SUNNUNTAI 26.09.10

1. TÄNÄÄN keskiyöllä päättyy Netanyahun julistama ja septetin vahvistama 10-kuukauden moratorium, rakennuskielto Juudean ja Samarian juutalaisyhteisöissä. Kaikki seuraavat henkeään pidätellen, toiset vahingoniloisesti, tilanteen kehittymistä. Amerikkalaiset, jotka ovat panostaneet paljon aikaa ja suhdetoimintaansa suorien keskustelujen jatkumiseksi, pyrkivät viimeiseen asti välttämään neuvottelujen katkeamista kompromissiratkaisun löytämiseksi.

PA:n puheenjohtaja Mahmoud Abbas kertoi Amerikan juutalaisjohtajien tarjoamilla päivällisillä olevansa varsin joustava avainkysymyksissä, jopa niin sovitteleva, että hänen epäiltiin – muslimilta kiellettynä - sortuneen maistelemaan miestä väkevämpää. Epäilyjä vahvisti hänen seuraavana päivänä YK:n yleiskokouksessa pitämänsä puhe, jossa hän esitteli kaikki entiset valheelliset syytöksensä Israelia kohtaan. Se oli taitavasti rakennettu kiihotuspuhe, tarkoitettu ilmeisesti kehitysmaitten edustajille, joista useimmat eivät tunne todellista tilannetta.

ABBASIN lähtökohta on, että PA on suorittanut kaikki eri sopimuksissa sille annetut velvoitteet, Israel ei ole tehnyt mitään. Hän vetosi näihin sopimuksiin, joitten velvoitteet Israelin tulee täyttää jättäen huomioimatta, että niiden edellytyksenä on, että PA suorittaa ensin omat velvoitteensa: Lopettaa kansansa kiihotuksen, poistaa terrorismin alueeltaan, pidättää terroristit ja kerää laittomat aseet ja luovuttaa ne tuhottaviksi.
TOINEN pääkohta Abbasilla on väite, että palestiinalaiset omistavat koko Juudean ja Samarian alueen, että Israel on varastanut sen ja miehittää sitä laittomasti. Todellisuudessa Juudea ja Samaria kuului Kansainliiton Englannille antamaan mandaattiin juutalaisten kansallisen kodin rakentamiseksi. Alueesta n. 80 % kuului valtion omistukseen, joka ottomaanihallinnon loputtua siirtyi Englannin paikallishallinnolle ja 1948 Jordanian valtiolle, joka miehitti Juudean ja Samarian ja Jerusalemin itäosat, ja sieltä edelleen Israelin hallitukselle valtionmaana. Pääosan yksityismaasta omistivat suuromistajat, jotka asuivat ulkomailla ja vuokrasivat maan pienviljelijöille. Juutalaiset ostivat maata näiltä maanomistajilta. Oman lukunsa muodostivat kiertelevät beduiiniheimot, jotka lammas- ja vuohilaumoineen yllättäen leiriytyivät juutalaiskylän lähelle väittäen omistavansa maan, joskus esittäen repaleisia ottomaanihallinnon aikaisia dokumentteja, joissa rajat olivat epämääräiset. Juutalaiset mieluummin maksoivat heille verenvuodatuksen välttämiseksi, joskus jopa kahteen kertaan.
KOLMANNEKSI Abbas kutsui Jerusalemin itäosaa Palestiinan pääkaupungiksi, jota Israel miehittää. Jerusalem ei ole koskaan ollut muun valtion kuin Israelin pääkaupunki.
NELJÄNNEKSI Abbas väitti Israelin lainvastaisesti tuhoavan arabitaloja jättäen keromatta, että hän tarkoitti niitä arabien n. 20 000 ilman rakennuslupia valtion maalle rakentamaa taloa. Israel on pyrkinyt poistamaan niitä sieltä, missä ne on rakennettu julkiseen käyttöön varatulle maalle, kuten puistoksi tai tienpohjaksi. Tätä tapahtuu varsinkin Jerusalemin itäosissa.
VIIDENNEKSI Israelin rakentama turvallisuusaita oli seuraavaksi Abbasin hampaissa. Hän kutsui sitä aparhdeid-muuriksi, jota Israel rakentaa ”laittomasti palestiinalaisten maalle”.
KUUDENNEKSI Abbas vaati vapaata liikennettä Gazaan ja että IDF poistaa kaikki liikenne-esteet sekä Israelin ja Gazan väliltä että Juudeassa ja Samariassa.
ABBASIN loppulause kuului: Joko rauha tai ”setlementit”, vain toinen on mahdollinen. http://www.jpost.com/International/Article.aspx?id=189234

2. ABBASIN kiihotuspuheeseen YK:n yleisistunnossa on voinut vaikuttaa Hamasin ja Fatahin lähentyminen kuukausia kestäneen välirikon jälkeen. Abbasin lähettämä salainen delegaatio matkusti Damaskokseen, jossa he neuvottelivat Khaled Mashaalin kanssa sovinnon löytämiseksi. Neuvottelijat kertoivat tapaamisen jälkeen, että sovinto on löydetty useimmissa kysymyksissä antamatta kuitenkaan lähempiä tietoja.

