PERJANTAI 30.12.11

1. SANALLINEN sota USA:n ja Iranin välillä kiihtyy, eikä tällä kertaa ole kysymys Iranin ydinaseesta, vaan raakaöljyn vapaasta kuljettamisesta Persianlahden maista n.60 km:n levyisen Hormuzan salmen kautta maailmalle. USA:n laivaston taholta kerrotaan, ettei se salli Iranin sulkea salmea ja tulee käyttämään ylivoimaista laivastoaan sen estämiseksi.
Iranin vallankumouskaartin apulaiskomentaja kenraali Hossein Salami vastasi tähän uhmakkaasti. ”Yhdysvalloilla ei ole mitään oikeutta kertoa Iranille, mitä se tekee Hormuzan salmella.” Hän lisäsi tähän: ”Jokaiseen uhkaukseen vastataan uhkauksella – Emme luovu strategisista toimistamme Iranin elintärkeiden intressien puolustamiseksi, loukattiinpa niitä sitten miten tahansa.”

SALAMI antoi lausuntonsa pian sen jälkeen, kun USA:n lentokoneitten emälaiva USS John S Stennis oli saattueineen purjehtinut Hormuzansalmen kautta Omaninmerelle, joka kuuluu Iranin laivaston lauantaina alkaneitten ja 10 päivää kestävien merisotaharjoitusten Velayaty 90 alueeseen. Iranin merivoimiin kuuluu 20 000 miestä ja runsaasti aluksia, myös sukellusveneitä, joita se itse valmistaa, sekä nopeakulkuisia torpedoveneitä. Jotkut ovat varoitelleet, että Iran voi saartaa USA:n merialukset Persianlahdelle ja tuhota niitä tahtonsa mukaan aiheuttaen Yhdysvalloille toisen Pearl Harbon tapaisen katastrofin.

IRANIN merivoimien komentaja amiraali Habibollah Sayari totesi keskiviikkona 28.12., että ”Hormuzan salmien sulkeminen on helppoa – helpompaa kuin veden juominen lasista.”
Yksinkertaisin tapa sulkea ne on miinoittaa kapea salmi, kuten Iran teki aiemminkin. Varsinkin kiinalaisvalmisteiset merimiinat ovat vaarallisia, sillä ne painuvat pohjaan ja nousevat pintaan vasta aluksen lähestyessä. Iranin laivaston edustaja kertoi, että ”he ovat rekisteröineet vieraan aluksen sotaharjoitusalueella, ja tulevat olemaan jatkuvasti tietoisia niiden liikkeistä”, kuten Iranin laivaston apulaiskomentaja vara-amiraali Mahmoud Mousani sanoi lisäten, ettei heidän tarvitse sulkea Hormuzansalmea, koska heillä on Omaninmeri valvonnassaan.

USA:n merialusten liikkeet alueella eivät ole salaisia, sillä USA:lla on USS Stennisin lisäksi alueella useita muita aluksia, joihin kuuluvat USS Arden, joka johtaa miinanraivausosastoa, NATO:n HMS Pembroke miinanraivaaja, sekä risteilijä HMS Middleton sekä ranskalaiset miinalaivat FS Croix du Sud ja FS Var.
Länsimaat kokoontuvat tammikuussa asettaakseen Iranille todella purevia sanktioita, jotka kohdistuisivat Iranin öljynvientiin sekä keskuspankin toimintaan. Iran katsoo, että tämä on sotatoimi, johon se vastaa omilla toimillaan. Debkafile arvioi, että Iranin uhkauksilla ei ole katetta. http://www.debka.com/article/21606/
UAE rakentaa 480 km:n pituista öljyjohtoa, jolla on tarkoitus ohittaa merikuljetuksiin kohdistetut esteet. Johdon kapasiteetti on 2.5 miljoonaa tynnyriä päivässä. Iran on uhkaillut kriisitilanteessa iskeä ohjuksillaan tai lentokoneillaan johtoa vastaan. http://www.zerohedge.com/news/iran-outlines-key-steps-and-actors-potential-straits-hormuz-closure

2. IRANIN teknologian ATK-laitteisiin syötetty Stuxnet-viruksella on neljä ”serkkua”, vakuuttaa Kaspersky turvallisuusjärjestö, lisäten, että ne on rakennettu samalle perustalle siten, että ne voidaan rakentaa ja muunnella palapelin tavoin ja ne voivat liittyä toisiinsa ja etsiä toisensa moduleita. Kasperskyn maailmanlaajuisen tutkimus- ja analyysijärjestön johtaja Costin Raiu kertoi Reutersille keskiviikkona, että Stuznet ja Duqu ovat ainakin rakennetut samalle perustalle, ja että niillä on luultavasti kolme muuta ”serkkua”.

