TORSTAI 15.08.13


TORSTAI 15.08.13

1. EGYPTIN poliisi aloitti aikaisin keskiviikkoaamuna Kairossa Nahdan lähellä olevan mielenosoittajien leirin hajottamisen ja puolivälissä aamua tehtävä näytti olevan valmis. Mutta se oli vain harjoittelua siihen, mitä tapahtui suuremmassa Rabaan leirissä, jossa taistelut poliisien ja mielenosoittajien kanssa jatkuivat koko keskiviikkopäivän. Muslimiveljeskunta sanoi, etteivät mielenosoittajat olleet aseistettuja, mutta ennen pitkää heille jaettiin AK-47 kiväärejä jakeluautoista. Taistelurintama lainehti edes takaisin poliisien joutuessa ajoittain perääntymään jättäen autonsa mielenosoittajien armoille, jotka sytyttivät niitä tuleen. Tapahtumien ympärillä olevat kadut olivat täynnä ambulansseja, jotka kuljettivat haavoittuneita ja kuolleita sairaaloihin. Tilanne muistutti aitoa taistelutannerta.

MUSLIMIVELJESKUNNAN jäsenet vannoivat mieluummin kuolevansa kuin perääntyvänsä, kirjoittaen nimensä käsivarsiinsa tunnistamisen helpottamiseksi. Monet Nahdan leiristä karkotetut pyrkivät muodostamaan uusia leirialueita joen toisella puolella käyttäen hyväkseen puistojen penkkejä ja muita varusteita linnoittaakseen hätäisesti kyhättyjä leirejään.
Mielenosoittajien raivo suuntautui poliisista ja väliaikaisesta hallituksesta, jonka jäseniin ei ollut mahdollista päästä käsiksi, kristittyihin syyttäen heitä liittymisestä hallitukseen. Useita kirkkoja ja muita kirkollisia rakennuksia sytytettiin tuleen, mikä lisäsi kaaosta Kairon kaduilla.
Egyptin arviolta 8 miljoonan suuruinen kristitty väestö, jonka juuret periytyvät vuosisatoja ennen islamin tuloa maahan, on enenevässä määrin ollut islamin uskoa tunnustavan valtaväestön hyökkäysten helppona kohteena, koska hallitus ei suojele heitä.
Hallitus julisti maahan hätätilan ja ulkonaliikkumiskiellon Kairossa, sekä sulki Niilin yli johtavat sillat estääkseen suurten joukkojen muodostumisen. Taisteluja käytiin kuitenkin pitkin yötä. http://www.jpost.com/Middle-East/On-the-Ground-Chaos-reigns-in-Cairo-323107

40 päivää presidentti Mursin syrjäyttämisen jälkeen 03.07. poliisi alkoi toteuttamaan uhkauksiaan hajottaa mielenosoittajien muodostamat vastarintapesäkkeet ja aloitti tositoimet aikaisin keskiviikkoaamuna. Operaatio ei sujunut rauhallisesti eikä ilman väkivaltaa, eikä sitä odotettukaan, mutta poliisin kovat otteet ja mielenosoittajien päättäväisyys ennustavat tilanteen jatkuvan, ja kuten tarkkailijat ennustavat, kohti sisällissotaa.
Uutislähteet kertovat, että ainakin 250 mielenosoittajaa on kuollut, ja lisäksi 43 poliisia. Haavoittuneiden lukumäärää ei ole kukaan ehtinyt laskemaan, mutta lienee tuhansissa.
Varapresidentiksi nimitetty Mohammed ElBaraday katsoi viisaammaksi ilmoittaa eroavansa. Hän puhui ennen eroaan ulkoministeri John Kerryn kanssa informoiden samalla tilanteesta.
Kerry kutsui tilannetta ”valitettavaksi” sanoen sen aiheuttavan rajun iskun sovitteluille. Hän kehotti hallitusta peruuttamaan kuukauden mittaisen hätätilan niin pian kuin suinkin. Presidentti Obama on ottanut tavakseen mennä pelaamaan tennistä tai lomalle kriisien ajaksi, kuten nytkin.
YK:n pääsihteeri Ban ki-Moon valitti myös satojen kuolonuhrien määrää sanoen johtamansa järjestön edelleen kokoavan tietoja, mitä Egyptissä todella tapahtuu, mutta hän sanoi tuomitsevansa väkivallan kehottaen osapuolia välttämään väkivallan käyttöä. http://www.jpost.com/Middle-East/At-least-250-killed-in-Egypt-crackdown-on-Muslim-Brotherhood-323092

