MAANANTAI 13.02.12

1. USA:n viidennen laivasto-osaston komentaja vara-amiraali Mark Fox myönsi sunnuntaina, että Iranin laivaston 10 piensukellusvenettä ja lukuisat nopeakulkuiset pienveneet voivat aiheuttaa todellisia ongelmia Yhdysvaltain suurille sota-aluksille, mutta vakuutti, että uhka on todettu ja sitä vastaan on suojauduttu. ”Jos hyökkäys tulee tänä iltana, me olemme valmiit”, hän totesi. Viidenteen laivastoon kuuluu aina ainakin yksi lentokoneitten emälaiva iskuvalmiine hävittäjineen sekä lukuisia saattoaluksia. Iranin rannikon edustalla on tiettävästi 10 amerikkalaista lentokoneitten emälaivaa, joita USA:lla on kaikkiaan 11.
USA:n viidennen laivaston komentaja Mark Fox, joka johtaa myös liittoutuneitten yhteisiä merivoimia Persianlahden alueella, vastasi kysymykseen: ”Voivatko ne tehdä tilanteen todella vaikeaksi meille”: ”Kyllä, ne voivat, mutta me olemme tiedostaneet sen ja varustautuneet sitä varten.” USA:n laivaston komentajalla on hyvin muistissaan, miten hävittäjä USS Cole tehtiin 1996 Jemenissä toimintakyvyttömäksi pienellä kumiveneellä, joka räjähdysaineilla lastattuna ajoi hävittäjän kylkeen repäisten sinne suuren aukon, onneksi vesirajan yläpuolelle. Al-Qaidan suorittamassa iskussa kuoli 17 USA:n merisotilasta.

IRAN on toistuvasti uhannut sulkea Hormuzinsalmen. Amiraali Fox sanoo toivovansa, ettei koskaan päädyttäisi sellaiseen tilanteeseen ja luottaa diplomatiaan ongelmien ratkaisemiseksi ilman sotatoimia. Vaikka USA:n laivasto Persianlahdella ylittää monin verroin Iranin merivoimien kapasiteetin, ahtaalla Persialahden alueella taistelu voisi tasoittua sillä, että iranilaiset voivat sijoittaa pienveneitään pitkin rannikkoaan valmiina nopeisiin iskuihin ohittavia sota-aluksia vastaan, tai käyttää rannikolle sijoitettuja maalta merelle ohjuksiaan, joita voidaan ohjata tutkalla kohteisiinsa.
FOX totesi, että heillä on jatkuvia kontakteja iranilaisten kanssa; he ovat avustaneet siepattujen iranilaisten vapauttamista ja pelastamaan merihätään joutuneita iranilaisia.
EU:n asettamat kovennetut sanktiot, joilla Iranin öljytuotteiden tuonti Eurooppaan estetään, tulee täydellisinä voimaan heinäkuun alussa 2012. Iranissa on vaadittu öljyn viennin lopettaminen Euroopan maihin välittömästi eikä odottaa heinäkuuta. Toiseksi Iran on uhannut sulkea Hormuzinsalmen kokonaan, jos sanktiot tulevat voimaan.
Toistaiseksi tilanne on pysytellyt katsekontaktin asteella, mutta se voi räjähtää koska vain. http://www.jpost.com/IranianThreat/News/Article.aspx?id=257566

2. IRANIN ulkoministeriö kutsui Azerbaijanin lähettilään kuultavaksi, jossa hänelle tehtiin selväksi, ettei Iran katso hyvällä Israelin ulkomailla toimivan Mossadin agenttien käyttävän maata ”tukikohtanaan”, joka on lähellä Irania ja joka on miellyttävän avoin maa toimia. Iranin virallinen uutistoimisto IRNA raportoi, että Iran esitti virallisen vastalauseen tilanteesta kutsuen Azerien lähettilään Javanshir Akhundovin kuultavaksi ministeriöön.

Artikkelissa oletetaan, että Iranin ulkoministeriö heräsi London Times lehdessä olleen artikkelin johdosta, jossa kerrotaan Mossadin agenttien käyttävän Azerbaijania tukikohtanaan, josta käsin he toimivat Iranin sisällä ja jonne he pakenevat onnistuneen operaation jälkeen.
London Times siteeraa nimeämätöntä Mossadin agenttia nimeltä ”Shimeon”, joka kuvaa maata rauhalliseksi mutta merkittäväksi Israelin vakoilutoimien kannalta. Hän sanoo, että maa on hämmästyttävän avoin. Raportin mukaan Iranin ydintutkijoitten murhiin osallistuneet Mossadin agentit pakenivat Azerbaijaniin. Israel ei ole tunnustanut osallisuuttaan murhiin.