RAIU kertoi, että Stuznet ja Duqu on rakennettu toisiinsa sopivista moduleista, jotka kukin toimivat omalla alueellaan. Viruksen laatijat voivat rakentaa uusia viruksia niiden pohjalta yksinkertaisesti vain liittämällä eri moduleita toisiinsa. Raiu sanoo, että moduleista voidaan rakentaa mitä tahansa, robotin, talon tai tankin. Hän kutsuu rakennetta ”merkityksi” (gilded), sillä monet Stuxnetin ja Duqun tiedostot alkavat merkillä tai kirjaimella ”d”. Raiu selitti, että kun tietokone saastuu Stuxnet tai Duqu viruksesta, niiden komponentit etsivät tietokoneen sisäisen rekisteriavaimen, joka liittyy niihin, jota ne käyttävät viruksen keskeisen tiedoston lataamiseen tietokoneeseen.
Cyber-sota on alkanut ja meneillään monella rintamalla. Raiu olettaa, että Duqu-virus on peräisin 2007-luvulta, koska sen tiedostoon o sisällytetty osasia, joita oli Windows-ohjelmassa 31. elokuuta 2007. Hän myös vakuuttaa, että monimutkaisen virus-ohjelman laatijat voivat helposti kehittää uusia viruksia, jotka väistävät virustorjuntaan kehitetyt ohjelmat.
http://www.jpost.com/IranianThreat/News/Article.aspx?id=251421

3. USA:n armeijan yleisesikuntapäälliköiden puheenjohtaja kenraali Martn Dempsey katsoo Lähi Idän viimeisten kehitysvaiheiden vaativan kiireellisiä keskusteluja Israelin johdon kanssa.
Hänen uskotaan saapuvan Israeliin ensi kuun alkupuolella, päivämäärää ei ole ilmoitettu.
Hän tulee tapaamaan vierailun aikana maan terävintä johtoa, pääministeri Netanyahu, puolustusministeri Barakin sekä IDF:n komentajan Benny Gantzin.
Dempseyn ja Gantzin tapaaminen on ensimmäinen miesten nykyisessä asemassa, mutta he tuntevat toisensa ajalta, jolloin Gantz toimi sotilas-attasheana Washingtonissa.
IDFn edellinen komentaja Dan Ashkenazilla oli erinomaiset välit USA:n edellisen ye-päälliköiden puheenjohtajan Mike Mullenin kanssa, he tapasivat toisensa yli 12 kertaa virka-asemansa aikana.

DEMPSEYN keskeinen keskusteluaihe Israelin johtajien kanssa on ilman muuta Iran ja sen ydinaseen valmistuminen vajaan vuoden sisällä, kuten ennustetaan. Dempsey sanoo, ettei Israelin johto luultavasti tule uskoutumaan hänelle aikomuksistaan toimia yksipuolisesti, jos katsoo asioiden sitä vaativan. Hän kuitenkin katsoo, että maitten väliset sotilaalliset suhteet eivät koskaan ole olleet paremmat. IDF ja USA:n armeija aikovat järjestää ensi vuoden toukokuussa suurimmat koskaan pidetyt yhteiset harjoitukset nimeltä ”Austere Challenge”. Niiden uskotaan tuovan tuhansia USA:n sotilaita maahan, ja niihin liittyen perustetaan IDF:n komennustoimisto Euroopan komennuskunnan päämajaan Saksassa. Sen tarkoituksena on perustaa yhteiset komennusyksilöt, jotka aktivoidaan Lähi Idän kriisitilanteessa.
Harjoituksiin osallistuu USA:n maailmanlaajuinen THAAD-valvontaverkosto ja sen Negevissä sijaitseva tutka-asema, jossa on amerikkalainen miehistö. USA tuo Israelin rannikon edustalle Aegis-ohjuksilla varustettuja aluksiaan, ja Israelin kehittämä kolmivaiheiset torjuntaohjus-patteristojärjestelmät liittyvät oleellisena osana harjoitusohjelmaan. http://www.jpost.com/Defense/Article.aspx?id=251504

