PERJANTAI 15.11.13


PERJANTAI 15.11.13


1.      PA:n rauhanneuvottelijat Saeb Erekat ja Muhammad Stayyeh ilmoittivat 05.11. jättäneensä eroanomuksensa heille uskotusta tehtävästä. Koska he olivat Mahmoud Abbasin nimittämiä, tullakseen voimaan se tarvitsee hänen hyväksymisensä, mitä ei ole vielä tehty. Abbas ilmoitti silloin saatuaan anomuksen eteensä tarvitsevansa viikon verran aikaa harkitakseen, nimittääkö hän heidän tilalleen uudet miehet vai keskeytetäänkö neuvottelut. Hän ilmoitti myöhemmin, ettei neuvottelijoiden ero tarkoita sitä, etteikö neuvotteluja voitaisi jatkaa.

Erekat oli TV-2:n toimittajan Oded Ben-Amin tentattavana torstaina. PLO:n pääneuvottelijana tunnettu Erekat totesi katkeran tuntuisesti, että hän erosi Israelin "setlementtien" jatkuvan rakentamisen vuoksi. "Ainoa mikä tällä hetkellä etenee on kahden valtion periaatteen tuhoaminen, jäytäminen ja torpedointi "setlementtitoiminnan" kautta", hän vuodatti sydäntään. "Neuvotteluja käydään nyt pääministeri Netanyahu, puolustusministeri Yaalonin ja ulkoministeri Libermanin välillä", hän murehti. "Uskoin voivani toteuttaa kahden valtion periaatteen 1967 rajoilla, mutta kaikki mitä tapahtui noiden 100 päivän aikana, on kuuden tuhannen uuden asunnon rakentamisen ilmoittaminen – ennen nykyistä 20 000:tta – yli 19 palestiinalaista tapettiin, yli 129 asuntoa tuhottiin ja setlerien väkivalta nousi 49 %", Erekat yritti puolustella eroaan lisäten: "Kuvittele, että minä ilmoittaisin 24 000 asunnon rakentamisesta Israelin arabeille, ja sitten puhuisin kahden valtion periaatteesta. Uskoisitko sinä sitä?"

EREKAT ilmoitti jostain pienistä myönnytyksistä, joihin he olivat suostuneet neuvotteluissa: He olivat suostuneet vähäisiin samansuuruisiin ja –arvoisiin maanvaihtoihin, he olivat suostuneet tulevan valtionsa luonteesta – vain vahva poliisi, mutta ei armeijaa, ei merivoimia, ei ilmavoimia, todeten, että he olivat suostuneet kaikkiin kriteereihin tulevan valtionsa toteuttamiseksi.
Erekat syytti Netanyahua, ettei hän ollut ilmoittanut tukevansa kahden valtion periaatetta.
Hän syytti Israelin hallitusta valehtelusta väittäessään, että se vapauttaa 104 palestiinalaista "setlementtien" rakentamista vastaan. "Minä tein sopimuksen ulkoministeri John Kerryn kanssa. Lupasin, ettemme hae PA/PLO:n aseman nostamista neuvottelujen 9 kuukauden aikana sitä vastaan, että Israel vapauttaa 104 vankia, ja sitten kuulemme Israelin hallituksen väittävän, että vangit vapautetaan "setlementtien" rakentamista vastaan. En siedä tällaista valehtelua".

ISRAELIN YK:n lähettiläs Ron Prosor kertoi Jerusalem Postin toimittajalle torstaina, että PLO:n neuvottelijoiden ero neuvotteluista Israelin kanssa on tekosyy irrottautua keskusteluista.
Hän kutsui PA/PLO:n neuvottelijoiden eroa strategiseksi taktiikaksi: Joko aitona vetona sabotoida keskusteluja tai pyrkiä saamaan lisää myönnytyksiä Israelilta. "Pelaaminen rauhan-neuvotteluilla – etenkin huomioiden IDF:n sotilaan murha 16-vuotiaan PA:n arabin kautta Afulassa – on täysin sopimatonta. Ero ei ilmeisestikään ole hyvä merkki neuvotteluille annetun ajan puolivälissä". Prosor puhui Washingtonin Israelin Liittolaissäätiön Capital Hill tilaisuudessa, johon osallistui kymmeniä USA:n kongressin edustajia. http://www.jpost.com/Diplomacy-and-Politics/Erekat-Israel-is-trying-to-sabotage-the-peace-process-331801

