KESKIVIIKKO 11.07.07
1. DEMOKRATIAA ABBASIN TAPAAN. JP:n kolumnisti Khaled Abu Toameh kirjoittaa aiheesta otsikolla ”Abbas muodostamassa sotilasdiktatuuria”. Referoin seuraavassa kirjoitusta.
Toameh selittää aluksi, että Palestiinan yhteisöä ohjaa ”PA:n Peruslaki”. (PA Basic Law). Hamasin vaalivoitto viime vuoden alussa ja sen äskeinen vallankaappaus Gazan kaistaleella on saattanut PA:n johdon tilanteeseen, jossa se polkee surutta PA:n peruslakia.
TOAMEH KERTOO, että Abbas pyrkii kaikin tavoin pienentämään Palestiinan Lakiasäätävän Neuvoston (PLC) valtaa, jonka jäsenet valittiin yleisillä vaaleilla tammikuussa 2006. Tämän saavuttamiseksi Abbas on antanut joukon ”presidentin määräyksiä”, joilla hän siirtää PLC:n valtaa itselleen ja perustamilleen sotilastuomioistuimille sekä turvallisuusviranomaisille ja tuomareille. Maanantaina hänen antamansa ”presidentin määräys” antoi sotilastuomioistuimille vallan lisäystä ”yleisen edun ja sisäisen turvallisuuden nimissä”.
PALESTIINAN IHMISOIKEUKSIEN KESKUS sanoo uuden määräyksen olevan ”vaarallisin sarjassa määräyksiä”, joita Abbas on antanut julistettuaan hätätilan kesäkuun 14. päivänä. Keskuksen lausunnossa sanotaan, että määräys avaa tien juridisen auktoriteetin ja yksityiselämän tuhoamiseen Palestiinan yhteiskunnan militarisoinnin vuoksi.
TOINEN IHMISOIKEUSJÄRJESTÖ Al-Haq katsoo Abbasin määräyksen vaarantavan inhimillisiä perusoikeuksia ja tallaavan PA:n peruslain määräyksiä.
KAKSI JURISTIA, asianajajat Anis al-Qassem ja Yugin Qatran, jotka osallistuivat PA:n peruslain muotoiluun, kritisoivat Abbasin määräyksiä ja sanovat, ettei Abbasilla ollut oikeutta muodostaa hätätilahallitusta. He vakuuttavat, että PA:n puheenjohtajalla on oikeus erottaa pääministeri, mutta ei oikeutta muodostaa uutta hallitusta ilman PLC:n hyväksymistä. ”Abbasin olisi pitänyt, erotettuaan PA:n yhteishallituksen pääministeri Haniyehin, antaa hänen jatkaa toimenpide-hallituksena, kunnes PLC on hyväksynyt uuden hallituksen ja pääministerin. Ha varoittavat, että Abbas on muodostamassa sotilasdiktatuuria Länsirannalle.
ABBASIN VÄITETÄÄN suunnittelevan uuden parlamentin muodostamista ilman Hamasin jäseniä.
2. TUNTEMATTOMAT PYSSYMIEHET pidättivät kaksi viikkoa sitten kolmannen ratkaisevasti PA:n peruslain muotoiluun osallistuneen lakiasiaintuntijan tri Ashmed Khaldin kotikaupungissaan Nablusissa. Tällä oli tarkoituksena varoittaa niitä, jotka vastustavat Abbasin PA:n peruslain rikkomisia, kertoo Kh A Toameh.