HAMAS ja Fatah aloittavat keskeytyneet neuvottelut Kairossa sen jälkeen, kun Egyptin Omar Suleiman tapasi Hamasin johtoa – ilmeisesti Mashaalin johdolla – Saudi arabiassa salaisessa tapaamisessa, josta ei ole annettu tietoja julkisuuteen.
Hamasin edustaja Salah Bardaweel kertoi, että neuvottelut Kairossa alkavat ensi viikolla. Hamas vastustaa PA:n ja Israelin välisiä neuvotteluja ja Bardaweel sanoi Hamasin haluavan varmistaa Kairon keskusteluissa Fatahin kanssa, ettei PA tee sopimuksia Israelin kanssa vastoin Hamasin tahtoa. Hän väitti, että Israelin tarkoituksena on käyttää neuvotteluja sumuverhona omien suunnitelmiensa toteuttamiseksi.
http://www.jpost.com/MiddleEast/Article.aspx?id=189203

3. DEBKAFILE, jolla on usein taustatietoja uutisiin, kertoo, että Abbasin salainen delegaatio Damaskokseen yhteyden saamiseksi Hamasin kanssa voi romuttaa yritykset pelastaa rauhan-keskustelut Israelin ja PA:n välillä. Abbas on selvästi koventanut vaatimuksiaan myönnytyksenä Hamasin suuntaan. Fatahin delegaatioon Damaskoksessa kuuluivat Azzad al-Ahmad, kenraali Nasser Usuf ja Sahas Basiso PA:n yleisestä turvallisuuspalvelusta. Hamasin edustajina olivat Khaled Mashaal, puoluetoimiston johtaja Mussa Abu Marzouk sekä Izzat Rishak, tiedustelupäällikkö, joka suunnitteli ja johti 30. elokuuta ja seuraavana päivänä toteutetut välikohtaukset, joissa neljä israelilaista murhattiin ja kaksi haavoittui. Sekä PA:n poliisi että IDF etsivät syyllisiä, kertovat uutislähteet, mutta PA:n etsinnät tuskin ovat aitoja, jos Rishak oli hyökkäysten suunnittelija.
USA on halunnut, että suoriin keskusteluihin Israelin ja PA:n välillä kytketään myös rauhankeskustelut Israelin ja Syyrian välillä. Ulkoministeri Hillary Clinton tapaa Syyrian ulkoministerin Walkid Mouallemin huomenna maanantaina, jossa hän saanee tarkemman kuvan Syyrian halukkuudesta keskusteluihin ja niiden ehdoista.
http://www.debka.com/article/9044/

4. PUOLUSTUSMINISTERI Ehud Barak palasi lopulta USA:sta, jossa hän kävi viime hetken neuvotteluja kompromissin löytämiseksi neuvottelujen jatkamiseksi, mutta Abbas tiettävästi hylkäsi kaikki Barakin esitykset. Asiaa käsitellään tänään hallituksen viikkoistunnossa, jossa Barak esittänee kolmen kuukauden jatkoaikaa rakennuskiellolle. Tässä häntä tukevat monet ulkomaiset diplomaatit, joista Egyptin kanta lienee tunnetuin. Arabiliiton pääsihteeri Amr Moussa sanoo, että mahdollisuudet sovinnon löytämiseksi ovat vähäiset.

JUUTALAISYHTEISÖISSÄ Juudeassa ja Samariassa järjestetään tänään lukuisia tilaisuuksia joissa juhlitaan voittoa rakennuskiellosta, joka ei kuitenkaan ole voitto. Juutalaisyhteisöt kärsivät suuresti 10 kuukauden kiellosta, joka lopulta ei saanut mitään hyvää aikaan. Vasemmiston edustajat vähättelevät juhlallisuuksia sanoen, että Abbas pystyy vastustamaan muutamaa kuvaa raivaustraktoreista, jotka ovat aloittaneet maansiirtotyönsä. Varsinainen rakentaminen tuskin alkaa välittömästi tilanteen ollessa edelleen epäselvä, miten hallitus päättää tai miten Netanyahu vastaa tähän haasteeseen.
Vasemmistoryhmät, joista Peace Now lienee kiihkein, järjestävät mielenosoituksia tukeakseen vaatimuksia rakennuskiellon jatkamiseksi. http://www.ynetnews.com/articles/0,7340,L-3959816,00.html

