TIISTAI 23.09.08
1. RAUHANKUMPPANIN viimeisimpiä toimia rauhan edistämiseksi.
ISRAELILAISAUTOILIJOITTEN kivitykset ja palopommien heittelyt niitä vastaan Israelin maanteillä sekä juutalaisten puukotusyritykset alkavat kyllästyttää rauhankumppania. Siksi tarvitaan uusia tapoja entisten ohella aktiivisuuden osoittamiseksi.
YITZHARIN juutalaiskylään tunkeutunut palestiinalainen, joka sytytti yhden omakotitalon tuleen ja puukotti 9-vuotiaan juutalaispojan sairaalakuntoon, teki pian uuden yrityksen osoittaakseen, miten hän kumppanuuden näkee. Tällä kertaa IDF:n sotilaita oli paikalla, ja he aloittivat tulituksen miestä vastaan surmaten hänet. Miehellä oli mukana veitsi ja palopommi. Yitzharin kylän asukkaat näkevät ”jumalallisen suojelun varjelleen heitä veriteoilta”.
ARABINAISET katsoivat, etteivät he halua jäädä jälkeen miehistään. Veitsin tehdyt sotilaitten puukotusyritykset ovat yleensä epäonnistuneet. Siispä turvauduttiin toiseen keinoon, johon arabinaiset ovat joutuneet tutustumaan omassa yhteisössään: Heitetään syövyttävää happoa sellaisen naisen kasvoille, joka häpäisee muslimiperheen kunniaa epätyydyttävällä pukeutumisellaan. Tämä keino on varma, koska se jättää pysyvät arvet häpäisijän kasvoille.
PARIN VIIMEISEN päivän aikana on sattunut pari tapausta, joita Hawaran tarkastuspisteen kautta kulkeva nainen on kokeillut syövyttävän hapon heittämistä tarkastavan sotilaan kasvoille. Viimeinen tapahtui maanantaina. Arabinainen käytti ns. ihmisystävällistä linjaa Hawaran tarkastuspisteessä Lähellä Nablusia. Tämä linja on tarkoitettu lääkintähoitoa ja muille nopeaa ylitystä tarvitseville, eikä tarkastusta suoriteta siellä kovin perusteellisesti jos ollenkaan. Maanantaina nainen heitti syövyttävää happoa linjaa valvovan sotilaan kasvoille. Arabinainen pidätettiin kuulusteluja varten, mutta sotilas vietiin välittömästi sairaalaan, jossa hänet leikataan tänään. Hän on vaarassa menettää toisen silmänsä.
EILEN ILLALLA yhdentoista aikaan arabimies ajoi Jerusalemissa autonsa tahallisesti ryhmään sotilaita ja siviilejä Kikar Tzahal aukiolla lähellä Jaffaporttia. Kaikkiaan 23 ihmistä haavoittui, ainakin kaksi heistä hengenvaarallisesti. Tänä aamuna 13 heistä oli vielä sairaalassa. Suurin osa haavoittuneista oli tykistön sotilaita, jotka olivat ”Selichot” rukousmatkalla Jerusalemissa ennen juutalaisten korkeasti pyhien päivien alkamista.
Sotilaitten mukana ollut luutnantti ampui BMV-autoa ajaneen terroristin kuolleeksi. Terroristi oli kotoisin Itä Jerusalemista ja hänellä lienee siten ollut Israelin henkilökortti. Israelissa vaadittiin, että terroristin koti tulee tuhota välittömästi. Poliisi sanoo, ettei sillä ollut etukäteisvaroitusta terroriteosta, ja että tällaisia on lähes mahdoton torjua etukäteen.
KULUNEEN kesän aikana sattui Jerusalemissa kaksi tapausta, joissa arabimies ajoi varastamallaan puskutraktorilla pitkin katuja tuhoten autoja ja pyrkien ruhjomaan jalankulkijoita. Ensimmäisessä iskussa kolme ihmistä kuoli ja useita haavoittui. Toisessa terroristi saatiin pysäytettyä ajoissa. (JP, Ynetnews)
