KESKIVIIKKO 02.05.07
1. SUSIEN YÖ ON ALKANUT Winogradin julkistettua ensimmäisen osan Libanonin kakkossotaa koskevasta tutkimuksestaan, joka käsitteli erityisesti Olmertin, Pretzin ja Halutzin toimintaa sodan alkaessa ja viiden ensimmäisen sotapäivän aikana. Kaikki kolme saivat murskaavan arvosanan: Hylätty. IDF:n komentaja Dan Halutz koki yleisen painostuksen sodan jälkeen liian suureksi ja kunnian miehenä katsoi parhaaksi erota. Hän opiskelee nyt yliopistossa USA:ssa, lehtitietojen mukaan aivan siedettävissä olosuhteissa, sauna, jagussi, uima-allas jne.
KAPINA KADIMAN SISÄLLÄ alkoi parin sen kansanedustajan ilmoittaessa vaativansa Olmertin välitöntä eroa, toinen heistä Kadiman kansanedustajien puhemies Avigdor Yitzhaki, joka kertoo Jpostin artikkelin mukaan puhuneensa lähes jokaisen Kadiman kansanedustajan kanssa, ”eikä yksikään heistä ilmoittanut olevansa onneton, jos Olmert eroaisi, eivät edes hänen läheisimmät ystävänsä”; toinen kapinallinen on Marina Solodkin.
KADIMAN PIIRISSÄ arvioidaan, että olisi puolueelle parempi, jos Olmert ei joutuisi eroamaan opposition painostuksesta. Uusien vaalien pelätään tuovan valtaan Binyamin Netanyahun, jota vierastetaan lähes poikkeuksetta muualla paitsi omassa Likud-puolueessaan.
ULKOMINISTERI Tzipi Livni on toistaiseksi tähystellyt, mistä päin tuulee, eikä ole antanut julkisia lausuntoja lupauksestaan huolimatta. Pahat kielet ovat laulaneet, että Livni on salaa kuulostellut Kadiman kansanedustajien ja ministerien mielipiteitä saadakseen tukea pyrkimykselleen suorittaa palatsivallankumous ja ottaa Kadiman ja hallituksen ohjat käsiinsä.
Tämä voi olla vaikeaa ainakin siksi, että Livni ei ole rakastettu hallituskoalition parissa. Varsinkin Labour-puolueessa ja ortodoksi-puolueessa Shasissa Livniin ei luoteta.
Toiseksi Kadiman eduskuntaryhmän puheenjohtajalla Yitzhakilla on omat suunnitelmansa; hänkin haluaa Kadiman johtoon ja ehkä enemmänkin, kun pöly on laskeutunut.
ISRAEL BEITEINUN Avigdor Liebermanin kerrotaan kehottaneen kahta sen edustajaa Solodkinia ja Nudelmania julkistamaan vaatimuksensa Olmertin erosta, joskin Nudelman on sittemmin toisen uutisen mukaan muuttanut kantaansa keskusteltuaan Olmertin kanssa. Joka tapauksessa Israel Beiteinun luotettavuuden varaan ei voi kunnolla rakentaa.
2. NETANYAHU JA BARAK ovat tämän ottelun mustat hevoset. Kumpikaan ei ole pitänyt suurta meteliä Winograd-raportin vuoksi eikä ole ilmaissut suunnitelmiaan. Tämä voi olla viisastakin tässä epäselvässä tilanteessa, jossa kaikki ovat joko shokissa, epätietoisia tai ilosta suunniltaan, eikä järkevä ajattelu ole vielä päässyt edes alkamaan.
EHUD BARAK koki jonkinasteisen tökkäyksen raportin maininnasta, miten Barak komensi IDF:n joukot Libanonin eteläosasta yksipuolisesti ilman sopimuksia, mikä antoi Hizbullahille vapaat kädet ja alueet linnoittautua ja aseistautua esteettä vapautuneille alueilla, eikä IDF missään vaiheessa tehnyt mitään sen estämiseksi. Hänen kymmenien miljoonien vaalirahoitusta koskevat epäselvyytensä poliisi jätti jostain syystä tutkimatta, eikä kansa enää muista koko asiaa.
