SUNNUNTAI 19.11.06

KOVEMPIA OTTEITA vaatii strategisten asiain ministeri ja apulaispääministeri Avigdor Lieberman (Israel Beiteinu). Hän kehottaa sivuuttamaan PA:n puheenjohtajan Mahmoud Abbasin, koska ”tällä ei ole arvovaltaa eikä voimaa”, kaatamaan Ismail Haniyehin hallituksen ja hylkäämään ”tiekartan”. Liebermanin mielestä Oslon sopimusten kunnioittaminen ja tiekarttaan pitäytyminen johtavat uuteen yhteenottoon, liian suureen verenvuodatukseen ja lopulta pahempaan umpikujaan kuin se, missä nyt ollaan. ”Se vaarantaa koko tulevaisuutemme”, hän toteaa.

”Ei ole mitään mieltä tehdä kohdistettuja iskuja pakolaisleireihin, Beit Lahiyaan ja sellaisiin paikkoihin. Sen sijaan meidän tulee keskittyä niihin, joilla on jotain menetettävää: Hamasin ja Islamic Jihjadin johtajiin. Ei ole mitään mieltä kehitellä uusia rauhanaloitteita, ja ne, jotka niitä laativat, ovat vastuuttomia ja tyhmiä”, hän sanoo. Mahmoud Abbasin sijasta Lieberman kehottaa työskentelemään sellaisen vastuullisen johtajan kuin Jordanian kuningas Abdullah II:n kanssa, jota hän pitää luotettavana.

Liebermanin teesit, joita hän on esitellyt aiemminkin, aiheuttivat suurta huutoa vasemmalta laidalta ja arabi-kansanedustajien taholta, kuten oli odotettuakin. Hallituksesta eronnut Ophir Pines-Paz lupasi, että jos hänestä tulee Labourin puheenjohtaja, hän tulee vaatimaan Olmertilta, että tämä joko erottaa Liebermanin tai Labour-puolue eroaa hallituksesta.

Palestiinalaisten pääneuvottelija Saeb Erekat syytti Liebermania, että ”hänen ideansa johtavat jatkuvaan verenvuodatukseen, väkivaltaan, äärimmäisiin tekoihin ja vihaan osapuolten välillä”.

Jokapäiväisiä uutisia seuratessa jää vain ihmettelemään, missä maailmassa Erekat elää, ikään kuin näitä ei tapahtuisi jo tänään.

Toisten uutisten mukaan Olmert on alkanut suostua terrorijohtajien teloituksiin Israelissa ja ulkomailla.

ULKOMINISTERI Tzipi Livni ja varapääministeri Shimon Peres tapasivat toisensa perjantaina aloittaakseen ponnistelut tien löytämiseksi diplomaattisen solmun avaamiseksi neuvotteluissa palestiinalaisten kanssa. Hallitus on yhä kasvavan painostuksen alaisena, kun mitään edistystä ei ole tapahtunut.

Italian, Ranskan ja Espanjan laatima aloite antoi Olmertin hallitukselle vauhtia oman esityksen laatimiseksi, koska muuten Israel pakotetaan johonkin, jota se ei itse haluaisi. Israelissa on moitittu näitä kolmea maata siitä, ettei Israelin hallitusta millään tavoin informoitu tai sen kanssa keskusteltu ennen suunnitelman laatimista.

Tämä aloite sisältää viisi elementtiä: Välitön tulitauko; PA:n kansallinen yhteishallitus, joka saisi kansainvälisen hyväksymisen; vankien vaihto, mukaan lukien kolmen israelilaissotilaan vapauttaminen; Olmertin ja Abbasin väliset keskustelut ja kansainväliset tulitaukotarkkailijat Gazan alueella.

Peresin ideaan kuuluu molemminpuolisten luottamusta herättävien toimien rakentaminen taloudellisen yhteistoiminnan kautta. Israelin hallitus käsitellee kysymystä tänään viikkokokouksessaan.

ENGLANNIN PÄÄMINISTERI Tony Blair suunnittelee matkaa Syyriaan joulukuun kolmannella viikolla. Hänen tarkoituksensa on saada Syyrian hallitus Iranin ohella suostumaan yhteistoimintaan Irakin tilanteen käsittelemiseksi siten, ettei se ajautuisi hallitsemattomaan sisällissotaan. Blair on tunnustanut julkisesti, että hyökkäys Irakiin oli erehdys ja että se aiheutti Irakissa kaaoksen, jota on vaikea hallita.

