PERJANTAI 13.10.06
1. ISRAEL
PUOLUSTUSMINISTERI Amir Peretz, joka sattuu olemaan myös labour-puolueen puheenjohtaja, antoi torstaina käskyn 80 laittoman rakennuksen purkamiseksi välittömästi sekä juutalaisten että arabien mailla territorioissa kokouksessa, johon ottivat osaa puolustusministeriön virkailijoita ja hallituksen toimien koordinoija territorioissa kenraali-majuri Yosef Mishlav. Käskyn ajankohta on outo ja herättää enemmän kuin pelkän epäilyn, että politiikalla on haisevat sormensa pelissä mukana. Pääministeri Ehud Olmert neuvottelee tosissaan Avigdor Liebermanin kanssa Israel Beiteinu-puolueen tulemisesta hallitukseen tukemaan Olmertin horjuvaa asemaa, mutta Israel Beiteinu vastustaa ehdottomasti olevien rakennusten purkamista ja juutalaisten karkottamista Juudean ja Samarian ”kiistanalaisilta alueilta”, eli juutalaisten kotimaalta, mitä monet vasemmistolaiset juutalaiset ja Euroopan maat eivät ole tunnustaneet. Peretzin tarkoituksena lienee estää Liebermanin pääsy hallitukseen, hän kun ei voi istua samassa hallituksessa Liebermanin kanssa.
LIEBERMAN SANOO suostuvansa siihen, että hän saa varapääministerin paikan hallituksessa tehtävänään organisoida strategiaa Iranin taholta tulevaa uhkaa vastaan. Olmert kuitenkin haluaa, että Israel Beiteinun 11 kansanedustajaa saavat sille kuuluvat 3 ministerin paikkaa. Labouria ja Peretziä kauhistuttaa ajatuskin, että Lieberman saisi näin tärkeän paikan hallituksessa, ja Peretz tietenkin katsoo, että se jäytäisi hänen omaa arvovaltaansa. Liebermanin ”synteihin” kuuluu se, että hän on vaatinut kovempia otteita palestiinalaisia ja myös Israelin arabeja vastaan, jotka toimivat melkein kansan petturin tavoin. Lieberman esitti kerran Israelin arabien asumien alueitten (mm. Umm el-Fahm) liittämistä palestiinalaisten alueisiin ja vastaavasti territorioissa juutalaisten asuttamien alueitten liittämistä pysyvästi Israeliin.
LIKUDIN PUHEENJOHTAJA Binyamin Netanyahu on jäänyt sivuun näistä kuvioista, vaikka Liebermanin tiedetään halunneen kosia Netanyahua mukaan Olmertin hallitukseen samaan aikaan kuin hänkin.
ISRAEL TUKEE edelleen diplomaattisten toimien käyttämistä Iranin ydinohjelman yhteydessä. Olmert kokosi ministerityöryhmän torstaina pohtimaan asiaa, mutta vaikka on selvää, että kansainvälinen yhteisö liikkuu liian hitaasti, työryhmä katsoo oikeaksi odottaa diplomatian tuloksia ennen radikaaleja päätöksiä. Hallitus sanoo lausunnossaan tukevansa YK:n turvallisuusneuvoston asettamia sanktioita Irania vastaan. TURVALLISUUSNEUVOSTON viisi pysyvää jäsenmaata + Saksa ovat päättäneet aloittaa sanktioitten suunnittelun ensi viikolla. Rangaistusmuotojen laatu on kuitenkin vielä avoin jäsenmaitten kesken. USA haluaa laajoja sanktioita, Venäjä ja Kiina tyytyvät lieviin.
ISRAELIN HALLITUS katsoo Pohjoiskorean ydinkokeen osoittavan, että Iranin ydinohjelman käsittely on entistä kiireisempi. Venäjän asenne on voinut muuttua suosimaan kovempia otteita Pohjoiskorean ydinkokeen seurauksena. Israelin hallitus haluaa välttää operatiivisten päätösten tekemistä tässä vaiheessa, vaan keskittyy mielipiteitten muokkaamiseen sekä kotimaassa että ulkomailla.
ISRAEL TOIMITTI Intialle aseita vuonna 2000 kiireellisinä toimituksina 268 miljoonan USD arvosta. Nyt Intian silloista puolustusministeriä George Fernandesia syytetään lahjusten vastaanottamisesta israelilaisilta yhtiöiltä. Fernandes ja entinen Intian laivaston komentaja Sushil Kumar tilasivat Israelin ilmapuolustus-teollisuudelta (IAI) ja Rafaelilta Barak ohjustentorjunta järjestelmän Intian sota-aluksiin kuusi vuotta sitten. Molemmat ovat kiistäneet syytökset ja olettavat, että ne ovat saaneet alkunsa kilpailevien yhtiöitten perättömistä lausunnoista Israelin ja Intian välisten suhteitten häiritsemiseksi. Syytetyt intialaiset johtajat sanovat, että tilaus tuli kiireellisenä ajankohtaiseksi, koska pelättiin sotaa Pakistanin kanssa. Vastaava israelilainen ohjustentorjunta järjestelmä on käytössä Chilen ja Israelin sota-aluksissa. Intian hallituksen puolustuksen tutkimus ja kehitysorganisaatio (DRDO) sekä maan presidentti vastustivat järjestelmän tilaamista Israelista, mutta Fernandes päätti tilauksesta yksin ja haki sille hallituksen vahvistuksen. Hän sanoo toimineensa yksin siksi, että maan laivasto oli epätoivoisessa asemassa ja asialla oli kiire.
