KESKIVIIKKO 07.05.08
1. ISRAEL PELKÄÄ, että Iran saa atomipomminsa valmiiksi ensi vuoden puolivälissä, kertovat JP:n toimittajat Y Katz ja H Keinon artikkelissaan. Kirjoittavat ovat tulleet johtopäätökseen, että Iran pystyy hallitsemaan sentrifugien teknologian kuluvan vuoden aikana ja aloittaa sen jälkeen uraanin rikastamisen sotilastarpeen tarvitsemaan määrään asti. Tämän arvion mukaan aiempia arvioita Iranin valmiutta ydinpommin valmistamiseksi on siirretty kokonainen vuosi aiemmaksi. Artikkelin kirjoittavat perustavat kirjoituksensa puolustusviranomaisen antamiin tietoihin, joiden mukaan Iranilla oli useita teknisiä ongelmia uraanin rikastamiseksi, mutta näyttää nyt ratkaisseen ne.
VIRKAILIJA mainitsi toisen aiheen, joka huolettaa Israelin puolustusviranomaisia. He pelkäävät, että Iran kehittää risteilyohjuksia, jotka pystyvät välttämään Israelin ilmapuolustus-järjestelmän Arrow:n tutkavalvonnan. Iranin otaksutaan salakuljettaneen maahan Ukrainasta venäläisvalmisteisia X-55 risteilyohjuksia, ja käyttäneen niitä mallina kotitekoisten ohjusten rakentamiseksi. Risteilyohjus lentää matalla seuraillen maaston muotoja pystyen sen ansiosta ohittamaan tutkavalvonnan. Ne voidaan varustaa ydinkärjellä.
LIIKENNEMINISTERI Shaul Mofaz vahvisti myös lausunnossaan, että Iranin valmius ydinpommin rakentamiseksi on lähempänä kuin yleisesti tiedostetaan.
NATON pääsihteeri Jaap de Hoop Scheffer varoitti lausunnossaan, että Iranin esimerkillä on domino-vaikutus, eli monet muut maat tulevat aloittamaan ydinteknologian kehittämisen. Hän mainitsi esimerkkinä Syyrian, jolla aivan ilmeisesti oli ydinlaitos lähes valmis ennen kuin IAF tuhosi sen 6. syyskuuta 2007. Hän mainitsi, että Syyria olisi pystynyt vuodessa rikastamaan plutoniumia tarpeeksi kahta ydinasetta varten.
2. MAALE ADUMIMIN pormestari Benny Kashriel sai puolustusministeriöltä muutaman päivän tilapäisen luvan kevytrakenteisen puuparakin pystyttämiseksi kaupungin kuntarajojen sisällä sijaitsevalle kiistanalaiselle ns. E-1 alueelle. Tämä 12 neliökilometrin suuruinen alue Jerusalemin ja Maale Adumimin välissä on ollut rakennusohjelmassa vuosikymmenien ajan, mutta eri hallitukset eivät ole rohjenneet antaa lopullista lupaa töitten aloittamiseksi. Alueelle on rakennettu myös infrastruktuuri lähes valmiiksi vuosia sitten. Kashriel pystytti parakkinsa viereen suuren kilven, jossa uhmakkaasti kerrotaan: ”Maale Adumimin kaupunki”. Kashriel toteaa, että jos israelilaiset eivät rakenna alueelle, palestiinalaiset tekevät sen. Hän myös mainitsi, että kaupungin rakennusmaa alkaa olla lopussa, ja se tarvitsee uusia alueita.
Kashriel pystytti alueelle johtavan polun alkuun kilven, jossa vieraat lausutaan tervetulleiksi ”Mevasseret Adumim” lähiöön. Kashriel otti vieraita vastaan eilen ja aikoo jatkaa sitä tänään ja huomenna Israelin 60-vuotisjuhlien aikana. Hän toteaa, että vaikka USA:n presidentti Bush ja hänen ulkoministerinsä Rice ovat Israelin ystäviä, he eivät ole sen johtajia.
KASHRIELIN parakin takana on Juudean ja Samarian äskettäin valmistunut poliisiasema, jonne johtaa päällystetty tie. (JP)
3. ”MEIDÄN TULEE yhdistää maa ja yhteiskunta ja alkaa uudelleen puhua sionismista”, sanoi IDF:n yleisesikuntapäällikkö kenraaliluutnantti Gabi Ashkenazi lyhyen seremonian aikana Länsimuurilla eilen iltana, joka oli valtion virallinen tilaisuus sodissa kaatuneitten muistoksi. Ashkenazi totesi, että kasvatus on oleellinen osa turvallisuutta.