Viime kuussa venäläinen media raportoi, että Azerbaijanissa pidätetyt terroristit olivat suunnitelleet iskuja israelilaista henkilökuntaa vastaan maassa. Yksi kohteista oli Israelin lähetystörakennus ja Israelin lähettiläs Michael Rotam. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/152671#.TzirtFH3vO0

3. IRANIN ylin kaitsija Ali Khamenei vakuutti ”Iranin horjumatonta tukea palestiinalaisille sen taistellessa Israelia vastaan” Hamasin pääministeri Ismail Haniyehin vierailun yhteydessä. Samalla hän varoitti Hamasia tekemästä kompromisseja. Iranin presidentti Mahmoud Ahmadinejad puolestaan totesi, että Iranin velvollisuutena on seistä palestiinalaisten rinnalla.

IRANIN johdon kovapintaiset vakuutukset avustamisesta voivat artikkelin mukaan johtua siitä, että Hamasin Damaskoksessa toiminut ulkopoliittinen toimisto etsii uutta toimipaikkaa Qatarista, jossa se joutuu luopumaan sotaisesta retoriikastaan uusien isäntiensä mieliksi.
Iran voi katsoa menettävänsä kannatustaan arabien silmissä ja on siksi varuillaan.
Tilanne on erittäin herkkä Israelin ja USA:n harkitessa eri vaihtoja, joilla pyrkiä estämään Iranin ydinpommin valmistuminen, jopa sotatoimin, ellei diplomatia siihen pysty.

KHAMENEIN sanotaan esittäneen vaatimuksen palestiinalaisten Israelin vastaisen taistelun jatkumisesta. Hän totesi, ettei heiltä vaadita mitään muuta kuin kestävyyttä. Hänen kerrotaan varoittaneen asenteitten pehmentämisestä, sillä ”sairaus alkaa levitä asteittain”. Hänen sanotaan viitanneen Jasser Arafatiin, joka menetti kansansuosionsa alkaessaan tehdä kompromisseja Israelin kanssa. Hän kutsui vastarintaa – joka terroristien kielessä tarkoittaa aseellista taistelua – tärkeäksi aseeksi, jota tulee tarkoin suojella. Hän vakuutti Iranin jatkavan palestiinalaisten vastarintaa tukevaa politiikkaa, mitä Iran ei usein julkisesti myönnä.

HAMASIN pääministeri Ismail Haniyeh sanoi puheessaan, että Iran muodostaa Hamasille strategisen varmuuden. Hän vakuutti Hamasin ”jatkavan strategista taistelua koko Palestiinan maan vapauttamiseksi, jatkavan vastarintaa ja taistelevan rauhanprosessia vastaan”.
Iranin presidentti Ahmadinejad totesi, että ahdistetun Palestiinan kansan tukeminen on kaikkien muslimimaitten velvollisuus viitaten pitkään jatkuneeseen yhteistoimintaan silloinkin, kun palestiinalaiset taistelivat Israelia vastaan lähes yksin.
Hamasin sisäinen eheys on kovalla koetteella Khaled Mashaalin etsiessä läheisempiä suhteita Fatahin johtajan Mahmoud Abbasin kanssa. Abbasin ja Mashaalin välillä solmittu yhteishallituksen muodostaminen ja Hamasin mahdollinen jäsenyys PLO:ssa ovat hajottaneet mielipiteitä toisten kannattaessa suhteita Iraniin, toisten arabimaihin. Gulf-maat muodostavat luonnollisen taustan Hamasille, mutta niiden kiristyneet ja epäluuloiset suhteet Iranin kanssa USA:n ja Saudi Arabian suojeluksessa mutkistavat tilannetta.
http://www.haaretz.com/news/middle-east/khamenei-pledges-iranian-support-to-palestinian-resistance-against-israel-1.412507