Israelilla on Intian puolustusvoimien kanssa lukuisia yhteistyökohteita, mm. miehittämättömät lentokoneet ja Intian venäläisvalmisteisten hävittäjien kunnostus, joitten arvo on miljardeja USD ja nousee vuosittain.
ISRAELIN PUOLUSTUSVOIMIEN (IDF) panssarit ja maavoimat helikopterien tukemina suorittivat puhdistusoperaatioita Khan Younisin alueella Gazassa eilen torstaina. Aamupäivällä kuusi palestiinalaista sai surmansa, viisi heitä samasta perheestä. Ainakin kaksi palestiinalaista kuoli ja 10 haavoittui, mukana 8-vuotias tyttö, IAF:n ohjuksen harhautuessa kohteestaan Hamasin korkeaa upseeria vastaan Sharaiyehin kaupunginosassa Gazassa. Kohde, Ashraf Farawana, on osallistunut iskuihin Israelia vastaan ja toimittanut aseita Hamasin suorittamiin operaatioihin. Vastauksena Hamas ampui useita Kassam-raketteja Israelin puolelle, joista neljä osui Sderotiin katkoen kaupungin sähkölinjoja. Kaksi muuta ammuttiin Negevin länsiosiin. Sotilaat joutuivat kovaan tulitukseen operaation aikana, jossa neljä Hamasin pyssymiestä ja 14-vuotias poika saivat surmansa. IDF ja IAF joutuivat kovaan pst-ohjusten ja kranaattien tulitukseen, jonka aikana kymmenkunta palestiinalaista haavoittui, kaikki aseistautuneita. IDF jakoi operaatioitaan myös Beit Hanoun alueella etsien tunneleita.
HAMAS on luvannut ”tuskallisia vastaiskuja” torstaina kuolleen kuuden palestiinalaisen kostamiseksi.
EU on samaan aikaan päättänyt tukea 60 000 perhettä Gazan alueella. Tuki kulkee Gazaan uutta rahoituskanavaa pitkin eikä joudu PA:n hallituksen käsiin, EU:sta vakuutetaan.
IDF:N joukkoja on edelleen Ghajarin kylän pohjoisosassa Libanonin rajalla. Kylän omistus on kiistanalainen. Israel valloitti sen Syyrialta vuoden 1967 sodassa, mutta Hizbullah on käyttänyt kylän miehitystä tekosyynä rakettien ampumiseksi Israelin puolelle. YK:n turvallisuusneuvoston päätöslauselmassa 1701 kylän kohtalo jäi myöhempien selvitysten varaan. Kansainvälisesti hyväksytty raja kulkee kylän halki. Kylä on ollut heikko kohta Israelin rajapuolustuksessa, sillä kylän kautta terroristit ja huumekauppiaat ovat voineet päästä Israelin puolelle. IDF:n edustajat ovat neuvotelleet YK:n Libanonissa olevien joukkojen johdon kanssa sopivan ratkaisun löytämiseksi kylän kohtaloon. IDF odottaa Libanonin armeijan yhdessä YK:n joukkojen kanssa asettuvan kylään ja myös sen ulkopuolelle asemiin estääkseen Hizbullahin solutusyritykset.
SALA-ASUISET POLIISIT pidättivät kuusi 12-13-ikäistä beduiinipoikaa Eggedin bussista torstaina. Pojat käyvät koulua Segev Shalom koulussa Beershebassa ja asuvat kaupungin ulkopuolella beduiiniyhteisössä. Pojat alkoivat heitellä bussissa kaikkea ympäriinsä ja uhkailivat kuljettajaa. Kaksi pojista otti esiin veitsen ja uhkasi kuljettajaa niskasta. Poliisin mennessä väliin pojat uhkasivat poliisia veitsellään ja yrittäen osua häneen. Poliisit kehottivat kuljettajaa pysäyttämään bussin ja pidättivät kaikki kuusi alaikäistä poikaa.
Poliisi pitää tapausta vakavana, koska se edustaa uutta suuntausta beduiininuorten kehityksessä. He ovat menettäneet kunnioituksensa perinteiseen vanhempien arvovaltaan eivätkä ole löytäneet paikkaansa yhteiskunnassa, joka poikkeaa täysin heidän omastaan. Beduiinien vanhempien edustajat ottivat tapauksen jälkeen yhteyttä poliisiin löytääkseen yhteisen tavan, millä nuorten elämää voitaisiin ohjailla.
Päivää aiemmin poliisi joutui menemään väliin Rahatin kaupungissa Negevissä sadan koululaisen aloittaessa keskinäiset tappelut El Nurin koulussa. Kahdeksan opiskelijaa sai vammoja ja 13 opiskelijaa pidätettiin mellakan seurauksena. Neljä opiskelijoista sai puukonhaavoja ja vietiin sairaalahoitoon.

Comments

Popular posts from this blog

PERJANTAI 03.02.2017

Sunnuntai 22.08.2021

Tiistai 17.08.2021