinalainen kuoli ja 14 haavoittui IDF:n sotilaitten ja terroristien välisissä taisteluissa Gazassa. Palestiinalaisten mukaan joukkojen tukena oli 25 panssaria ja puskutraktoreita. Ne toimivat Abassanissa, lähellä Khan Younisia. IAF teki ainakin neljä ohjushyökkäystä Gazan alueella, yksi tyhjään taloon, jota joukko pyssymiehiä käytti tukikohtanaan. Palestiinalaiset pyssymiehet ampuivat sotilaita rakettikranaateilla.
- MIGRONIN parakkikylä Samariassa Jerusalemista lounaaseen on rakennettu pysyväksi, vakuuttaa setlementtijohtaja Dani Dayan, koska se on laillinen.
- 60-vuotias israelilainen mies meni Mea Shearimiin keskiviikkona suuren Israelin lipun kanssa. Hän joutui lukuisten haredim-miesten pahoinpitelemäksi.
- Protestoijat vaativat, että IDF palauttaa tiesulun Hebronin lähellä, koska sen luona on sattunut useita terroritekoja. Rice vaati sen poistamista.

Comments

Popular posts from this blog

PERJANTAI 03.02.2017

Sunnuntai 22.08.2021

MAANANTAI 10.06.2019