TORSTAI 17.01.2019

TORSTAI 17.01.2019
01. Jerusalem sai sitten kuitenkin odottamansa ja ennustamansa lumipeitteen torstain vastaisen yön aikana, mutta korkeintaan parin sentin vahvuisena. Lämpötila oli Maoz Zionissa viitisen astetta, ja lunta oli kasaantunut vain nimeksi muutamiin paikkoihin.
Jerusalemin kaupungin valmiusasemiin kootut lumenpoistotraktorit ja varusteet voidaan nyt peruuttaa odottamaan seuraavaa lumituiskua.

Muualla maassa kaupungit ja kylät joutuivat selvittelemään menonsa ja toimensa rajujen tuulenpuuskien ja ajoittaisten kaatosateitten keskellä lämpötilan pudottua lähelle jäätymispistettä. Monellakaan ei ole keskuslämmitystä taloissaan, vaan lämpöä pyritään lisäämään sisätiloissa sähköisin lämmityslaittein, mikä nostaa IEC:n laskelmien mukaan sähkön kulutuksen ennätyslukemiin.

Kansallinen Sääpalvelu ennusti merkittäviä lumisateita korkealla sijaitseville alueille keskiviikon ja torstain välisen yön aikana, Gush Etzionin alueella jopa 10 sm.
Lämpötilan pysytellessä nollan tienoilla lumipeite muuttuu nopeasti sohjoiseksi ja huuhtoutunee torstain kuluessa pois kaduilta ja teiltä.

Gush Etzionon ohella lumisateet ovat melko tavallisia Golanin kukkuloilla ja Galilean pohjoisosissa. Poliisi sulki tien no 60 Jerusalemin ja Etzion blokin välillä, kuten myös Oraliittymän Ein Keremin sairaalan ulkopuolella.
Jerusalemin kaupunki oli valmistanut 150 lumiauralla varustettua traktoria, suolan levittämislaitteita 250 tonnia suolaa jäätyneitten tienpintojen sulattamiseksi.

Israelin eteläosassa sijaitseva Ovda lentokenttä peruutti kaikki tulevat ja lähtevät lennot keskiviikkoiltana kovan tuulen ja heikon näkyvyyden vuoksi. Wizz Air lehtoyhtiö opasti koneitaan käyttämään Ben Gurionin lentokenttää.

Aiempina päivinä Egyptistä puhaltaneet tuulet toivat keskiviikkona Israelin etelä- ja keskiosiin hienoa hiekkaa ja pölyä nostaen ilman saastumisastetta.

Paikoin myrskyisiksi kehittyneet tuulet – 100 kmt – aiheuttivat jonkin verran vaurioita ja vahinkoja, autojen päälle kaatuneilla puilla ja irrottautuneilla oksilla ja rakennusten kappaleilla, mutta suuremmista vahingoista ihmisille ei ole raportoitu. Torstain aikana tuulten uskotaan laantuvan ja sään lämpenevän.

Lumi ja kovan tuulen mukana tulleet sateet ovat runnelleet pahoin Syyrian ja Libanonin alueita, joiden pakolaisleirit ovat kärsineet suuria vaurioita ja aiheuttaen suurta hämminkiä teitten ja polkujen muuttuessa soran ja liejun sekaisiksi lammikoiksi. YK:n raportin mukaan jäätävä sää ja lääkintätarvikkeitten puute ovat vaikeuttaneet hoitoa surmaten ainakin 15 pakolaislasta. https://www.timesofisrael.com/snow-dusts-jerusalem-area-as-winter-storm-wallops-israel/.

02. Koska internetyhteys temppuilee kaiken aikaa sulkien useimmat websivut, käyn läpi niitä kanavia, jotka ovat käytettävissä, pääosin JP:n paperikopiota.

03. Englannin pääministeri Thereza May, jonka Brexit suunnitelma EU:sta eroamiseksi kärsi häviön parlamentin äänestyksessä, voitti kuitenkin epäluottamusäänestyksen ja voi siten jatkaa kivistä taivaltaan pahasti jakaantuneen kansan pääministerinä. Häviö luottamusäänestyksessä olisi nostanut hänen paikalleen vasemmiston ja sen kiihkeän antisemitistin puheenjohtajan Jeremy Corbinin, joka tunnetaan kiivaasta myös Israel-vastaisuudestaan.
May lupaa neuvotella toisten johtajien kanssa ennen seuraavaa askelta. (JP)

