TORSTAI 29.12.11

1. GAZAN rintamalla on nyt rauhallista, jos ei ajoittaista rakettien ampumista oteta huomioon. Hamas on tiettävästi antanut ohjeet muillekin terrorijärjestöille hillitä liipaisinsormeaan ainakin toistaiseksi, sillä näin on sovittu Hamasin ja Fatahin välisissä keskusteluissa. Toiseksi myös Egyptin Muslimiveljeskunnan taholta on pyydetty, ettei tilannetta kiihdytettäisi, sillä Egyptin sisäiset järjestelyt ovat pahasti kesken eikä aikaa jää muihin intresseihin. Muslimiveljeskunnan taholta on myös esitetty Hamasille pyyntö, ettei se sekaantuisi Israelin ja USA:n välien selvittelyyn Iranin kanssa samoista syistä johtuen.

NÄIN ovat asiat Gazan rintamalla pinnalta katsoen, mutta pinnan alla velloo monenlaisia pohjavirtoja, joista vain pahimmat aiheuttavat pientä väreilyä pintakerroksissa.
IDF:n johto sanoo kaiken aikaa valmistelevansa seuraavaa yhteenottoa Hamasin kanssa, ja sieltä annetaan ymmärtää, että seuraava ottelu on aivan toisenlainen kuin viimeinen.

YAACOV KATZ, joka toimii JP:n vakiokolumnistina, tarkastelee Gazan tilannetta otsikolla ”Kiehuva pata valmiina räjähtämään”.
Katz sanoo aluksi, että aseitten salakuljetus Siinain kautta Gazan kaistalle on noussut 15-20 % kuluneen vuoden aikana Mubarakin kaatumisen jälkeen. Hän sanoo, että uusien aseitten joukossa on varsinkin panssarien torjunta-aseita, venäläis-valmisteisia tutka-ohjattuja Kornet sekä olalta ammuttavia ohjuksia. Näitä oli tukuttain Libyan asevarikoissa, mutta valtaosa niistä varastettiin ja osa kulkeutui Egyptin kautta Gazan kaistalle. Muammar Gaddafi oli hankkinut runsaasti aseita, myös nykyaikaisia IT-aseita, mutta armeija ei ilmeisesti osannut käyttää niitä, ja siksi hänen puolustuksensa oli hajanainen ja satunnainen. Gaddafi ilmeisesti tunsi olevansa turvattu tietäessään, että varikoissa oli runsaasti aseita.

KATZ esittää mielipiteenään, että kun IDF tekee seuraavan hyökkäyksen Gazan alueelle, vastustus tulee olemaan aivan toisenlainen kuin edellisellä kerralla. Terrorijärjestöillä on aseita, myös ilmatorjuntaan tarkoitettuja, ja he ovat opetelleet myös käyttämään niitä. Katz ottaa esimerkiksi Rafahin prikaatin, jossa on 2000 miestä hajautettuja neljäksi pataljoonaksi. Taistelutilanteessa ne hajaantuvat kaupunkisotaa varten, järjestäen väijytyksiä ja sala-ampujia tunneleita käyttäen, minkä johdosta niiden eliminoiminen on vaikeaa ja veristä.
Katz tekee arvion kuluneen vuoden saavutuksista Gazan rajalla todeten, että IDF surmasi 100 palestiinalaista joko tulitaisteluissa tai täsmäpommien avulla menettäen itse 10 sotilasta.
Tämän johdosta hän katsoo, että saavutus oli edullinen: suhde yksi kymmentä kohti.

SUURIN uhkatekijä lyhyellä tähtäyksellä on kuitenkin terroristijärjestöjen suunnitelmat siepata yksi tai useampia sotilaita tai siviilejä Israelin puolelta ja muiluttaa heidät Gazan kaistalle.
Tätä varten he kaivavat jatkuvasti tunneleita Gazasta Israelin puolelle. IDF on pystynyt muutaman jo kaivetun tunnelin tuhoamaan, mutta niitä kaivetaan lisää ja niiden salaamis-toimet ovat myös kehittyneet Siinaille kaivettujen tunnelien kokemusten myötä. Tämän uhkan eliminoiminen perustuu ennen kaikkea jatkuvaan ja toimivaan tiedusteluun, jossa paikallisten agenttien käyttö on välttämätön. Sieppauksia yrittävät Hamas ja muutkin järjestöt, varsinkin Iranin tukema Islamic Jihad, ja valmisteluja niihin tehdään näennäisrauhasta huolimatta.

