KESKIVIIKKO 26.12.07
1. 40 IRANIN JUUTALAISTA pääsi muuttamaan Israeliin olosuhteissa, joita pidetään niin arkaluontoisina, ettei heidän nimiään haluta paljastaa. Kaikkiaan 65 juutalaista saatiin vuonna 2006 ”salakuljetettua” Iranista Israeliin. Tänä vuonna heitä on tullut 200 ennen tiistaina muuttanutta 40 hengen ryhmää. Jokainen heistä saa 10 000 USD lahjan kristittyjen ja juutalaisten ystävyysjärjestöltä tavanomaisten siirtolaisten etuisuuksien lisäksi. He joutuivat jättämään kaiken omaisuutensa Iraniin, vain pienet käsitavarat mukanaan ja lähes ilman rahaa epäedullisen vaihtokurssin vuoksi. He saivat talonsa myynnistä Iranissa pilkkahinnan, ehkä vain 10 000 USD arvosta. He voivat antaa Iranin omaisuutensa jonkun hoidettavaksi, muuten se menee valtiolle.
IRANISSA lasketaan olevan vielä 28 000 juutalaista, heistä Teheranissa arviolta 15 000. Iranista muuttaneet kuvaavat olosuhteita vainoamiseksi. Juutalaiset pelkäävät turvallisuutensa puolesta. Heitä diskriminoidaan. Kaikki juutalaiset koulut, mukaan lukien päiväkoulut, on lopetettu. Hepreanopetus on kielletty. Juutalaislapset joutuvat osallistumaan valtion kouluihin sapattina ja kaikkina juutalaisten pyhäpäivinä, jopa Jom Kippurina, Suurena Sovintopäivänä.
ALIYAN Iranista tehneet kertovat, ettei Iranin hallitus aseta esteitä maastamuuttoon, ehkä osoittaakseen olevansa länsimainen sivistysvaltio. Mutta juutalaisia tarkkaillaan kaiken aikaa ja heidän puheluitaan kuunnellaan. Armeijasta kieltäytyjät joutuvat vuosikausiksi vankilaan. Monet vangitut ostavat vapauden ja saavat passin takavarikoidun tilalle lahjomalla viranomaiset, jos heillä on siihen varaa.
SIIRTOLAISET kertovat, että Iranin presidentti Ahmadinejad on pelkkä nukke, häntä he eivät pelkää, mutta ”Iranin johdossa on paljon radikaaleja, jotka ovat vaarallisia”. Juutalaisia siinä maassa pelottaa eniten tuntematon tulevaisuus, vaikka he pitävätkin uhkauksia Israelin tuhoamiseksi enemmän retorisina kuin todellisina. He kertovat, että ihmisillä on vapaa pääsy internet-kahviloihin, joista saa tietoa muutosta Iranista osoitteesta. http://www.israel-iran.org .
He eivät myöskään pelkää Iranin viranomaisten kostotoimia muutettuaan Israeliin. (JP, INN)
2. PUOLUSTUSMINISTERI Ehud Barak matkustaa tänään Egyptiin, jossa hänellä on
neuvottelu maan presidentin Hosni Mubarakin kanssa. Keskusteluohjelmassa on kaksi ajankohtaista asiaa: Gilad Shalitin vapauttamissopimus sekä Hamasin tarjoama tulitauko. SHARM EL-SHEIKISSÄ pidettävissä keskusteluissa esiin noussee ehkä vaikein asia: Egyptin osuus salakuljetuksen estämisessä Siinailta Gazan kaistalle. Ulkoministeri Livni kutsui Egyptin tapaa suhtautua salakuljetukseen ”kauheaksi ja ongelmalliseksi”, minkä johdosta Egyptin viranomaiset kehottivat Livniä ”pesemään suunsa saippualla”, tosin hieman diplomaattisemmin. Puolustusministeriön edustaja kertoi JP:n toimittajille, että Barak aikoo esittää todisteita, ehkä videonauhan, jossa näytetään Egyptin rajavartijoiden auttavan salakuljettajia toimittamaan aseita tunnelin kautta Gazan kaistalle.
Kansanedustaja Steinitz (Likud) syytti Livniä, että tämä kieltäytyi toimittamasta saamaansa videonauhaa USA:n kongressin jäsenille diplomaattisten suhteitten jäätymisen pelossa.
