PERJANTAI 24.11.06
ISOÄITIEN SOTA. Tilastot kertovat, että luonnollinen lisääntyminen on lähes suurinta maailmassa palestiinalaisten parissa. Mutta onko eilisen uutisen mukaan uskottava, että nuorten itsemurhaterroristien määrä on vähentynyt vai onko kysymyksessä kieltäytyminen, kun isoäitien täytyy ottaa pommivyö uumilleen?
FATMA OMAR AN-NAJAR, 68-vuotias yhdeksän lapsen äiti ja 30 lapsen isoäiti, suostui Hamasin pyyntöihin uhrata itsensä ”vankien hyväksi”, kuten hän itse kertoi videoidussa esityksessään ennen itsemurhaiskua.
Hän lähestyi sotilaita, jotka nähdessään hänet käskivät häntä pysähtymään ja heittivät tainnutuskranaatin, kun isoäiti ei totellut. Fatma Omar sytytti silloin pomminsa, joka haavoitti lievästi kolmea IDF:n sotilasta.
Hänen perheensä kertoi olevansa ylpeä hänestä. Vanhin tytär Fatheya, 52, kertoi, että israelilaiset tuhosivat hänen kotinsa ja surmasivat hänen poikansa, Fatman tyttärenpojan, ja toinen lapsenlapsi on pyörätuolissa, koska hänen jalkansa amputoitiin. ”Siksi hän ja minä menimme moskeijaan pyrkiäksemme marttyyreiksi.”
KAHDEKSAN IDF:N SOTILASTA haavoittui eilisen torstaipäivän aikana Gazan alueen operaatiossa, joka jatkui kolmatta päivää. Armeijan edustaja kertoi, että suurin uhka sotilaita vastaan tulee pt-ohjuksista, joita Hizbullah käytti runsaasti Libanonin sota II:ssa. Palestiinalaisten ohjukset eivät ole samaa tasoa, venäläisiä Kornet ja Fagot ohjuksia, vaan vanhempaa mallia, joitten teho on heikompi panssareita vastaan, mutta tappavia yhtä kaikki osuessaan. Neljä sotilasta haavoittui pt-ohjusten sirpaleista.
SOTILAAT SURMASIVAT kahdeksan palestiinalaista torstain aikana. Yksi heistä oli PRC:n Kassam-raketti miehistöistä vastaava Faik Abu al-Kumsan ja hänen sijaisensa, jotka saivat surmansa IAF:n ohjuksen osuessa heidän autoonsa Jabalyan pakolaisleirissä. Aikaisin torstaiaamuna IDF:n tankit ampuivat 20-vuotiaan palestiinalaisen Beit Lahiyan esikaupunkialueella. Kaksi Hamasin aktivistia saivat surmansa tulitaistelussa sotilaitten kanssa; yksi surmattiin hänen ollessaan laukaisemassa rakettia Israeliin.
SAMARIASSA JENININ LÄHELLÄ Shin Betin turvallisuusmiehet yhdessä poliisin eliittijoukkojen kanssa pidättivät torstain vastaisen yönä neljä Islamic Jihadin miestä, jotka olivat aikeissa tehdä itsemurhaiskuja Israelissa. Pidätystä edelsi tulitaistelu, jossa kukaan ei haavoittunut.
HAMASIN ULKOPOLIITTINEN JOHTAJA DAMASKOKSESSA Khaled Mashaal on yllätysvierailulla Kairossa, jossa hän neuvottelee Egyptin yleisen turvallisuuspalvelun päällikön Omar Suleimanin kanssa vankienvaihdosta Israelin ja Hamasin kesken. Mashaal pitää suoraa yhteyttä sotilaan kaappaajien kanssa.
Hamas vaatii nyt 1400 Israelin tuomitsemaa tai pidättämää palestiinalaista vapautettaviksi vaiheittain. Siihen tulisi sisällyttää kaikki naiset ja alaikäiset. Pidätetyt PLC:n kansanedustajat ja PA:n ministerit tulisi vapauttaa erikseen eikä toisten mukana. Mashaal on ollut kovan painostuksen alaisena Qatarin, Saudi Arabian ja Egyptin taholta, jotka vaativat PRC:n kaappaaman panttivangin vapauttamista. Hamasin edustajat kertovat, ettei heillä ole kiirettä IDF:n sotilaan Gilad Shalitin vapauttamiseksi, koska tämä on heillä panttina siitä, että Israel tulee toteuttamaan oman osansa sopimuksesta.
