TIISTAI 12.11.13


TIISTAI 12.11.13

Teknisen ongelman vuoksi eilinen raportti ei ollut julkistunut, huomasin sen vasta illalla. Anteeksi.

1.      GENEVEN P5+1 maiden ja Iranin väliset neuvottelut viime viikon lopulla päättyivät tuloksetta, ja nyt osapuolet syyttelevät toisiaan epäonnistumisesta. Ranskaa on pidetty syntipukkina, mutta John Kerry vakuutti, että kaikki  länsimaat olivat valmiit allekirjoittamaan sopimuksen, mutta Iran hylkäsi viimeisen luonnoksen. Iran puolestaan syyttää, että se oli USA, joka esitti muutetun luonnoksen, jota he eivät voineet hyväksyä. Debkafile kertoo, että kokouksen puheenjohtajat USA:n apulaisulkoministeri Wendy Sherman ja EU:n alkoasioiden johtaja Catherine Ashton esittivät lännen laatiman luonnoksen osapuolille turhan aikaisin, mikä antoi mahdollisuuksia vaatia siihen muutoksia, mikä sekoitti koko korttipakan.
Nevottelut eivät kuitenkaan epäonnistuneet, sanovat länsimaat, vaan uskovat, että jatko- neuvotteluissa 20.11.13 löydetään sopimusmalli, joka sopii kaikille.

IRANIN ulkoministeri Mohammad Javad Sharif kirjoitti maanantaina twitter-sivullaan, että se oli USA, joka esti sopimuksen hyväksymisen kysellen , onko tämä oikea tapa kasvattaa luottamusta Yhdysvaltoja kohtaan. Hän kertoi Iranin valtion TV:n lähetyksessä, että maratonkeskustelujen jälkeen torstain iltapäivän kello kuudesta lauantain kello 17.45 saakka sopimus oli hyvin lähellä, hän arvioi ehkä 70 – 75 % odotetusta 90 %:sta. Hän arvioi, etteivät sanktiot olleet saavuttaneet aiottua tarkoitustaan, vaan olivat kasvattaneet Iranin kansan päättäväisyyttä vastustaa lännen vaatimuksia. "Ennen boikottia meillä oli 200 sentrifugia, nyt niitä on 19 000", hän totesi.
Sharif sanoi olevansa toiveikas, että sopimus saadaan solmittua lisäten, että se, ettei sopimus-luonnosta ollut päästetty vuotamaan julkisuuteen, osoittaa neuvottelijoiden olevan tosissaan.

USA:n ulkoministeri John Kerry totesi BBC:n haastattelussa maanantaina, että sopimus oli hyvin lähellä, ja että hiontaa suoritettiin parissa kolmessa kohdassa todeten etenkin Ranskan aktiivisen formuloinnin sopimustekstissä. Hän tähdensi, että lauantai-iltana länsimailla oli yhteinen sopimusluonnos, kuten Englanti vahvisti, mutta Iran halusi siihen muutoksia ja uusia neuvotteluja, joita jatketaan 20. marraskuuta, mutta ei ulkoministeritasolla. http://www.timesofisrael.com/iran-fm-trades-blame-with-kerry-about-talks-failure/

2.      IRANIN ylin kaitsija Ali Khamenei ei ole mikään köyhä poika, paljastaa Reuters uutistoimisto. Reutersin arvion mukaan Khamenenin liikeimperiumin arvo on 95 miljardia USD, mikä ylittää hänen maansa vuosittaisten öljytulojen arvon.
Reutersin artikkelin mukaan keskeinen organisaatio Khamenein liikeimperiumissa on järjestö nimeltä Setad, jolla on osuuksia lähes kaikkissa Iranin teollisuuden haaroissa. Niihin kuuluvat talous, öljyteollisuus, tietoliikenne sekä jopa kalkkunan kasvatus. Setad on kasvattanut imperiuminsa  takavarikoimalla tuhansittain omaisuuksia, jotka kuuluivat tavallisille kansalaisille, mukaan lukien uskonnolliset vähemmistöt, shia-muslimit, liikemiehet ja ulkomailla asuvat iranilaiset, kuten raportissa todetaan.

Setad järjestö on pystynyt kasvattamaan omaisuutensa määrää lukuisten oikeustapausten avulla esittämällä omaisuudet hylätyiksi, usein  väärin perustein.
Järjestöllä on nyt oikeuden tunnustama etuoikeus takavarikoida omaisuuksia ylimmän kaitsijan nimissä tarjoten niitä ostettaviksi tai vaatien oikeilta omistajilta maksuja. Reutersin arvion mukaan Setad tarjosi toukokuussa yksistään myyntiin 300 omaisuutta arvoltaan miljoonia USD.