4. PA:n puheenjohtaja Mahmoud Abbas kertoi arabiliiton kokouksessa Kairossa, selvitellessään Fatahin kantaa ja Ammasissa Jordanian suojeluksessa järjestettyjen tunnustelevien keskustelujen jatkamisen hylkäämistä, ettei hän jatka suoria keskusteluja Israelin kanssa, ellei se ensin suostu hänen esittämiinsä ehtoihin, joiden määrä on kasvanut ajan myötä. Päällimmäisenä niissä on, että Israel lopettaa kaiken ”setlementtitoiminnan” Juudeassa ja Samariassa sekä Jerusalemin itäosissa, mutta puheessaan hän toi esiin muut vaateet: Kahden valtion periaatteen täydellinen hyväksyminen perustuen 1949 aselepo-linjoihin, kaikkien Israelin tuomitsemien terroristien vapauttaminen, antaen etusijan ennen 1993 Oslon sopimusta pidätetyille.
Abbas kertoi laativansa kirjeen Netanyahulle – hän ei halua tavata häntä nenäkkäin – jossa hän esittää vaatimuksensa. Siihen sisältyy uhkaus, että ellei Netanyahu vastaa siihen säädyllisessä ajassa, hän hylkää rauhanpuheet lopullisesti ja jatkaa keskeytyneitä pyrkimyksiään Palestiinan valtion perustamiseksi YK :n turvallisuusneuvoston kautta.

ISRAELIN diplomaatti totesi: Jokaisen kerran, kun on nähtävissä edistymistä, Abbas juoksee karkuun. Tämä on nähtävissä Ammanin keskustelujen aikana, hän totesi.
Toiseksi nimeämätön diplomaatti sanoi, että jokaisen kerran, kun Abbas on selkeän päätöksen edessä, hän esittää uusia vaatimuksia, joihin Israelin tulisi ensin suostua.
Pääministerin kanslian lyhyessä lausunnossa todetaan, että Abbasin Kairossa pitämä puhe todistaa hänen kääntäneen selkänsä lopullisesti rauhanprosessille. Netanyahu tarjosi PA:lle B-alueitten luovuttamisen ja muita etuja, mutta Abas hylkäsi tarjouksen.
”Sen sijaan, että hän tulisi mukaan suoriin keskusteluihin konfliktin lopettamiseksi ja rauhan solmimiseksi, hän kääntyy Hamasin terrorijärjestön puoleen solmien sopimuksen sen kanssa, joka puolestaan syleilee Irania.”

ABBAS vihjaisi Kairon puheessaan mahdollisuuteen PA:n hajottamiseksi: ”Palestiinan Auktoriteetti (PA) ei voi pysyä vallassa ilman auktoriteettia”, hän selitti jatkaen: ”Nykyinen tasapainotila ei voi jatkua loputtomiin.” Hän kuitenkin lupasi ensin odottaa Israelin reaktiota hänen viesteihinsä. ”Jos he eivät vastaa niihin, aloitamme työskentelyn YK:n turvallisuus-neuvoston kanssa”, hän sanoi. Abbas myönsi, että määrätyissä olosuhteissa USA voisi lopettaa taloudellisen tukensa PA:lle. Hän ylisti Saudi Arabian rauhansuunnitelmaa vuodelta 2002, jota hän kutsui aarteeksi. Hän vakuutti toimivansa väliaikaisen hallituksen pääministerinä valmistellen presidentin ja parlamentin vaaleja kuitenkin uhaten, että ellei Israel salli vaaleja pidettäviksi myös Jerusalemin itäosissa, hän peruuttaa vaalit.
Abbas esitti kantanaan, ettei vaaleja voida pitää ilman Jerusalemia. Hän ei puheessaan vaatinut kansainvälistä rauhankonferenssia, kuten hänen neuvonantajansa Azzam Ahmed esitti. Israelin diplomaattilähteet totesivat, ettei mikään konferenssi vedä vertoja suorille keskusteluille osapuolten kesken, joita myös USA, EU ja YK pääsihteerinsä suulla vaativat.
Israelilaiset johtavat poliitikot katsovat, että Hamas-johtajan Ismail Haniyehin tuore veljeily Iranin ylimmän kaitsijan Ali Khamenein kanssa osoittaa, kenen kanssa Abbas on aloittanut yhteistyön. Israelin poliittinen johto ei näytä tajuavan, että PA/PLO on myös terrorijärjestö, kuten niiden perustuskirjat osoittavat, ja että Abbas vain palaa juurilleen lyöttäytyessään avoimesti yhteen terrorijärjestön kanssa, jota Fatah on kulissien takana. (JP) http://www.ynetnews.com/articles/0,7340,L-4188697,00.html

