SUNNUNTAI 10.11.13


SUNNUNTAI 10.11.13

1.      KOLMEN päivän keskustelut Genevessä P5+1 maiden ja Iranin edustajien välillä eivät tuottaneet odotettua sopimusta, vaikka odotukset olivat jo korkealla. Viimeisen kannon kaskeen heitti Ranskan ulkoministeri  Laurent Fabius, joka epäili sopimuksen pitävyyttä ja vaati lisäselvittelyjä, mikä osoittautui vaikeaksi. Neuvottelut jatkuivat lauantai-iltana pitkälle sunnuntaiaamuun, mutta lopulta voitiin todeta, ettei yhteisymmärrystä löydetty. Neuvotteluihin tulivat mukaan Kerryn lisäksi lauantaina Venäjän ulkoministeri Vladimir Lavrov ja Kiinan apulaisulkoministeri Li Baodong. Keskusteluja päätettiin jatkaa 20.11.2013.

NEUVOTTELUJEN epäonnistuiminen oli ehkä suurin pettymys USA:n ulkoministeri John Kerrylle, joka olisi kipeästi tarvinnut positiivista näytettä aktiivisesta työskentelystään ja väsymättömistä ponnisteluistaan presidentti Obaman ulkopoliittisen näkemyksen pelastamiseksi.
Ranskan ulkoministeri Fabius totesi sopimusluonnoksesta, ettei se tarpeeksi neutraloinut Iranin mahdollisuuksia rakentaa ydinpommi. Hänen esityksensä mukaan Arakin raskasvesilaitoksen rakentaminen olisi pitänyt vaatia keskeytettäväksi, koska se ei palvele ollenkaan siviilitarpeita, vaan pelkästään sotilaallisia päämääriä. Hän kutsui sopimusluonnosta "hullun peliksi" (fools game), eli huonoksi, jota ei tule hyväksyä. Tämän johdosta Iran moitti Ranskaa Israelin etujen ajajaksi, joka vastustaa sopimusta esitetyssä muodossa, ja mikä pahinta, joka poikkeaa siitä luonnoksesta, jota pääministeri Netanyahulle esitettiin ennen neuvotteluja.

Ranskan ulkoministeri Fabius totesi, että neuvottelut olivat tärkeät ja niissä edistyttiin, mutta että ne vaativat lisäselvityksiä. Nimettömänä pysyttelevä länsidiplomaatti moitti avoimesti Fabiusta, että hän pyrkii nostamaan omaa tärkeyttään aiheuttamalla tarpeetonta häiriötä.
"Amerikkalaiset, EU ja Iran ovat kuukausien ajan työskennelleet tiiviisti sopimusluonnoksen kanssa, eikä tämä ole mitään muuta kuin, että Fabius pyrkii tunkemaan omaa itseään esille neuvottelujen loppuvaiheessa", kertoi nimetön länsidiplomaatti Reutersin toimittajalle.
Kerry kielsi tiedot erimielisyyksistä länsimaitten välillä todeten, että yhtenäisyys säilyy. Iran olisi halunnut vapauttaa lännen jäädyttämät Iranin varat 50 miljardia USD sekä vapauden myydä öljytyotteitaan, mitä nyt on rajoitettu. http://www.jpost.com/Iranian-Threat/News/French-FM-Fabius-says-Iran-nuclear-talks-end-without-deal-331088

2.      BAIT YEHUDI (Juutalainen Koti) puolueen jäsenet ovat kirjoitelleet vihaisia kirjeitä ulkoministeri John Kerrylle todeten hänen viimeisen Israelin vierailun aikana antamiinsa lausuntoihin viitaten, ettei Kerry ole puolueeton välittäjä. Kansanedustaja Orit Struck  kirjoitti kirjeessään Kerrylle, että hän kiittää Kerryä siitä, että tämä lopulta ja ilman epäilystä paljasti, ettei hän voi toimia puolueettomana erotuomarina. "Kenen puolella sinä seisot herra ulkoministeri, terroristien puolella, jotka sotivat kolmatta intifadaa naisia ja lapsia vastaan? Vaiko Israelin sotilaitten puolella, jotka haluavat pelastaa ihmishenkiä?"

