SUNNUNTAI 25.12.11

1. TÄNÄÄN ensimmäisenä joulupäivänä, juutalaisten hanukka-ajan viidennen kynttilän, aikana alkoivat sateet, Jerusalemin tavan mukaan illalla ja jatkuvat ennusteiden mukaan vielä huomenna. Lämpötila on Jerusalemin alueella tänään ja huomenna 6-10 C-astetta, ja viileyden tunnetta lisäävät puuskaiset ja ajoittain kovatkin tuulet. Kuten on tullut tavaksi, Jerusalem jakoi ”joulukuusia”, jotka eivät olleet kuusia vaan joitain niitä muistuttavia, ilmaiseksi pääkaupungissa asuville kristityille. Muulla tavoin joulunaika ei juuri poikkea muusta ajasta Israelissa, joskin lehdet kirjoittavat joitakin artikkeleita, joissa kerrotaan joulunviettoon liittyvistä aiheista ja varsinkin siitä, miten juutalaisen tulisi suhtautua siihen, sillä asuessaan maanpaossa ”pakanakansojen erämaassa” he joutuivat elämään kristittyjen juhla-aikojen vieton, kuten myös joulujuhlien ja niihin liittyvien materian palvonnan, kanssa. Varsinkin monet juutalaislapset kaiholla muistelevat entisen kotimaansa jouluajan huumaa, sen koristeltuja ja runsaasti valaistuja joulukatuja ja tavarataloja joululauluineen ja joululahjan hankintoineen. Juutalaisia varoitetaan, ettei anna ”pakanatapojen” houkutella ja eksyttää pois juutalaisuuden selkeiltä poluilta ja antaudu ”pakanoiden” tapoihin.
Kun juutalainen puhuu ”pakanoista”, hepreaksi goyim, sillä tarkoitetaan vain muita kansoja erotukseksi juutalaisesta, liittämättä siihen muita painotteita, siksi lainausmerkit.

JOULUTUNNELMA sen sijaan pyritään säilyttämään Jerusalemin liepeillä sijaitsevassa Betlehemissä, jossa Jeesus-lapsi syntyi yli 2011 vuotta sitten, luultavammin 3-5 vuotta ennen ajanlaskumme alkua. Palestiinan Auktoriteetti on hyödyntänyt Betlehemin juhlallisuuksia tuoden niihin oman poliittisen sivuaiheensa arabinuorten ja aikuisten esityksineen ja paraateineen, joissa poliittiset tunnukset kilpailevat kristillisten kanssa.
Betlehemin joulunviettoa himmentää pahoin muslimiväestön ja viranomaisten kristittyjä kohtaan kohdistama painostus ja vaino, jonka vuoksi monet muuttavat ulkomaille, minkä johdosta ennen Arafatin tuloa kaupunkiin yli 15 vuotta sitten kaupungin väestöstä 65-70 % oli kristittyjä, nykyisin heitä on arviolta 15 % ja vähenee kaiken aikaa. Joulun ajaksi Betlehemiin ahtautui 60 000 turistia, jotka hetkeksi vilkastuttavat kaupungin elämää. http://www.jpost.com/VideoArticles/Video/Article.aspx?id=250807

2. SYYRIAN tilanne on jo mahdollista entistäkin sekavampi. Perjantaina Syyrian turvallisuus- ja tiedustelurakennuksen edessä räjäytetyt kaksi massiivista pommia surmasivat ainakin 44 siviiliä, haavoittaen yli sata. Kuolleitten luku voi vielä kasvaa pahoin haavoittuneiden menehtyessä haavoihinsa. Syyrian hallitus syytti pommeista USA:n Israelin salaliittoa, mutta jotkut syyttivät Assadin hallitusta niiden räjäyttämisestä saadakseen arabiliiton tarkkailijat, joiden pääosan on määrä saapua maahan maanantaina, pysyttelemään Damaskoksessa.