Keniassa hotelliin tehdyssä terrori-iskussa on kuollut ainakin 16 ihmistä, ja luku kasvaa.
Ainakin yksi israelilainen ja eurooppalainen ovat kuolleitten joukossa. Hotellin piiritys näyttää raporttien mukaan loppuneen. Hyökkääjä kuuluu Somalian Shaabaab järjestöön, jonka edustaja sanoo hyökkäyksellä vastustettavan Trumpin tunnustettua Jerusalem Israelin pääkaupungiksi.
Sen julkaisemassa lausunnossa toetaan:

"Mujahideen pyhät taistelijat suorittivat tämän operaation vastauksena USA:n presidentti Donald Trumpin älyttömiin huomautuksiin ja hänen tunnustamistaan vastaan Jerusalemista (Al-Quds) Israelin pääkaupunkina". (JP 17.01.)

Mohammedin, joka ei halua sanoa nimeään, ensimmäinen yritys ylittää Englannin kanaali epäonnistui, koska hänen hankkimansa paatin moottori ei ollut tarpeeksi voimakas kuljettamaan häntä ja puolisen tusinaa pääosin iranilaista maahan-tunkeutujaa, ja hän joutui palaamaan Calaisiin Ranskassa matkustajiensa kanssa.

Mohammed ei kuitenkaan anna periksi, vaan hän puuhaa uuden paatin hankkimista tarpeeksi voimallisella moottorilla varustettuna pystyäkseen ohittamaan Englannin rannikkovartioalukset.
Ranskan poliisit partioivat kaiken yötä Calaisin rannikolla etsien uuden ryhmän kokoontumista valmiiksi siirtymään alukseen, kun se on löytynyt. Tarina ei kerro, mistä Mohammed on saanut rahat, ei aluksia anneta ilmaisiksi, eikä matkakaan liene aivan ilmainen. "Yritän heti, kun olen valmis" uhoaa Mohammed.

Calaisin alueesta on tullut maahantunkeutujien lähiöasema Englantiin siirtymiseksi. 38-vuotias Mohammed Iranin kurdi jätti vaimonsa ja lapsensa Teheraniin etsiäkseen leveämpää elämää Englannista. Hän ei edes teeskentele olevansa pakolainen. Hän kutsuu perheensä Englantiin elämänsä varmistuttua siellä, kuten hän laskeskelee.
Matka Calasin rannikolta Brittein saarilla on vain 34 km, mutta se on yksi vilkkaimmista laivareiteistä maailmassa. "Sinne vain sekaan", sanoo Mohammed.

Ranskan hallituksen joukot tekivät ratsian v. 2016 ylipursuavaan "pakolaisleiriin", jossa asui tuhansia Afrikasta ja Afganistanista tulleita ihmisiä odottaen sopivaa tilaisuutta kanaalin ylittämiseksi. Jotkut heistä yrittävät pienillä veneillään soutaa unelmiensa maan rannikolle, vaikka matka voi päättyä meren aaltoihin.

Useilla Mohammedin ryhmän jäsenillä on rahaa. He sanovat toimivansa ryhmänä. Pienen perämoottorilla varustetun aluksen hinta on websivujen tarjousten mukaan
5 000 Euroa, kuten Le Bon Coin ilmoittaa.
Kanaalin ylittämistä tarjoavat järjestöt vaativat 10 000 Euroa/henkilö luvaten onnistumista ehkä useankin epäonnistuneen yrityksen jälkeen.
"Eurooppalaiset pelkäävät kuolemaa, mutta me tiedämme kuolevamme joskus, ehkäpä se tapahtuu täällä" sanoo Mohammed.

Trumpin hallituksen julistettua uudet painostusvaateet Iranin vastaan saattoivat sen talouden suuriin vaikeuksiin, autonkuljettajat, farmarit, teollisuustyöntekijät ja opettajat ovat järjestäneet ajoittaisia mielenosoituksia, joita poliisi ja puoli-sotilaalliset järjestöt hajottavat kovakouraisesti heittäen useita heistä vankilaan.
Elämä Iranissa on epävarmaa ja toimeentulo vaikeaa, ja siksi monet etsivät uutta asuinpaikkaa elättääkseen perheensä.