HAMASIN suuri huoli on varojen haaliminen, ja tämä lienee yksi tärkeimmistä syistä pääministeri Ismail Haniyehin vierailuun useisiin islamin maihin. Hamas jätettiin sivuun PA:n valtioyrityksestä YK:n yksipuolisella päätöksellä, ja tämä on voinut sysätä sitä sovintoon Fatahin kanssa, ettei sitä jätettäisi huomiotta, jos Palestiinan valtio toteutuu. Katz toteaa, että muutkin Hamasin johtajat ovat olleet aktiivisia matkustajia, ja heistä Hamasin sotilas-komentaja Ahmed Jabari on ollut toistamiseen Egyptissä, ja tuskin hänen kontakteissaan puhuttiin vain säätilasta.

EGYPTI on nousemassa yhdeksi IDF:n päähuoleksi, sillä kaiken todennäköisyyden mukaan Egyptin tulevan hallituksen muodostavat ääri-islamilaiset FJP ja al-Nour puolueet, joista edellinen on Muslimiveljeskunnan ja jälkimmäinen Salafi-järjestön. Molempien ohjelmassa on ollut alustavasti Israelin kanssa solmitun rauhansopimuksen muuttaminen tai mitätöiminen. Toiseksi Egypti tuntee polttavaa tarvetta viedä joukkojaan Siinaille, minkä johdosta IDF:n tulee valmistautua kaiken varalle. Siinain ja Negevin välistä turva-aitaa rakennetaan pika-vauhtia, mutta sen lasketaan valmistuvan aikaisintaan ensi vuoden lopulla. Aita ei kuitenkaan estä armeijoitten suunnitelmia, mutta kylläkin hidastaa maahan tunkeutuvia ulkomaalaisia. http://www.jpost.com/Defense/Article.aspx?id=251346

2. DEBKAFILE selvittelee artikkelissaan, mitä Mahmoud Abbas oikein valmistelee tehtyään järjestelyjä turvallisuusjoukkojensa johdossa ilmoittamatta niistä enempää USA:n asettamalle turvallisuuskoordinaattorille kenraalimajuri Michael R Möllerille kuin IDF:n sotilaalliselle koordinaattorille kenraalimajuri Eitan Fangotillekaan, kuten ”protokolla” olisi vaatinut.

ABBAS erotti turvallisuusjoukkojen komentajan kenraalimajuri Diab el-Alin ja nimitti hänen tilalleen kenraalimajuri Nidal Dokhanin. El-Ali on toiminut moitteettomasti suhteissaan sekä USA:n että IDF:n kanssa ja hänen katsotaan onnistuneen PA:n turvallisuusjoukkojen kehittämisessä ja kouluttamisessa.
DF arvioi, että uusi komentaja Dokhan on myös pitänyt suhteitaan kunnossa sekä USA:n että IDF:n kanssa, mutta lisäksi hänellä on suhteita Islamic Jihadin ja myös Hamasin kanssa.
PA:n amerikkalaisten kouluttamien joukkojen vahvuus on nyt 8 pataljoonaa, joissa on yhteensä 8 000 miestä. Lähi aikoina valmistuu seuraavan kahden pataljoonan koulutusjakso, mikä nostaa turvallisuusjoukkojen kokonaisvahvuuden 10 000:en mieheen.

DEBKAFILE arvioi, että Mahmoud Abbas alias Abu Mazen, on valmistautumassa tilanteen radikaaliin muutokseen Länsirannalla, kuten arabit kutsuvat Juudeaa ja Samariaa.
DF:n arvion mukaan Abu Mazen joko pelkää arabikevään saavuttavan ja kyseenalaistavan hänen mandaattinsa ja valmistelee massojen vyöryt kohti Israelin instituutioita ja tukikohtia sekä juutalaisyhteisöjä Juudeassa ja Samariassa; tai hänellä on toinen katalampi suunnitelma aloittaa kolmas intifada kääntääkseen kansansa turhautumisen pois korruptoituneesta hallituksestaan ja ohjatakseen sen israelilaisia ja juutalaisyhteisöjä vastaan.