2. ISRAELISSA  sen sijaan puuhataan rauhaa mahtavan USA:n armollisessa suojeluksessa. Israelin ja PA:n asettamat neuvottelutiimit tapasivat ilmeisesti Jerusalemissa toistaiseksi tuntemattomassa kohteessa täydellisen uutissalaisuuden verhon suojassa. He ilmoittivat jo etukäteen, etteivät he anna julkilausumia eivätkä esiinny julkisuudessa valokuvauksia varten. Tämä toinen istunto Washingtonissa tapahtuneen jälkeen kesti viitisen tuntia loppuen vähän ennen puoliyötä. Tiimit antoivat välittäjänä median suuntaan toimivalle nimettömälle lähteelle vain tiedon, että keskustelut olivat ”vakavia” ja aikovat tavata uudelleen ”pian”.

Uutissulun vuoksi ei voida tietää, nousivatko Israelissa julkistettujen uusien rakennus-kohteiden kysymykset esille keskusteluissa, ja pitävätkö huhut surmansa saaneiden terroristien ruumiiden luovuttamisesta myönnytyksenä Abbasille paikkaansa, mutta hallitus kieltää sen. Tarkkailijat huomioivat, ettei Kerryn valitsema erotuomari tai valvoja, miten vain, Martin Indyk osallistunut keskusteluihin. Tämä voinee nostattaa muutamia kulmakarvoja.
Toiseksi seuraavan istunnon paikkaa ei ole vahvistettu, vaikka Jerikoa epäillään.
Israelin pääneuvottelija Tzipi Livni on ollut usein nähty vieras Netanyahun kansliassa, mutta uutinen ei kerro, kumpi siinä pyrkii kouluttamaan toista. Heidän mielipiteensä eroavat suuresti.
Kerryn suhtautuminen Israelissa julkistettuihin rakennuskohteisiin Juudean ja Samarian juutalaisyhteisöihin ja Jerusalemin itäosassa oli hänen sanojensa mukaan ymmärtävä, mutta  samalla tuomitseva, koska hän edustaa USA:n omaksumaa kantaa, että kaikki juutalaisten rakentaminen noilla alueilla on laitonta, mikä osoittaa hämmästyttävää tunnelinäkyä, ja toisaalta Israelin viranomaisten kyvyttömyyttä tai uskalluksen puutetta kertoa maailmalle, mitkä ovat tosiasiat. http://www.jpost.com/Diplomacy-and-Politics/Israel-Palestinian-negotiators-meet-in-Jlem-in-total-secrecy-323085

3. IRANIN ulkoministeriön tiedottaja Abbas Araqchi kertoi median edustajille ISNA:n uutistoimiston ja AFP:n välittämän tiedon mukaan, että ”Iran suhtautuu vihamielisesti USA:n sponsoroimiin rauhankeskusteluihin, kuten myös useat palestiinalaisryhmät”, kuten hän sanoi.
”Nykyinen ilmapiiri ei ole suotuisa keskusteluille”, hän selitti. ”Todellisuudessa sionistinen hallitus jatkaa uusien ”setlementti”-rakennusten rakentamista, jonka sekä eurooppalaiset että USA on tuominnut, mutta sionistinen hallitus tekee kuten tahtoo”.
”Nämä neuvottelut eivät ole tasapainoisia, ja palestiinalaisten oikeuksia, kuten paluuoikeutta, itsemääräämisoikeutta ja Al-Qudsin (Jerusalemin) kysymystä on syrjitty, ja siksi ne eivät anna tuloksia”, hän totesi selvittäessään Iranin asennetta rauhanneuvotteluihin.

IRANIN ylin kaitsija suurajatollah Ali Khamenei sanoi, että USA:n yritykset puhaltaa henkiin Israelin ja PA:n väliset neuvottelut ovat hyödyttömiä. ”USA:n sponsoroimat neuvottelut Israelin ja Palestiinan Auktoriteetin välillä on tarkoitettu kaivamaan maata palestiinalaisten vastarinnan alta”. Hän jatkoi todeten, että 60 vuotta jatkuneen Palestiinan miehityksen aikana jatkuneet rauhanneuvottelut eivät ole millään tavoin hyödyttäneet alistettuja palestiinalaisia. Hän vakuutti, että ”ainoa edistys vuosien aikana on saatu vastarinnan ja intifadan kautta”.
”Ei USA ole aito välittäjä, se tukee vain sionisteja. Todellakin, se toimii palestiinalaisten intressejä vastaan”, Khamenei selitti.
Israelilla ei ole diplomaattisuhteita Iranin kanssa. Aiempi presidentti Mahmoud Ahmadinejad toisteli puheissaan tarvetta ”pyyhkäistä sionistinen häpeätahra pois islamin pyhältä maalta”.
Iranin uusi presidentti Hassan Rouhani on terminologialtaan hienovaraisempi, mutta hänen puheittensa sisältö on samansuuntainen. Hän puhuu ”länsimaiden aiheuttamasta haavasta islamin kansan kyljessä, mikä tulee hoitaa ensi tilassa”. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/170938#.Ugx3jGJHT-k

