MAANANTAI 30.04.07
1. SUURI OPERAATIO GAZASSA voi olla välttämätön, sanoi IDF:n komentaja Gabi Ashkenazi hallituksen viikkokokouksessa sunnuntaina. Hän kuitenkin painotti, ettei ole viisasta ottaa valvontaansa suuria alueita Gazasta.
ASHKENAZI perusti mielipiteensä sille tosiasialle, että Hamas jatkaa esteettä armeijansa rakentamista ja on aloittanut uudelleen Kassam-iskut Israeliin. Hän otti Libanonin sodan kokemukset esimerkiksi todeten, että kuten Hizbullahin Katjusha-iskuja ei saatu loppumaan pelkästään ilmaiskuin, Kassam-iskuja Gazasta ei saada loppumaan ilman maaoperaatiota.
ASHKENAZIN MUKAAN viimeistä viiden kuukauden aikaa on vaikea kutsua tulitauoksi, koska palestiinalaiset ampuivat sen aikana 250 Kassam-rakettia ja kranaattia Israeliin sekä tekivät useita yrityksiä soluttautua Israelin puolelle, tulittaa sotilaita ja asettaa tienvarsipommeja. Itsenäisyyspäivänä palestiinalaiset ampuivat 35 kranaattia ja seitsemän Kassam-rakettia. Kaksi muuta Kassamia ammuttiin sunnuntaina Israeliin, mutta onneksi ilman vahinkoja, hän jatkoi.
HIZBULLAH SOLUTTAUTUU etelään Litani-joesta, ja se on onnistunut paremmin pureutumaan alueen kaupunkeihin kuin niiden ulkopuolelle, koska UNIFIL-joukot estävät sen. Ashkenazi tunnusti, että suhteet IDF:n ja UNFIL:n joukkojen välillä ovat parantuneet, mutta aseiden salakuljetus Syyriasta Hizbullahille sumentaa välejä. Hän jopa väläytti mahdollisuutta, että UNIFIL-joukot voidaan vetää pois Libanonista riittävän mandaatin puuttumisen vuoksi.
SYYRIA VAHVISTAA valmiuttaan Israelin rajalla, mutta ne ovat Askenazin arvion mukaan puolustuksellisia, eikä IDF:lla ole suunnitelmia tehdä ennakkoon estävää iskua Syyriaan.
PÄÄMINISTERI OLMERT, joka odottelee sydän kylmänä asettamansa Winograd-komitean raporttia Libanonin sodasta tänään iltapäivällä, kertoi hallitukselle, ettei Israel halua kuumentaa tilannetta palestiinalaisten kanssa, mutta lupasi tukea IDF:n iskuja Gazan alueelle tilanteen mukaan.
2. EGYPTILÄINEN KENRAALI syyttää palestiinalaisia raketti-iskuista Israeliin sunnuntaina ja varoitti, että palestiinalaiset kärsivät suuresti, jos IDF tekee suuren operaation Gazan alueelle.
Kenraali Burhan Hammadin kritiikki sai tulistuneen vastaanoton joiltakin Gazan aseellisilta ryhmiltä. Hammad, joka on korkea-arvoinen tiedustelu-upseeri Gazassa ja tiedustelupäällikkö Omar Suleimanin henkilökohtainen edustaja, on yrittänyt välittää tulitaukoa Israelin ja aseellisten palestiinalaisryhmien välille. Lienee ensimmäinen kerta, kun egyptiläinen korkea sotilasvirkailija on avoimesti kritisoinut Kassam-rakettien ampumista Israeliin. Hän varoitti, että jos IDF iskee Gazaan, se tulee tekemään suurta tuhoa Gazan infrastruktuurille ja aiheuttamaan monien kuoleman. Hän vaati aseistettuja ryhmiä asettamaan asukkaitten intressit ensimmäiseksi.
HAMASIN ”SOTILASSIIVEN” Izza din-Qassam johtaja Abu Obadiah kommentoi: ”Me hylkäämme tuollaiset lausunnot ja vaadimme niitä, jotka eivät pysty puolustamaan palestiinalaisia, astumaan syrjään ja antamaan palestiinalaisten puolustaa itseään. Mitä egyptiläiset tekevät lopettaakseen palestiinalaisten kuristamisen ja näännyttämisen nälkään? Heistä kuulee vain silloin, kun he hyökkäävät palestiinalaisten vastarintaa vastaan ja syyttävät meitä Israelin aggressiosta.” Hän syyttää Egyptiä Abbasin ja hänen johtamansa Fatahin tukemisesta vallan saamiseksi Gazassa. Myös Hamasia edustavat kansanedustajat Ramallahissa kritisoivat Egyptiä.
PA:N PUHEENJOHTAJA Mahmoud Abbas teki eilen yllätysvierailun Saudi Arabiaan, jossa hän keskusteli kuningas Abdullahin kanssa Gazan tilanteesta ja tulitauon saavuttamisesta.