Syyrian johto on jo ilmaissut halunsa keskusteluihin asiasta, mutta tekee samalla selväksi, että se on sidottu sopimuksiinsa Iranin kanssa, ja että suostuminen yhteistyöhön länsivaltojen kanssa maksaa. Tämä tarkoittaa sitä, että syytöksistä Syyrian johdon osallistumisesta Libanonin pääministeri Rafik Haririn murhaan on luovuttava ja että Israelin tulee suostua luovuttamaan Golanin ylänkö. Syyria ei tietenkään voi puhua Iranin puolesta, mutta Blairin suunnitelman mukaan Iranin tulee osallistua tilanteen rauhoittamiseen Irakissa ja Lähi Idässä. Iranin vaatimukset tullevat käsittämään sen uraanin rikastamisvaateiden hyväksymisen ja kaikista sitä vastaan suunnitelluista pakotteista luopumisen. Tämä nostaisi Iranin asemaa paikallisena supervaltana.

USA:N HALLITUS on ilmoittanut halunsa kaventaa Irania vastaan suunniteltuja pakotteita. Niihin ei sisällytettäisi sen öljyn- ja kaasuntuotantoon ja –vientiin sisältyviä rajoitteita. Iranin vastaista pakotevyyhteä käsitellään YK:n turvallisuusneuvoston jäsenmaitten edustajien kesken. Ne ovat juuttuneet paikoilleen Venäjän ja Kiinan vastustaessa länsivaltojen vaatimuksia. Ne vaativat keskusteluja Iranin kanssa eikä pakotteita. Molemmilla mailla on rahakkaita kauppasopimuksia Iranin kanssa.

VENÄJÄN ULKOMINISTERI Sergei Lavrov sanoi APEC-maitten kokouksessa Hanoissa, että maailman tulee suhtautua Iranin ja Pohjois-Korean ydinsuunnitelmien käsittelyyn lujasti mutta varovaisesti. Lavrovin mielestä varomaton käsittely voi johtaa ydinsulkusopimuksen vesittymiseen. Hänen mielestään länsivaltojen vaatimat pakotteet ovat perusteiltaan vääriä, hän suosittelee keskustelua niiden sijaan. Lavrov ehdottaa kuuden maan tiimiä, johon kuuluisivat kaksi Korean valtiota, Venäjä, Kiina ja Japani käsittelemään Pohjois-Korean ydinaseongelmaa.

FATAHIN JOHTAJAT pidättävät ulkomaista taloustukea eivätkä päästä sitä Palestiinan kansalle, syyttää Tunisiassa asuva PLO:n poliittisen osaston johtaja ja Fatahin pääsihteeri Farouk Kaddoumi. Hän kertoi viikonvaihteessa, että kourallinen Fatahin virkailijoita, jotka hännystelevät Israelia ja USA:ta, pidättävät itsellään suuria määriä varoja eivätkä suostu maksamaan edes julkisten virkailijoitten palkkoja. Täten he pyrkivät kaivamaan maata Hamasin johtaman hallituksen alta, Kaddoumi syyttää. Vaikka hän ei kertonut, keitä hän tarkoitti, kaikki näkevät Kaddoumin syyttävän Mahmoud Abbasia ja hänen lähipiiriään.

Kaddoumi on solminut läheisiä suhteita Syyrian ja Iranin kanssa kuten myös Damaskoksessa asuvan Khaled Mashaalin kanssa. Kaddoumi pitää itseään todellisena Palerstiinan ulkoministerinä.

Abbas on tehnyt useita aloitteita vähentääkseen Kaddoumin vaikutusvaltaa. Hän peruutti viime hetkellä Fatahin keskuskomitean kokouksen Ammanissa useita viikkoja sitten saatuaan tietää, että Kaddoumi oli haalinut komitean jäseniä Abbasin vastaiseen liittoon. Hän myös lähetti PA:n ulkoministeri Mahmoud Zaharin edustamaan PA:ta Kairon ja Saudi Arabian kokouksissa. Abbas on pitänyt Kaddoumin sivussa yhteishallituksen neuvotteluista Fatahin ja Hamasin välillä.

Kaddoumin uskotaan viitanneen syytöksissään siihen, että USA myönsi 42 miljoona USD Hamasin johtamalle hallitukselle ja että USA on valmis antamaan tuhansia kiväärejä Abbasin ”presidenttikaartin” aseistamiseksi.

