TIISTAI 13.08.13


TIISTAI 13.08.13

1. ISRAELIN, maailman ainoan juutalaisen valtion, seuratessa henkeään pidättäen pelottavien tapahtumien kehittymistä pohjoisen ja eteläisen rajansa takana, katsellessa Iranin rakentavan ydinpommiaan ja USA:n presidentti Obaman painostavan maan hallituksen suostumaan ulkoministeri John Kerryn sponsoroimiin rauhanneuvotteluihin, jotka perustuvat  arabisuunnitelman mukaisiin Auschwitzin rajoihin, ja Israelin oikeuslaitoksen tuomitsemien terroristien vapauttamiseen vastoin kaikkia moraalisia ja oikeudellisia periaatteita, Israelin kansalla on varaa jatkaa eri väestöryhmien välisiä taistelujaan ikään kuin rajojen takaisilla tapahtumilla ei olisi mitään kosketuspintaa heihin.
Samalla tavoin juutalaisryhmät taistelivat keskenään vielä Babylonian ja myöhemmin Rooman sotajoukkojen piirittäessä Jerusalemia ennen lopullista tuhoa. Mikä tulee olemaan Israelin nykyisen sukupolven tuomio, ellei kansa pysty elämään rauhassa edes keskenään?

Väestöryhmien väliset taistelut ovat tällä kertaa keskittyneet Beit Shemesin kaupunkiin, joka asukkaiden määrän kasvun myötä joutuu rakentamaan jatkuvasti uusia lähiöitä.
Ramat Beit Shemesiin suunnitellun uuden lähiön Ramat Avraham rakentaminen on alkuvaiheissaan, mutta se on kuitenkin joutunut odottamattomien vaikeuksien eteen.
Juutalaisten muinaishautojen säilyttämiseen koskemattomina keskittynyt järjestö Atra Kadisha, väittää, että suunnitellun lähiön alueelle on haudattu satoja juutalaisia. Järjestö väittää, että juutalainen Laki kieltää avaamasta juutalaisten muinaisia hautapaikkoja tai suorittamasta tutkimuksia, onko sinne haudattu juutalaisia. Siksi he vaativat, että on löydettävä muita ratkaisumalleja, joista yksi on se, että haudat suojattaisiin ennen perustusten valamista, minkä kustannukset liitettäisiin myytyjen tai myytävien asuntojen hintoihin.

Toisen järjestön Association for Prevention of Grave Desecration johtajan Ahrale Yakterin mukaan kiistää edelliset väitteet ja sanoo, ettei mikään estä suorittamasta tutkimuksia alueella todeten, että hänen järjestönsä on työskennellyt rakennus-yhtiöiden kanssa lukuisilla paikoilla maassa selvitellen mahdollisten hautapaikkojen löytymistä. Hän perustaa näkemyksensä Edna Haredit rabbiiniseen oikeuteen ja sen toiseksi vaikutusvaltaisimpaan jäseneen rabbi Moshe Sternbuchiin, jotka sallivat hautapaikkojen tutkimisen, joskin järjestön pääjohtajan rabbi Yitzhak Tuvia Weissin käsityksen mukaan hautoja ei saa häiritä.
Viime viikolla Atra Kadishan kanssa toimivat miehet pahoinpitelivät maapohjan omistajan Aryeh Goloventzitzin, kuten haredi-uutislehti Behadrei Haredim raportoi.

Kiihottuneet haredi-joukot aloittivat eilen mielenosoitukset Beit Shemeksissä kiistanalaisella alueella sytyttäen läheisen kukkulan puuston ja pensaston tuleen. Paikalle tullut poliisi joutui ensiksi keskittymään tulen leviämisen estämiseen, kunnes palokunta ehti paikalle. Toiseksi he estivät mielenosoittajia pääsemästä aidatulle rakennusalueelle, jossa työt jatkuivat. Paikalle tulvi lisää ihmisiä muista lähiöistä Ramat Beit Shemesh bet ja Kirya Haredit. Poliisi käytti tavanomaisia mellakan taltuttamisvälineitä, kuten vesitykkejä, mutta ei ollut varustanut poliiseja mellakkavarustein. Lopulta poliisi pidätti 29 miestä syyttäen heitä mellakan aloittamisesta, hyökkäyksistä poliiseja vastaan sekä tulipalon sytyttämisestä.