2. IAEA:N PÄÄJOHTAJA Mohamed ElBaradei puhui tällä kertaa selvällä englanninkielellä sen, minkä useimmat Iranin ydinsuunnitelmien toteutumista seuraavat ovat tienneet tai ainakin epäilleet kaiken aikaa. Pääjohtaja kertoi IAEA:n puolivuotiskokouksessa eilen, ettei hän voi tehdä lopullista päätöstä, peitteleekö Iran jotain elementtejä ydinsuunnitelmiensa toteuttamisessa, mutta hän sanoi tämän verran: ”Olen erittäin huolestunut tavasta, millä Iran jatkaa järjestön kivittämistä”. Hän vaati, että Iranin tulee antaa todellista informaatiota suunnitelmistaan 35 valtion muodostamalle IAEA:n hallitukselle epäilysten hälventämiseksi. Tarkkailijat luonnehtivat ElBaradein lausuntoa harvinaisen suoraviivaiseksi, ellei peräti julkeaksi. Hän myös hylkäsi Iranin esittämän väitteen, että IAEA pyrkii tutkimuksillaan paljastamaan Iranin sotilaallisia salaisuuksia todeten: Järjestö ei ole kiinnostunut sellaisista, mutta se tarvitsee ajantasolla olevaa informaatiota ydinmateriaaleista, ettei niitä käytetä ydinpommin valmistamiseen. Ilman tällaista tietoa järjestö ei pysty määrittelemään kadoksissa olevan uraanimäärän kohtalosta ja käyttämisestä, hän selitti.
FYYSIKKO ja entinen IAEA:n tarkastaja David Albright totesi, että Iran on lisännyt sentrifugien määrän 4000:en , jotka pystyvät toimimaan 85 %:n teholla. Hän arvioi, että Iran on jo rikastanut uraania 1000 paunaa, joka on lähellä minimäärää 1500 paunaa, mikä tarvitaan 45-60 paunan uraanimäärän rikastamiseksi ydinpommin valmistamiseksi. Hän arvioi, että jos sentrifugit jatkavat ilman keskeytyksiä, tämä määrä rikastettua uraania saavutetaan kuuden kuukauden kuluessa. Pommin rakentaminen voi viedä muutaman kuukauden, korkeintaan vuoden ajan, Albright arvioi. (JP)
3. NEW YORKIN kaupungissa järjestettyyn mielenosoitukseen Iranin presidentti Mahmoud Abbasin osallistumista YK:n yleiskokouksen istuntoon ja Iranin ydinsuunnitelmaa vastaan osallistui tuhansia opiskelijoita ja aktivisteja. Tilaisuuden olivat järjestäneet Amerikan juutalaisjärjestöjen konferenssin presidentit, yhtyneet juutalaisjärjestöt sekä New Yorkin UJA federaatio. Tilaisuuden puhujiksi oli kutsuttu Hillary Clinton, joka lupautui mukaan, mutta satuaan tietää, että myös republikaanien varapresidenttiehdokas Sarah Palin oli kutsuttu, Hillary kieltäytyi minkä jälkeen järjestäjät peruuttivat Palinin osanoton. Israelissa Palinin puheen peruuttamista pidetään lähes skandaalimaisena. Järjestäjät ovat pyrkineet selittämään, ettei tilaisuutta oltu tarkoitettu poliittiseksi, mutta miksi he sitten pyysivät demokraattista puoluetta lähettämään edustajansa? Tällä toimenpiteellä kuitenkin menetettiin tilaisuus saada korkeantason viesti lähetetyksi maailmalle, millaista vaaraa ydinase Iranin ”pähkähullun” johtajan käsissä edustaa. Mielenosoittajat kantoivat useita plakaatteja, joissa hyökättiin presidentti Ahmadinejadia vastaan, mutta myös plakaatteja, joissa tuettiin McCainin ja Palinin valintaa USA:n hallituksen johtoon.
Tilaisuuteen osallistuivat myös Knessetin puhemies Dalia Yitzik, Nathan Sharansky sekä nobelilla palkittu Eli Wiesel.
IRANIN presidentti Mahmoud Ahmadinejad puhuu YK:n yleiskokouksessa keskiviikkona. Torstaina hän osallistuu yleiskokouksen nigaragualaisen presidentin Miguel d´Esoto Brockmannin kanssa illallisille, jonka tarjoavat mennoniitit ja quaker-järjestöt USA:ssa. (JP)
4. ISRAELIN presidentti Shimon Peres antoi odotetusti hallituksen muodostamistehtävän Kadiman puheenjohtajaksi 431 äänen enemmistöllä kyseenalaisesti valitulle Tzpi Livnille. Peres viivytti USA:n matkaansa voidakseen kuulostella puolueitten edustajien mielipiteitä, kuten säännöt vaativat, mutta tarkkailijat toteavat, että Peres olisi aivan hyvin voinut ilmoittaa ennen puolueitten edustajien tapaamistakin, että hänen valintansa on Livni. Tarkkailijat toteavat, että samat miehet, jotka nostivat Shimon Peresin presidentiksi, auttavat nyt Livnin nousemista pääministeriksi.
