PERJANTAI 17.02.12

1. JÄRKYTTÄVÄ auto-onnettomuus eilen vaati 7-10 lapsen sekä heidän opettajansa hengen, ainakin 42 lasta haavoittui. Kuutisenkymmentä lasta kuljettanut palestiinalaisbussi oli matkalla Shuafatin pakolaisleiristä päivän kestävälle retkelle Ramallahiin. Sen kerrotaan kuitenkin kääntyneen takaisin huonon, viileän ja sateisen sään vuoksi. Ajaessaan takaisin pian ns. Adam-risteyksen jälkeen se törmäsi Jerusalemin itäosaan matkalla olleeseen rekka-autoon, joka alkoi liukastella märällä ja vetisellä sekä vaaralliseksi luonnehditulla tieosuudella lähes pystysuoriksi louhittujen kallioseinämien välissä. Rekan kuljettaja ei pystynyt hallitsemaan ajokkiaan, vaan se törmäsi suoraan vastaantulevaan bussiin, joka suistui tien varteen, kääntyi ympäri ja syttyi tuleen.
Paikalle kutsuttiin välittömästi sekä israelilaisia että palestiinalaisia pelastusvoimia. Alue kuuluu ns. C-alueeseen, jossa Israel vastaa sen sekä siviili- että turvallisuushallinnosta.
Haavoittuneita lapsia kuljetettiin palestiinalaisiin sairaaloihin, mutta pahimmin palaneet ja loukkaantuneet vietiin sairaaloihin Israelissa. Paikalle tulleet lääkintäviranomaiset pitivät ihmeenä sitä, että niin monta lasta pääsi pelastautumaan, koska bussi paloi kokonaan. Pelastustoimia viivytti osittain se, ettei aluksi ollut täyttä varmuutta onnettomuuspaikasta, kuten Zakan Jerusalemin osaston johtaja Ben Zion Oring totesi. Jotkut lapset ovat niin pahoin palaneet, että heidät joudutaan tunnistamaan DNA-näytteiden perusteella; osan palovaurioita saaneista lapsista heidän vanhempansa pystyivät tunnistamaan sairaalassa.

PA:n terveysministeri käytti tilaisuutta hyväkseen syyttääkseen Israelia ja varsinkin IDF:n upseereita, että ne viivyttivät palestiinalaisen lääkintähenkilöstön pääsyä onnettomuuspaikalle sekä siitä, etteivät israelilaiset antaneet tarvittavaa hoitoa haavoittuneille. Abu Mughli osoitti sormellaan IDF:n suuntaan todeten, ettei se puuttunut tilanteeseen heti onnettomuuden jälkeen, mikä olisi voinut säästää lasten henkiä, vaaten samalla miehityksen lopettamista.
Apulaisterveysministeri Yaacov Lizman torjui PA:n viranomaisten syytökset täysin valheellisina ja sopimattomina todeten, että lääkintä- ja pelastusviranomaiset antoivat ensiapua välittömästi, ja että jotkut haavoittuneista vietiin Israelin parhaisiin sairaaloihin hoidettaviksi.
Anatan palestiinalaiskylän johtaja Ibrahim al-Ritai sanoi onnettomuuden sattuneen hyvin vaarallisella tieosuudella, ja että turvallisempi tie kulkee Beit Elin kautta, mutta palestiinalaiset eivät saa käyttää sitä. Hän myös väitti sotilaitten estäneen siviilejä auttamasta haavoittuneita palavasta bussista ennen ambulanssien saapumista.
http://www.jpost.com/NationalNews/Article.aspx?id=258066
http://www.haaretz.com/news/national/10-killed-as-palestinian-children-s-bus-truck-collide-near-jerusalem-1.413257

2. SYYRIAA koskeva arabiliiton laatima päätöslauselmaehdotus hyväksyttiin YK:n yleis-kokouksessa eilen äänin 137 puolesta 12 vastaan. Venäjä ja Kiina olivat esityksen hylkääjien joukossa. Päätöslauselma on luonteeltaan neuvoa-antava, ei sitova.
YK:n 193 jäsenen muodostamassa yleiskokouksessa alustavan ääntenlaskennan mukaan, jonka turvallisuusneuvosto hylkäsi 04.02.2012 Venäjän ja Kiinan käyttämän veto-oikeuden perusteella, esitystä kannatti 137 jäsentä, vastusti 12 ja äänestyksestä pidättyi 17, mutta kolme edustajaa sanoi äänestäneensä, mutta tekniikka ei rekisteröinyt niitä.

PÄÄTÖSLAUSELMAESITYKSEN oli laatinut Saudi Arabia, ja sen esitti YK:n yleiskokoukselle Egyptin valtuuskunta YK:n arabiedustajien nimissä.
USA:n YK:n lähettiläs Susan Rice totesi: ”Tänään YK:n yleiskokous lähetti selkeän viestin Syyrian kansalle, että maailma tukee sitä. Ylivoimainen enemmistö YK:n jäsenmaista kannatti arabiliiton laatimaa esitystä, jonka tarkoituksen on Syyrian kansan kärsimysten lopettaminen.” Hän lisäsi lausuntoonsa, ”ettei presidentti Bashar Assad ole koskaan ollut eristetympi”.