Uutisten mukaan se oli Barak, joka kehotti Labour-ke Eitan Gabelia eroamaan hallituksesta.
BINYAMIN NETANYAHULLA on omat rasitteensa sekavan johtamistyylinsä johdosta pääministerikautenaan sekä vaalirahoitusta koskevien poliisitutkimusten vuoksi.
KADIMAN PARISSA lisäksi entinen puolustusministeri Shaul Mofaz tunnustelee mahdollisuuksia nousta pääministerin korkeaselkäiseen tuoliin. Mofaz on myöskin pysytellyt hiljaa aikeistaan.
VAELTAVA JUUTALAINEN Shimon Peres on esitetty yhtenä mahdollisuutena pääministeriksi, kun tai jos Olmert eroaa pian. Se sopisi monille siksi, ettei Peresillä uskota olevan enää monia vuosia jäljellä jatkaa politiikassa ja vallan käytävillä. Peres sanoo tyytyvänsä presidentin toimeen.
PRESIDENTTI KATSAVIA koskeva kuulustelu oikeuskanslerin Mazuzin luona pidetään tänään. Katsavin asianajajat ovat toiveikkaita, että Mazuz sulkee Katsavin kansion todisteiden ristiriitaisuuden vuoksi. Mazuzin uskotaan päättävän parin viikon sisällä, jatketaanko syytetoimia.
3. PA:N VIRKAILIJAT pelkäävät, että Olmertin hallituksen heikkous ja hyökkäykset sitä vastaan tulee aiheuttamaan massiivisen maajoukkojen hyökkäyksen Gazan alueelle huomion siirtämiseksi pois Olmertin ongelmista. Monet palestiinalaiset ja arabit tulkitsevat Winograd-raportin paljastavan Israelin hallituksen konkurssitilan sekä poliittisilla että turvallisuuden alueilla.
ARABILEHDET kertovat kautta arabimaailman, että raportti paljastaa armotta IDF:n heikkouden ja niissä ylistetään Hizbullahin voittoa ”voittamattomasta Israelin armeijasta”. Niissä myös todetaan, että Olmert ei voi peittää häviötään Libanonissa aloittamalla sodan Gazassa.
PA:n pääministeri Ismail Haniyeh kuitenkin totesi, että juuri se voi olla Olmertin pelastusrengas.
Pahiten Olmertin ongelmat voivat kuitenkin vahingoittaa rauhantunnusteluja Israelin ja PA:n välillä, palestiinalaiset pelkäävät. Olmertin kykyyn tehdä ratkaisuja tässä tilanteessa ei uskota.
PA:n puheenjohtaja Mahmoud Abbas seuraa myös tilanteen kehitystä Israelissa, eikä hänen ja Olmertin tapaaminen ensi viikolla Jerikossa ole ollenkaan varmaa. Monet palestiinalaiset vaikuttajat pitävät Olmertin ja Abbasin keskusteluja joka tapauksessa hyödyttöminä.
PALESTIINALAISLEHDISSÄ todetaan, että Libanonin sota II on vähemmän Olmertin tappio kuin Hizbullahin voitto, joka pahoin murskasi Israelin uskottavuutta puolustaa itseään. Jotkut näkevät Winograd-raportin tärkeyden siinä, että myös palestiinalaisten ja arabien olisi syytä asettaa vastaavanlaisia komiteoita tutkimaan heidän johtajiensa ja hallitusten toimia.
4. KIIHOTUS JATKUU PA:n virallisella TV-kanavalla. Palestiinan lakiasäätävän neuvoston (PLC) vt. puhemies Ahmed Bahr piti verta tihkuvan saarnan 20.04.07 täyteen ahtautuneessa tunnistamattomassa moskeijassa. Saarna televisioitiin ja lähetettiin suorana PA:n virallisen TV-kanavan kautta. Saarnan taltioi ja käänsi arabiasta englanniksi Palestiinan Mediatarkkailu (PMW). Saarnassaan hän vertasi juutalaisia syöpäkasvaimeksi arabikansan sydämessä. Hän ennusti, että ”Amerikka tulee häviämään. Amerikka lepää verilammikossa Afganistanissa, Amerikka on voitettu ja Israel on voitettu, on voitettu Libanonissa ja Gazassa”.