TILANNE Israelissa on sellainen, että vasemmiston arabimyönteistä politiikkaa ajavat johtavat lähes kaikkia merkittäviä instituutioita. Knessetin puhemies Dalai Yitzik on yksi; presidentti Peres on toinen; pääministeri Olmert oli kolmas ja nyt jos Livni seuraa häntä, hän on kolmas; ja korkeimman oikeuden presidentti Dorit Beinish on neljäs. Lisäksi Israelin oikeuslaitos ja poliisi ovat perinteisesti hyvin vasemmistomyönteisiä.
Tällä kokoonpanolla pystytään varmistamaan, ettei mikään hallituksen ohjelmalle vieras idea pääse sotkemaan suunnitelmia.
5. PALESTIINAN AUKTORITEETIN virallinen lehti Al-Hayat al-Jedida julkaisi Livnistä pilapiirroksen, jossa hänet kuvataan tiukkailmeisenä madonnana kädessään verta-tihkuva tikari. Kuvan vasemmalla laidalla näkyy osia vankilan ristikoista, vartiotorneista ja turva-aidasta, oikealla laidalla teräsketjusta riippuva avain sekä valkoinen rauhankyyhkynen, joka sovittaa kaulaansa hirttosilmukkaan. (www.jffra.com, PMW www.pmw.org.il)
ANALYYTIKOT ovat alkaneet arvioida, mitkä ovat Tzipi Livnin poliittiset ja yhteiskunnalliset ansiot. Plussan puolelle ei näytä löytyvän juuri mitään. Livniin sovitetaan luonnehdintaa ”näkymätön”, millä haluttaneen kertoa, ettei Livni ole uskaltanut kertoa mielipiteistään, jos hänellä niitä on ollutkaan. Hän ei ilmoittanut vastustavansa Libanonin sotaa hallituksen istunnossa eikä varsinkaan sen viimeisten päivien tarpeetonta hyökkäystä. Hän ei uskaltanut erota hallituksesta vastalauseena sille, ettei Olmert eronnut Wino-raportin julkistamisen jälkeen. Livni oli sen sijaan täysin rinnoin mukana Gazan juutalaisasukkaitten karkottamisessa. Journalisti Barry Chamish kertoo kiertokirjeessään Jpostin artikkelista, jossa siteerataan Livnin antamia tietoja Kadiman suunnitelmista Gush Katifin asukkaita varten.
Chamish julkisti osia siitä kirjassaan ”Eviction” (Pavilion Press 2005).
- Keskitysleirejä perustetaan niitä varten, jotka kieltäytyvät lähtemästä vapaaehtoisesti
- Juutalaiset tullaan asuttamaan uuteen paikkaan
- Evakuointia vastustavien omaisuus takavarikoidaan valtiolle
- Evakuointia vastustavien lapset kootaan leireille uudelleenkasvatusta varten
- Lasten vanhempia syytetään lasten asettamisesta vaaralle alttiiksi.
Evakuoinnin vastustajia pidätettiin ja pidettiin vankiloissa kuukausimäärin ilman oikeuden-käyntiä. Keskitysleirejä rakennettiin Negeviin epäinhimillisiin olosuhteisiin. Niihin on sijoitettu laittomasti Egyptistä Israeliin tulleita pakolaisia. (JP)
6. ISRAELIN tärkein uutinen on uuden hallituksen muodostaminen. Livni oli pyytänyt Netanyahua mukaan, mitä Likudissa pidetään pateettisena. Shas vaatii vain lisää rahaa suurperheille sekä sitä vastustavan talousministeri Roni Bar-Onin eroa. Barak taiteilee kahden halun välillä, ollako vai ei, Livni tarjoaa hänelle omaa paikkaansa. Livnin uskollisimmat kannattajat ovat marxilainen Meretz ja arabipuolueet. Kadimasta häntä kannattanee puolet, koska toinen puoli kannattaa Shaul Mofazia, jota Livni kosiskelee mukaan luvaten mitä vain Shaul pyytää. Israelin tilanne on nyt vaarallisimmassa vaiheessaan, maalta puuttuu kestävä ja luotettava hallitus sekä uskottava johtaja.

Comments

Popular posts from this blog

PERJANTAI 03.02.2017

Sunnuntai 22.08.2021

MAANANTAI 10.06.2019