JÄRJESTÖN oikea nimi on "Setad Ejraiye Farmane Hazrate Emam" (Imamin käskyjen toimeenpanon päämajat), mikä viittaa Iranin Islamilaisen Tasavallan ensimmäisen johtajan suurajatollah Ruhollah Khomeinin antamaan päätökseen vähän ennen kuolemaansa 1989.
Sen alkuperäisenä tarkoituksena oli haalia omistukseensa hylättyjä omaisuuksia Iranin 1979 vallankumouksen sekasortoisina vuosina sekä avustaa köyhiä ja sotaveteraaneja. Sen tarkoitus oli toimia vain parin vuoden ajan, mutta päästyään hyvään alkuun se alkoi vahvistaa asemiaan liike-elämässä hankkien maaomaisuutta, osuuksia yhtiöissä ja muuta omaisuutta.
Vaikka Setad perustettiin hyväntekeväisyysjärjestöksi, ei tiedetä, miten paljon se käyttää varojaan siihen. USA:n talousministeri asetti sanktioita Setad järjestöä vastaan kutsuen sitä "massiiviseksi etujärjestöjen verkostoksi Iranin johdon omaisuuksien salaamiseksi".
Setadin tiedotustoimen pääsihteeri Hamid Vaezi totesi raportista, että se on suuresti lioiteltu, eikä vastaa todellisuutta, mutta ei halunnut mennä yksityiskohtiin. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/173899#.UoG8HkC2Elk

3.      PROFESSORI Moshe Arens, entinen ulko- ja puolustusministeri, selvitti INN:n haastattelussa, että viime aikoina pintaan nousseet vakavat erimielisyydet USA:n nykyjohdon ja Israelin välillä koskien sekä Iranin että palestiinalaiskysymystä, ovat tärkeitä sekä Israelin että Amerikan poliittisen forumin kannalta. Hän suosittaa avointa keskustelua salaisen diplomatian sijasta.
Arens tähdentää etenkin Iranin ydinasesuunnitelmien pysäyttämiseksi kehiteltyjä toimia, joissa ovat vastakkain sotilaallisen iskun mahdollisuus ja USA:n johdon suosima neuvotteluratkaisu, potentiaalisesti vakavin seurauksin.
Arens sanoo suoraan kannattavansa Israelin ja Netanyahun virallista kantaa, johon sisältyy sotilaallisten iskujen mahdollisuus. Hän selittää, että se on ideaali estämään Irania saamasta ydinasetta ja lisäksi poistaa kansainvälisten sanktioitten romahtamisen mahdollisuuden, mikä antaisi Iranille vapaat kädet toimia haluamallaan tavalla. Hän toteaa, että amerikkalaiset pelkäävät sekaantumista uuteen sotaan Lähi Idässä, ja ovat valmiit mihin tahansa sen estämiseksi perustaen ikäviin kokemuksiin Irakin ja Afganistanin tapauksissa, jotka olivat virheellisiä ratkaisuja. Hän kannattaa Netayahua, jonka mukaan on parempi olla ilman sopimusta kuin solmia huono sopimus.
"Ydinasein varustettu Iran vaarallinen koko maailmalle, myös Amerikalle", Arens tähdentää todeten, ettei Amerikka näe Irania vain Israelin ongelmana, ja siksi haluaa estää uuden sodan, jota yleinen mielipide vastustaa. "Sen vuoksi he simuloivat tilanteen oman näkemyksensä eikä todellisuuden mukaan hyvin tietäen, miten vaarallisena maailman johtajat tilannetta pitävät". Arens sanoo sanktioitten raunioittaneen Iranin talouden, mutta se haluaa aloittamansa hymy-kampanjan kautta saavuttaa sopimuksen länsimaiden kanssa sanktioitten poistamiseksi, mutta aikomattakaan säilyttää rauhaa Lähi Idässä. Hän tähdentää avointa polemiikkia myös erimielisyyksistä USA:n kanssa, eikä puolla salaista diplomatiaa tässä tilanteessa. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/173894#.UoHI0EC2Elk

