TORSTAI 29.04.10

1. ULKOMINISTERI Israel Beiteinun puheenjohtaja Avigdor Lieberman antoi
täyslaidallisen JP:n haastattelussa palestiinalaisista ja heidän johtajiensa käyttäytymisestä. Haastattelu julkaistaan perjantain lehdessä, mutta osia siitä on jo lehden sivuille. Joku voisi sanoa, että haastattelu julkaistaan pahaan aikaan epäsuorien keskustelujen aloittamisen ollessa ratkaisuvaiheissaan jotka voivat toteutuakin parin viikon sisällä. Toisaalta käsittääkseni nimenomaan tässä vaiheessa on tärkeää nähdä asiat eri tahoilta.

LIEBERMAN syyttää Palestiinan Auktoriteettia murhien ylistämisestä nimeämällä julkisia aukioita ja katuja terroristien muistolle, jotka ovat vastuussa satojen viattomien ihmisten murhaamisesta, mukana ulkomaalaisia.
Hän syyttää niitä kansainvälisen yhteisön osia, jotka ovat yhdistyneet toistuviin hyökkäyksiin Israelin oikeutta vastaan puolustautua murhanhimoiselta terrorismilta.
Lieberman selittää, että sellainen ilmasto paljastaa naapureillemme, etteivät heidän toimensa maksa heille mitään, mikä saa heidät toimimaan entistä väkivaltaisemmin.

Artikkelissa selitetään, että Netanyahun hallitus halusi aloittaa pikaisesti suorat neuvottelut palestiinalaisten kanssa, mutta oltuaan vallassa vuoden näyttää ilmeiseltä, että epäsuorat keskustelut USA:n välityksellä ovat ainoa vaihtoehto lähi tulevaisuudessa.

LIEBERMAN tähdentää, että todellista rauhaa ei voida pakottaa eikä julkisten julistusten kautta ulkopuolelta, vaan suorilla neuvotteluilla luottamuksen rakentamisen kautta.
Hän sanoo, etteivät juutalaisyhteisöt Juudeassa ja Samariassa ole koskaan olleet rauhan esteinä. ”Päinvastoin, yksipuolinen vetäytyminen Gush Katifista, jossa tuhansia juutalaisia evakuoitiin ja yhteisöjä tuhottiin, vain aiheutti kiihtyneen Kassam rakettitulen Israeliin ja äärilaidan Hamas-järjestön nousemisen valtaan.

AVIGDOR LIEBERMAN, joka asuu Nokdimin juutalaisyhteisössä Samariassa, vakuuttaa, ettei Israelista tule uutta Tsekkoslovakiaa eikä se taivu kansainvälisen paineen alla luopuakseen kansallisista intresseistään. (JP)

2. SISÄINEN taistelu Juudean ja Samarian palestiinalaisten ryhmien välillä nostaa päätään ulkoisesta yhtenäisyydestä huolimatta. Kysymys on vallasta, ei vähemmästä.
PA:n ikääntyvä puheenjohtaja Mahmoud Abbas, joka hoidattaa tuntematonta sairauttaan Ammanissa, on herännyt lopulta huomaamaan, että joku vetää mattoa hänen jalkojensa alta hänen tietämättään. Hän on ollut hiljaa asiasta, koska hän kuvitteli voivansa hyödyntää tätä nousukasta, jolla on hyvä nimi länsivalloissa ja joka on poikinut runsaasti ulkomaisia varoja käyttöön.

NYT ABBAS on noussut vastarintaan. Hän ilmoitti pari päivää sitten, ettei hän kannata hänen pääministerinsä Salaam Fayadin suunnitelmaa julistaa Palestiinan valtio ensi vuoden elokuussa, joko yksipuolisesti ilman sopimusta Israelin kanssa tai YK:n turvallisuusneuvoston päätöksellä, missä ei myöskään tarvita Israelin suostumusta. Fayad taisi itsekin huomata hätiköineensä kiristäessään jousta liian kireälle todeten, että hän tarkoitti valmistelujen itsenäistä valtiota varten olevan silloin valmiit. Tämä ei kuitenkaan rauhoittanut tilannetta.