YK:n päätöslauselmassa vaaditaan Bashar Assadin eroa hänen varamiehensä hyväksi, jonka tehtävänä on valmistella uusia parlamentti- ja presidenttivaaleja. Siinä tuetaan täysin arabiliiton esitystä, ja kehotetaan YK:n pääsihteeriä lähettämään erityis-lähetystön Syyriaan. Siinä tuomitaan Syyrian armeijan rikokset inhimillisiä oikeuksia vastaan ja vaaditaan joukkojen välitöntä vetämistä kaupungeista ja kylistä.

SYYRIAN YK:n lähettiläs Bashar Jaafari tuomitsi päätöksen todeten, että sen tarkoituksena
on Assadin hallituksen kaataminen ja Syyrian alistaminen terroristi-opposition valtaan. Hän sanoi Syyrian tuntevan syvää epäluuloa päätöslauselman laatineitten maitten motiiveihin, koska ne maat johtavat media- ja poliittista hyökkäystä maata vastaan. Hän syytti näiden maiden antavan terroristeille aseellista ja poliittista tukea, kuten myös mediavälineissä.
VENÄJÄN YK:n lähettiläs Vitaly Churkin sanoi päätöslauselman edustavan huolestuttavaa päämäärää eristää Syyrian johtajisto, lopettaa yhteydet sen kanssa ja määritellä ulko-puolinen formula poliittiseksi ratkaisuksi.
Iran, Pohjois-Korea, Venezuela ja Bolivia olivat päätöslauselman hylkääjien joukossa. http://www.jpost.com/MiddleEast/Article.aspx?id=258213

3. HIZBULLAHIN pääsihteeri Hassan Nasrallah vakuutti Hizbullah-johtajan Abbas Musawin ja sotilasjohtajansa Imaad Mughniyehin muistotilaisuudessa, ettei hänen johtamansa järjestö ole Intiassa, Thaimaassa ja Georgiassa israelilaisia vastaan tehtyjen pommi-iskujen tai niiden yritysten takana. Hän sanoi, etteivät he hyökkää sotilaitten ja diplomaattien kimppuun, mutta ne jotka syyllistyivät Mughniyehin salamurhaan, ovat täysin tietoisia, keitä he uhkaavat.
Hän sanoi, että vain Allah tietää, kuka niiden hyökkäysten suorittaja oli, mutta Hizbullahilla ei ollut mitään yhteyttä niiden kanssa.

NASRALLAH vakuutti, että Imaad Mughniyehin veri vaatii kostoa, ja ”niin kauan kuin veri vuotaa meidän suonissamme, Hizbullah tulee kostamaan hänen vuodattamansa veren”. Nasrallah vakuutti, ettei hän tuhlaa aikaansa analysoimalla, ketkä olivat äskeisten iskujen takana, mutta olisi häpeällistä Hizbullahille vahingoittaa yksinkertaisia israelilaisia, sotilaita ja diplomaatteja. ”He ovat aivan hyvin selvillä, keitä me tarkoitamme. He valmistautuvat iskuja varten, ja me sanomme – varokaa. Viimeiseen veripisaraamme saakka jatkamme ponnistelujamme, kunnes Mughniyehin veri on kostettu. Tämä on arvostettu kosto.”

Hizbullahin ”sotilasjohtaja”, aseitten ja ohjusten hankkija Imaad Mughniyeh sai surmansa Damaskoksessa helmikuussa 2008 tultuaan neuvotteluista ja istuutuessaan autoonsa. Hänen autonistuimensa selkänojaan asennettu kaukosäätimellä räjäytetty pommi irrotti hänen päänsä ruumiista. Mikään järjestö ei ole tunnustautunut pommin asentajaksi.
Nasrallah viittasi Mossadin aiemman johtajan Meir Daganin arvioon, että Hizbullahin asevarasto on suurempi kuin 90:llä %:lla valtioista, että vain Allah tietää, onko näin, mutta että hänelle riittää tieto, että Israel tiedostaa sen. Hän sanoi ”järjestönsä taistelevan Israelia vastaan, koska se miehittää kristityille ja muhamettilaisille pyhää Palestiinaa, juutalaistaa Jerusalemia ja aiheuttaa kärsimyksiä palestiinalaisille”. Hän kutsui ”Israelia vaaraksi alueen kansoille riippumatta rodusta, uskonnosta tai kulttuurista, ja sellainen vaara on paljastettava ja eliminoitava”, hän julisti. Hän vakuutti, että Israelilla on paljon vihollisia ilman Hizbullahiakin. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/152859#.Tz4Ca1H3vO0