ISRAELIN presidentti Shimon Peres ylitti vähän mandaattiaan kovin poliittisessa puheessaan, jossa hän vakuutti, että ”Israel on valmis maksamaan hinnan rauhasta, hymyilevistä lapsista, olkoot he palestiinalaisia, jordanialaisia, egyptiläisiä tai syyrialaisia”, mainitsematta israelilaisia. Hän esitti surunvalittelunsa ”sodissa menetetyistä, erinomaisista huomisen sukupolvista, rakastettujen lastemme menetyksistä”. Peres toisti näkynsä ”rauhasta ilman antautumista”, vakuuttaen ”Israelin olevan valmis tarttumaan ojennettuun käteen, mutta tarvittaessa myös valmis painamaan liipaisinta”.
KAHDEKSAN AIKAAN eilen iltana sireenit soivat maassa minuutin hiljaisuuden merkiksi kaatuneitten muiston kunnioittamiseksi, ja virallinen lippu laskettiin puolitankoon Länsimuurin aukiolla. Puheitten välissä armeijan rabbit lukivat Kaddish-rukouksia kaatuneille. Lopuksi paikalla ollut yleisö yhtyi armeijan sotilaitten kanssa yhteiseen kansanhymniin Hatikva. (JP)
TÄNÄÄN keskiviikkona sireenit soivat maassa klo 11.00 sotilasseremonioitten alkamisen merkiksi maan lukuisilla sotilashautausmailla. Kaatuneitten muistopäivä päättyy illalla 20.00 perinteiseen soihtujen sytytysseremoniaan Herzl-vuoren hautausmaalla jatkuakseen maan itsenäisyyspäivän 60-vuotisjuhlilla juutalaisen kalenterin mukaan. (3. Iyar 5768; AD 08.05.08)
4. OLMERT LUPAA PA:lle 89 % Juudeasta ja Samariasta, sanoo jordanialainen
journalisti Hamada Farana, jota pidetään palestiinalaisten asioitten asiantuntijana. Hän kuitenkin lisää, ettei tämä tyydyttänyt Mahmoud Abbasia, joka vaatii 98.5 % alueista. Hän kertoo myös, että palestiinalaisten toiveikkuus alkaa hälvetä ja varoittaa, että Abbas lupaa tehdä dramaattisia päätöksiä, jos rauhansopimusta ei saada aikaan vuoden 2008 aikana.
Tämä perustuu korkean PA:n virkailijan lausuntoon, joka julkaistiin Al-Quds Al-Arabi lehdessä keskiviikkona. Abbas uhkaa lopettaa rauhankeskustelut, ellei muutosta tapahdu.(INN)
MAHMOUD ABBASIN edustaja Nabil Abu Rudeinah, joka tavallisesti nähtiin Jasser Arafatin korvan juuressa kuiskutellen tälle, mitä tulee puhua Arafatin muistin alkaessa pätkiä, antoi lausunnon tiistaina, jossa hän totesi keskustelujen PA:n ja Israelin välillä edistyneen, mutta tunnusti suurien erimielisyyksien edelleen vallitsevan osapuolten välillä. Hän kertoi, että Abbas varoitti Olmertia Jerusalemista, joka muodostaa äärilaidan (redlines) keskusteluissa, ja että PA haluaa Juudean ja Samarian alueet kokonaisuudessaan, myös Jordanjoenlaakson, jonka Israel haluaa pitää turvallisuussyistä. Myös PA:n toinen pääneuvottelija Saeb Erekat tunnusti, että erimielisyydet ovat suuret ja epäili, että on mahdollista 10 päivän aikana saada aikaan Ricen toivomaa periaate-luonnosta Bushin Israelin vierailuun mennessä. (INN)
5. OLMERTIA koskevat poliisitutkimukset jatkuvat tiiviisti juhlapäivistä huolimatta. Poliisin edustaja valittaa, että uutisvuodot häiritsevät tutkimuksia ja epäili julkisuuskiellon merkitystä, koska monet tärkeät yksityiskohdat ovat jo vuotaneet julkisuuteen.
NEW YORK POST julkaisi 06.05.08 Kate Sheehyn kirjoittaman artikkelin, jossa hän kertoo Long Island´ista kotoisin olevan miljonääri-sijoittajan Morris Talanskyn, jolla on oma investointiyhtiö Woodmeressä, antaneen suuren summan rahaa Olmertille silloin, kun tämä toimi Jerusalemin pormestarina 90-luvulla. Poliisia on hermostuttanut lahjusten antajan nimen julkistaminen, ja omissa lausunnoissaan viittaa ”amerikkalaiseen liikemieheen”. Artikkelin mukaan Talansky on kertonut poliisille tietonsa, ja siinä todetaan, että juttu näyttää vakavalta, ja että Talansky on lupautunut valtion todistajaksi.