Struck totesi, että kolmas intifada on jo täällä viitaten omaan kokemukseensa. Hän kertoi istuneensa maanantaina bussissa matkalla Jerusalemista kotiinsa Hebroniin, kun arabiterroristit alkoivat asettamassaan väijytyksessä pommittaa bussia petrolipommeilla.
"Tämä vakava tapaus ei ole erillinen, vaan osa sarjasta samankaltaisia tapauksia, joita viimeisten viikkojen aikana on esiintynyt kaikkialla Juudeaa ja Samariaa, etenkin terroristien vapauttamisen yhteydessä, osana sinun välittämääsi sopimusta", hän kirjoitti lisäten, että vain IDF:n sotilaitten läsnäolo Juudeassa ja Samariassa on estänyt intifadan puhkeamisen täyteen liekkiinsä.

STRUCK totesi edelleen, että Kerryn mainitsema Palestiinan valtion alue on Israelin historiallista kotimaata, johon uuluu myös Hebron, hänen kotikaupunkinsa, Abarahamin ja kuningas Davidin asuinpaikka, sekä Patriarkkain hautakammio, jonka Abraham lunasti vaimonsa hautapaikaksi, ja hänen jälkeensä itsensä ja perillistensä hautaamiseksi. Beit El, Shiloah ja Efrat ovat samoin muinaisia juutalaisia kaupunkeja, hän valisti USA:n ulkoministeriä. "Ja siten palatessamme tänne  2000:n vuoden kuluttua, me palaamme kotiimme". Hän sanoi juutalaisten asuneen näillä alueilla vuosisatoja ennen kristinuskon alkamista ja yli vuosituhannen ennen islamin syntyä. Hän totesi kirjeensä lopuksi, ettei Kerryn uhkailut pelota heitä, eivätkä ne ole saaneet aikaan hänen toivomaansa tulosta, vain paljastaneet sen, ettei hän voi toimia puolueettomana välittäjänä.
Aiemmin Ayelet Shaket kutsui Kerryn vaatimuksia terroristien vapauttamiseksi teeskentelyksi. Kolmas Bait Euhudin kansanedustaja Motti Yogev sanoi kirjeessään Kerryn pelottelutaktiikan ylittäneen kaikki sopivuuden rajat lähes täysin vastaten PA/PLO:n vaatimuksia. http://www.jpost.com/Diplomacy-and-Politics/MK-Struck-to-Kerry-You-are-not-an-honest-broker-in-Israeli-Palestinian-talks-331066

3.      EFRATIN juutalaiskaupungin pormestari aiheutti poliittisen myrskyn vesilasissa kertoessaan Facebookin sivullaan, että perjantaina Efratin lähellä tapahtunut petrolipommihyökkäys ollut terroristien aiheuttama eikä tapahtunut lähellä Efratia vaan lähempänä Meitzatia.
"Hyvät Efratin asukkaat, tänä aamuna raportoitiin mediassa, että palopommihyökkäys oli tapahtunut lähellä Efraimia", pormestari Over Revivi kirjoitti  lauantaina. "Ei tämä ole ensimmäinen kerta, että media välittää väärää informaatiota määrätyssä tarkoituksessa. Palopommi heitettiin etelään T-risteyksestä, tiellä Meitzadiin. Autonkuljettaja ja autossa istunut matkustaja kärsivät vähäisiä vammoja", Revivi kertoi lisäten FB:n sivulleen.
"Puhuttuani IDF:n keskuskomennuskunnan komentajan kansa hän vakuutti kiinnisaadun hyökkääjän kertoneen, ettei hyökkäys johtunut kansallisista periaatteista. Kiitin kenraalia nopeasta toiminnasta ja IDF:n jatkuvasta suojelusta Efratin asukkaiden turvaamiseksi.
Shabbat shalom".

PORMESTARIN  kirjoitus sai ihmetteleviä ja ironisiakin vastauksia kysellen, kuten Legal Forum jäsen Nachi Eyal: "Mikä mahtoi olla hyökkääjän motiivi? Taloudellinen, kulttuurinen, opetuksellinen? Millainen kommentti tämä on"?
Zahava England sanoi olevansa helpottunut, ettei hyökkäys ollut kansallisestti motivoitunut. "Selvästi sellainen toiminta on vain urheilua, ajankuluksi ja tiellä ajavien tulisi harkita ennen kuin menevät häiritsemään sellaista urheilua ja viihdytystä. Olen todella helpottunut, että tämä vähäinen typerä episodi tuli selvitettyä kaikkien tyydytykseksi".