ISRAELIN VIRANOMAISET pitävät tilannetta niin huolestuttavana, että viittaavat mahdollisuuteen diplomaattisuhteiden katkaisemiseen Egyptin kanssa, jos salakuljetukseen ei saada korjausta. JP:N TOIMITTAJAT Keinon ja Katz esittävät joukon syitä, miksi Egypti laahaa päätöksessään: Salakuljetus tuo miljoonia raja-alueelle; Egypti ei halua sotkea suhteitaan Siinain beduiinien kanssa, jotka salakuljetusta harjoittavat; Hamasin aseistamisen kautta Egyptin pystyy painostamaan Israelia; Egyptin rajavartijoiden heikkous tai haluttomuus estää salakuljetusta; Egypti katsoo Hamasin saavuttaneen voima-aseman, jossa sitä tulee varoa ettei se levitä levottomuutta Egyptin sisällä toimivan Muslimiveljeskunnan keskuuteen.
EGYPTIN ulkoministeriö ilmaisi ärtymyksensä julkistamalla epätavallisen katkeran hyökkäyksen Olmertin hallitusta vastaan syyttäen sitä rauhankeskustelujen häirinnästä salliessaan jatkuvan rakentamisen ”setlementeissä” sekä Jerusalemin ympäristössä: ”Israelin tulee valita”. (JP)
3. HAMAS ON SYYLLINEN siihen, että radikaali islamilainen ryhmä Fatah al-Islam (Islamin voitto) on saanut tukevan jalansijan Gazan alueella, kerrotaan PA:n Gazassa julkistamassa tiedotteessa. Mahmoud Abbasin korkea neuvonantaja Ahmed Abdel Rahman kertoo, että tämä on erittäin vaarallinen kehitys, koska Fatah al-Islam, joka ei ole sidoksissa Fatahin kanssa, on radikaali terrorijärjestö. Hän syyttää, että Hamas ja sen sotilaallinen joukko on vastuussa siitä, että tämä islamilainen järjestö pureutui Gazaan ja on vastuussa ainakin kahdesta raketti-iskusta Israeliin viime päivinä. Tämä puolestaan antaa Rahmanin mukaan Israelille verukkeen tehdä vastaiskuja Gazaan aiheuttaen jatkuvaa hävitystä ja onnettomuutta asukkaille.
FATAH AL-ISLAM taisteli viikkokausia Libanonin armeijan kanssa Nahr el-Baredin pakolaisleirissä, jossa sai surmansa tusinoittain molemmin puolin ja jossa satoja taloja tuhoutui.
JP:n toimittaja Abu Toameh kertoo, että Gazassa toimii useita välivaltaisia ryhmiä: Hizb al-Tahis (vapauttamispuolue); Fatah al-Yasser, Qaida al-Islam; Suyuf al-Hag (oikeuden miekat) sekä Nasser Eddin Prikaatit. Fatah al-Islamilla on siteitä al-Qaidaan.
HAMAS ILMOITTAA Gazassa, ettei se salli Fatahin ottavan Rafahin rajaterminaalin valvontaa ilman sen hyväksyntää. PA:n viranomainen Ramallahissa kertoo sen neuvottelevan Egyptin viranomaisten kanssa Rafahin terminaalin avaamisesta. Hamas ei myöskään hyväksy Rafahin terminaalin antamista yksityisen yhtiön hoidettavaksi.
HAMAS ILMOITTAA, ettei se salli Fatahin perustamisen 43. muistopäivän juhlimista Gazassa vastavetona sille, ettei PA sallinut Hamasin juhlivan 20. muistopäiväänsä Länsirannalla. (JP)
4. 18 % ISRAELILAISISTA ja 11 % palestiinalaisista uskoo, että Annapolis konferenssi edistää rauhanprosessia. Tiedustelua johti Harry S Truman tutkimusinstituutti rauhan edistämiseksi Heprealaisen yliopiston Jerusalemin ja Palestiinan keskuksen toiminta- ja tiedustelututkimukselle (PSR) Ramallahissa. Tutkimus paljasti, että presidentti Clintonin paketti ja Geneva-aloitteen suosio on alentunut vuodesta 2005. Israelilaisista 53 % tukee vielä noita aloitteita, palestiinalaisista 47 % tämän tutkimuksen mukaan.