4.      UUTISOTSIKOITA
·        Rafi Eitan toimi Mossadin johtajana ja Jonathan Pollardin valvojana tämän toimittaessa Israelille USA:n salaisina pidettyjä asiakirjoja, karttoja ja artikkeleita. Pollard pidätettiin syytettynä vakoilusta Israelin hyväksi. Eitan kertoo, että salaisen sopimuksen mukaan USA lupasi antaa Pollardille korkeintaan 10 vuoden vankeusrangaistuksen, mikä sekin on suhteettoman pitkä verrattuna siihen, mitä vakoilijoille yleensä annettiin. Hyvässä uskossa Israel toimitti USA:lle Shimon Peresin kehotuksesta Pollardia raskauttavia asiakirjoja USA:n oikeudelle. USA:n ulkoministeri Gasper Weinberger lähetti oikeudelle salaisen muistion, jossa Pollard luonnehdittiin vaaralliseksi USA:n turvallisuudelle  vaatien ankarinta mahdollista tuomiota. Oikeus tuomitsi Pollardin elinkautiseen ilman armahdusmahdollisuutta. Häntä on pidetty enimmäkseen eristyssellissä, minkä johdosta hänen terveytensä osoittaa romahtamisen merkkejä. Hän oli silloin USA:n kansalainen, mutta hän sai myöhemmin Israelin kansalaisuuden uskoen, että se auttaisi hänen vapauttamistaan. Presidentti Obama on saanut lukuisia armonanomuksia, mutta ilman tulosta. Pollard on kärsinyt elinkautisestaan 28 vuotta, aloittaen 29. piinavuotensa 21.11.2013. Lukuisat USA:n merkkihenkilöt ovat anoneet hänen vapauttamistaan, ja jopa Weinberger itse ennen kuolemaansa tunnusti, etä tuomio on täysin kohtuuton. INN:n kolumnisti Giulio Meotti sanoo, että USA:n juutalaiset pysyttelevät asiassa lähes täysin äänettöminä, peläten kaksoisuskollisuutta. Meotti kertoo perustuen äskettäin vapautettuihin CIA:n dokumentteihin, ettei Pollardia tuomittu vaarallisena USA:n turvallisuudelle, vaan siksi, että hän hämmensi USA:n arabisuhteita. Arabit katsoivat USA:n suosivan Israelia arabien kustannuksella. Meotti toteaa, että dokumenttien mukaan Pollard toimitti Israelille tietoja Pakistanin ja muitten arabimaitten aseista, myös kemiallisista, Venäjän ilmavoimista, -puolustuksesta, ohjuksista, sekä arabimaitten taisteluvalmiudesta ja aseista; PLO:n tukikohdasta Tunisiassa, Libyan armeijasta, Syyrian kemiallisista aseista, Egyptin ohjussuunnitelmista ja Pakistanin atomiaseesta. Pollard toimitti Israelille salaista tietoa myös Irakin kemiallisista aseista, karttoja niiden varasto-paikoista. Meotti arvioi, ettei USA halunnut Israelin saavan salaista tietoa Irakista peläten sen voivan iskeä sinne. Pollard paljasti myös tietoja USA:n johtajien salaisista asetoimituksista Iranille Libanissa vangitun CIA:n agentin vapauttamiseksi. Tämän paljastuminen siinä vaiheessa olisi vaarantanut USA:n korkeinta johtoa. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/173905#.UoHaTUC2Elk
·        New York Times syyttää pääartikkelissaan pääministeri Netanyahun vastustusta Iranin kanssa neuvoteltavaan sopimukseen kutsuen hänen käytöstään hysteeriseksi. Artikkelissa sanotaan ironisesti, että suotuisasti alkaneet neuvottelut P5+1 maiden ja Iranin välillä antoivat Netanyahulle tilaisuuden hysteeriseen purkaukseen. Artikkeli toteaa, miten kaunista olisi, jos Iran romuttaisi koko ydin asuunnitelmansa ja kaikki laitteensa sen toteuttamiseksi, mutta se tuskin tulee toteutumaan. "Presidentti Bush yritti samaa aikoinaan, ja sen tuloksena Iranin ydinteollisuus on kehittyneempi kuin koskaan". Siinä todetaan edelleen, että Israelin ja Ranskan vaatimuksesta länsimaat joutuivat koventamaan vaatimuksiaan, minkä johdosta allekirjoitus siirtyy uusien neuvottelujen jälkeen. New York Times kannattaa Obaman politiikkaa ja suhtautuu kriittisesti Netanyahuun, jolla on tunnetusti huonot välit Obaman kanssa. Lehti kutsui aiemmin Netanyahun politiikkaa yhden miehen ristiretkeksi Iranin ydinasetta vastaan. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/173910#.UoHj7UC2Elk
·        Alan Baker, "Oikeusforum Israelin Puolesta" järjestön johtaja ja runsaalla ja ansiokkaalla meriittilistalla, kuten alla olevasta linkistä selviää, lähetti laatimansa kärttyisän kirjeen USA:n ulkoministeri John Kerrylle syyttäen häntä tosiasioitten vääristelystä tai raskaasta tietämättömyydestä kutsuessaan Israelin rakentamista Juudeassa ja Samariassa "luvattomaksi", illegitimate, rakentamisesta toisen omistamalle maalle, sekä toimimisesta palestiinalaisten äänitorvena ja propagandavälineenä. Baker toteaa, että usein mainittu Geneven sopimuksen artikla 49 vuodelta 1949 on Punaisen Ristin toteamuksen mukaan tarkoitettu koskemaan vain Saksan pakollisia väestön siirtoja II maailmansodan aikana, eikä sillä ole mitään yhteyttä Israelin ja PA/PLO:n välisiin suhteisiin. Oslon sopimus II vuodelta 1995 kehottaa rakentamaan kumpaakin osapuolta hallitsemalleen maalle. Lisäksi Palestiinaa ei ole eikä siten palestiinalaisia territorioita.  


Comments

Popular posts from this blog

PERJANTAI 03.02.2017

Sunnuntai 22.08.2021

MAANANTAI 10.06.2019