MAANANTAI 24.12.07
1. GILAD SHALITIN vapauttaminen on noussut uudelleen uutisaiheeksi, ties kuinka monennen kerran. Toivottavasti vain tällä kertaa uutisten takan on todellisia pyrkimyksiä.
JP:n artikkelin mukaan Hamas on sitonut Shalitin vapauttamisneuvottelut yhteen tulitauko-neuvotteluihin. INN:n artikkelin mukaan ministerit keskustelevat tänään palestiinalaisvankien vapauttamisperusteista. He haluavat muuttaa tähänastista perustetta, miten määritellään ne, joilla on verta käsissään. Tämän tarkoituksena on päästää viittä elinkautista + 40 vuotta kärsivää Marwan Barghouti vapaaksi, joka on kolmanneksi suosituin Fatahin palestiinalaisjohtajista.
Kansanedustaja Uri Ariel (NU/NRP) syyttää Olmertin hallitusta, että sen vapauttamat terroristit lisäävät väkivaltaa ja terrorismia, vaikka heiltä vaaditaan kirjallinen suostumus pitäytyä palaamasta entiseen väkivaltaansa. Monille heistä se on kuitenkin ainoa varma tulolähde, Hamas ja Jihad maksavat hyvin, usein enemmän kuin mitä PA:n poliisit saavat.
JP:N UUTISEN mukaan Hamas on laatinut uuden listan 500 vangista, joita he haluavat mukaan vapautettavien joukkoon. Mukana on tiettävästi myös Fatahin jäseniä.
PUOLUSTUSMINISTERI Barak on huolestunut tavasta, millä ministerit puhuvat asioista, jotka voivat vaikeuttaa neuvotteluja Hamasin kanssa.
RAMALLAHISSA PA:n johtajat ovat huolissaan Israelin ja Hamasin välisistä neuvotteluista, vaikka ne tapahtuvatkin kolmannen osapuolen välityksellä, sillä he pelkäävät niiden heikentävän PA:n asemaa ja vahvistavan Hamasia. ”Sopimus Hamasin kanssa olisi isku PA:n selkään”, luonnehti eräs PA:n virkailija Ramallahissa lisäten, että Olmertin hallitus yrittää tällä sivuuttaa velvollisuuksiaan rauhanprosessin vaatimusten täyttämiseksi.
HAMASIN JOHTAJA Damaskoksessa Khaled Mashaal vierailee Kairossa pian sen jälkeen, kun Ehud Barak on tavannut presidentti Mubarakin keskiviikkona, keskustellakseen sopimuksesta Egyptin tiedustelupäällikkö Omar Suleimanin kanssa.
BARAKIN JA MUBARAKIN keskustelut tulevat aikaan, jolloin Israelin ja Egyptin välit ovat lähellä katkeamispistettä Israelin syyttäessä Egyptiä salakuljetuksen sallimisesta Gazaan, jopa sen avustamisesta, kuten Israelin kuvaamat videot osoittavat, sekä 2000 Hamasin jäsenen salliminen Gazasta pyhiinvaellusmatkalle Mekkaan, mikä Israelin saamien tietojen mukaan on peittely-yritys heidän matkustamisekseen Iraniin ja Libanoniin terrorikoulutusta varten. (JP)
2. HAMASIN TURVALLISUUSJOUKOT sanovat pidättäneensä joukon palestiinalaisia, joiden he väittävät toimineen Israelin tiedustelupalvelun asiamiehinä. Asian tulo julkisuuteen on hämmentänyt Hamasia, sillä monet noista pidätetyistä ovat Hamasin turvallisuusjoukkojen tai Izza Din al-Qassam ”sotilassiiven” jäseniä, vaikka Hamas väittää heidän olevan entisiä Fatahin turvallisuusmiehiä. JP:n asiaa koskevassa uutisessa kerrotaan, että tämä Hamasin johtoa hämmentänyt uutinen tulee pian sen jälkeen, kun salkuton ministeri Ami Ayalon valitti, ettei Israelilla ole tarpeeksi tietoja Shalitin olinpaikasta voidakseen suunnitella vapauttamisoperaatiota.
KH A TOAMEH kertoo artikkelissaan, että pääepäillyt ovat veljekset Ahmed ja Yakoub Nassar, jotka asuvat Gazassa ja kuuluvat Izza din Qassamin johtoon. Kolmas Nassarin veli Ishak sai surmansa kolme vuotta sitten yrittäessään livahtaa turva-aidan läpi Israelin puolelle.