TARKKAILIJOIDEN johtajaksi on nimetty sudanilainen kenraali Muhammad Ahmed Mustafa al-Dabi, joka johti Sudanin sotilastiedustelua Darfurin pakolaisleirissä tapahtuneitten massa-murhien aikana, minkä johdosta ihmisoikeusjärjestöt kyselevät hänen valintaansa.
Dabi totesi Kairossa antamassaan haastattelussa, etteivät Damaskoksen pommitukset vaikuta arabiliiton tarkkailijoitten toimiin Syyriassa. Kriitikot pelkäävät, ettei Dabilla riitä moraalista kanttia raportoida oikein Assadin hallituksen karkeista ihmisoikeusrikoksista.
WASHINGTONISSA toimivan Ulkopoliittisen Aloitteen johtaja Jamie Fly antaa tunnustusta arabiliiton ponteville toimille Assadin hallituksen politiikan muuttamiseksi ja tarkkailijoitten lähettämiseksi Syyriaan. Hän sanoo kuitenkin Damaskoksen pommitusten ajankohdan vuoksi suhtautuvansa epäilevästi Assadin lausuntoon, että ne olivat al-Qaidan aiheuttamia.
Fly pelkää, että tarkkailijoitten toimia rajoitetaan suuresti ja että heidän raporttinsa ovat karkean yksipuolisia. Hän katsoo, että siviilien suojelemiseksi tarvitaan jonkinlainen ulkopuolinen suoja haluamatta täsmentää, kuka tai mikä sen antaisi.

MAALISKUUSSA alkaneitten mielenosoitusten aikana on kuollut yli 5000 siviiliä, mutta monien arvioiden mukaan luku on paljon suurempi. Ihmisoikeusjärjestön ilmoituksen mukaan turvallisuusjoukot surmasivat perjantaina 15 siviiliä Damaskoksen laitamilla, että Homsin kaupunki on armeijan piirittämä ja että armeija tulittaa sitä panssarien tykeillään.

PERJANTAIN pommi-iskut Damaskoksessa aiheuttavat tuhansien ihmisten kerääntymisen kaduille osoittaakseen mieltään Assadin hallituksen puolesta ja syyttääkseen ulkomaita pommi-iskuista. Varsinkin Qatarin ulkoministeri sheikki Hamad bin Jassim al-Thani oli heidän vihansa kohteena vaatien hänen kuolemaansa, mutta kuolemaa huudettiin myös amerikkalaisille. Mielenosoittajat kantoivat Syyrian lippuja huutaen iskulauseitaan: ”Haluamme sinun pääsi, Hamad”, ja ”Me uhraamme sielumme ja veremme puolestasi, Bashar”, sekä ”Allah, Syyria ja Bashar ainoastaan.”

POMMIN uhrien Syyrian lippuihin verhotut arkut oli koottu Damaskoksen 800-luvulta olevan Umayyad moskeijan, yhden muslimien pyhimmän rakennuksen, eteen TV:n esittämissä videokuvissa; monet arkut merkitty ”tuntemattomiksi”.
HAMAS, jonka ulkopoliittinen toimisto sijaitsee Damaskoksessa, tuomitsi pommituksen ja vaati pikaista ratkaisua verenvuodatuksen lopettamiseksi.

YK:n turvallisuusneuvosto tuomitsi pommi-iskut, mutta järjestön lausuntojen ja toimien yhtenäistämistä ja koordinoimista vaikeuttaa länsimaitten ja Venäjän ja Kiinan näkemyksien karkea erilaisuus. Länsimaitten mukaan Syyrian turvallisuusjoukot ovat päävastuussa Syyrian verilöylyistä, mutta Venäjän YK:n lähettiläs Vitaly Churkin totesi, että jos YK:n päätöslauselma rakennetaan siihen, ettei siinä huomioida väkivallan tulevan opposition äärilaidalta, se ei tule onnistumaan. Hän sanoi Venäjän laativan oman päätöslauselmaluonnoksen. Churkin sanoi Libyan esimerkkiin viitaten, ettei Syyriaan aseteta asevientikieltoa, koska se vain vahvistaa hallituksen vastustajia, ja on siksi yksipuolisena hylättävä.