ABBASIN VIRASTO sai viikon vaihteessa 29 miljoonaa USD Kuwaitilta. Varoja käytetään maksamaan tuhansien poliisien ja siviilivirkamiesten palkkoja. Viime viikolla kaksi Hamasin virkailijaa salakuljetti 4 miljoonaa USD Rafahin raja-aseman kautta Gazaan. Varat luovutettiin PA:n talousministeriölle.

ISRAEL JA USA ovat myöntyneet siihen, että Jordaniassa toimivan ja koulutetun Bader pataljoonan 1500 sotilasta saavat muuttaa Gazaan vahvistamaan Abbasin asemaa. He saavat aseensa Egyptistä.

PALESTIINALAISTEN UUSI ASE on ihmismuurin muodostaminen tuhottaviksi määrättyjen rakennusten ympärille. IAF luopui suunnitelmistaan tuhota PRC:n Salah a-Din osaston vastuullisen johtajan Mohammed al-Baroudin talon tuhoamisesta viime yönä, kun ilmoitettuaan asukkaille iskusta 30 minuuttia ennen iskua sadat palestiinalaiset kerääntyivät talon ympärille, minkä aikana Baroudi pakeni talostaan Beit Lahiyassa.

PALESTIINALAISET ovat ampuneet ainakin 10 Kassam-rakettia viikonvaihteen aikana Gazasta, ja 1004 rakettia vuoden 2006 alusta tähän mennessä, edellisenä vuonna 306 ja sitä edellisenä 159 rakettia.

Sderotin kaupunkiin ammuttiin ainakin kaksi rakettia, joista toisen sirpaleet haavoittivat vaarallisesti yhtä kaupungin asukasta. Hän on hoidettavana sairaalassa. Kaksi muuta haavoittui lievästi.

IDF toimii tällä hetkellä Gazan pohjoisosassa etsien Kassam-rakettien laukaisualustoja ja miehistöjä. He ampuivat operaation aikana kaksi aseellista palestiinalaista miestä. Kolme IDF:n sotilasta haavoittui palestiinalaisten ampumasta pt-ohjuksesta Gazan alueen pohjoisosassa eilen.

HAMASJOHTAJA Khaled Mashaal kertoi egyptiläiselle al-Ahram lehdelle antamassaan haastattelussa Damaskoksesta, että USA ja Israel tulevat menettämään rajusti, jos PA:n yhteishallitus muodostetaan mutta taloudellista boikottia ei poisteta. Hän ennusti Palestiinan ajautuvan siinä tapauksessa kaaokseen.

RANSKA ON arabien etäispesäke, syyttää Israelin ulkoministeriö Ranskan näytellessä ratkaisevaa osaa taivuttaessaan EU:n maat, kuten Saksa, Hollanti, Tanska ja Englanti, äänestämään YK:n yleiskokouksessa Israelia tuomitsevan päätöslauselman puolesta koskien IDF:n tykistön harhalaukauksia Beit Hanoussa muutama päivä sitten. Siinä kuoli 19 palestiinalaista ja kymmeniä haavoittui.

ARKADI GAYDAMAK, Venäjältä Israeliin muuttanut monimiljonääri, ennustaa, että jos hän päättää pyrkiä pääministeriksi, hän tulee saamaan 40 kansanedustajaa Knessetiin. Hän suomii rajusti hallituksen ministereitä, joita hän pitää primitiivisinä ja sivistymättominä, jotka eivät ymmärrä, mikä on hyväksi Israelin kansalle. ”Heillä on taksinkuljettajan ja tarjoilijan mentaliteetti”, hän hehkuttaa. Erityisesti hän suoltaa moitteitaan puolustusministeri Amir Peretzille ja hallituksesta eronneelle urheiluministeri Ophir Pines-Pazille, joka ei virallisessa tilaisuudessa suostunut edes kättelemään häntä, suurta lahjoittajaa urheilun hyväksi.

MAANJÄRISTYS, voimakkuudeltaan 4.1 Richterin asteikolla, vavisutti alueita Jordanjoen laaksossa, mutta ei aiheuttanut vahinkoja ihmisille tai rakennuksille.

Comments

Popular posts from this blog

PERJANTAI 03.02.2017

Sunnuntai 22.08.2021

Tiistai 17.08.2021