AHMED NASSAR kertoi pidättäjilleen, että hän oli muutamien muiden palestiinalaisten kanssa antanut vinkkejä IDF:lle tunnettujen Islamic Jihadin ja Hamasin terroristien liikkeistä.
Hamasin turvallisuusjoukot ovat pidättäneet ainakin 10 vakoilusta Israelin hyväksi epäiltyä Gazassa. Yacoub Nassar oli toiminut Yosef Zaharin henkivartijana pidätykseensä saakka. Yosef Zahar on tunnetun Hamas-johtajan Mahmoud Zaharin veli. (JP)
3. IDF PURKAA operaatioitaan Betlehemin alueella joulujuhlallisuuksien ajaksi. Kaikkiaan
60 000 jouluvierasta odotetaan Betlehemin monen laihan vuoden jälkeen. IDF:n taholta kerrotaan, että IDF lähetti partioitaan melkein joka yö Betlehemiin pidättääkseen etsittyjä terroristeja, mutta se vetää joukkonsa pois Betlehemistä juhlien ajaksi. Sen sijaan Etzion prikaati sijoitetaan Betlehemin sisäänkäynnin vartiointitehtäviin varmistaakseen nopean ja sujuvan turvallisuustarkastuksen liikenteelle Betlehemin ja Jerusalemin välillä. Vuoden alusta 340 000 turistia on vieraillut Betlehemistä, edellisenä vuonna luku oli 200 000. Palestiinalaiset uskovat, että koko vuoden 2007 aikana 400 000 turistia saadaan Betlehemiin, minkä odotetaan nostavan kaupungin toiveita paremmasta tulevaisuudesta.
TURISTIT joutuvat kulkemaan tarkastuspisteen Checkpoint 300 kautta. Alueella tapahtui useita väkivaltaisuuksia ja tulitaisteluja intifadan ollessa pahimmillaan.
WND:n paikallisjohtaja Aron Klein kertoo, että vuonna 2002 noin 30 päivän aikana al-Aksan terroristit tekivät 14 aseellista hyökkäystä alueella surmaten kaksi ja haavoittaen 6 israelilaista. Toinen hyökkäyskohde oli Gilon lähiö, jonne läheiseen muslimilähiöön Beit Jalaan tunkeutuneet terroristit ampuivat kiikarikivääreillään tähdäten Gilon kaduilla ja puistoissa liikkuvia jalankulkijoita.
ISRAEL RAKENSI turva-aidan Jerusalemin ja Betlehemin välille viisi vuotta sitten. Vain pieni osa siitä on betonimuuria kivääritulen estämiseksi, loput on panssariverkkoa. Se ei suinkaan piiritä Betlehemin kaupunkia, kuten jotkut uutistoimistot väittävät. Se rakennettiin siksi, että valtaosa Jerusalemiin tunkeutuneista itsemurhaterroristeista ja puukottajista tuli Betlehemistä.
KLEIN TOTEAA artikkelissaan, että kristittyjen pako Betlehemistä paheni vuodesta 1995 Arafatin jengien tultua kaupunkiin, eli kauan ennen turva-aidan rakentamista. Arafat erotti kaupungin kristityt johtajat, asetti muslimin Muhammad Rashad al-Jabarin kaupungin kuvernööriksi ja erotti kaupunginvaltuuston, jossa oli 9 kristittyä ja kaksi muslimia, muuttaen muslimien ja kristittyjen voimasuhteet suhteessa 50/50. Raportit kristittyjen vainoista alkoivat tulla julkisuuteen heti sen jälkeen pahentuen ajan kuluessa. Alkoi demokratia palestiinalaiseen malliin.
WND KERTOO toisessa artikkelissa, että muslimikaupustelijat ovat vallanneet Betlehemin kadut. He myyvät samoja tuotteita, pieniä puuveistoksia ja muita pyhiinvaellusreliikkejä, mutta alentavat hintansa alle kristittyjen kauppojen hinnoista. Heillä ei liene edes lupaa toimia katukauppiaina, mutta he häiritsevät pahoin kristittyjen kauppaliikkeitten toimintaa. (JP; WND)