4. UUTISOTSIKOITA
- Hapoalim-pankin edustajat ilmoittivat, että pankin internet-yhteyksiä vastaan oli tehty Cyber-yritys, mutta että hyökkäys oli pystytty eliminoimaan. Yisrael Hayom kertoi uutisessaan, että Israelin Pankki oli kutsunut eilen israelilaisten pankkien edustajat hätäkokoukseen, jossa pyrittiin selvittämään, miten pankkimaailma voi puolustautua yleistyviä ja voimistuvia Cyber-hyökkäyksiä vastaan. Hapoalim-pankin edustaja sanoi, että hyökkäysyritykset kohdistuivat pankin yksityis-tietokoneisiin. Suurin vaara kohdistuu internetin kautta tapahtuvaan pankki-asiointiin, eikä turvallisuus ole sillä sektorilla ajan tasalla tai se on olematon. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/152866#.Tz4KWlH3vO0
- Välimerenmaiden 18. turismin edistämiseksi tarkoitetussa näyttelyssä Tel Avivissa oli koju, jossa pyrittiin edistämään israelilaisten matkoja Turkkiin. Matkailijat kuitenkin näyttävät vierastavan aiemmin suosittuja lomakohteita Turkissa maitten välisten suhteitten viilenemisen vuoksi. Se ei kuitenkaan estä turkkilaisia matkustamasta Israeliin. Viime 80 000 israelilaista vieraili Turkissa, sitä edellisenä 500 000. Turkin edustajat ennustavat matkojen nousevan, koska ”nyt on rauhallinen kausi, ja hotellit Aanatoliassa ovat valmiit, eikä ole mitään ongelmia vieraiden saapumiseksi”. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/152860#.Tz4Np1H3vO0
- Kaksi Israelin puolustusministeriön siviilivirkailijaa oli vähällä joutua lynkatuiksi, heidän ajaessaan Scopus-vuorella ja ottaessaan väärän kadun, joka johti heidät arabialueelle ja siellä liikennemottiin kahden auton väliin. Arabinuoret havaitsivat heidät ja alkoivat kivittää heidän autoaan. Eräs nuorista, joka oli tullut läheisestä koulusta, iski suurella kivilohkareella heidän autonsa tuulilasia. Kivilohkare murskasi lasin ja iski auton ohjaajaa Yehuda Attasia kasvoihin ja päähän. Hän kaasutti silloin autonsa vauhtiin ja pakeni läheiseen hotelliin, josta hänet vietiin sairaalaan. Attias on joutunut käymään sairaalassa toistamiseen maanantaina sattuneen lynkkaus-yrityksen jälkeen. Hänellä on päänsärkyä, hän antaa ylen ja palelee. Hänen veljensä pitää ihmeenä, että hän pystyi ajamaan autonsa hotelliin verissään ja vakavia ruhjeita päässään. Turvallisuusmiehet tulivat vasta hotelliin katsomaan häntä. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/152856#.Tz4PslH3vO0
- IDF:n komentaja Benny Gantz sanoi torstaina, että Israel on vahva maa ja pystyy vastaamaan sitä vastaan nousseisiin uhkiin. Hän sanoi, ettei Israel etsi vaikeuksia, mutta että jos joku vahingoittaa sen kansan turvallisuutta, IDF:n vastaus tulee olemaan nopea ja hyvin tuskallinen. Gantz on nähnyt erityistä vaivaa nostaakseen maan henkistä luottamusta ja uskoa armeijan aseistamisen ja koulutuksen ohella. Hän on käynnistänyt erityisten kaukopartiojoukkojen kouluttamisen, jotka tulisivat toimimaan kaukana vihollisen alueella rintamalinjojen takana. Hänen ongelmanaan on käytettävissä olevien varojen pieneneminen, sillä maan sosiaalisten olojen parantaminen tarvitsee myös runsaasti varoja. Siksi kaasunaamarien toimituksia väestölle on siirretty kuukaudesta toiseen, ja Iron Dome kahden patteriston hankintaa on jouduttu samoin siirtämään. Merivoimien kehittäminen ja ilmavoimien uusien hävittäjien toimitukset ovat samoin vaarassa. Puolustusministeriö päätti tilata harjoitushävittäjät Italiasta, Etelä-Korean suureksi mielipahaksi. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/152864#.Tz4SPVH3vO0
- Hamasin ”sotilassiipi” Gazassa Izz a-din al-Qassam uhkaa kostavansa pian ”Israelin tekemät rikokset al-Aksaa, palestiinalaisia vankeja sekä Gazaa vastaan”. IAF:n äskeiset neljän raketin johdosta tekemät vastaiskut Gazan kaistalle, jossa tuhottiin kaksi Hamasin harjoitus-rakennusta, saivat sen kiihdyttämään uhkauksiaan. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/152861#.Tz4UoVH3vO0
- Jerusalemin alueella valmistaudutaan mahdollisiin lumimyrskyihin viikonvaihteen aikana. Lämpötila on km. kuuden ja kymmenen C-asteen välillä, mutta voi laskea paikoin miinus-asteiksi. Tuuli on kovaa ja puuskaista 50 – 100 km/tunti. Bat Yamin alueella satoi eilen vettä 40 mm. http://www.haaretz.com/print-edition/news/israel-battens-down-for-storm-as-jerusalem-awaits-maiden-snowfall-1.413362

Comments

Popular posts from this blog

PERJANTAI 03.02.2017

Sunnuntai 22.08.2021

MAANANTAI 10.06.2019