JERUSALEMIN  Mea Shearimin lähiössä tusinoittain haredi-ääriaineksia edustavia joukkoja kokoontui Kikar Shabbat aukiolle sekä Malchei Israel ja Yehetzkel kaduille sytyttäen tuleen roskien keräysastioita sekä kivittäen poliiseja ja lähiön kautta ajavia busseja särkien niiden ikkunoita, mutta henkilövahingoista ei ole raportoitu. Ketään ei pidätetty tämän Beit Shemesh mielenosoituksen myötätunnon osoitukseksi järjestetyn mellakan aikana. http://www.jpost.com/National-News/Haredi-protests-against-building-on-Jewish-graves-turn-violent-in-Beit-Shemesh-Jlem-322792

2. NETANYAHUN  nimittämä ministeripaneeli, kuten sitä nimitetään, jonka tehtävänä on käsitellä rauhanneuvotteluihin ja –prosessiin kuuluvia asioita, kuten vankien vapauttamiseen liittyvän nimilistan laatiminen ja vapauttamisprosessin järjestelyjen hoitaminen, ei seurannut Shin Betin laatimaa 40 vangin luetteloa, minkä tarkoituksena oli suositella vankeja, joiden uskotaan vähimmin olevan vaaraksi Israelin turvallisuudelle. Netanyahu, joka toimii paneelin puheenjohtajana, oli vielä sunnuntaina toipumassa hernia-leikkauksestaan, eikä voinut osallistua paneelin kokoukseen. Paneelia johti puolustusministeri Moshe Yaalon.
MAARIV-lehden artikkelin mukaan paneeli halusi kuitenkin korvata muutamat Shin Betin
suosittelemat nimet toisilla, joiden he katsoivat erityisesti nostattavan PA:n puheenjohtajan Mahmoud Abbasin kansansuosiota, koska myös palestiinalaiset haluavat heitä.
Abbasin suosio on todella heikko, koska hän ei pystynyt estämään Hamasin vaikutuksen nousua Länsirannalla eikä vallan-kaappausta Gazassa 2007, sekä siksi, ettei hän ole suostunut pitämään parlamentti- ja johtajan vaaleja, vaikka ne olisi pitänyt pitää 2009 tammikuussa. Lisäksi Abbasin hallitusta ja häntä itseään syytetään laajalle levinneestä korruptiosta, joskin Abbasin julkinen syyttäminen johtaa suoraan vankilaan.

AIDON käenpojan tapaan, jota pieni lintu hoitaa ja ruokkii täysikasvuiseksi saakka, Palestiinan Auktoriteetti on aina suu auki vaatien lisää ja lisää, itse tekemättä mitään ruokansa eteen. PA kritisoi Israelia siksi, ettei se sisällyttänyt vapautettavien vankien joukkoon yhtään Israelin kansalaista tai Jerusalemin asukasta. PA tutkii vielä saamaansa vankilistaa, mutta muutoksia on vaikea tehdä, jos heidät vapautetaan tänään.
Abbas vakuutti jo pari päivää sitten, ettei yhtään vankia karkoteta kotimaansa ulkopuolelle, kuten aiemmin on tehty, ikään kuin joku olisi häneltä kysynyt. Toiseksi Abbas vaatii, että kaikki Israelin oikeuslaitoksen terrorismista ja murhista tai niiden suunnitteluun ja osallisuuteen tuomitsevat n. 5000 palestiinalaista tulee vapauttaa. Israelin lähtökohtana on se, että vapauttaminen suoritetaan asteittain rauhanneuvottelujen edistymisen mukaan, mikä ei tyydytä PA:n johtoa, sillä he väittävät edellisten sopimusten velvoittavan vapauttamiseen oli rauhanneuvotteluja tai ei. Israel on myös pyytänyt, ettei PA järjestäisi vapauttamista sellaiseksi kansanjuhlaksi, kuten se on aiemmin tehnyt ja suunnittelee nytkin, koska sen ei ainakaan uskota edistävän Israelin ja PA:n välistä luottamusta. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/170865#.Ugnj-GJHT-k

3. USA:n ulkoministeri John Kerry, joka ponnisteluillaan sai haluttomat pelaajat yhteisen pöydän ääreen, selvitteli Bogotassa median edustajille neuvottelujen nykyvaihetta ja suhtautumistaan keskeisiin kysymyksiin.
Hänen lausunnoissaan pistää silmään hänen vakuuttelunsa, että Israelin rakentamat yhteisöt Juudeassa ja Samariassa ovat laittomia, vaikka julkisuudessa kiertelevien tietojen ja tutkimusten mukaan tämä ei pidä paikkaansa. Joko Kerry perustaa väitteensä vääriin tietoihin tai hän tarkoituksellisesti väistää näkemyksensä virheellisyyden. Toiseksi se asettaa Israelin hallituksen ministerit ja pääministerin outoon asemaan, miksi he eivät ole selvittäneet kysymystä pohjaan saakka ja informoineet maailman valtioita ja kansainvälisiä järjestöjä Israelin kiistattomasta oikeudesta koko maahan Jordanjoesta Välimereen?