4. ISRAELIN HALLITUS päätti antaa lähes 100 miljoonaa NIS Har Homan ja Maale Adumimin laajennusten infrastruktuuria varten. Tämä kuin vastauksena niille - mukaan lukien USA:n ulkoministeri Gondoleezza Rice - jotka kritisoivat näitä rakennushankkeita Jerusalemin rajojen sisäpuolella. Nämä suunnitelmat käsittävät n. 500 asuntoyksikön rakentamisen Har Homaan ja 250 asuntoyksikön rakentamisen Maale Adumimiin Jerusalemin itäpuolella.
JERUSALEMIN asuntojen hinnat ovat nousseet myynnissä olevien asuntojen puutteen vuoksi, mikä puolestaan karkottaa varsinkin nuoret parit kaupungista, koska heillä ei ole varaa kohonneisiin asuntojen hintoihin. (JP)
5. ISRAELIN SUOJAUTUMINEN lyhyen ja keskimatkan raketteja vastaan on lopultakin nousemassa kiireellisten asioitten joukkoon. Olmertin hallitus on estänyt tehokkaasti uusien suunnitelmien kehittämiseksi sillä, ettei se ole antanut tarvittavia varoja suunnittelutyöhön. Tämän kiireellisyyden on tuonut Gazan terroristien kehitellessä rakettejaan entistä tehokkaammiksi ja lisäten niiden kantomatkaa siten, että Ashkelonin tärkeät laitokset ja haavoittuvat varastot ovat niiden kantomatkan sisällä. Sderotin kaupungin asukkaitten hätä ei vielä antanut aihetta kiireeseen, vaikka valtaosa asukkaista on valmis muuttamaan turvallisempiin paikkoihin. Ongelman vain alkaa muodostaa se, että Israelissa on enää vaikea löytää turvallista paikkaa, jos Olmertin hallitus saa toteuttaa suunnitelmansa Juudean ja Samarian sydänosien luovuttamiseksi PA:lle. Sen jälkeen valtaosa Israelin asukkaista olisi terroristien vankeina Sderotin kaupungin tapaan. Hallitus antoi 811 miljoonaa NIS Rafaelin kehittämän Iron Dome järjestelmän edelleen täydentämiseksi. Sen uskotaan olevan käyttökunnossa kolmessa vuodessa. Tämä olisi puolustuksen ensimmäinen porras. Toisen portaan muodostavat Patriot ohjukset. Kolmannen muodostaa Arrow-ohjus, ja neljännen siitä edelleen kehitetty Arrow-2. Puolustusministeri Barak arvioi, että nämä tuovat 90 %:n turvallisuustakuun raketti- ja ohjusiskuja vastaan. (JP)
6. IDF ALOITTAA media-kampanjan kansan varustautumiseksi potentiaalista ohjushyökkäystä vastaan. Tähän on varattu 5.2 miljoonaa NIS. Tarkoituksena ei ole hämmentää kansaa, vaan antaa kansalaiselle perustietous, mitä tulee ja voi itse kukin tehdä sellaisessa tilanteessa. Kampanjaa käydään sekä ohjekirjasin, joita jaetaan jokaiseen kotiin usealla kielellä, että TV-tiedotuksin. Kampanja lähtee siitä, että mahdollisen hyökkäyksen tapahtuessa ei ole aikaa eikä mahdollisuutta levittää tietoutta tarvittaviin paikkoihin.
SYYRIA ilmoitti äskettäin, että jos sitä vastaan hyökätään, se tulee tähtäämään ohjuksensa Dimonan ydintutkimuslaitokseen.
KAMPANJASSA pyritään huomioimaan Libanonin kakkossodan opetukset, jossa paljastui, ettei siviiliasutusta oltu millään tavoin varustettu yli 4000 :n ohjuksen ja raketin hyökkäyksiä varten, mitä Hizbullah ampui Libanonista noin kolmannekseen maan alueesta. Lisäksi on paljastunut, että Israelin arabit, jopa arabikansanedustajat kuten Azmi Bishara antoivat tietoja Hizbullahille sodan aikana rakettien putoamispaikoista ja tuhoista.
PÄÄMINISTERIN virka-asunnon alle rakennetaan ydinsuojaa. (JP)

Comments

Popular posts from this blog

PERJANTAI 03.02.2017

Sunnuntai 22.08.2021

Tiistai 17.08.2021