Libanonin entinen pääministeri Saad Hariri, jonka isä murhattiin voimakkaalla autopommilla v. 2005 Beirutissa, kirjoitti Twiterissään, että Libanonin Hizbullahin johtaman Syyriaa tukevan hallituksen laatima varoitus, että al-Qaidan operaattorit olivat soluttautuneet tällä viikolla Syyriaan, oli Syyrian ministeriön ja joittenkin sen Libanonissa toimivien elimien tehtailema.
Hallitusta lähellä oleva uutistoimisto SANA raportoi, että pommi-iskut ovat sionistien ja amerikkalaisten aiheuttamia, koska ne näyttävät edistävän niiden periaatteita, joiden mukaan minkäänlainen poliittinen ratkaisu tai kutsu kansalliseen keskusteluun, ei ole hyväksyttävä, ja että sen tarkoituksena on kaivaa maata vastarinnan alta. Sanan raportissa syytetään, että koska USA:n ja sionistien yritykset eivät onnistuneet, ne turvautuvat nyt al-Qaidan tapaisiin pommi-iskuihin Syyrian hallituksen heikentämiseksi.
Sana raportoi, että miehitetyn Syyrian Golanin asukkaat ovat liittyneet mielenosoittajiin, jotka tuomitsevat Damaskoksen pommi-iskut, jotka osoittavat niiden tekijöitten rikollisuuden Syyrian kansaa ja hallitusta vastaan. http://www.jpost.com/MiddleEast/Article.aspx?id=250794

3. FATAFIN kanssa alkuvuodesta yhteistoiminta sopimuksen solmineen Hamasin ”ulkoministeri” Osama Hamdan selitti, ettei perjantaina Kairossa allekirjoitettu sopimus, jolla Hamas ja muut palestiinalaisryhmittymät voivat liittyä PLO:n jäseneksi, tarkoita sitä, että järjestö olisi luopunut periaatteistaan. Päinvastoin, hän selitti, että Hamas tulee varmistamaan PLO:n sisällä, että se toimii peruskirjansa mukaisesti.
Sekä Hamas että Islamic Hihad ovat ilmoittaneet, että päämääränä on Oslon sopimusten mitätöiminen ja niissä oletettu periaate kahden valtion, Israelin ja Palestiinan, perustamisesta hylätään. Tällä he tarkoittavat sopimuksen jälkeen antamassaan julkilausunnossa, miten PLO:n toimintaa aktivoidaan ja organisoidaan uudelleen.