FATAHIN viranomaiset, ns. vallankumousneuvosto, kokoontuivat Ramallahiin tällä viikolla keskustelemaan tilanteesta. He esittivät Abbasille, että hänen tulee ottaa Fayadin hallituksen kolme avainministeriötä Fatahin valvontaan. Yksi näistä on tärkeä talousministeriö.
Fatahin virkailijat julkistivat lausunnon, joka päättyi 40 vuotta sitten hyväksyttyyn tunnuslauseen: ”Vallankumous voittoon saakka.” Julkislausumassa ilmoitettiin, että Fatah hylkää Israelin vaatimuksen tunnustaa se juutalaisena valtiona.
Fatahin sisällä on jo muutaman kuukauden ajan liikkunut vaatimuksia Fayadin vallan vähentämiseksi, jonka pelätään hajottavan Fatahia ja nakertavan sen vaikutusvaltaa tilanteessa, jossa terroristijärjestö Hamas punoo omia juoniaan. Fayadia syytetään Fatahille tulevien varojen leikkaamisesta ja estämällä sen jäseniä saamasta avainvirkoja ja paikkoja hallituksessa.

FATAHIN huolestuneisuutta on lisännyt tapa, millä Fayad on aloittanut taistelun nepotismia ja korruptiota vastaan PA:n instituutioissa. Tämä koskettanee liian läheisesti monia avain- henkilöitä Fatahin sisällä, kuten äskettäin paljastuneet skandaalit osoittavat.

Fatah haluaa Fatahin hallituksen, jonka pääministerinä on Fayad, mutta ei Fayadin hallitusta, jossa Fatah on osallisena. Talousministeriön ohella Abed Rabbon johtama tiedotustoiminta halutaan Fatahin jäsenelle. Rabbo on PLO:n mutta ei Fatahin jäsen. Fayad itse pelkää, että jos talousministeriö otetaan hänen valvonnastaan, länsimainen rahavirta tyrehtyy. (JP)

2. TOINEN VALTATAISTELU on meneillään Likudin sisällä. Pääministeri ja
puheenjohtaja Benyamin Netanyahu haluaa puolueensa keskuskomitean hyväksyvän lain, jonka mukaan keskuskomitean jäsenten vaalia voitaisiin siirtää kahdella vuodella. Voidakseen saada tämän muutoksen hän tarvitsee kaksi kolmasosan äänistä, eivätkä ennusteet lupaa hyvää. Hänellä on vastassaan voimistuva oppositio, jota JP:n kolumnisti Rebecca Anna Stoil kutsuu ”äärioikeistolaiseksi”. Heidän tunnetuin johtajansa on Juutalainen Johtajisto (Manhigut Jehudim) ryhmän puheenjohtaja Moshe Feiglin, jonka johdolla ryhmällä on hyvät mahdollisuudet voittaa enemmistö tämän päivän keskuskomitean vaaleissa.

VAALEJA ei ole pidetty Likudin sisällä vuoden 2002 jälkeen, vaikka puolueen peruskirjan mukaan ne on pidettävä puolueen jäsenten kesken joka neljäs vuosi. Tämä on ollut kätevä tapa puolueen puheenjohtajalle, joka on samalla ollut pääministeri, harjoittaa itsenäistä politiikkaa sivuuttaen kenttäväen vastustelut. Netanyahu selittää, että nykyisessä herkässä tilanteessa keskustelujen ollessa alkamaisillaan PA:n kanssa, hän tarvitsee puolueen täyden tuen ilman äärilaidan häiriöitä. Tilannetta mutkistaa se, että vuonna 2002 puolueen 3000:sta keskuskomitean jäsenestä noin 500 erosi ja liittyi Sharonin perustamaan Kadimaan, mikä puolestaan on estänyt uutta sukupolvea saavuttamasta vaikutusvaltaista asemaa.

LIKUDIN keskuskomitean 2522 jäsentä ovat vaalikelpoisia tänään avattavissa 28 äänestyspaikassa eri puolilla maata. Netanyahu pani hetkeksi kaikki muut asiat sivuun keskittyen puolueen johtajiston näkemään tilanteen vaarallisuuden ja äänestämään vastuullisesti. Eilen illalla päähuomio näyttää keskittyneen luotettavien vaalivalvojien valitsemiseen. Oppositio syyttää, ettei Netanyahu halua puolueettomia valvojia. Toiseksi hänen sanotaan asettavan liikkuvia vaaliasemia haluttomien jäsenten äänestämiseksi. (JP)

3. JERUSALEMIN pormestari Nir Barkat, joka lomamatkallaan on joutunut toteamaan,
että hän on kohdannut pahanlaatuisen pohjavirran, joka voi viedä häntä tuntemattomalle ulapalle. Yllättäen USA:N Obaman johtama hallitus on edustajiensa kautta nostanut parjauskampanjan häntä vastaan syyttäen, että hänen asenteensa ja ennen kaikkea puheensa, joissa hän voimakkaasti puolustaa rakentamista Jerusalemin alueella idästä länteen ja pääkaupungin itsenäisyyttä sen toteuttamisessa, vaarantaa rauhanprosessia. Tätä jos mitään voidaan pitää toisen itsenäisen maan sisäpolitiikkaan puuttumiseksi.