4. HAREDI-kansa järjesti eilen oman mielenosoituksensa Beit Shemesh kaupungissa. Satoja mustapukuisia ja useimmat mustalla huopahatulla varustettuja ”ääri-ortodokseja” kokoontui osoittamaan mieltään heitä vastaan nostettuun mielipiteen muokkaukseen, jonka kautta he katsovat joutuneensa kansan mustalle listalle. Maan lehdistö on keskittynyt asian käsittelyyn etusivun otsikoin, ja ainakin JP:n jotkut artikkelit, kuten kansanedustaja Tzipi Hotovelin järjestetyn matkan seuraaminen ”mehadrin” bussissa, jossa on runsaasti haredi-miehiä, on selvästi kirjoitettu ja julkaistu yleisen mielipiteen muokkaamiseksi. Hotovali tarkoituksellisesti halusi ottaa paikkansa bussin etupäässä nähdäkseen, suojaako edes hänen parlamentaarinen koskemattomuutensa häntä ortodoksimiesten hyökkäykseltä. Tarkoitukselliseksi provokaatioksi tätä voitaneen nimittää poliittisten pisteiden keruun ohella. Hänen omahyväinen lausuntonsa lehdistölle, että ”ääriainekset häpäisevät Toraa”, on sekin nähtävä tässä yhteydessä, sillä tuskinpa hänen Toran-tuntemuksensa riittää lähellekään sen tutkimiseen kokopäiväisesti antautuneitten tietoja.
Tämä ei kuitenkaan tarkoita sitä, etteikö haredi-miesten toimissa ole korjattavaa; kuten Paavali totesi: ”heillä on kiivastus hyvään, mutta ei taidon mukaan.” .

SISÄMINISTERI Eli Yisahi (Shas) sanoi keskustelleensa pääministeri kanssa aiheesta ja sanoi hänen esittäneen mahdollisuuden kaupungin jakamiseksi kahteen osaan, mutta sanoi vastustaneensa ehdotusta – kuten oli tehnyt jo vuosia aiemmin – ettei se ole hyvä asia, sillä mistä sellainen kaupunki saisi tulonsa, sillä ei olisi kiinteistöverotuottoa eikä teollisuutta?
Pääministeri oletti lausunnossaan, että median asialle antaman runsaan palstatilan taustalla on luultavasti määrättyjen vasemmistopiirien pyrkimys hänen hallituksensa kaatamiseksi. Tämä voi aivan hyvin olla tottakin, sillä monet ns. ”rauhanblokin” edustajat, joiden joukossa on miljonäärejä ja muita vaikuttajia, katsovat Netanyahun olevan ”pahin este ja jarru” suotuisan tilanteen käyttämiseksi ja hyväksymällä Abbasin vaatimukset aloittaa todelliset neuvottelut Palestiinan valtion perustamiseksi ja ”harkitun riskin” ottamiseksi, kuten vasemmiston, myös puolustusministeri Barakin ja myös presidentti Peresin retoriikassa vaaditaan. Peres muuten joutui evakkoon, kun hänen virkatalonsa katto päästi runsaitten sateitten vuoksi vettä sisälle kastellen lähes koko suuren asunnon aiheuttaen kalliit korjaustyöt. http://www.jpost.com/DiplomacyAndPolitics/Article.aspx?id=251499