PALESTIINALAISISTA 23 % uskoo, että presidentti Bushin ajama rauhansopimus voidaan saavuttaa ensi vuoden aikana, israelilaisista vain 8 % uskoo kahden valtion periaatteen toteutuvan vuoden 2008 loppuun mennessä. 32 % palestiinalaisista ja 55 % israelilaisista ei usko, että väkivalta voidaan lopettaa ja että molemmat osapuolet palaavat neuvottelupöytään.
TIEDUSTELUSSA kysyttiin 1270 palestiinalaisen ja 564 israelilaisen mielipidettä. Virhemarginaali on 4 %. Tiedustelu tehtiin joulukuun 11. – 19. päivien välisenä aikana. (JP)
5. MAAILMAN PIENIN TORA on kooltaan alle neljännesmillimetriä. Siihen on mahdutettu 300 000 sanaa ja 1.2 miljoonaa konsonanttia vokaalimerkintöineen. Miniatyyri-Toran tekivät Technion opiskelijat. Sitä esitteli Israelin kansallisradion Yishai Fleishner showssa tohtorinväitöskirjaa valmisteleva Ohad Zohar. Hän kertoo, että he ottivat palan silikonia ja levittivät sen ylle hyvin ohuen kerroksen kultaa, noin 20 nanometrin vahvuudelta. Yksi nanometri on noin miljardiosa metristä. He käyttivät ionisuihkua, jolla Toran teksti kaiverrettiin kultaan. Keskitetyt ionisuihkut ampuvat gallium-ioneja keskittäen varautuneet osaset kulta-alustaan. Se poraa siihen pieniä reikiä ja jokainen reikä on aiotun kuvan aihiona (pixel), tässä tapauksessa Tanach (Mooseksen kirjat, Profeetat ja Kirjoitukset).
Zohar kertoo, että operaation tarkoituksena oli tutkia mahdollisuuksia arkistointiongelmien helpottamiseksi osoittamalla, että dokumentit voidaan arkistoida mitättömän pieneen tilaan.
Niiden lukeminen vaatii erittäin kalliita laitteita, kuten elektronimikroskooppia. (INN)
6. UUTISOTSIKOITA
- PALESTIINALAISET maanviljelijät tekivät poliisille ilmoituksen juutalaisten ”setlereitten” pahoinpidelleen heitä palestiinalaisen Tal-kylän lähellä. Miehet kertovat työskennelleensä pellollaan, kun kuusi ”setleriä” hyökkäsi heidän kimppuunsa. Hyökkääjät olivat naamioituneet ja he suihkuttivat pippuria palestiinalaisten silmiin pahoinpitelyn yhteydessä. Poliisi tutkii asiaa. (JP)
- ISRAELIN turvallisuusmiehet pidättivät elokuussa joukon palestiinalaisia Hamasin terroristeja Nablusissa. He olivat syyllistyneet kahden IDF:n sotilaan murhaan 2005 sekä tulitukseen Arielissa tänä vuonna, jossa IDF:n sotilas haavoittui vakavasti ja siviilihenkilö lievemmin. Arielin ampumistapauksen jälkeen he olivat jatkaneet autollaan tietä pitkin tulittaen ohiajavia henkilöautoja. (JP)
- KADIMAN kansanedustaja Zeev Elkin protestoi apulaispääministeri Haim Ramonin Jerusalemin jakamista ja Juudean ja Samarian juutalaisasukkaitten houkuttelemista muuttamaan pois kodeistaan lahjontaa vastaan ilmoittamalla, että hän muuttaa asumaan Eldadin juutalaiskylään, joka sijaitsee lähellä Tekoaa ja Herodiumia Gush Etzionin kunnan alueella. Hän syyttää Ramonia Israelin neuvotteluasemien sabotoinnista ennen neuvotteluja keskustelematta asiasta kenenkään kanssa. (JP)
- TERRORISTIT tulittivat sotilaita Nablusin ja Jeninin luona, ei vahinkoja.
- Terroristien ampuma Kassam-raketti putosi Gazan alueelle. Tiistaina terroristit ampuivat 9 Kassam-rakettia Israeliin.

Comments

Popular posts from this blog

PERJANTAI 03.02.2017

Sunnuntai 22.08.2021

MAANANTAI 10.06.2019