2.      PRESIDENTTI Barack Obaman tärkein turvallisuusneuvonantaja Susan Rice totesi puhuessaan Washingtonissa ajatushautomon tilaisuudessa, että USA on täysin antautunut Israelin ja PA/PLO:n välisiin rauhanneuvotteluihin, mutta totesi samalla, että Israelin hallituksen ministerien äskettäin julkistamat rakennussuunitelmat Juudean ja Samarian juutalaisyhteisöissä ovat aiheuttaneet jännityksen nousua häiriten käynnissä olevia joskin nyt keskeytyneitä keskusteluja. "Olemme havainneet jännityksen jatkuvaa nousua alueella. Osaltaan tämä johtuu lisääntyneestä "setlementtien" rakentamisesta. Siksi haluan tehdä selväksi: USA ei hyväksy Israelin jatkuvan "setlementtitoiminnan" oikeutusta", hän selitti puheessaan Middle East Instituutin järjestämässä konferenssissa, johon osallistui aiempia ja nykyisiä viranomaisia, ulkomaisia diplomaatteja – jotkut heistä arabimaista – ja alueellisia asiantuntijoita, saaden läsnäolijoiden suosionosoituksia.

RICEN puhe noudatteli samoja linjoja, joita ulkoministeri John Kerry noudatti viime viikon Israelin vierailunsa aikana sukkuloiden Netanyahun ja Abbasin välillä saadakseen karikolle ajautuneet neuvottelut uudelleen käyntiin, mutta huonolla menestyksellä. Kerry painotti USA:n omaksumaa – täysin virheellistä – kantaa, että juutalaisten rakennustoiminta Juudean ja Samarian juutalaisyhteisöissä on "luvatonta (illegitimate) toisen omistamalle maalle rakentamista", vaatien toiminnan rajoittamista minimiin noilla "miehitetyillä alueilla".

USA:n ja Israelin näkemysten erilaisuus koskien Juudean ja Samarian alueiden asemaa häiritsee maiden välisiä suhteita sen lisäksi, mitä niiden näkemysten erilaisuus Iranin ydinsuunnitelman romuttamiseen aiheuttaa maitten välisiin perinteisesti ystävällisiin suhteisiin. Netanyahu esitti voimakkaan vastalauseensa USA:n laatimaan sopimukseen, jolla Iranin vastaisia sanktioita lievennettäisiin oleellisesti  - Steinitzin arvion mukaan 40 miljardin USD arvosta -  ja sallittaisiin Iranin pitää ydinlaitoksensa ja 19 000 sentrifugaansa koskemattomina, joskin rajoittaen rikastus-toimia sekä määrältään että laadultaan IAEA:n lisääntyvän valvonnan alla.

USA katsoo Netanyahun sekaantuvan USA:n ja Iranin välillä kuukausia ennen Geneven äskeisiä neuvotteluja käymiin salaisiin keskusteluihin, joitten päämääränä on USA:n ja Iranin välisten diplomaattisuhteitten asteittainen palauttaminen. Siksi tätä päämäärää häirinneet erimielisyydet Iranin ydinteollisuuden suunnasta on saatava sovitettua, vaikka Israelin suhteitten kustannuksella, kuten näyttää. Ydinasein varustettu Iranin Islamilainen Tasavalta ei aiheuta välitöntä vaaraa USA:lle, mutta Israelille se muodostaa kohtalonkysymyksen. Israel ei luota Iranin mullah-hallituksen vakuutteluihin ydinteollisuutensa rauhanomaisuudesta, tähdäten vain sähkön tuottamiseen, vaan uskoo sunni-arabimaiden tavoin, että Iran haluaa ydinpommin saavuttaakseen hallitsevan, paikallisen suurvalta- aseman Lähi Idässä. http://www.jpost.com/Diplomacy-and-Politics/Obama-national-security-aide-chides-Israel-over-settlements-331852

USA:n presidentti Barack Obama totesi järjestämässään lehdistökonferenssissa Valkoisen Talon länsisiivessä, että olkoon USA:n armeijan Iranin ydinlaitoksiin tekemät iskut kuinka voimakkaita tahansa, ne saisivat vain Iranin pyrkivän rakentamaan ydinasettaan entistä innokkaammin.
"Olkoon armeijamme kuinka vahva tahansa, sotilaaliset operaatiot ovat aina sotkuisia. Millä tahansa sotilasoperaatiolla on aina hintansa", hän analysoi. Konferenssin varsinainen aihe oli hänen nimellään kulkevan terveyssuunnitelman Obamacare kohtalo, joka näyttää joutuneen pahoihin vaikeuksiin uhaten Demokraattisen puolueen uskottavuutta, mutta hän käytti tilaisuutta hyväkseen puuttuakseen kongressin uhkaamiin uusiin pakotteisiin Irania vastaan, joita hän vaatii siirrettäviksi, koska ne häiritsevät Iranin kanssa käytäviä neuvotteluja, joita on tarkoitus jatkaa 20. marraskuuta. Obama vakuutti tietävänsä jotain sanktioista, joita on asetettu vuodesta 2010 lähtien, mutta sanoi, että sopimusluonnoksen mukaan Iranille annetaan 6 kuukauden koeaika, jolla testataan Iranin luotettavuus, ja jos se osoittautuu kielteiseksi, sanktiot voidaan aina saattaa uudelleen voimaan. Asia tuskin on käytännössä aivan näin yksinkertainen.  Netanyahu vaatii Iranin ydinteollisuuden täyttä romuttamista ja sanktioitten jatkumista, kunnes Iran on valmis sille asetettuihin vaatimuksiin.