Kerryä on vaikea pitää puolueettomana välittäjänä vakuuttaessaan juutalaisyhteisöjen olevan laittomia, vaikka se onkin ollut USA:n hallitusten kanta alusta lähtien. Vakuuttaessaan tuollaista hän samalla määrittelee Israelin ja virtuaalisen Palestiinan valtion rajat, kuten myös EU tekee äskettäin julkistamissaan uusissa direktiiveissä.
Kerry sanoi PA:n taholta tulleen kritisismin olevan yksi syy, miksi neuvotteluja tulee jatkaa tehostetulla kiireellisyydellä, että saataisiin mahdollisimman pian ratkaistuiksi kysymykset rajoista ja turvallisuudesta: ”Kun nämä on ratkaistu, kysymys ”setlementeistä” ratkeaa samalla”, hän maalailee, tarkoittaen sitä, että ne tulee purkaa, ja puoli miljoonaa juutalaista karkottaa taas kerran harhailemaan ilman kotia ja työpaikkaa omassa maassaan.
Israel valmistautuu 26 terroristin vapauttamiseen tänään siirtäen heidät Ayalonin vankilaan, jossa heidän henkilöllisyytensä terveydentilansa tarkistetaan; he saavat viimeisen puhuttelun vankilanviranomaisten taholta Punaisen Ristin valvonnassa.

Ramallahissa toimivan järjestön tuoreen arabigallupin mukaan 18-30-vuotiaat arabit kannattavat ja vastustavat neuvotteluja yhtä paljon, 46% puolesta vastaan 48 %. Gazassa kannatus oli hiukkasen suurempi, 48% vastaan 45%. Kahden valtion periaatetta vastusti 52 % Jerusalem pääkaupunkinaan, 45 % kannattaa. Fatahin suunnitelma ongelman ratkaisemiseksi oli hiukan suositumpi (31 %) kuin Hamasin aseellinen ratkaisu (20 %). Abbasia tulee 45%, Haniyheiä 23 %.