ISRAEL on tiettävästi viestittänyt eri kanavien kautta Hamasille halunsa sopia tulitauosta.
MAHMOUD ABBAS kertoi lontoolaiselle Al-Hayat lehdelle, että egyptiläisten pyrkimykset sopimuksen saamiseksi vankienvaihdosta ovat olleet onnistuneita, mutta ettei yhteishallitusta Fatahin ja Hamasin kanssa muodosteta ennen Shalitin vapauttamista. Abbas kertoi, että poliittinen ohjelmasta on jo käytännössä sovittu, mutta hän ei kertonut, sisältyykö siihen kvartetin vaatiman kolmen ehdon toteuttaminen. Abbas ei myöskään paljastanut, onko Hamas suostunut luopumaan ulko-, sisä- ja talousministeriöistä, joita Fatah haluaa. Sisäministeriö valvoo PA:n vahvoja turvallisuusjoukkoja, joiden määrä lienee 70 000 miestä.
Fatahin keskuskomitea keskusteli uudesta tilanteesta, minkä aiheutti Hamasin osittain epäonnistunut murhayritys Fatahjohtajaa Abu Ali Shaheen´ia vastaan keskiviikkona.
Fatah iski takaisin ilmeisessä kostoiskussa haavoittaen vaikeasti tunnettua Hamasin johtajaa Salah Walwil´ia Kalkiliyassa tämän tullessa ulos aamun rukouksista moskeijassa.
YK:N IHMISOIKEUSKOMISSAARI Louise Arbour, joka vieraili Israelissa, on julkisesti tuonut ilmi oman Israelin vastaisen vihansa, jota ei voitane syyttää ainakaan tasapuolisuudesta. Hän muotoilee oman tuomionsa Libanonin sota II:n toimista, että Israel on enemmän syyllistynyt hylättäviin toimiin kuin Hizbullah. Hän näyttää JPostin haastattelun mukaan unohtaneen kokonaan, miksi sota alkoi, ja sen tosiasian, että YK oli täysin epäonnistunut velvollisuuksissaan estää Hizbullahin Libanonin eteläosan muuttaminen Hizbullahin linnoitukseksi, jonne rakennettiin pari sataa tukikohtaa huppunykyaikaisin varustein ja asein. Hänen mukaansa Hizbullahin summittaiset n. 4300 rakettien ja ohjusten iskut israelilaisiin kaupunkeihin ja kyliin eivät ole vertailukelpoisia IDF:n sotilaallisiin iskuihin, joita ei kohdistettu siviiliasukkaitten surmaamiseksi. Mutta Arbour vääntää piikkilankaa muotoillessaan kantaansa: Vaikka Hizbullah nimenomaan halusi vahingoittaa siviiliasukkaita, mutta uhriluvut jäivät pieniksi (johtuen asukkaitten pakenemisesta kodeistaan ja rakettien epätarkkuudesta), sitä ei voida verrata negatiivisesti IDF:n tehokkaisiin toimiin, sillä vaikka niiden tarkoituksena ei ollut vahingoittaa siviilejä, IDF:n ”varomattomuuden” (recklessness) takia siviiliuhreja kuitenkin tuli. Tästä henkisestä aivovoimistelusta ja kansainvälisen lain vetämisestä umpisolmuun Arbour vetää johtopäätöksen, että Israel (mutta ei Hizbullah) syyllistyi ihmisoikeuksien loukkauksiin Libanonissa.
PALESTIINALAISTEN Kassam-rakettien tulesta Arbour on selkeämpi. Hän tuomitsee Kassam-rakettien tulen ja vaatii sen lopettamista välittömästi. Hän toi julki huolensa palestiinalaisten kyvystä selviytyä nykyisessä tilanteessa, jossa hän näki paljon korjattavaa myös siviilielämässä. Mutta taloudellisen ahdingon aiheuttajiksi hän näkee Israelin ja kansainvälisen yhteisön, ja vaatii Israelia sallimaan vapaan kulun Länsirannan sisällä ja sieltä Jerusalemiin sekä Gazan ja Länsirannan välillä. Arbour ei näytä olevan ollenkaan tietoinen tai ei halua tietää, että Israel käy julistamatonta sotaa paikallisia ja kansainvälisiä terrorijärjestöjä vastaan, joitten tarkoituksena on tuhota Israel ja karkottaa juutalaiset Lähi Idästä. Arbour on yksi niitä maailmanparantajia, kotka laput silmillä ramppaavat pitkin maailman toreja puuttuen asioihin oman mieltymyksensä mukaan.