DF arvioi, että Abu Mazen, jota nimeä hän käytti aktiivisena terroriaikanaan, aikoo asettaa amerikkalaisten kouluttamat ja aseistamat turvallisuusjoukot mielenosoittajien kärkeen, jossa ne joutuvat kohtaamaan IDF:n ja siviiliasukkaitten vastarinnan. DF arvioi, että tämän tarkoituksena on estää turvallisuusjoukkojen kääntyminen hänen hallitustaan vastaan, ja tämän valmistelemiseksi Abbas nimitti joukkojensa johtoon mieleisensä miehen.
Toiseksi DF arvioi, että Hamasin ja Jihadin kasvavan vapauden myötä Länsirannalla ne tulevat operoimaan vapaammin kylissä ja kaupungeissa, ja sen vuoksi kaikki mielen-osoitukset PA:n alueilla voivat kehittyä väkivaltaisiksi.
DF katsoo tietoihinsa perustuen, että sekä Israelin että USA:n hallitus pelkäävät Abbasin järjestelyjen turvallisuusjoukkojensa johdossa romuttavan suurella huolella ja rahalla rakennetun turvallisuusjärjestelmän Juudean ja Samarian alueilla. PA:n tähänastisen hallinnon tilalle tulevat Hamasin ja Islamic Jihadin valvontamekanismit. http://www.debka.com/article/21604/

3. OBAMAN hallitus esittää 84 F-15s hävittäjäkoneen myymistä Saudia Arabialla. Koneet on varustettu tähtäyslaitteistoilla, mutta koneet eivät ole samaa tasoa kuin USA:n ilmavoimien omat F-15s koneet. Lisäksi 29.4 miljardin USD kauppaan kuuluu 70 käytössä olevan koneen ajanmukaistaminen. Asia on vielä salainen, mutta AP sai kopion sopimuksesta.
USA:n ja Saudi Arabian väliseen sopimukseen kuului aluksi runsaasti pitkälle kehitettyjä aseita ja ohjuksia, mutta niiden määrää vähennettiin Israelin valituksen johdosta.

ISRAEL neuvottelee edelleen 19 F-35 koneenostamiseksi USA:sta, mikä antaisi Israelin ilmavoimille merkittävän etulyöntiaseman muihin alueen maihin verrattuna. Hankinnan arvo on 3 miljardia USD. F-35 koneen suunnittelu ja valmistaminen on kohdannut toistuvia takaiskuja, minkä johdosta sen valmistuminen on siirtynyt. Tämän hetken arvion mukaan kone valmistuu 2015, ja Israelissa ne sijoitetaan Negeviin. Koneen ohjaajien kouluttaminen aloitetaan vuotta ennen koneen toimitusta. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/151196#.TvwdWFb3vO0