Zakiel Choory, joka oli autossa vaimonsa kanssa, kirjoittaa saaneensa kirjeen IDF:n upseerilta, joka tunsi tapahtuneen hyökkäyksen, vakuuttaen, että kysymys oli kansallisesti motivoitunut, eli se oli terrorihyökkäys. Choory toteaa, että hyökkäyspaikka on lähempänä Efraimia kuin Meitzadia. Hän ihmettelee pormestarin lausuntoa, jonka voi katsoa vihjaavan, että kysymys oli rikollisesta hyökkäyksestä koskien maanomistusta. Hän sanoo harkitsevansa syytteen nostamista pormestaria vastaan väärästä ja vihjailevasta informaatiosta asukkailleen.
Zakielin äiti Rachel kirjoitti myös moittien pormestaria asukkaittensa ivaamisesta todeten: "Minun poikani ja miniäni pelastuivat terrorihyökkäyksestä!. Vastustan ehdottomasta tällaisia katteettomia ja vastuuttomia vihjauksia". http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/173805#.Un81j0C2Elk

4.      UUTISOTSIKOITA
·        Iranin presidentti Hassan Rouhani totesi puhuessaan sunnuntaina parlamentin, Majlis, kokouksessa, että uraanin rikastaminen on Iranin kansan punainen varoituslinja, kuten virallinen Press-TV raportoi. Hän lisäsi ettei Iran taivu tässä minkään mahtivaltion painostuksesta. Hän totesi Iranin neuvottelijoiden Genevessä toimineen järkevästi, johdonmukaisesti ja taktisesti, kuten ISNA uutistoimisto lisäsi. Rouhani totesi, että sanktiot haavoittavat myös muita maita, eikä vain Irania. Geneven keskustelut sujuivat hyvin, kunnes Ranskan ulkoministeri Laurent Fabius esitti lisävaatimuksia, jonka mukaan Arakin raskasvesilaitoksen rakentaminen tulee pysäyttää, ja toiseksi lopettaa uraanin rikastaminen  20 %:n tasoon. Iranin edustaja hylkäsi tämän, minkä johdosta sopimusta ei voitu allekirjoittaa, vaan neuvotteluja jatketaan 20.11.13. Iranin parlamentin vaikutusvaltainen jäsen Alaeddin Boroujerdi sanoi, että Iran jatkaa uraanin rikastamista Teheranin tutkimusreaktorin polttoaineeksi. Myös tehokkaiden IR-2M  sentrifugien asentaminen oli neuvottelujen vaikeita asioita, koska ne nopeuttavat rikastuspreosessia 3-5 kertaiseksi. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/173806#.Un9A4kC2Elk
·        IsraAid lähettää pelastustiimin Filippiineille välittömästi osallistuakseen "vuosidan taifuunin" aiheuttamien inhimillisten kärsimysten lievittämiseen. IsraAid järjestöä tukevat Amerikan juutalaiskongressi (AJC) ja Amerikan juutalaisjärjestöt. Tiimiin kuuluu lääkinnällisiä, trauma- ja avustustyöntekijöitä. Taifuunin tuulennopeus oli 235 km/t, paikoin 275 km/t, mikä vastaa kategoria viiden hurrikaania. Israelilaiset avustustiimit ovat aina olleet ensimmäisten joukossa, mikä on tullut ilmeiseksi maanjäristysten aiheuttamien tuhojen hoitamiseksi, myös maissa, joiden kanssa sillä ei ole diplomaattisuhteita, tai suhteet muuten lähes olemattomat. Tiimi tulee toimimaan pääasiassa Tacloban kaupungissa Leytessä, kuten IsraeAid raportoi lauantaina. Uhrien määräksi arvioidaan 1200 mutta esitetään jopa 10 000 uhrimäärää. 200 000 asukkaan Taloban kaupungin lentokentän kiitoradat ovat kärsineet, vain sotilaskoneet laskeutuvat sinne. http://www.timesofisrael.com/israaid-to-send-team-to-devastated-philippines/