ARTIKKELISSA kerrotaan, että Talansky on osallistunut lukuisiin projekteihin, mutta että hänen varsinainen toimintansa on enemmän varojen hankkimista kuin projektien rahoitusta. Hänestä käytetään nimitystä ”pyykkäri” (laundryman). Hän näyttää olleen tiiviissä yhteistyössä Olmerin kansliapäällikkö Shula Zakenin kanssa, jota poliisi on kuulustellut toistamiseen.
OLMERT itse kieltää syyllistyneensä mihinkään laittomaan ja aikoo jatkaa toimintaansa maan johdossa, joskin jotkut uutiset kertovat, että hän sanoutuu irti virastaan kuulustelujen ajaksi.
PA:N NEUVOTTELIJAT ovat valittaneet, ettei heillä ole enää neuvottelukumppania enempää Israelissa kuin Yhdysvalloissakaan. Tämä siksi, että Olmertin tulevaisuus on täysin auki, ja PA:n johto väittää USA:n suosivan Israelia heidän kustannuksellaan. (Haaretz)
6. KADIMA-PUOLUEEN sisällä kuohuu Olmertia koskevien uusien poliisikuulustelujen ja korruptiosyytösten vuoksi. Monet puolueen kansanedustajat syyttävät Olmertia, ettei hän ole pätevä johtamaan puoluetta. Jos Olmert eroaa virastaan poliisikuulustelujen ajaksi, hänen tilalleen nousee ulkoministeri Tzipi Livni. Kadiman kapinalliset haluavat kuitenkin, että puolueelle valitaan uusi puheenjohtaja. Livnin ohella vakavia ehdokkaita ovat liikenneministeri Shaul Mofaz sekä sisäisen turvallisuuden ministeri Avi Dichter. Heidän panostaan arvostettaisiin puolueen eheyttämisessä ja uudelleen orientoitumisessa, vaikka kukaan heistä ei palvelisikaan pääministerinä, sanotaan puolueen kansanedustajien arvioissa. On toki puolueessa niitäkin, joitten mielestä Olmertia koskevat poliisitutkimukset ovat aiheettomia.
OLMERTIN KRIITIKOT valittavat, että Olmert yhdessä Haim Ramonin ja muutaman muun kanssa ovat kaapanneet alun perin keskusta-oikeisto-puolueen ja muuttaneet sen vasemmisto-keskusta-puolueeksi. Lisäksi he syyttävät Olmertia, että hän toi hallitukseen heikolla poliittisella ja eettisellä maineella varustettuja henkilöitä madaltaen siten hallituksen uskottavuutta. Kansanedustaja Marina Solodkin ei sievistellyt sanojaan kuvaillen pääministeriä, joka on saanut ”liian monta poliisitutkimusta, jonka talousministeri osoittautui varkaaksi ja rikolliseksi ja jonka henkilökohtaista avustajaa epäillään syylliseksi pahinta laatua olevaan korruptioon”. (JP)
7. UUTISOTSIKOITA
- IDF:N joukot tunkeutuivat aamun kuluessa Gazan kaistalle 11 tankin ja puskutraktorien avustamina. Tankit avasivat tulen sen jälkeen, kun niitä oli tulitettu panssarintorjunta ohjuksilla. Palestiinalaisten mukaan 11 ihmistä haavoittui, suurin osa aseellisia, kolmen helikopterin osallistuessa taisteluun. Isku suoritettiin Gazan eteläosaan militanttien eliminoimiseksi. (Haaretz)
- PRESIDENTTI Shimon Peres ei tunnusta pahoittelevansa Oslon sopimuksia, mutta sanoo pettyneensä, ettei Gazan luovutus tuonut rauhaa rajalle ja etteivät rauhankeskustelut Juudeasta ja Samariasta ole edistyneet.(Haaretz)
- IDF ja Shin Bet ovat lisänneet tarkkavaisuuttaan itsenäisyyspäivien johdosta. Heillä on 11 varmaa terrorivaroitusta ja lisäksi muita epämääräisempiä.

Comments

Popular posts from this blog

PERJANTAI 03.02.2017

Sunnuntai 22.08.2021

Tiistai 17.08.2021