5. UUTISOTSIKOITA
- Saksan puolustusministeri Thomas de Maiziere varoitti sunnuntaina Israelia hyökkäämästä Irania vastaan. Hän selitti, että ne tuskin saisivat aikaan toivottuja tuloksia ja toisaalta saisivat aikaan seurauksia, joita ei voi ennalta edes arvioida. USA:n puolustusministeri Leon Panetta puolestaan ennakoi, että hyvin suuren todennäköisyyden mukaan Israel iskee Iranin ydinlaitoksia vastaan huhtikuun – kesäkuun välisenä aikana. Maiziere kutsui Panettan ennustuksia toimittajien keksimäksi toiveajatteluksi todeten, ettei hän ollut keskustellut asiasta Panettan kanssa. Panetta sanoutui myöhemmin irti spekulaatioista todeten, että hänen ajatuksensa ja mielipiteensä Lähi Idästä kuuluvat vain hänelle. Maizieren kantaa edustaa myös Ranskan presidentti Nicolas Sarcozy, joka toteaa, etteivät sotilaalliset ratkaisut pysty koskaan selvittämään todellisia ongelmia. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/152684#.TzjEs1H3vO0
- Kanadan hallituksen ministeri totesi äskettäin, että ääri-islam muodostaa suurimman vaaran Kanadan turvallisuudelle. Ottawan yleisen turvallisuuden ministeri Vic Toews laati asiasta 36-sivuisen muistion otsikolla ”rakentaen kestävyyttä terrorismia vastaan”. Kanada Broadcasting Company (CBC) esitteli raporttia ohjelmassaan, mutta jätti pois sen ääri-islamia koskevan osan. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/152685#.TzjG7FH3vO0
- IDF:n ohjaajattomien koneitten (UAV) laivue kasvaa kaiken aikaa. Se kutsuu itseään nimellä ”Sky Riders” (taivaan ratsastajat) selittäen omassa lehdessään Bamahame, että se käy läpi suuria muutoksia, joista yksi on se, että jokaisella jalkaväki-pataljoonalla on pian oma UAV-yksikkönsä. Elbit-systems kehittää kaiken aikaa koneitaan lisäten niiden kykyä tietoliikenteen ja lentoajan suhteen. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/152672#.TzjImFH3vO0
- Arabidiplomaatit Pakistanissa varoittavat, että jos USA/Israelin ja Iranin välinen konflikti kehittyy sodaksi, on vaara olemassa, että terrorijärjestöt kuten al-Qaida , Hizbullah ja Hamas voivat liittyä siihen mahdollisesti hankkimillaan ei-tavanomaisilla aseillaan. Egyptin ydinvoimalasta katosi radioaktiivista uraania mielenosoitusten aikana, eikä sitä ole pystytty jäljittämään. Toiseksi Syyrialla on valtavat määrät bio/kemiallisia aseita varastoissaan, joita se äskettäin sijoitti ohjuksiinsa peläten Turkin välien kehittymisen sotilaallisiksi. Syyrian armeija harkitsi myös hermokaasujen käyttöä Homsin kaupungin vastarintapesäkkeitä vastaan. Arabidiplomaatit kuitenkin rauhoittelevat, että on vähän viitteitä siitä, että Pakistan liittyisi mukaan sotaan, vaikka sellaisia vinkkejä on annettu Pakistanista. Al-Qaidan väitetään heikentyneen, mutta se solmi äskettäin sopimuksen Somalissa toimivan terrorijärjestön kanssa, mikä osoittaa sen laajentumishalun. http://www.wnd.com/2012/02/u-s-israel-face-unconventional-weapons-threat/
- Newsweek/Dailybeast kertoo artikkelissaan, että Mossadin uusi johtaja Tarmir Pardo pyrki selvittämään USA:n vierailunsa aikana, mikä USA:n kanta on Iranin suhteen, tuleeko USA mukaan myöhemmin ja mitä sitten jos IDF iskee yksin? Lehti arvioi lisäksi, että Israel voi käyttää iskuissaan menetelmiä, jotka ovat kiellettyjä USA:ssa. ”Israel ei kerro eikä USA halua tietää”, on villakoiran ydin. Lehden mukaan Israel menetti luottamuksensa Obaman hallitukseen tämän Juudeaa ja Samariaa koskevan puheensa vuoksi. Tiedustelutietoja vaihdetaan edelleen, mutta ei kaikkia. Obaman luottamukseen muslimien rehellisyyteen vaikutti Iranin salaaman rikastuslaitoksen löytyminen Teheranin läheltä, minkä johdosta hän kovensi pakotteita Iranille. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/152689#.TzjaalH3vO0

Comments

Popular posts from this blog

PERJANTAI 03.02.2017

Sunnuntai 22.08.2021

MAANANTAI 10.06.2019