PA:N TURVALLISUUSJOUKOT ovat viimeisen viikon aikana pidättäneet yli sata Hamasin kannattajaa Nablusissa. Heitä pidetään PA:n vankiloissa ilman kuulusteluja tai oikeuskäsittelyä eikä heidän sallita tavata asianajajiaan. Vahvistamattomien tietojen mukaan heitä on kidutettu. Nämä huhut saivat aikaan kymmenien Hamasin kannattajien mielenosoituksen tiistaina Nablusissa, ensimmäinen laatuaan Hamasin kaapattua vallan Gazassa. He vaativat omaistensa vapauttamista PA:n vankiloista. Poliisit ja turvallisuusjoukot kielsivät reporttereita ja valokuvaajia raportoimasta mielenosoituksesta. He pahoinpitelivät opiskelijaa ja lopulta pidättivät hänet, koska he epäilivät hänen kuvanneen tilannetta kännykällään. Palestiinalaiset journalistit valittavat, että PA on kieltänyt gazalaisen ”Falasteen” uutislehden levittämisen Länsirannalla. (Kh A Toameh)
3. SOTA SYYRIAA VASTAAN on ainakin kymmenen kertaa pahempi kuin Hizbullahia vastaan käyty viime kesänä, varoittavat IDF:n viimeiset tiedot. IDF:N sotilastiedustelun antaman tiedotteen mukaan Syyria ei halua täysimittaista sotaa Israelin kanssa, mutta se on kiihdyttänyt sotilaallisia varustelujaan viimekesäisen Hizbullahia vastaan käydyn sodan jälkeen. Tiedotteessa kerrotaan, että koska maitten välillä ei ole keskusteluyhteyttä, sota voi puhjeta tulevan vuoden aikana, jos diplomatia ei tuo tuloksia. Tämä oletus perustuu käsitykselle, että sota Syyriaa vastaan voi puhjeta väärästä laskelmoinnista raja-alueella, jonka voi aiheuttaa esim. rajoitettu terrorihyökkäys, joka voi laajeta suuremmaksi konfliktiksi. Jos näin käy, Syyria ampuisi tuhansia pitkän- ja lyhyenmatkan ohjuksiaan Israeliin.
YAACOV KATZ olettaa asiaa koskevassa artikkelissaan Syyrian päätelleen, että USA hyökkää Iraniin kuluvan kesän aikana, ja sen seurauksena Israel joutuu uudelleen taisteluun Hizbullahin kanssa. Israelin vastaisku kohdistuisi pääosaltaan Syyriaan Libanonin ohella.
ARTIKKELI KERTOO JP:n saamiin tietoihin perustuen, että Syyria on siirtänyt satoja keskimatkan ohjuksia Hizbullahille korvaten täysin sen rakettiarsenaalin menetykset Libanonin sota II:n aikana. Toimituksiin sisältyy 220 mm ja 302 mm Katjusha-raketteja, kantomatka 60 km.
IDF:N SOTILASTIEDUSTELU otaksuu, että Iran ja Syyria ovat toimittaneet Hizbullahille kehittyneempiä ohjuksia. Tieto perustuu olettamukseen, että Hizbullah ja Syyria ovat saaneet kaikkia ohjusmalleja, jotka mahtuvat 12 metrin kuljetuskonttiin.
4. IRAN JATKAA ydinaseensa rakentamista YK:n asettamista sanktioista välittämättä, ilmenee IDF:n tiedotteesta JP:n mukaan. Pessimististen arvailujen mukaan Iranin ydinase on valmis vuoden 2009 keskivaiheilla. Toisten arvioitten mukaan se pystyy tuottamaan ydinaseita vasta 2010 – 2011. IDF:n tiedustelun mukaan Iran voi saavuttaa ratkaisevan vaiheen puolessa vuodessa tarvittavan teknologisen tiedon hankkimiseksi uraanin rikastamiseksi.
IDF OLETTAA että sotilaallisella iskulla Iranin ydinohjelman toteutusta voidaan viivästyttää, mutta Iranin hallitus on vahva eikä sen kaatamiseen uskota.
