TIISTAI 18.06.13


TIISTAI 18.06.13

1. ISRAELIN presidentti Shimon Peres aloitti eilen maanantai-iltana  90-vuotisjuhlintansa Peres Akateemisessa Keskuksessa Rehovotissa, jossa pääpuheen piti USA:n entinen presidentti Bill Clinton. Hän vakuutti puheessaan, ettei ole vaihtoehtoa Palestiinan valtion perustamiselle. Toiseksi hän sanoi olevansa huolestunut Israelin säilymisestä juutalaisena ja demokraattisena, ellei juutalaista ja palestiinalaista kansaa eroteta omiksi valtioikseen, sillä ”palestiinalaiset synnyttävät enemmän lapsia kuin juutalaiset”, kuten hän totesi. ”Tässä on Israelille eloonjäämiskysymys”, hän veisteli. Clinton sanoi, että hän aina tuntee olevansa kotonaan Israelissa, mikä herättää kysymyksen, mikä hänen omassa kodissaan on vikana?

Clinton ei voinut olla palaamatta pääministeri Yitzhak Rabiniin, jota hän ihaili, ja jonka kuolema epäselvissä olosuhteissa järkytti häntä pahoin. Hänen lausumansa Rabinin hautajaisissa on jäänyt historian kirjoihin: ”Shalom Haver”, jää hyvin ystävä. Peres muisteli tätä omassa lyhyessä puheessaan ennen Clintonin esiintymistä. Clinton lupasi lahjoittaa puheestaan maksetun palkkion Peres Keskuksen stipendirahastoon sen jälkeen, kun JNF:n lupaamasta puolen miljoonan USD palkkiosta nousseen kohun vuoksi tarjous peruutettiin, mutta jonka tuntemattomat lahjoittajat hoitivat. Clinton ylisti Peresiä maasta taivaaseen, sanoen, että ”hänellä on loistava äly mutta myötätuntoinen sydän; hän on näkijä, joka ei halua muistella menneisyyttä, vaan elää tulevaisuudessa”.
Clintonin puheen jälkeen puhuivat ministerit ja muut kuuluisuudet.
Aiemmin maanantaina Peres ja tunnettu laulaja Barbra Streisand toimivat isäntinä 21:lle  vakavaa sairautta potevalle lapselle, iältään 3-18 vuotta. Heidän tapaamisensa järjesti ”Make a Wish”-järjestö (kerro toiveesi).

PRESIDENTTI Shimon Peresin virallinen syntymäpäiväjuhla pidetään tänään tiistaina osana Presidentin Konferenssia, johon osallistuu 5000 vierasta 20:stä maasta. Kuuluisuuksien joukossa ovat mm. Barbra Streisand, Eyal Golan, Shlomo Artzi, neljä Nobel-palkittua, kuusi presidenttiä sekä 20 Emmy, Grammy ja Oscar-palkittua.
Tilaisuutta seuraa 500 uutis- ja mediaryhmää.

Laulajana ja näyttelijänä tunnettu 70-vuotias Barbra Streisand puuttui maanantaina Heprealaisessa Yliopistossa pitämässään puheessa Israelin kuumaan aiheeseen naisten oikeuksista harjoittaa juutalaista uskoaan haluamallaan tavalla, jossa he rikkovat perinteisiä naisten ja miesten rooleja vaatiessaan oikeutta pitää harteillaan rukousliinaa ja lukea Tora-rullaa Jerusalemin Länsimuurin edustalla. ”Huomaan, ettei ole helppoa tarttua dynamiikkaan, mitä tapahtuu vieraassa maassa. Mutta on masentavaa lukea naisista, joiden tulee istua bussin takaosassa, tai kuulla kertomuksia ”Naisista Muurilla”, joita heitellään metallituoleilla heidän pyrkiessään rauhallisesti ja laillisesti keskittymään rukouksiinsa”. Hän on itse juutalaista sukua, joten hänen puuttumisensa näkyvästi näin arkaan ja sittenkin irrallisiin tapahtumiin Länsimuurin edustalla, jossa kiihkeät ortodoksit pyrkivät estämään tämän naisten tasavertaisuuspyrkimyksiin kuuluvaan tilanteeseen, on siten ymmärrettävä.  Hän sanoi ilahtuneena kuulleensa, että asiaa hoidetaan oikeusministeriön johdolla. http://www.ynetnews.com/articles/0,7340,L-4393682,00.html