”Kuka tahansa kuvittelee, että Hamas on muuttanut asemaansa ja hyväksynyt PLO:n harjoittaman tappiollisen politiikan, elää illuusiossa”, Hamdan vakuutti. ”Hamas ei voi liittyä tukemaan politiikkaa, joka on osoittautunut epäonnistuneeksi viimeisen 20 vuoden aikana.” Hamdan selvitti, että Hamasin politiikan päämääränä on vapauttaa Palestiinan maa ”joesta mereen”, eli Jordanjoesta Välimereen, sekä pakolaisten palaaminen asuinsijoilleen. Tämän vuoksi Hamas teki yhteistoimintasopimuksen Fatahin kanssa, Hamdan selitti.
Hamdan kielsi huhut, että Hamas suunnittelee muuttoa Syyriasta.
KHALED Mashaal puolestaan totesi, että PLO:n aktivoiminen ja uudelleen organisointi toteutuu, kun sen instituutioihin kuten PNC ja hallitukseen valitaan uudet jäsenet kaikista palestiinalais-ryhmistä. PLO:n Israelin kanssa tekemät sopimukset ja järjestelyt otetaan uuteen tarkasteluun ja palestiinalaisten asiaa vahingoittavat sopimukset, kuten Oslo 1 ja 2, mitätöidään, kuten myös turvallisuusjärjestelyt IDF:n kanssa Juudeassa ja Samariassa.
ISLAMIC Jihadin pääsihteeri Ramadan Shallah totesi, että järjestön liittyminen PLO:n jäseneksi tapahtuu sitten, kun PLO on osoittanut valmiutensa muutoksiin, mutta totesi samalla, ettei järjestö ole luopunut periaatteistaan eikä aio niin tehdä PLO:n jäsenenä. http://www.jpost.com/MiddleEast/Article.aspx?id=250800
4. UUTISOTSIKOITA
- Egyptin Salafi-järjestön al-Nour puolueen taholta vakuutetaan, että Israelin ja Egyptin väliset diplomaattisuhteet pysyvät viileinä eikä niiden minkäänlainen ”normalisointi” tule kysymykseen. Puolue vaatii tiukkaa islamin sharia-lakia kaikkien yhteiskunnallisten instituutioiden ja laitosten perustaksi. Puolue sai toisen vaiheen vaaleissa 26.6 % kannatuksen, Muslimiveljeskunnan FJP sai 36.5 % kannatuksen. Yhteensä ne ovat saaneet lähes 90 % parlamentin jäsenyydestä vaalien täydennys-kierroksella. http://blogs.aljazeera.net/liveblog/Egypt, http://www.jpost.com/MiddleEast/Article.aspx?id=250822
- Muslimiveljeskunta kieltää ehdottomasti, että sillä olisi mitään osuutta Damaskoksen pommi-iskuihin, joissa 44 ihmistä sai surmansa. Sen sijaan se vierittää syyn Assadin hallitukselle, joka ei ole suostunut neuvotteluihin opposition kanssa. http://www.jpost.com/VideoArticles/Video/Article.aspx?id=250755
- Jordanjoen ahdinko vain kasvaa sekä asutusten jätevesien että muiden roskien ja roskaajien jätteiden valuessa pitkin joen rantoja, myös ns. puhtaalla osalla, lähellä kristittyjen suosimaa Yardenit kastepaikkaa.
http://www.jpost.com/Sci-Tech/Article.aspx?id=250647
- Jordanian Msulimiveljeskunnan Islamic Action puolue vaatii hallitusta suorittamaan tutkimuksia ja syyllisten rankaisemista hallitusta vastustavien ja kannattavien välisten yhteenottojen vuoksi Mafraqin kaupungissa 70 km pääkaupungista Ammanista koilliseen. Lausunnossa valitetaan, että paikalliset beduiinit hyökkäsivät mielen-osoittajien kimppuun kivin ja muovipulloin. Bani Hassan beduiiniheimo Jordaniassa sanoi, että se pyrkii estämään Muslimiveljeskunnan Action puoluetta pitämään mielenosoituksia. http://www.jpost.com/MiddleEast/Article.aspx?id=250761
- UNESCO ilmoitti, että se lopettaa palestiinalaisen makasiinin rahoittamisen, koska se ylistää sivuillaan Hitleriä roolihahmona palestiinalaisille, mutta vasta sitten, kun PMW oli paljastanut Zayzafuna makasiinin sisällön. Makasiinia julkistetaan PA:n tukeman järjestön toimesta. UNESCO pyysi selvitystä lehdeltä ja PA:n johdolta. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/151047#.TvbnJ1b3vO0
- Maale Adumimin nuoret ja aikuiset rakensivat yhdessä valtavan menoran, hanukka-kynttelikön, Kuolleellemerelle menevän valtatien varteen siten, että sen rakentamiseen käytetyt 400 kynttilää näkyvät tielle. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/151048#.TvbojVb3vO0
- IDF:n sotilaat tunkeutuivat Azzun arabikylään Samariassa etsien kiväärillä varustettua palestiinalaista, joka ampui sarjan reikiä ohiajavan israelilaisauton kylkeen. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/151039#.TvbpMlb3vO0
- Israelin tiedustelu-upseerit pidättivät Siinailla Gazasta kotoisin olevan Taher Atwan, ja luovuttivat hänet Eilatin poliisille. Kuulustelujen ja hänen omaistensa ilmoituksen mukaan Taher Atwan kuului Hamasin turvallisuusjoukkoihin Gazassa. Hänen lakimiehensä väitti Atwan kuuluneen nuorisojoukkoon, joka samoili Siinailla. Kuulustelujen perusteella näyttää, että hänen aikomuksensa oli siepata israelilainen panttivanki ja muiluttaa hänet rajan yli Siinaille ja sieltä tunnelin kautta Gazaan. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/151037#.Tvbp21b3vO0

Comments

Popular posts from this blog

PERJANTAI 03.02.2017

Sunnuntai 22.08.2021

Tiistai 17.08.2021