Hamasin tilanne on joutunut omituiseen välikäteen, sillä se laski tulevaisuuttaan suuresti Egyptin Muslimiveljeskuntaan, jonka kanssa se kehitteli yhteistä armeijaa ja kalifaattia Siinain niemimaalle. Se toinen tukija Iran- ja Hizbullah-akseli pahoitti mielensä siitä, että Hamasin taistelijoita löydettiin Syyrian kapinallisten riveissä. Hamas pyrkii nyt selvittelemään solmuun menneitä suhteitaan Iranin suuntaan, mutta Iranin myötätuntoiset vakuuttelut yhteistä taistelusta sionistista vihollista vastaan ei riitä, tarvitaan aseita ja varoja, eikä Iranin suurissa vaikeuksissa oleva talous välttämättä tarvitse uusia rahanreikiä. Tuottoisa maanalainen kauppa Siinain niemimaan kautta on sekin tyrehtynyt Egyptin armeijan tukkiessa satoja tunneleita ja muutenkin häiritessä liiketoimia Siinailla. Hamasilla on vaikeuksia tasapainoilla sunni-enemmistöisen Egyptin ja shia-enemmistöisen Iranin välillä, jotka kummatkin pyrkivät rakentamaan laajempaa kalifaattia Lähi Itään. Jordanian kuningaskunta on sekin joutumassa näiden isoisten välisten rattaiden kolhimaksi, sillä Syyriasta salakuljetetaan aseita Jordanian toisinajattelijoille, jotka mieluiten ajattelevat aseitten välityksellä. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/170922#.UgyFhmJHT-k

4. USA:n korkein sotilasjohto on vieraillut ahkerasti Israelissa. Viime viikolla USA:n ilmavoimien komentaja John Welsh vietti useita päiviä israelilaisen virkaveljensä vieraana, ja hänen lähdettyään USA:n asevoimien aselajien komentajien puheenjohtaja Martin Dempsey on tutkinut Lähi Idän tilanteita IDF:n komentajan Benny Gantzin kanssa. Mielenkiintoisia kohteita onkin useita, Egyptin uhkaavan sisällissodan ohella Syyrian ja Iranin tilanne. Puhuessaan New York Timesin toimittajan kanssa Israelin ja Jordanian vierailunsa aikana Dempsey totesi, että sotilaalliset optiot iskuille Irania vastaan ovat parantuneet viime käynnin jälkeen viime vuonna. ”Tämä siksi, että olemme hienosäätäneet niitä, kehittänet teknologiaa ja kouluttaneet henkilökuntaa ja laatineet suunnitelmia”.
DEMPSEY ei halunnut mennä yksityiskohtiin, mutta hän vihjaili, että USA:n ja Israelin välisillä sopimuksilla yhdessä kovennettujen sanktioitten kanssa on ollut vaikutuksensa Iraniin.
Hän ei myöskään halunnut puuttua IAF:n mahdollisiin iskuihin Iranin ydinlaitoksiin, mistä
hän aiemmin totesi, että ne voivat viivyttää ydinaseen valmistamista, mutta eivät kokonaan poistaa, mutta tunnusti, että Israelilla on oikeus pitää sotilaallisen ratkaisun mahdollisuutta jatkuvasti esillä.
ISRAELIN näkemyksen toi parhaiten esille puolustusministeri Moshe Yaalon, joka vakuutti Dempseylle, että ”sen ohella, että on varauduttava Syyrian sekavan tilanteen jatkumiseen, meidän ei tule antaa Teheran-Damaskos –Beirut pahan akselin voittavan”.
Dempsey puolestaan vakuutti taas kerran USA:n ja Israelin turvallisuusnäkemysten saman-kaltaisuutta ja USA:n jatkuvaa tukea Israelille.