5. ARABIT mellakoivat Jerusalemin itäosissa juutalaisten vasemmistoryhmien tukemina viikonvaihteen aikana, joskin suurilta massamielenosoituksilta vältyttiin. Abu Turin lähiössä arabit heittivät petrolipommin juutalaistalon ikkunasta sisään aiheuttaen vahinkoa talolle ja irtaimistolle asukkaitten päästyä turvaan. Paikalle tulleet rajapoliisit estivät arabeja sytyttämästä tuleen läheistä metsikköä. Lukuisia autoja ja asuntoja vahingoittui arabien heittelemistä petrolipommeista ja kivistä Nof Zion lähiössä Jerusalemissa.
Turvallisuusjoukot kävivät lähiotteluja vasemmiston kiihottamia mielenosoittajia vastaan Kiryat Arban lähellä Hebronissa ja Har HaBrachan lähellä Samariassa Sikemin kupeessa.
Väkivaltaisuudet varsinkin Jerusalemin itäosissa ovat kasvaneet israelilaisen turvallisuus-vartijan ammuttua yhden arabimellakoitsijan jouduttuaan arabien väijytykseen.
Lauantaina iltapäivällä terroristit ampuivat yhden Kassam-rakentin Gazasta Israeliin. Se putosi Eshkolin alueelle aiheuttamatta vahinkoa.
Israelin massamedia on omaksunut uuden tavan olla kertomatta julkisuudessa raketti- ja kranaattihyökkäyksistä, jotka eivät aiheuta vahinkoa rakennuksille tai ihmisille.
http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/139766

6. IRANIN atomiteollisuuden parissa toimivat tiedemiehet ovat joutuneet painiskelemaan tietokonevirusta vastaan, jota kutsutaan nimellä ”stuxnet”. Peräti 60 % tietokoneista arvioidaan maailmanlaajuisesti joutuneen tämän tuhoisan viruksen saastuttamiksi. Sen uskotaan tarkoituksellisesti hyökkäävän varsinkin Iranissa, jossa sen kohteina ovat teollisuuslaitosten toimintaa säätelevät tietokoneet.
Euroopassa toimiva digitaalinen turvallisuusyhtiö Kaspersky Labs kertoo, ettei tällaista virusta ole voinut kehittää yksityinen henkilö, vain valtioitten laitoksilla on siihen mahdollisuudet. Sen lausunnossa todetaan, että Styxnet on mallikappale uudesta ja pelottavasta cyper-aseesta, joka on tehokkaasti häirinnyt Siemens AG.n laajasti käytettyä teollisuuden käyttöjärjestelmää. USA ja Israel ovat syytettyjen listalla.
Asiaa tarkastellaan sekä haaretzin w-sivulla että Debkafilin artikkelissa, joka kertoo, että virus häiritsee Bushedhrin ydinvoimalan toimintaa, mutta etenkin Natanzin uraanin rikastuslaitosta, jonka 3000 sentrifugia on lopettanut toimintansa viruksen johdosta. http://www.debka.com/article/9038/

7. UUTISOTSIKOITA
- 19-vuotias israelilainen Breslov-poika puukotettiin kuoliaaksi ja hänen veljensä haavoittui ukrainalaisten kivitettyä heidän autoaan Umassa Ukrainassa. (JP) http://www.jpost.com/JewishWorld/JewishNews/Article.aspx?id=189256
- Netanyahua lähellä olevat sanovat, ettei hän ole sitoutunut Olmertin esittämiin myönnytyksiin eikä koskaan tule luovuttamaan Länsimuuria. http://www.jpost.com/Israel/Article.aspx?id=189241
- Ristiriitainen juutalaismiljonääri George Soros on JStreet järjestön aiemmin tuntematon lahjoittaja. Hän antoi 750 000 USD viimeisen 3 vuoden aikana.
http://www.jpost.com/International/Article.aspx?id=189197
- Pääministeri Netanyahu ylisti Kuuban iäkästä ja sairaaloista diktaattoria Fidel Castroa Israelin uudeksi ystäväksi. Castro puolusti Israelin asemaa ja kehotti Iranin presidenttiä pesemään suunsa saippualla ja olemaan hiljaa Israelista. Castro on tunnettu juutalainen suku Espanjassa, liekö Fidel samaa sukujuurta?
http://www.jpost.com/International/Article.aspx?id=189243
- Arabimaat ilmaisevat turhautumisensa IAEA:n äänestykseen, jolla piti tuomita Israelin
ydinteollisuus. Järjestön 151 jäsenen niukka enemmistö äänesti Israelin hyväksi. Varsinkin Syyria ja Egypti ilmoittivat tyytymättömyytensä päätökseen. http://www.jpost.com/MiddleEast/Article.aspx?id=189207
- NU sanoo ottavansa Labour-puolueen paikan hallituksessa, jos se päättää erota neuvottelujen katketessa PA:n ja Israelin välillä. Kadiman taholta todetaan, että se tulee hallitusta ulkopuolelta, jos kieltoa jatketaan 3 kuukautta. http://www.jpost.com/Israel/Article.aspx?id=189242
- Egyptistä kerrotaan, että Hamas on siirtänyt Gilad Shalitin uuteen paikkaan Egyptin pidätettyä – joskin nyt vapautettua – Hamasin tiedustelupäällikön Mohammed Dababishin. Hän lienee yksi harvoista, jotka tietävät, missä Giladia pidetään. Mossadin kerrotaan myös olevan tietoinen siitä, mutta ei uskalla tehdä mitään. http://www.ynetnews.com/articles/0,7340,L-3959855,00.html

Comments

Popular posts from this blog

PERJANTAI 03.02.2017

Sunnuntai 22.08.2021

MAANANTAI 10.06.2019