3. PUOLUSTUSMINISTERI Amir Peretz antoi sotilaille kehotuksen tyhjentää Hebronin ns. Rauhantalo juutalaisasukkaista heti, kun lailliset esteet on poistettu, mutta Olmert tarttui asiaan ja ilmoitti, että talon kohtalosta päättää hallitus eikä Peretz. Hebronin juutalaiset ostivat tämän 4-kerroksisen, 3500 neliömetrin, asuintalon ns. Patriarkkaintien varrella Hebronissa, ja siihen muutti useita juutalaisperheitä ja yksineläviä maaliskuun 19. päivänä.
HEBRONIN JUUTALAISTEN edustaja asianajaja Nadav Haetzni kertoo, että kaikki lain vaatimat toimenpiteet on suoritettu ja asuintalo on laillisesti ostettu. Hän epäili Peretzin innon talon tyhjentämiseksi perustuvan siihen, että hän tarvitsee näyttöjä pätevyydestään ensi kuussa pidettäviä Labour-puolueen puheenjohtajavaaleja varten. Hän vakuutti, että Israelin hallitukset olivat jo 1980 ja 1998 tehneet päätöksiä juutalaisten läsnäolon vahvistamisesta Hebronissa. Päätös on hallituksen varassa, hän päätteli.
4. UUTISOTSIKOITA
- WINOGRAD-RAPORTIN uskotaan kohtelevan rajusti Olmertia, Peretziä ja Halutzia sekä lisäksi muitakin IDF:n kenraaleita. Osaraportti julkistetaan tänään.
- TORSTAINA Tel Avissa kokoontuu Uzi Dayanin (Tafnit-puolue) organisoima mielenosoitus, johon odotetaan osanottajia kaikista puolueista. Tilaisuuden järjestelyihin osallistuvat reserviläiset ja kaatuneitten sotilaitten omaiset. Tilaisuuden tarkoituksena on vaatia Olmertin ja Peretzin välitöntä eroa.
- HAREDI-SEKTORI kokoaa voimansa pystyäkseen suorittamaan ruoka- ja kulutustavaroitten ostot suoraan tukkuliikkeiltä ilman välikäsiä. Tällä on tarkoitus pudottaa hintoja jopa 30 %. Mukana on yeshivoita, seminaareja, naistenkouluja ja muita opetusinstituutioita, liettualaisia, Hassideja ja Sefardeja. Joka neljäs syntynyt lapsi on haredi ja 52 % alle 18 vuotiaista juutalaisista samoin. Kansanosan tarve lastenhoitovälineistä, virvoitusjuomista ja yleisistä kulkuneuvoista ylittää suuresti sen suhteellisen osuuden kansasta.
- ENSIMMÄINEN BEDUIININAINEN läpäisi onnellisesti tutkintonsa ja saa tänään farmaseutin (apteekkarin) pätevyyden. Faten Al-Atawneh on kotoisin Huran kylästä Negevissä, hänen isänsä on (islamin) uskonnollisen oikeuden tuomari ja lastentarhanopettaja.
- ANTI-SEMITISMI nousee mukaan Ranskan presidentin vaaleihin. Viimeinen hyökkäys juutalaista vastaan alkoi Bordeauxissa ryöstönä, mutta ryöstäjien havaittua, että heidän uhrinsa Audrey Brachelle piti kaulassaan riipusta, jossa luki ”chai”, elämä, he alkoivat mukiloida häntä, toinen veti esiin puukon ja repi sillä auki hänen puseronsa ja piirsi hakaristin hänen povelleen ennen pakoaan paikalta. Molemmat pääehdokkaat ovat luvanneet puolustaa Ranskan vähemmistöä siten, ettei heidän tarvitse pelätä eläessään Ranskassa.
- USA:N KONGRESSIN EDUSTAJA Shelley Berkley aikoo laatia lain, jolla Saudi Arabia saadaan poistamaan Israelin vastaisen boikottinsa.
Osanottajat 14 arabimaasta kokoontuivat viime viikolla neljän päivän konferenssiin
Damaskokseen, jossa etsittiin keinoja Israelin vastaisen boikotin tiukentamiseksi.
Saudi Arabian edustaja oli mukana, vaikka se on lupautunut poistamaan boikotin
ehtona pääsylle WTO:n (maailman kauppajärjestön) jäseneksi joulukuussa 2005.
- 27-vuotias kaupanomistaja murhattiin tuntemattomien pyssymiesten toimesta
Kalkiliyassa lauantai-iltana; Gazassa murhattiin 55-vuotias kilpailevan klaanin
toimesta sunnuntaina; kaksi gazalaista haavoittui klaanien välisissä tulitaisteluissa
Khan Younesissa sunnuntaina. PA:n poliisi suoritti joitain pidätyksiä.

Comments

Popular posts from this blog

SUNNUNTAI 28.06.2020

SUNNUNTAI 01.12.2019

TORSTAI 25.06.2020