5. UUTISOTSIKOITA
-.     USA:n hallitus välittää vakavia varoituksia Egyptin väliaikaiselle hallitukselle tilanteen kehityksestä kohti anarkiaa ja sisällissotaa, mutta ei kuitenkaan ole valmis tunnustamaan virheensä ja vaatimaan politiikkansa uudelleen arviointia. USA:n armeija ilmoittaa kuitenkin, että sekavan tilanteen vuoksi se peruuttanee suunnitellut yhteisharjoitukset Egyptin armeijan kanssa. Valkoisen Talon tiedottaja Josh Earnest ei kutsunut Mursin syrjäyttämistä vallankumoukseksi, minkä tunnustaminen pakottaisi USA:n mitätöimään vuosittaisen 1.3 miljardin USD avustuksen Egyptille.
-          YK:n nimittämä tiimi on lähtökuopissa – ollut jo muutaman viikon – odotellessaan Syyrian hallituksen lupaa matkustaa sinne tutkimaan väitettyjä kemiallisten aseitten käyttöä. Kiistaa aiheuttaa edelleen kohteitten valinta ja tutkimusten kestoaika. Sekä hallituksen että kapinallisten syytetään käyttäneen sarinia ja muita aineita Syyriassa. http://www.timesofisrael.com/un-inspectors-await-imminent-departure-to-syria/
-          Hizbullah tunnustaa, että se asetti pommit, jotka elokuun seitsemäntenä päivinä haavoittivat neljää IDF:n erikoisjoukkojen sotilasta, jotka kuitenkin saatiin evakuoitua ilman että ketään olisi joutunut Hizbullahin panttivangiksi. Pääsihteeri sheikki Hassan Nasrallah sanoi, että pommit laukaistiin kauko-ohjauksella Libanonin puolella. Libanonin armeijan tiedotuksen mukaan IDF:n sotilaat olivat 400 Libanonin alueella.
-          Salaisessa ja suorassa operaatiossa Jewish Agency toi Jemenistä Israeliin 17 hengen
ryhmän He ovat niiden lasten vanhempia, jotka vietiin Jemenistä Argentiinaan kaksi vuotta sitten, ja jotka nyt liittyvät vanhempiinsa Israelissa. Jewish Agency on tuonut 150 Jemenin juutalaista Israeliin vuodesta 2009 lähtien, jolloin juutalaisvastaisuus nousi ja kehittyi väkivaltaiseksi. Nämä juutalaiset kuuluvat Satmar hassidim juutalaisiin. Operaatiot on hoidettu äärimmäisen salaisesti pyrkien välttämään kaikkea julkisuutta, mikä voisi vaarantaa Jemenissä vielä asuvien juutalaisten elämän. Tarkoitus on tuoda heidät kaikki Israeliin. Heidän sijoitetaan Negevissä olevaan leiriin odottelemaan elämänsä sopeuttamista uusiin olosuhteisiin.  http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/170931#.UgyTWGJHT-k
-          TRI Mike Evens, Lähi Idän asiain asiantuntija, katsoo, että Egypti on vajoamassa sisällissotaan. Samalla hän kritisoi USA:n lähi Idän politiikkaa sokeaksi. Hän sanoo, että taistelu Lähi Idässä on shia-johtoisen Iranin ja sunni-johtoisen Egyptin välisestä hegemoniasta, jota Saudi Arabia ja Gulfmaat tukevat öljyvaroillaan. Kummallakin on päämääränä kalifaatin perustaminen, eikä Muslimiveljeskunta anna helpolla periksi. Evens suree kristittyjen kohtaloa ei vain Egyptissä vaan koko islamin hallitsemassa Lähi Idässä todeten, että heidän ainoa pakotiensä on muuttaa Eurooppaan tai Amerikkaan. Hän kutsuu John Kerryn ponnisteluja Lähi Idässä rauhan solmimiseksi vakoisella ratsulla karauttavan valkoisen miehen toimiksi pakottaen Netanyahun vapauttamaan terroristeja tehdäkseen rauhan palestiinalaisten kanssa, jotka eivät sitä halua. Hän sanoo Netanyahun kertoneen hänelle, että PA haluaa maan, sopimuksia ulkomaiden kanssa, oman armeijan tai ilmatilan. Evens sanoo, ettei Netanyahu koskaan suostu näihin, sellainen ei kerta kaikkiaan voi toteutua. Hän sanoo, että Kerry antaa valheellisia toiveita palestiinalaisille luvaten sellaista, mihin hänellä ei ole oikeutta. Hän vertaa Obaman hallitusta näin: ”Barack Obama is Jimmy Carter on steroids”, viitaten Kerryn äskeiseen lausuntoon.  Hän katsoo, että ”IAF:n iskut Iranin ydinlaitoksia vastaan tapahtuvat aivan lähitulevaisuudessa”. http://www.wnd.com/2013/08/expert-israel-attack-on-iran-imminent/
-           









Comments

Popular posts from this blog

PERJANTAI 03.02.2017

Sunnuntai 22.08.2021

MAANANTAI 10.06.2019