4. UUTISOTSIKOITA
-          Jerusalemin kaupunki hyväksyi 942 asuntoyksikön rakentamisen Gilon lähiöön, vahvisti kaupunginvaltuutettu Pepe Alalu AFP:n mukaan. Nämä asunnot ovat sen 1200 asunnon lisäksi, joiden rakentaminen vahvistettiin sunnuntaina. Hän luultavasti tarkoittaa suunnitelma, joka hyväksyttiin alustavasti jo kaksi vuotta sitten. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/170868#.Ugn2c2JHT-k
-          Siinailla toimiva islamilainen salafi-ryhmä ilmoitti ampuneensa raketteja eilen kohti Eilatia. Kaupungin asukkaat kertoivat kuulleensa useita räjähdyksiä, mutta Iron Dome torjuntapatteristo tuhosi vain yhden. Patteriston tutka valitsee sen raketin, joka on tulossa asutulle alueelle eikä tarpeettomasti tuhlaa kallista torjuntaohjusta. Jihadilainen Ansar bait el-Maqdas järjestö tunnustaa ampuneensa raketit: ”Ne olivat vastaukseksi juutalaisten toimittamiin viimeisiin rikoksiin, jotka UAV-konetta käyttäen hyökkäsivät taistelijoitamme vastaan surmaten neljä. Taistelijamme onnistuivat ampumaan vihollistamme Grad-raketilla miehitetyssä Umm Rashrash, Eilatissa. Hyökkäys pelotti rikollisia juutalaisia saaden heidät juoksemaan suojatiloihin. Eilat ja Israelin kaupungit eivät tule nauttimaan rauhasta, turismista ja taloudellisesta kehityksestä”. Egypti on kieltänyt, että IDF:n kone olisi loukannut Egyptin ilmatilaa sanoen Egyptin armeijan helikopterin suorittaneen iskun salafistien rakettimiehistöä vastaan, IDF:n johto ei ole antanut suoraa vastausta. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/170863#.Ugn33GJHT-k
-          Iranin presidentti Hassan Rouhanin valitsema uusi puolustusministeri prikaatin-kenraali Hossein Dehghan on vastuussa amerikkalaisia ja israelilaisia kohteita vastaan tehtyihin hyökkäyksiin Libanonissa 1980-luvulla, kertoo Israel Hayom maanantaina. Asiaa tutki Jerusalemin kansainvälisten asiain tutkimuskeskuksen vanhempi tutkija reservin prikaatinkenraali tri Shimon Shapira. Dehghan on palvellut Iranin vallankumousarmeijan joukoissa koko virkakautensa ajan 1979 lähtien. Hänet lähetettiin Libanoniin sodan alkaessa 1982. Hän oli vallankumouskaartin koulutus-johtaja Syyriassa ja sitten Libanonissa. Syyskuun alussa 1983 Hizbullah otti haltuunsa Dehghanin avustuksella Sheikh Abdullah parakit Bekaan laaksossa, josta tuli päämaja, jossa suunniteltiin ja valvottiin monikansallisia joukkoja ja israelilaisia sotilaita vastaan Libanonissa. Parakkien nimi muutettiin muotoon Imam Ali Barracks. Ne olivat aiemmin olleet Libanonin armeijan käytössä.  http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/170861#.Ugn75WJHT-k
-          Egyptin syrjäytetynpresidentti Mohammed Mursin pidätysaikaa on jatkettu viidellätoista päivällä hänen toimiaan koskevien tutkimusten keskeneräisyyden vuoksi. Tuomari Hassan Samir sanoi Mursin Wadi al-Natroun vankilasta pakoon v. 2011 liittyvien tutkimusten olevan vielä pahoin kesken. Hamasin syytetään osallistuneen pakosuunnitelmien laadintaan kuten myös Hizbullahin. Mursi syrjäytettiin 03.heinäkuuta 2013, minkä jälkeen hän on ollut armeijan pidättämänä. Muslimiveljeskunnan kannattajat jatkavat istuma-mielenosoituksiaan armeijan toistuvista varoituksista huolimatta. Jos armeija toteuttaa uhkauksensa lopettaa ne väkivalloin, seurauksena voi olla verilöyly ja mahdollinen selkkauksen laajeneminen todelliseksi sisällissodaksi. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/170860#.Ugn_vGJHT-k
-          Presidentti Bashar Assad on komentanut lisäjoukkoja Latakian puolustamiseksi kapinallisten jatkuvien hyökkäysten vuoksi. Taisteluja käydään myös Aleppon kaupungin ympäristössä, jossa kapinalliset ovat miehittäneet joitain kyliä. Syyrian ja Irakin rajan tuntumassa Al-Qaidan ja sen kanssa liitossa olevan Jabhat Al-Nusran kapinalliset ovat muodostamassa islamilaista kalifaattia nimellä ISIS. Syyrian kurdit ovat samoin puuhaamassa omaa koko- tai puoli-itsenäistä kurdivaltiota asuma-alueelleen. Irakin kurdit sanovat, että jos Syyrian kurdeja vastaan hyökätään, he menevät avustamaan veljiään Syyriassa. Syyria näyttää hajoavan ja pirstoutuvan pieniksi valtioiksi tai emiraateiksi. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/170859#.UgoCHmJHT-k
-          Poliisi avasi Jerusalemin temppelivuoren ennen juutalaisten suuria pyhiä ilman rajoituksia. Poliisin toimia on arvosteltu ramadanin aikana, jolloin se sulki vuoren 21 päivän ajaksi kaikilta paitsi muslimeilta, useiden arvioiden mukaan syyttä antaen periksi muslimi-kivittäjille, mikä vain rohkaisee heitä entistä julkeammiksi. Saeb Erekat sanoi lausunnossaan, että Jerusalem on yhtenäinen (unigue) haluamatta tarkemmin sanoa, kenen hallinnassa se tulisi olemaan. Muslimisaarnaaja, joka Kanadassa kehotti ampumaan juutalaisen, joka kieltäytyy poistumasta Jerusalemista, sanoo, että lausunto oli kiihottava mutta ei laiton, eikä peruuta sitä. http://www.ynetnews.com/articles/0,7340,L-4416509,00.html


Comments

Popular posts from this blog

PERJANTAI 03.02.2017

Sunnuntai 22.08.2021

MAANANTAI 10.06.2019