5. UUTISOTSIKOITA
- IAF iski ohjuksillaan perjantaiaamuna Gazassa terrorisoluun, jonka he havaitsivat valmistautuvan ampumaan raketteja Israelin puolelle. Onnistunut isku surmasi Islamic Jihadin operaattorin Muaman Abu Dafin haavoittaen viittä muuta. Terroristit olivat ampuneet torstaina viisi rakettia Israelin puolelle, mikä osoittaa selvää tilanteen kiihottumista. http://www.jpost.com/Defense/Article.aspx?id=251551
- Hamasin pääministeri Ismail Haniyeh ja ”ulkoministeriön” johtaja Khaled Mashaal tapasivat Sudanin presidentti Omar Bashirin – joka on ICC:n etsittyjen listalla – keskustellen hänen kanssaan Jerusalemista, miten Israel juutalaistaa sitä, ja toiseksi pyytäen rahaa. Hamasin johto vaatii arabien yhteisiä toimia ”Israelin aloittaman Jerusalemin juutalaistamisen” estämiseksi. Myös Fatahin ja Hamasin sovintoneuvottelut olivat keskustelujen aiheena. http://www.jpost.com/MiddleEast/Article.aspx?id=251558
- Ehkä maan tunnetuin TV-juontaja ja keskusteluohjelman suunnittelija Yair Lapid harkitsee siirtymistä politiikkaan. Ennusteiden mukaan hänen uusi puolueensa voisi saada jopa 15 kansanedustajaa seuraavissa parlamenttivaaleissa. Sen uskotaan vievän äänestäjiä varsinkin Kadimalta, joka supistuisi olemattomiin, mutta keräävän myös perinteisesti vasemmistoa äänestäneitä. Ennusteen mukaan Likud saisi 24 edustajaa; Lapid 15, Labour 15, Israel Beiteinu 14, UTI 6, Meretz 5, Habeit Yehuda ja NU kukin 4, arabit 11 edustajaa. Jos Deri perustaa puolueen, se saisi 11 edustajaa, Shas saisi vain 5 edustajaa. Barakin puolue putoaisi Knessetistä. http://www.jpost.com/DiplomacyAndPolitics/Article.aspx?id=251493
- Yksi Suolameren tilanteen vakauttamiseksi esitettyjä toimia on pohjaan paakkuuntuneen suolan kerääminen pois, jota tullaan kokeilemaan. Sillä voitaisiin pelastaa rannan läheisyyteen rakennetut hotellit, jotka uhkaavat joutua suolan vuoksi kohoavan veden alle. Se ei kuitenkaan auta mitenkään Suolameren kuivumista. Toiseksi sopimuksen mukaan Samarin hiekkaa voidaan koota Negevissä rakennusteollisuuden tarpeisiin vastoin ympäristön suojelijain vastustusta. http://www.jpost.com/Sci-Tech/Article.aspx?id=251364
- Jordanian maanviljelijät vaativat Israelissa kasvatetun perunan tuonnin lopettamista, kuten he vaativat kaiken Israelin kanssa käydyn kaupan lopettamista. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/151234#.Tv2AsVb3vO0
- Israelin kahdeksan ministerin muodostama forum kertoo, että seuraava israelilaisen sotilaan tai siviilin sieppaaminen on sodan julistus. Toiseksi sotilaille annetaan uusia ohjeita, joiden mukaan sieppauksen uhriksi joutunutta ei tarvitse suojella, jos hänet siepanneet terroristit voidaan eliminoida. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/151244#.Tv2BD1b3vO0
- Syyrian armeija jatkoi kansanjoukkojen tulittamista Damaskoksessa jopa arabiliiton tarkkailijoitten katsoessa. Eilen kerrotaan 24 siviilin saaneen surmansa, mutta tiedot ovat ristiriitaisia. Aktivistit arvioivat, että armeija on voinut pidättää jopa 100 000 siviiliä, joita pidetään epäinhimillisissä olosuhteissa. Tarkkailijoitten johtajaa sudanilaista kenraalia syytetään mielenosoittajien vastaisista lausunnoista, eivätkä toisetkaan heistä sano näkevänsä mitään tavallisuudesta poikkeavaa. Tarkkailijoiden määrän oletetaan nousevan 150:en ennen viikon loppumista. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/151246#.Tv2Bx1b3vO0
Toivon lukijoilleni siunattua vuotta 2012

Comments

Popular posts from this blog

SUNNUNTAI 28.06.2020

SUNNUNTAI 01.12.2019

TORSTAI 25.06.2020