·        Egyptin ulkoministeri Nabil Fahmy sanoi AFP:n mukaan olevansa pessimistinen Israelin ja PA/PLO:n välisten rauhanneuvottelujen onnistumiseen setlementtien rakentamisen johdosta. Hän totesi AFP:n lauantaina suoritetun haastattelun mukaan, että Abbas hyväksyi historiallisen kompromissin palestiinalaisten ja israelilaisten välille, ja että kaikki mitä hän pyytää, on yhtenäinen valtio pääkaupunkinaan Itä-Jerusalem. Fahmy sanoi olevansa huolissaan, ja jopa pessimistinen rauhansopmuksen mahdollisuudesta. Israelin ja PA/PLO:n neuvottelutiimit ajautuivat umpikujaan viime viikolla John Kerryn ollessa Israelissa. He keskustelivat silloin rajoista ja Jerusalemin kohtalosta, joissa näkökannat ovat kaukana toisistaan. Ulkoministeri John Kerry turhautui siinä määrin raporteista neuvottelujen katkeamisesta, että hän heitti syrjään diplomaatin viittansa syyttäen Israelia neuvottelujen sabotoinnista jatkuvalla rakentamisella Juudeassa ja Samariassa, sillä USA:n mukaan se on luvatonta (illedgitimate) uhaten suoraan kolmannella intifadalla, mikäli sopimusta ei saada aikaan. Pääministeri Netanyahu, joka oli selvästi ärsyyntynyt USA:n Iranille myönteisestä asenteesta, näpäytti eilen Kerryä todeten, ettei Israel tule koskaan tekemään kompromisseja turvallisuudestaan, ei edes USA:n vaatimuksesta. http://www.timesofisrael.com/egypt-skeptical-about-israeli-palestinian-peace-deal/
·        PA:n edellisen puheenjohtajan Yasser Arafatin maatuneita jäännöksiä tutkineen lähinnä sveitsiläisen tutkijatiimin julkisuuteen vuotaneen raportin mukaan hänet todennäköisesti myrkytettiin, koska jäännöksistä löydettiin pieniä määriä poloniumia. Venäjän julkaiseman raportin mukaan tutkimukset eivät osoittaneet myrkytystä, ja joka tapauksessa tutkijat sanovat, ettei Araftin jäännöksissä enää näin monen vuoden jälkeen voisi ollakaan poloniumia, vaikka se olisikin aiheuttanut myrkytyksen. Sveitsiläisen raportin mukaan Arafat ei kuollut vanhuuteen, vaan myrkyllisiin aineisiin. PA:n tutkimustiimiä johtanut Tawfik Tirawi totesi lehdistö-tilaisuudessa 08.11. Ramallahissa, että Israelilla oli taito ja aihe Arafatin myrkyttämiseen, eli hän katsoo, ettei syyllistä tarvitse hakea sen kauempaa. Arafatin entinen tiedustelujohtaja ei esittänyt mitään todisteita väitteilleen. Hän ehdottaa kansainvälisen tutkimuksen suorittamista, mutta Abbas ei ole kommentoinut asiaa. Yasser Arafat julistettiin kuolleeksi 11.11.2004 ranskalaisessa sairaalassa, jossa hän oli elänyt letkujen varassa viikkokausia. Hänen ruumiinsa kuljetettiin Ramallahiin ja haudattiin Mukatan hallintokeskukseen pystytettyyn mausoleumiin. 





Comments

Anonymous said…
Arafatin kuolinsyyhyn viitaten. Jos TV7 arkistosta löytyvä Marttyyrien ääni 1/2 rovasti Johan Candelinin haastattelussa kertoma asia Arafatista pitää paikkansa, antaa se hänen omille joukoilleen mielestäni selkeän motiivin hänen myrkyttämiseensä. Asia on myös kerrottu hänen kirjassaan "Saman taivaan alla"

Popular posts from this blog

PERJANTAI 03.02.2017

Sunnuntai 22.08.2021

Tiistai 17.08.2021