2. BAIT HAYEHUDI puoleen puheenjohtajan, ministeri Naftali Bennettin äskettäin puheessaan esittämät teesit, joita hän on toistellut vaalipuheistaan lähtien, ja joissa hän vakuuttaa, ettei Palestiinan valtio ole mahdollinen ja että Israelin tulee liittää Juudean ja Samarian C-alueet valtioon, on herättänyt suuria otsikoita viime päivinä Israelissa. Jotkut Likudin ja Shasin nokka-miehet epäilevät, että ”Bennettin puheet ovat vain savuverho, jolla pyritään hälventämään ja suuntaamaan kansan huomio pois elintärkeän budjetin hyväksymisestä Knessetin ensimmäisessä lukemisessa”, kuten nimeämättömät Likud- lähteet informoivat hepreankielistä MAARIV-lehteä.
”Sen sijaan, että päivän lehdet olisivat täynnä otsikoita budjetin käsittelystä Knessetin ensimmäisessä lukemisessa ja siihen liittyvistä kuristusotteista, me kaikki olemme keskittyneet lukemaan, mitä Bennett on sanonut”, kuten Likud-lähde kertoi.
Knesset sai budjettiesityksen läpi äänin 58-44, mutta vasta pitkän ja vilkkaan keskustelun jälkeen, jonka aikana hallituksen ja opposition edustajat vaihtoivat piikikkäitä syytöksiä toisilleen, miten raskaita taakkoja budjetti tuo etenkin alemman luokan jäsenille.
Likud-lähde kiinnitti huomionsa siihen, että vaikka Yesh Atidin edustaja sanoi Knessetissä kannattavansa kahden valtion petiaatetta, hän varoi hyökkäämästä Bennettiä vastaan, mikä lähteen mukaan todistaa Bennettin ja Yair Lapidin välisestä yhteispelistä. Samaa vakuutti Shasin edustaja todeten, että samaa hämäystaktiikkaa on käytetty ennenkin.
BENNETT kieltää, että hänen puheensa Yesha-konferenssissa liittyisi salaliittoon todeten, että puheesta sovittiin viikkoja aiemmin, eikä hän ajatuksensa Palestiinan valtiosta ole uutta.
Hän tuli tuntemattomuudesta vähäisen puolueen johtoon nostaen sen hämmästyttävään nousuun Likudin salakaatoyrityksistä huolimatta saaden 13 kansanedustajaa, mikä yhdessä Yesh Atidin 18 edustajan kanssa aiheutti pienois-vallankumouksen maassa.

JUUDEASSA JA SAMARIASSA yhdessä Jerusalemin itäosien kanssa asuu n. 650 000 juutalaista, joista C-alueilla lähes 350 000; palestiinalaisia asuu C-alueilla alle 150 000. Bennett sanoo kahden valtion idean kuolleen, ja vaatii C-alueen liittämistä Israeliin.
Yesh Atidin ministeri Yaakov Peri sanoi Bennettin puheiden vahingoittavan haurasta yhteis-ymmärrystä palestiinalaisten kanssa ja luottamuksen rakentamista heidän kanssaan. Hänen mukaansa Palestiinan valtion perustaminen on Israelin intressien mukainen, jonka vaihto-ehtona yhden valtion periaate tuhoaa sen juutalaisena valtiona.
Labour-puoluen kansanedustaja Eitan Cabel huitaisi syrjään Bennettin haaveet todeten, että kahden valtion periaate tullaan toteuttamaan, kysymys on vain ajasta.
PA:n pääneuvottelijana tunnettu yli 4 vuotta toimettomana käpyjä potkiskellut Saeb Erekat valitti, että useat korkeat ministerit ovat esittäneet kielteisiä lausuntoja kansainvälisesti hyväksyttyä kahden valtion periaatetta vastaan Palestiinan valtiosta 1967 rajoilla todeten, etteivät nämä ole erillisiä tapauksia, vaan virallinen ilmoitus kahden valtion idean kuolemasta. http://www.timesofisrael.com/likud-sources-bennetts-comments-a-lifeline-for-lapid/