Monet pitävät Englantia sopivimpana, sillä anglosaksien ihmisystävällisyys on tunnettua, mutta Euroopassa he tuntevat olevansa vieroksuttuja. Vaikka Englannin talous yskähtelee epävarmasti EU:sta eroamisen Brexin vuoksi, sen vakavuuteen luotetaan. Englanti ei halua kanaalista muodostuvan sellaista joukkohautaa kuin Välimerestä, jonka aaltoihin monen matka on pysähtynyt. (JP 17.01.2019)

04. USA:n Syyriassa vielä toimivat 2000 sotilaat valmistautuvat poistumaan maasta presidentti Trumpin päätettyä vetää kaikki joukkonsa pois Syyrasta ja ehkä myös Afganistanista. Joukot ovat jo siirtäneet raskasta kalustoa maasta, vaikka Trump selvitti myöhemmin, että vetäytyminen tapahtuu asteittain ilman aikataulua.

Vauhdittaakseen ehkä jo lähtöön asennoituvia sotilaita Bashar Assadin hallitusta vastustavat kapinalliset tekivät hyökkäyksen USA:n rutiinipartiota vastaan Manbijin alueella Syyrian pohjoisosassa.

Turkin presidentti Recep Tayyip Erdogan ilmoitti, että keskiviikkona Syyrian pohjoisosassa tapahtuneessa pommihyökkäyksessä sai surmansa 20 ihmistä, heistä 5 USA:n sotilasta.
USA kertoi aiemmin 4 amerikkalaisen saaneen surmansa Islamin Valtion järjestämässä itsemurhaiskussa USA:n rutiinipartiota vastaan lisäten, että tutkimuksia hyökkäyksen yksityiskohdista jatketaan.

Silminnäkijä kertoo hyökkäyksen kohteena olleen ravintolan, jossa USA:n henkilö-kunta järjesti tapaamisiaan Washingtonin tukeman paikallisen militian kanssa.
"Räjähdys tapahtui lähellä ravintolaa, sen kohteena olivat amerikkalaiset, ja siellä oli myös jäseniä paikallisesta Manbij sotilasneuvostosta".

Manbijin sotilasneuvosto on valvonut kaupunkia sen jälkeen, kun USA:n tukemat kurdien johtamat taistelijat vapauttivat sen ISIS-joukoilta v. 2016. Se sijaitsee lähellä Venäjän tukemien Syyrian hallituksen ja Turkin tukemien Assadin hallitusta vastustavien kapinallisten valvomia alueita.

Toinen silminnäkijä sanoi räjähdyksen tapahtuneen lähellä vihannestoria, ja että sen jälkeen taivaalla lensi useita sotilaskoneita kertomatta, kenen koneita ne olivat. Paikallisen kurdi-websivulla näytettiin kuvia ruhjoutuneista ihmisistä sekä verisiä jälkiä talojen seinillä, joissa oli tuhon merkkejä. Reuters ei voinut verifioida niitä.

On epäselvää, vaikuttaako hyökkäys Amerikkalaisia sotilaita vastaan Trumpin hallituksen päätökseen joukkojen vetämisestä tai sen aikatauluun. (JP 17.01.19)

05. Israelin torstairauhaa on pahoin järkyttänyt uutistoimistojen julkistamat raportit, joissa kerrotaan maan oikeuslaitoksen korkeimmassa johdossa tapahtuneesta skandaalista, jossa epäilysten alaisina ovat Bar-Associationin presidentti Efi Nave, pari muuta tuomaria ja heidän puolisoitaan.

Poliisi on kuulustellut suoranaisten epäiltyjen lisäksi korkeimman oikeuden presidenttiä Eshter Hayut sekä oikeusministeriä Ayelet Shaked. Kumpaakaan ei syytetä eikä epäillä, mutta heillä uskotaan olevan jotain selvittävää tietoa tapahtumista, mitkä voivat auttaa poliisin tutkimuksia tilanteesta. Tapahtumilla voi olla suoranaisia vaikutuksia 09.04.2019 tapahtuviin vaaleihin, minkä vuoksi poliisilta odotetaan nopeita ja selvittäviä tutkimuksia.

Raporttien mukaan oikeuslaitoksessa nopea ylenemistä odottavat henkilöt ovat käyttäneet ikivanhaa keinoa tarjota lihallisia nautintoja jouduttaakseen Israelin tunnetusti jähmeää ja hidasta byrokratiaa.

Korkeimman oikeuden entinen presidentti Dorit Beinish totesi armeijan radiossa: "Poliisi salli tänään osittain julkaista yksityiskohtia tapahtumista, jotka syvästi hämmentävät juridista järjestelmää. Jotain hyvin vakavaa on tapahtunut tässä koskien oikeuden tuomarien nimitysprosessia.