4. UUTISOTSIKOITA
- Valtava tragedia vältettiin, kun sotilaitten ollessa purkamassa huoltoon vietyjä Iron Dome patteriston 20 Tamir-ohjusta käsittävät laatikot putosivat bunkkerin lattialle ollen vähällä haavoittaa purkua hoitavia sotilaita. Useita ohjuksia vahingoittui satojen tuhansien arvosta, mutta räjähdysvaaraa ei IDF:n mukaan ollut, sillä ne on ohjelmoitu räjähtämään vasta sen jälkeen, kun ne on ammuttu kohdettaan vastaan. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/151202#.TvwgkVb3vO0
- Hamasin pääministeri Ismail Haniyeh jatkaa Israelin vastaisia lausuntojaan muslimimaihin suuntautuvan rahankerjuumatkansa aikana. Hänen teemansa on: Hamasin päämääränä on aseellinen taistelu ja Israelin tuhoaminen. Hänen lausuntonsa ovat ristiriidassa Abu Mazenin lausuntojen kanssa, joka vakuuttaa taistelun Israelia vastaan olevan aseettoman ja perustuvan massojen voimaan. Hamasin ulkoministeriön johtaja Khaled Mashaal on antanut samantapaisia lausuntoja kuin Abbas, mutta ”vain toistaiseksi”. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/151160#.TvwiCVb3vO0
- Libyan presidentti Muammar Gaddafin tytär Aisha, joka pakeni Algeriaan ja synnytti siellä lapsen, pelkää joutuvansa luovutettavaksi Libyaan Algeriassa ja on Intelligence online web-sivun mukaan etsimässä mahdollisuutta muuttaa Israeliin. Gaddafilla oli juutalaistausta. Aisha on palkannut asianajajan Israelista ajamaan asiaansa. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/151197#.TvwjdVb3vO0
- Jerusalemin kaupunki hyväksyi 130 asunnon rakentamissuunnitelmat Gilon lähiöön, sekä turismikeskuksen Davidin kaupunkiin. Gilon asunnot rakennetaan 12-kerroksiseen kerrostaloon, kertoi Pepe Alalu AFP:n toimittajalle. Davidin kaupunki sijaitsee Silwanin lähiössä, kuten arabit sitä kutsuvat. Turismikeskuksen avaaminen Davidin kaupunkiin, jota kaivetaan esille maan alta, on jo ennakkoon herättänyt suurta kansainvälistäkin kohua ja vastustusta, ja arabit tullevat vastustamaan sitä viimeiseen saakka väittäen sen muuttaman alueen luonnetta juutalaiseksi. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/151187#.TvwknVb3vO0
- Englannin ja Walesin roomalaiskatolinen kirkko liittyi virallisesti Israelia tuomitseviin ja boikotoiviin muihin kristillisiin kirkkokuntiin Britanniassa. Arkkipiispa Vincent Nichols sanoi joulusaarnassaan mm: ”Meidän tulee olla aina tietoisia niiden tarpeista, jotka kuten Jeesus itsekin, ovat karkotettuja ja onnettomia. Syvä varjo lankeaa varsinkin Betlehemin ylle tänä iltana -. Meidän tulee rukoilla sen puolesta.” Artikkelin kirjoittaja Giulio Meotti toteaa, että tällä joulusaarnalla katolinen kirkko Englannissa antoi voimallisen propaganda-aseen PA:lle, mutta valittaa samalla, että olisi ollut paljon ajankohtaisempi ja kipeämpi aihe arkkipiispalle puuttua siihen sortoon ja painostukseen, minkä alaisina Betlehemin ja muiden PA:n ja muslimien alla asuvat kristityt joutuvat elämään, sekä ne sadat kristityt, joita surmataan muslimien toimesta. Äskettäin Walesin arkkipiispa Barry Morgan kutsui Israelia apartheid-valtioksi todeten luennossaan uskonnon ja väkivallan suhteista, että muuttaessaan Palestiinaan sionistit harjoittivat etnistä puhdistusta karkottaen paikalliset asukkaat sen sijaan, että olisivat pyrkineet asumaan heidän kanssaan. Kristillisten kirkkojen vapauden-vaatimuksissa totuus on ensimmäinen uhri. Alla olevassa linkissä kerrotaan lukuisista muista Israelin vastaisista kirkkojen lausunnoista. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/151192#.TvwmVFb3vO0
- USA:n republikaanien presidenttiehdokkaat ovat joutuneet vastailemaan jopa vuosia sitten antamistaan lausunnoista suhteissaan Israeliin ja juutalaisiin. Viimeiseksi Ron Paul, joka on ollut kärkiehdokas, joutui sanoutumaan irti lausunnostaan, jossa hänen sanotaan toivoneen, ettei Israelia olisi olemassa, ja ettei USA:n tulisi taistella juutalaisten pelastamiseksi. Paul vakuuttaa, ettei hän ole anti-semitisti eikä Israelin vastustaja. Asia on tärkeä juutalaisäänestäjien kalastamiseksi. http://www.haaretz.com/blogs/west-of-eden/ron-paul-tells-haaretz-i-am-not-an-anti-semite-1.404208
- Arabiliiton tarkkailijoitten alettua työnsä Syyriassa 13 siviiliä sai surmansa eilen. Tarkkailijat menevät Haman, Homsin, Idlibin ja Deraan kaupunkeihin. Kuusi kuoli eilen Haman kaupungissa. Tarkkailijoitten johtaja Mustafa al-Dabi kertoi käytyään Homsissa keskiviikkona, ettei hän nähnyt mitään pelottavaa. http://www.aljazeera.com/news/middleeast/2011/12/20111228112416316112.html

Comments

Popular posts from this blog

PERJANTAI 03.02.2017

Sunnuntai 22.08.2021

MAANANTAI 10.06.2019