3. ASIANTUNTIJAT sanovat, että Rouhanin henkilökuvaa tarkastellessa hänen aiemmat tekonsa puhuvat selvemmin kuin hänen puheissaan esittämänsä asiat, kertoo Elhanan Miller Times of Israel artikkelissaan. Iranin presidentiksi valittu Hassan Rouhan toimi Iranin ydin-suunnitelman pääneuvottelijana länsimaiden kanssa 2000-luvun alussa. Miller muistuttaa, että Rouhani vihjaili v. 2003 länsimaille, että se oli lopettanut ydintutkimukset 2003-2005 aikana peläten USA:n voivan pommittaa sen ydinlaitoksia, mutta salaisesti kehotti jatkamaan sitä maltillisena pidetyn presidentti Mohammad Khatamin virkakauden aikana. Artikkelissa viitataan asiantuntijoihin, joiden mukaan Iranin ylimmän kaitsijan strateginen asema perustuu joustaviin laskelmiin Iranin kansallisista intresseistä ja turvallisuudesta, eli vaihdellen tilanteen vaatimusten mukaan Ali Khamenein ohjeiden mukaan. Toiseksi he ovat omaksuneet tyynnyttelevän puhetyylin Iranin perinteisen neuvottelutaktiikan mukaisesti.

Zeev Maghen Bar Ilan yliopistosta vakuuttaa, että Rouhani on vakuuttunut Iranin ydinenergian välttämättömyydestä, joka koodikielellä tarkoittaa ydinasetta, mutta hän käärii sitä koskevat lausuntonsa miellyttävään pumpulikääreeseen. ”Hän ei ole yhtään sen joustavampi Israelia kohtaan kuin Ahmadinejad, kysymys on vain erilaisesta esitystavasta”, Maghen sanoo. 
”Jos pystymme täydentämään polttoainesyklin – jos meillä on siihen tarvittava teknologia – silloin tilanne tulee olemaan toinen”, Rouhani sanoi puheessaan v. 2004 selittäen, että kun Pakistan sai pommin vastoin maailman tahtoa, ja Brasilia oppi polttoainesyklin, maailma alkoi työskennellä niiden kanssa. ”Ongelmamme on siinä, ettei meillä ole vielä kumpaakaan”.
Maghen toteaa, että Iran on nyt paljon lähempänä kynnyksen ylittämistä. Hän sanoo, että Iran on vuosikymmenen ajan pystynyt juoksuttamaan maailmaa lupausten ja kieltojen keitoksessa, joten Rouhami olisi mieltä vailla luopuessaan siitä nyt.  http://www.timesofisrael.com/rowhanis-past-actions-speak-louder-than-todays-soft-words-experts-say/