3.      UUTISOTSIKOITA
·        Kaksi PA:n arabia, jotka kirveillä ja hakulla teurastivat entisen IDF:n everstin Sraya Oferin viime kuussa hänen kotonaan Jordaninlaaksossa, sanovat Shin Betin kuulusteluissa tehneensä murhan lahjaksi Palestiinan kansalle. 18-vuotias Uda Harub ja 21-vuotias Bashar Harub kävivät viikkoa ennen murhaa vakoilemassa aluetta, jossa evesti asui. Heidän tarkoituksenaan oli suorittaa varkaus jossain asunnossa, mutta saatuaan tietää everstistä, he päättivät murhata hänet. He houkuttelivat eversti Oferin ulos, yllättivät hänet ja murhasivat raakalaismaisesti. Oferin vaimo pääsi takaoven kautta pakoon. Arabien tarkoituksena oli mennä Jordaniaan murhansa jälkeen, mutta he muuttivat mielensä ottaen yhteyttä Abd Shuamraan A-Ram lähiösä Jerusalemissa, mennen hänen kotiinsa vaihtamaan vaatteita. Shuamra on tunnustanut oman osuutensa. Arabit sanovat tulleensa uskonnolliseksi murhansa jälkeen. He kutsuvat murhaansa eid ad-Adha uhrilahjaksi Palestiinan kansalle. http://www.jpost.com/Defense/Suspects-admit-to-killing-IDF-colonel-as-a-gift-to-the-Palestinian-people-331749
·        IAF:n koneet iskivät eilen kahteen kohteeseen vastaukseksi Gazasta Israelin puolelle ammuttuihin kranaatteihin. IDF:n mukaan kohteina oli raketin maan alle piilotettuja laukaisualustoja, joista kaksi tuhottiin. Gazasta ei ole ilmoitettu mahdollisista asukkaille aiheutetuista vahingoista. Kranaatti-iskut ja vastaisku siihen tapahtui Pillar of Defence operaation vuosipäivänä. Gazan rintama on ollut varsin rauhallinen suuroperaation jälkeen, mikä sopii hyvin myös Hamasille, mutta Jihad kaipaa toimintaa. http://www.jpost.com/Defense/IAF-strikes-underground-rocket-launchers-in-Gaza-following-mortar-fire-331759
·        Terrorijärjestö Hamas piti eilen Operaatio Pillar of Defence vuosipäivänä suuren paraatin Gazan kaupungissa satojen järjestön pyssymiesten, poliisien ja jäsenten marssiessa kaduilla esitellen kotitekoisia M75 rakettia sekä massalaukaisualustoja. Hamas kehuu valmistautuvansa uuteen Israelin vastaiseen sotaan, mutta sen talous on kääntynyt rajuun laskuun Egyptin suljettua valtaosan salakuljetustunneleista sekä avustusten vähentyessä Iranista ja Syyriasta omien talousohgelmiensa vuoksi. Hamas kaivaa jatkuvasti uusia tunneleita Gazasta Israelin puolelle ilmeisenä tarkoituksenaan niiden kautta soluttaa terroristeja Israeliin hyökätäkseen juutalaiseen yhteisöön tai hankiakseen uusia panttivankeja vankien vaihtamiseksi Israelin vankiloista. http://www.jpost.com/Middle-East/On-war-anniversary-Hamas-holds-major-military-rally-331794
·        Kaksi tunnettua laulajaa, toinen heistä tärkein, on noussut julkisuuteen äskettäin paljastetun seksiskandaalin vuoksi, johon on osallistunut alaikäisiä tyttöjä. Tel Avivin poliisille valittanut tyttö on 15-vuotias, joka kertoo osallistuneensa sovittuun seksiin useita kertoja laulajien kanssa. Hän antoi todistuksensa poliisille torstaina useiden muiden alaikäisten tyttöjen kanssa. Laulajien kerrotaan antaneen tytöille huumeita, ja kerrotaan, että yksi seksikohtaus on tallennettu videolle. Laulajien nimiä ei kerrota poliisin 7-päivän salaisuusvaateen vuoksi, mutta eräs heistä kirjoitti internetiin joutuneensa henkilökohtaisen vainon kohteeksi (character assassination) ja tuntevansa olonsa hyväksi. http://www.jpost.com/National-News/Star-Israeli-singer-accused-of-relations-with-underage-girls-331741



Comments

Popular posts from this blog

PERJANTAI 03.02.2017

Sunnuntai 22.08.2021

MAANANTAI 10.06.2019