BAHR rukoili avatuin kämmenin muslimien tapaan: ”Allah, huolehdi juutalaisista ja heidän liittolaisistaan, amerikkalaisista ja heidän liittolaisistaan. Allah, laske sinä heidän lukumääränsä ja tuhoa heidät viimeistä myöten, älä säästä heistä yhtäkään.”
AHMED BAHR piti samansisältöisen televisioidun saarnan moskeijassa Sudanissa 13. 04.07. Myös siellä Bahr rukoili, että Allah voittaisi amerikkalaiset ja heidän liittolaisensa ja tuhoaisi heidät viimeiseen mieheen eikä säästäisi heistä yhtään. Hän ylisti siellä Allahia, ”joka lähetti kirjansa ja voitti Muhammedin vastustajat”, ja pyysi Allahia voittamaan juutalaiset ja amerikkalaiset ja auttamaan muslimeja saamaan voiton heitä. Bahr ennusti muslimien hallitsevan vielä maailmaa ja ylisti jihadia, joka tulee jatkumaan. Hän moitti länsivaltoja elämän kunnioittamisesta, kun taas muslimit ovat innokkaita kuolemaan Allahin kunniaksi. Hän vakuutti pyhää sotaa käyvien palestiinalaisten tervehtivän veljiään sudanilaisia. (lähde INN)
5. UUTISOTSIKOITA
- ISRAEL JA AZERBAIJAN ovat hakemassa muotoja, joilla yhteistyötä maitten välillä voitaisiin kasvattaa ja syventää. Ongelman muodostaa se, että Azerbaijan on muslimimaa ja sen pelkona on yhteyksien katkeaminen toisiin muslimimaihin, jos se liian näkyvästi syleilee juutalaisvaltiota. Lähiuhka tulee Iranin taholta, jonka vaikutus kasvaa maan väestön keskuudessa. Iranin väestöstä 20 % on Azerbaijasta. Israelin azerbaijalaisten siirtolaisten asema vahvistui heidän yhteisjärjestönsä nimeltä AZIS perustamisen myötä. Sitä johtaa Israel Beiteinun kansanedustaja Yosef Shagal, joka kertoo järjestön pystyvän toimimaan ohi virallisten diplomaattikanavien Israelin ja Azerbaijanin välillä. Israelilla on edustusto Azerbaijanissa, mutta Azerbaijanilla ei ole vastaavaa Israelissa. Azerbaijan on tärkeä öljyntuottaja. Sieltä on muuttanut Israeliin 1989 jälkeen 34 971 juutalaista, ja maassa on vielä n. 80 000 juutalaista.
- KAZAKHSTAN on toinen muslimimaa, jonka kanssa Israelilla on hyvät suhteet. Kazahkstan on maailman yhdeksänneksi suurin maa ja sen talous kehittyy nopeammin kuin Kiinan. Jotkut eivät pidä maata demokraattisena, mutta aasialaisten standardien mukaan se on yksi johtavista demokratioista Aasiassa.
Maitten välinen kaupanvaihto on n. 800 miljoonaa USD vuodessa.
- PERETZ JA LIVNI harkitsevat eroa hallituksesta, jos Olmert ei eroa, kertovat viimeiset uutiset. He tapaavat pääministeri Olmertin tänään iltapäivällä.
- PA:N PÄÄMINISTERI Ismail Haniyeh varoitti BBC:n toimittajan Alan Johnstonin sieppaajia vapauttamaan hänet, koska hän sanoi tietävänsä, keitä he ovat.
- SAUDI ARABIA lupaa 250 miljoonaa USD PA:lle.

Comments

Popular posts from this blog

SUNNUNTAI 01.12.2019

TORSTAI 30.04.2020

TORSTAI 14.05.2020