4. UUTISOTSIKOT
-          Knessetin salaisten palvelujen valiokuntaa johtaja Avigdor Liberman vaatii, että sen jäsenet täytyy alistaa valheenpaljastustestiin, jotta päätöksiä koskevat vuodot saataisiin tukittua. Sen tehtäviin kuuluu mm. Mossadin salaisen agentin Ben Zygierin väitetyn itsemurhan selvitys. Hänet pidätettiin v. 2010 ja häntä pidettiin sellissä, jonka piti olla turvattu itsemurhalta. Pidätyksen syy ja pidätyksen aikaiset tapahtumat ovat salaisia kuten niiden käsittely valio-kunnassa, mutta yksityiskohtia niistä on vuotanut medialle. Knessetin lakimies varoittaa, että parlamentaarikkojen alistaminen testeihin vastoin tahtoaan voi olla laitonta. Liberman tähdentää, että kysymys on valtion turvallisuutta koskevista kysymyksistä. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/169044#.UcAXuGJHT-k
-          Rakennus- ja asuntoministeri Uri Ariel vakuutti Galei Tzahal (Israelin radion) ohjelmassa, että Israelissa on de facto rakennuskielto 1967 vihreän linjan itäpuolisilla alueilla, mukaan lukien Jerusalemin itäosa. Hän sanoo, että pääministeri antoi hänelle ohjeet rakennuskiellosta presidentti Obaman Israelin vierailun jälkeen. Obaman hallitus on suhtautunut kärkevän kielteisesti Israelin harjoittamaan rakentamiseen Juudean ja Samarian juutalaisyhteisöissä, mukaan lukien Jerusalemin itäosat, myös ahtaasti rakennetut uudet lähiöt, jotka Israel liitti virallisesti valtioonsa. Rakennuskielto on ollut yksi PA:n keskeisin vaatimus huolimatta siitä, että Netanyahu määräsi 10 kuukauden rakennuskiellon virkakautensa alussa saadakseen Abbasin keskusteluun kanssaan, mihin PA ei vastannut millään tavoin. PA:n vaatimukset ovat kasvaneet sitä mukaa, kun näyttää siltä, että Israel olisi myöntymässä. Nykyisin PA vaatii saudisuunnitelman toteuttamista vuodelta 2000, johon kuuluu palestiinalais-pakolaisten paluuoikeus, 1949 aselepolinjat vähäisin aluevaihdoin, vankien vapauttaminen, Jerusalemin itäosa, setlementtien purkaminen ja paljon muuta. Israelin hallituksen ja kansan välillä on vaikea luottamuspula ihmisten pelätessä, että salaisilla sopimuksilla ohitetaan julkisuudessa esitetyt tiedot neuvotteluista. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/169049#.UcAbGWJHT-k
-          Uusi aalto englantiapuhuvia maahanmuuttajia (olim) valmistautuu siirtymään esi-isiensä maahan. He tulevat Nefesh-BeNefesh järjestön kautta, joka mielellään ohjaa heitä Negevin alueille, Bersheban, Mitzpe Ramotin, Ashkelonin jne. kaupunkeihin, jotka avosylin odottavat heidän saapumistaan. Heille luvataan luonnonläheistä pioneerin elämää, avaria taloja kerrostaloasunnon hinnalla sekä mahdollisuutta vaikuttaa yhteisönsä kehittämiseen tavalla, jota olisi vaikea toteuttaa muualla, kuten Nefesh BeNefesh järjestön johtaja Ravit Greenberg hehkuttaa Bershebassa, jossa hän asuu. Hän teki aliyan 2005 ja asuu nyt perheineen ”Negevin pääkaupungissa”. Hänen aloittamansa kampanja tunnetaan nimellä ”Go South”, mene etelään. Kampanja on kolminkertaistanut etelän kaupunkeihin menevien lukumäärän. Kaikki Israeliin muuttavat saavat hallituksen avustuksia ja helpotuksia, mutta etelään menevät saavat lisäetuja. Jotkut sanovat nipistelevänsä itseään muistuttaakseen elämän muutosta asutetusta ympäristöstä lähes lomantuntuiseen elämään kasvattaen kaikenlaisia hedelmäpuita ja vihanneksia omalla takapihallaan. Negevin asuttaminen on juutalaisille ja Israelille virallisesti enemmän kuin vain asuinpaikan valitseminen, sillä beduiinit valtaavat Negeviä muuttaen sen yhä selvemmin pystyttämiensä mustien telttojen ja kiireellä rakennettujen hökkelien muodostamaksi pienten kylien kirjoksi, jossa he muutettuaan valtion omistamalle maalle väittävät omistavansa sen, vaikka mitään dokumentteja ei olekaan esitettäviksi. Koska niitä ei ole virallisesti hyväksytty, niihin ei voida vetää järjestetyn yhteiskunnan vaatimia installaatioita, vesi- ja viemärijohtoja tai sähkövirtaa, minkä johdosta he saastuttavat ympäristöään, eikä heidän terveyshuoltoaan ole järjestetty. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/169050#.UcAe-mJHT-k
-          Hizbullahin TV-yhtiö Al-Manar kertoo, että 35 amerikkalaista ja 3000 eurooppalaista ja muita kansallisuuksia omaavia on kuollut Syyrian taisteluissa. Al-Manar antoi seuraavia lukuja: Saudi Arabiasta 729; Egyptistä 479: Libanonista 439; Chechniasta 439; Afganistanista 301; Libyasta 263; Pakistanista 261; Irakista 208; Venäjältä 188. Pienempi määrä kuolleita oli kotoisin Jordan, Turkki, Tunisia, Kuwait, Jemen ja lisäksi 90 Ranskan, 67 Saksan, 66 Englannin ja 45 Belgian kansalaista. Muslimit kutsuvat heitä nimellä mujahideen, jolla tarkoitetaan islamin asian puolesta taistelevia. Euroopan maat ovat hyvin huolissaan Syyriassa taistelevista kansalaisistaan, sillä saatuaan sotilaskokemusta ja -koulusta he vaarantavat kotimaansa turvallisuuden. Al-Manar TV:n antamia lukuja ei pidetä luotettavina. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/169045#.UcAlh2JHT-k
-          Israelilaiset naiset aikovat marssia tänä iltana Azoun arabikylään osoittaakseen mieltään armeijan kyvyttömyyttä vastaan lopettaa arabien terrori maanteillä ja juutalaisyhteisöissä. Marssi ”Women against Rocks” alkaa 18.30 Maale Shomronissa. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/169052#.UcAoymJHT-k
-          Feiglin sanoo laskeneensa, kuinka paljon Oslon sopimukset ovat maksaneet, ja päätyy lukuun 453 miljardia NIS, vastauksena Lapidille: Missä on raha? http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/169047#.UcAp8GJHT-k



Comments

Popular posts from this blog

PERJANTAI 03.02.2017

Sunnuntai 22.08.2021

MAANANTAI 10.06.2019