BARKAT antoi lausunnon Washingtonissa keskiviikkona, jossa hän esitti teemansa selkeästi ja ilman kiertelyjä: ”Ei ole olemassa rakennuskieltoa Jerusalemissa. On olemassa sekä juutalaisten että arabiasukkaitten vaatimus asuntojen rakentamiseksi Jerusalemissa, eikä meillä ole mitään aikomusta keskeyttää sitä. Se olisi lisäksi laitonta,” hän totesi.

BARKAT TOTESI, että rakentamisessa on toteutunut eräänlainen hidastuminen shokki-vaikutuksena Obaman hallituksen voimakkaasta vastalauseesta Ramat Shlomon 1600 asunnon rakennussuunnitelman toteuttamiseksi. Ilmoitus siitä annettiin ilman tarkoitusta varapresidentti Joe Bidenin Israelin vierailun aikana, minkä johdosta Obaman hallitus kiihdytti sinänsä vähäpätöisen asian – se on vain yksi kohde 50 000 asunnon rakentamiseksi - kriisiksi hallitusten välillä. Barkat sanoi keskusteltuaan USA:n republikaanien edustajien kanssa, että kohteliaisuudesta USA:n hallitusta kohtaan asian käsittelyä hiljennettiin, mutta että nyt tilanne on palautumassa normaaliksi. Kohteita suunnitellaan ja suunnitelmia käsitellään ja hyväksytään kuten ennenkin.
Republikaanit olivat mielissään Barkatin vierailusta, mutta Demokraatit olivat ymmärrettävästi vähemmän innostuneita Barkatin kritiikistä Obaman hallitusta kohtaan. (JP)

4. UUTISOTSIKOITA
- Netanyan pormestari Miriam Feierbergin henkivartioita on lisätty hänen saatuaan uhkauksia hänen henkeään vastaan, ellei hän lopeta erään rakennuskohteen tukemista. Hän sanoo työskentelevänsä normaalisti uhasta huolimatta. (JP)
- Israelissa on nostettu keskustelu maan arkkitehtikunnan etiikasta tilanteessa, jossa maanomistajat näyttävät sanelevan rakennuskohteitten volyymin, rakennuskorkeuden ja sen vaikutuksen kaupunkikuvaan. Malliesimerkki on ilman muuta Holyland projekti, jota ei parhaalla tahdollakaan voi sanoa miellyttäväksi ja ympäristöönsä sopivaksi, varsinkaan Jerusalemin erikoisluoteen huomioiden. (JP)
- Haaretzin journalisti Uri Blau on luvannut palauttaa saamansa journalistiksi ilman meriittejä nostetun Anat Damin varastamat arkaluonteisetIDF:n dokumentit. Kukaan ei tiedä, minne hän on niitä levittänyt ja millaisia kopioita hän on niistä ottanut, eikä tehtyä saa enää tekemättömäksi. Nähtäväksi jää, miten pitkälle journalistin suojaus pystyy suojelemaan häntä syytetoimilta. (JP)
- PA:n viimeisiin toimiin Israelia vastaan kuuluu israelilaisten SIM-korttien käyttö kännyköissä. Asiasta o tehty laki, jonka perusteella jokaista SIM-korttia käyttävää Länsirannalla voidaan nostaa syyte. (JP)
- Jerusalem-päivän perinteistä ”lippumarssia” ei poliisi salline arabiosiin pääkaupungissa tänä vuonna. Marssijat ovat tallustelleet Damaskosportilta Länsimuurille Israelin lippujaan heilutellen. (JP)
- Arabikansanedustaja Ahmad Tibi jouduttiin poistamaan Knessetin puhujanpaikalta hänen kieltäydyttyään lopettamasta puhettaan puhemiehen käskystä huolimatta. Hän halusi kertoa Libyan matkansa ihanuuksista, minkä johdosta eräs huomautti hänelle: Mikset jäänyt sinne, jos Gaddafi niin rakastaa sinua?
- Israelin samarialaiset viettivät perinteistä juhlaansa Sikemissä, jonka aikana he uhrasivat 35 lammasta Toran sääntöjen mukaan. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/137278
- Hamas syyttää Egyptiä neljän palestiinalaisen myrkyttämisestä laskemalla myrkkykaasua salakuljetustunneliin Gazan ja Siinain välillä. (INN)

Comments

Popular posts from this blog

SUNNUNTAI 28.06.2020

SUNNUNTAI 01.12.2019

TORSTAI 25.06.2020