Vaaliaika antaa eri puolueitten ja erityisesti opposition edustajille tilaisuuden hyökätä hallituksen edustajia vastaan käyttäen hyvinkin karkeaa kieltä.

Labourin jäsen, oppositiojohtaja Shelly Jachimovich:
"Juridinen valintakomitea operoi terrorin ja korruption ilmapiirissä oikeusministeri Ayelet Shakedin tuhoisan johdon alaisena, ja mädäntyneen ympäristön ja särkyneitten liittojen alaisena, jotka loivat sen, ja olivat sopiva maaperä kauheille tapahtumille, jotka paljastettiin tänään. Tuomarit, komitean jäsenet olivat pakotetut toimimaan ahdistavassa ilmapiirissä".

Oikeusministeri Ayelet Shaked ja korkeimman oikeuden presidentti Eshter Hayut julkistivat keskiviikkona harvinaisen yhteisen lausunnon, torjuen kaikki syytökset laajasta korruptiosta tuomarien nimityksen yhteydessä.
Heidän lausunnossaan todetaan, että tähän mennessä vain kahden tuomarin nimitys on kyseenalaistettu, vastakohtana Juridisen Valintakomitean suorittaman 334 tuomarin ja kirjaajan nimittämisen yhteydessä.

Shakedin ja Hayutin yhteisessä lausunnossa vakuutetaan luottamusta poliisin kykyyn toimia totuuden löytämiseksi toivoen, että tutkimukset suoritetaan nopeasti, jotta voidaan poistaa kaikki epäilykset oikeuslaitoksesta kahden syyllisen lisäksi.

Edellisestä lausunnosta huolimatta opposition ke. Revital Swid syytti pääministeri Netanyahua ja oikeusministeri Shakedia prosessin politisoimisesta, ja 4 vuotta kestäneestä oikeusjärjestelmän painostamisesta.

Korkeimman oikeuden presidentti Hayut lähetti keskiviikkona julkisen kirjeen kaikille tuomareille kehottaen heitä uskomaan itseensä ja toimittamaan tehtäviään edelleen kunniallisesti. Hän sanoi vastaavaa tapahtuneen aiemminkin, mutta luottaa oikeuslaitoksen kykyyn kestää tämä koettelemus osoittaakseen, että useimmat tuomarit palvelevat kunniallisesti. (JP 17.01.2019)

Labour-puolueen sisällä sen sijaan jatkuu sisäinen kiehunta, useiden kansan-edustajien esittäessä tuomionsa Avi Gabbain tavalle lopettaa Labourin ja Hatnuan kesken sopima Sionistinen Unioni, mikä romahdutti unionin kansansuosion siten, että Labourille ennustetaan enää 8 kansanedustajaa 18 sijaan. Sionistisella Unionilla oli yhteensä 24 kansanedustajaa, joista 6 tuli Hatnualta.

Tarkoittaako kansanedustajien erottautuminen sitä, etteivät he usko Labourin nousuun, vaan hyppivät kuin rotat ajoissa uppoavasta laivasta, nähtäneen aikanaan.
Gabbain johtamistapaa kritisoineet kansanedustajat Ayelet Nahia-Verbin, Hilik Bar ja Eitan Broshi ilmoittivat keskiviikkona kieltäytyvänsä puolueen vaali-ehdokkuudesta huhtikuun 9. päivän parlamenttivaaleissa. Heillä tullee olemaan seuraajia.

Ke.Miki Rosenthal ilmoitti viime viikolla, ettei hän ole käytettävissä Labourin vaali-ehdokkaita valittaessa. Hän tuli tunnetuksi sujuvasta englanninkielen hallinnastaan. Hänen menettämisensä on ilmeinen tappio Labourille. (JP 17.01.2019)

Internetyhteys ei ole palannut vieläkään, enkä tiedä, koska saan raportin julkistettua. Se on kuitenkin valmis, ja julkaisen sen yhteyden palattua.

SÄÄTILAT TÄNÄÄN

Jerusalem 04 -09; Tiberias 08 -18; Suolameri 13 -19; Eilat 09 -18 +C-astetta.
Tänään ja huomenna on puolipilvistä, lauantaina aurinkoista; hieman lämpenevää.

Comments

Popular posts from this blog

SUNNUNTAI 01.12.2019

TORSTAI 30.04.2020

TORSTAI 14.05.2020