IDF SURMASI kymmenennen osan, 600 miestä, Hizbullahin miehistökapasiteetista viime sodassa, ja uskoo sillä olevan vaikeuksia saada uusia miehiä palvelukseensa. IDF uskoo, ettei Hizbullah ole tässä vaiheessa kiinnostunut uuteen sotaan Israelin kanssa, vaan se keskittyy tuhotun infrastruktuurin uusimiseen. Mutta sen kapasiteetin arvioidaan saavuttavan menetetyn tason 2008 puoliväliin mennessä, jonka jälkeen se voi harkita uutta yhteenottoa Israelin kanssa.
HIZBULLAHJOHTAJA sheikki Hassan Nasrallah on vältellyt julkista esiintymistä, arvattavasti Israelin teloitusuhkan vuoksi.
SHEIKKI NABIL KAOUK kertoo iranilaiselle uutislehdelle antamassaan haastattelussa, ettei IDF ole vielä pitkään aikaan valmis yhteenottoon Hizbullahin kanssa. Hän viittasi häpeäntunteeseen, jota IDF tuntee ”hävityn” sodan johdosta, eikä sano kadehtivansa israelilaisia kenraaleita, jotka sydän kurkussa odottavat erottamista Winograd.komitean tutkimusten julkistuessa. Sheikin mukaan IDF.n sotilaitten kaappaus sotki IDF:n suunnitelman kostohyökkäyksestä Libanoniin 2000 vetäytymisen häpeän poistamiseksi. Hän kertoi Hizbullahin käyvän jatkuvaa poliittista taistelua USA:n ja Israelin Lähi Idän muutossuunnitelmia vastaan.
5. UUTISOTSIKOITA
- SYYRIA EI USKO Israelin haluavan tosissaan rauhanneuvotteluja, kertoo Syyrian parlamentin jäsen Muhammad Habash Al-Arabiyan haastattelussa maanantaina.
- USA EI OLE VIELÄ tajunnut Iranin tuomaa uhkaa sille, sanoo Iran-ekspertti Ilan Berman, ja siksi se uskoo Iranin hallituksen muuttamiseen tai vaihtamiseen. Hän huomauttaa, että tämä tuo määrätyn erimielisyyden USA:n ja Israelin välille, koska Israelissa katsotaan yhä vaikeammaksi puuttua Iranin ydinsuunnitelman toteutumiseen.
- GAZASTA KARKOTETTUJEN asema on edelleen tuuliajolla. 22:lla sieltä karkotetulla yhteisöllä 24:sta yhteisöstä ei ole vielä pysyvää asuinpaikkaa. Lisäksi hallituksen asuntotuki päättyy elokuussa, ja monet vuokranantajat ovat kehottaneet Gazasta karkotettuja muuttamaan asunnostaan ennen sitä. Valtiontarkastaja Micha Lindenstrauss sanoo keskittyvänsä tutkimaan, miten hänen suosituksiaan karkotettujen aseman korjaamiseksi on noudatettu. Hän julkistaa kotirintamaa Libanonin sota II:n aikana koskevan raporttinsa lähiaikoina.
- YLI 2000 UUTTA SIIRTOLAISTA (Olim) saapuu maahan kesän aikana USA:ta ja Englannista. Luku on suurin aikoihin. Tänään saapuu 220 siirtolaista USA:ta.
2200 siirtolaisen joukossa on 425 perhettä ja 550 yksineläjää. Siirtolaisten määrä USA:ta ja Kanadasta on noussut viidessä vuodessa 80 %.
- POLIITTINEN AKTIVISTINAINEN, joka ei halua nimeään julkisuuteen, sanoo
joutuneensa seksuaalisen häirinnän kohteeksi erään mieskansanedustajan
taholta. Kansanedustajat vaativat välittömästi syyllisen edustajan nimeämistä.
”Jos makaat koiran kanssa, saat kirppuja”, valistaa eräs Ynetin yleisökirjoitus.
- IDF SULKEE Kerem Shalomin terminaalin terrori-iskun pelossa.
- YK:n mukaan Shabaa farmi on Libanonin aluetta ja sen tulee olla YK:n suojeluksessa.

Comments

Popular posts from this blog

PERJANTAI 03.02.2017

Sunnuntai 22.08.2021

MAANANTAI 10.06.2019