ISRAELIN SISÄLLÄ selvitellään likaisia juttuja, joita näyttää riittävän tässä maassa, jonka tulisi olla valona ja esikuvana maailmalle. Sisäisen turvallisuuden ministeri Avi Dichter kokosi poliisin keskusjohdon kiireiseen istuntoon käsittelemään viimeisintä skandaalia poliisin nimityksissä. Kysymyksessä on Amkimin piirijohdon apulaiskomentaja Yaakov Ziglon, jota syytetään eettisistä virheistä toimissaan. Hänen epäillään syyllistyneen joittenkin kansanedustajien ja ministerien lahjontaan virkanimityksissä.
OIKEUSMINISTERI Haim Ramon esiintyi oikeudessa tapauksessa, jossa hänen väitetään pakottaneen naissotilaan seksuaaliseen kontaktiin vastoin tämän suostumista. Tämä 20-vuotias sotilas, josta käytetään nimitystä Heh, flirttaili Ramonin muistikuvan mukaan provosoivasti ja pyysi häntä mukaansa Etelä Amerikkaan Porto Ricaan, jonne hän suunnitteli matkustavansa. Ramon myöntää kadottaneensa ministerille kuuluvan arvokkuuden ja vastanneen tytön haasteeseen tavalla, jota jotkut ovat pitäneet sopimattomana ja vaatineet tyttöä nostamaan oikeusjutun. Tyttö itse ei ollut ensin siihen halukas.
AMNESTY INTERNATIONAL ISRAELISSA vaatii israelilaisia tehostamaan toimiaan estääkseen naisia vastaan kohdistetun väkivallan. Keskeisenä teemana torstaina Tel Avivissa järjestetyssä mielenosoituksessa oli seksiorjuus, joka Israelissa on hämmästyttävän yleistä. Maahan tuodaan arvioiden mukaan yli 3000 tyttöä vuosittain lähinnä entisen Neuvostoliiton alueelta, useimmiten Siinain kautta. Naiset kertovat joutuneensa ryöstetyiksi matkalla Israeliin ja heitä kuljettavat beduiinit raiskaavat heidät toistuvasti matkan aikana. Eikä olot helpotu heidän jouduttuaan seksivälittäjien pariin, jotka myyvät heitä eteenpäin. Heitä pidetään orjuuden kaltaisissa olosuhteissa ilman henkilökohtaista vapautta. Heidän ”työaikansa” on 20 tuntia päivässä, viikosta toiseen, ja heidät pakotetaan siihen vuosikausiksi ilman palkkaa, koska ”he maksavat sillä välityspalkkioitaan”. Maassa on lainsäädäntö, jolla laittomia bordelleja voidaan sulkea, mutta niiden pitäjät ovat menneet maan alle, eikä heitä helpolla saada vastuuseen. Torstaina kaksi välittäjää vastaa Petah Tikvan oikeudessa välitystoimistaan. He toimivat Israelissa, mutta saatuaan vinkin poliisin salaisista etsinnöistä he pakenivat Chekin tasavaltaan, josta heidät palautettiin Israeliin.
IDF JATKAA OPERAATIOTAAN Gazan alueella. Kaksi sotilasta haavoittui aamun kuluessa.
Palestiinalaiset ampuivat kaksi Kassam-rakettia Israeliin tänä aamuna ilman vahinkoja.
Opiskelijat marssivat jouduttaakseen Gilad Shalitin vapauttamista viisi kuukautta kestäneen painajaisen jälkeen. Tietäen palestiinalaisten terroristien mieltymyksen väkivaltaan ei tarvitse olla mikään selvänäkijä voidakseen kuvitella, millaisiin häväistyksiin ja epäinhimilliseen kidutukseen hänet on pakotettu.
GUSH KATIFISTA karkotetut juutalaiset vertaavat itseään Sderotin asukkaitten käyttäytymiseen. He eivät ymmärrä, miksi Sderotin asukkaat pakenevat kodeistaan, koska sitä ei tapahtunut Gush Katifissa, vaikka he asuivat vihamielisten palestiinalaisten asutusten keskellä.
.

Comments

Popular posts from this blog

PERJANTAI 03.02.2017

Sunnuntai 22.08.2021

Tiistai 17.08.2021