PERJANTAI 28.12.07
1. AL-QAIDA ilmoittaa teloittaneensa Benazir Button torstaina Pakistanissa.
Torstai-iltana mies, joka kertoi nimekseen Mustafa Abu Yazid, soitti Italian uutistoimistolle ilmoittaen olleensa murhasuunnitelman takana. Hän kertoi, että Butto teloitettiin hänen lännen suhteittensa takia ja siksi, että hän vakuutti voittavansa mujahedeen taistelijat saadessaan vallan Pakistanissa. Al-Qaida hyötyy eniten maan sekasortoisesta tilasta.
PÄÄMINISTERI Olmert valittaa Button murhaa ja paljastaa samalla, että hän oli ollut usein yhteydessä Button kanssa, joka Israelin YK:n lähettilään Dan Gillermanin mukaan herätti ihailua viisaudellaan ja karismaattisuudellaan. Hän oli ilmaissut haluavansa vierailla Israelissa sitten, kun hän on saanut asemansa takaisin Pakistanin johdossa.
BUTTON MURHA sai aikaan kaaoksen Pakistanissa ihmisten osoittaessa mieltään pitkin laajaa maata särkien omaisuutta ja polttaen autoja. Ainakin 15 ihmisen kerrotaan saaneen surmansa mielenosoituksissa yön aikana. On epäselvää, voidaanko yleiset vaalit pitää tammikuussa kuten oli tarkoitus. Toinen oppositiojohtaja Hawaz Sharif vaatii presidentti Perwez Musharafin välitöntä eroa ja ilmoittaa puolueensa boikotoivan tammikuun vaaleja. Armeija asetettiin hälytystilaan.
Button murhaa pidetään USA:n Pakistanin politiikan pahana takaiskuna, jota on vaikea korjata.
2. HAMASIN SISÄLLÄ kuohuu myös. Hamasin turvallisuusjoukot ovat kuulustelleet useita Hamasin johtavia virkailijoita, joiden he epäilevät liittoutuneen länsimaisten tiedustelujärjestöjen kanssa Hamasin johtavien virkailijoitten eliminoimiseksi. Teloitettavien listalla ovat tiettävästi Islamic Jihadin johtajien lisäksi Hamasin Ismail Haniyeh, Mahmoud Zahar ja Said Siam, jotka edustavat tinkimätöntä lännen vastaista politiikkaa Hamasin sisällä.
KUULUSTELTAVIEN joukossa on Hamasin edustajana toiminut Sami Abu Zuhri, joka kuitenkin eilen kielsi joutuneensa kuulusteltavaksi kutsuen huhuja valheiksi. Toinen kuulusteltava oli PRC:n (Kansan Vastarintakomitean) korkea komentaja Muhammad Abdel Al (Abu Abir), jota hiillostettiin hänen kollegansa Mubarak al-Hasanatin ja Jihad-johtajan Majed al-Harazeenin saatua surmansa IDF:n iskussa. Molemmat osallistuivat rakettien ampumiseen Israeliin. Abdel Al kieltää myös joutuneensa kuulusteltavaksi.
HAMASIN TURVALLISUUSJOUKKOJEN suorittamat johtajien pidätykset ovat saaneet Hamasin johtoportaan sekaannuksen tilaan, joka paheni keskiviikkona Hazem Muhammad Khalilin murhan johdosta. Khalil oli Hamasin ”sotilassiiven Izza din-Qassamin korkea jäsen; hänet ampui siiven toinen korkea jäsen Ra´fat Salman. Hamas pelkää, että IDF on soluttautunut heidän sotilas-siipensä sisään, mitä tukee Hamasin pidättämien Nassarin veljesten tunnustus. (JP)
3. JORDANIA TORJUU Damaskoksessa päämajaansa pitävän Hamas-johtajan Khaled Mashaalin toistuvia yrityksiä suhteiden palauttamiseksi ja hänen palaamisekseen Jordaniaan. Mashaal sai myrkkypiikin Israelin salaisten asiamiesten toimesta Ammanissa 1997, mutta asian tultua julkiseksi Israel toimitti USA:n ja Jordanian painostuksesta vasta-ampullin, mikä pelasti hänen henkensä. Molemmat asiamiehet jäivät kiinni. Heidän vapauttamisekseen Israel joutui vapauttamaan sheikki Ahmad Yassinin, joka pian vapauduttuaan perusti Hamas-järjestön.
JORDANIA torjuu päättävästi Hamasin yritykset jatkaa toimintaansa kuningaskunnassa, ja siihen on vaikuttanut ratkaisevasti Hamasin pyrkimykset salakuljettaa aseita Jordaniaan ja sieltä edelleen Länsirannalle. Jordaniassa pelätään, että ne vaarantavat Jordanian turvallisuuden.
JORDANIAN JOHTO on toistuvasti kehottanut Egyptin johtoa toimimaan päättäväisemmin Hamasia vastaan ja estämään aseitten salakuljetus Egyptistä Gazaan. Egyptin johto toimii kuitenkin kahden tulen välissä. Sen sisällä toimii Muslimiveljeskunta, radikaali islam-järjestö, jonka parista on lähtenyt useita kansainvälisen terrorismin johtajia, ja jonka kansansuosio kasvaa hallituksen kovista otteista, vankeustuomioista ja teloituksista, huolimatta. (JP)
4. PUOLUSTUSMINISTERI Ehud Barak suostui keskusteluissaan Egyptin viranomaisten
kanssa siihen, että Israel vapauttaa pitkää vankeustuomiotaan kärsiviä palestiinalaisvankeja IDF:n sotilaan Gilad Shalitin vapauttamista vastaan. Hamas on esittänyt 200 nimeä käsittävän listan, jossa on mukana myös viittä elinkautista + 40 vuotta israelilaisten murhan suunnittelusta ja johtamisesta tuomittu Fatah Tanzimin Länsirannan johtaja Marwan Barghouti. Hän on mielipidetiedustelujen mukaan palestiinalaisten kolmanneksi suosituin johtajaehdokas, ja häntä suunnitellaan PA:n puheenjohtajaksi Mahmoud Abbasin jälkeen. Listaan sisältyy uutisen mukaan muitakin palestiinalaisia, joilla on useita ”verta käsissään”, kuten Israelissa luokitellaan ne, jotka ovat tavalla tai toisella osallistuneet israelilaisten sotilaitten tai siviilien surmaamiseen.
BETLEHEMISSÄ sijaitsevan Maan uutistoimiston tietojen mukaan Israel vapauttaa ensi vaiheessa 100 vankia, ja samaan aikaan Hamas vapauttaa Shalitin Egyptiin. Shalitin saavuttua Israeliin vapautetaan toiset 100 palestiinalaisvankia. (JP, INN)
5. PÄÄMINISTERI Ehud Olmert ja PA:n puheenjohtaja Mahmoud Abbas tapasivat eilen kahden tunnin istunnossa pääministerin virka-asunnossa Jerusalemissa. Se oli ensimmäinen tapaaminen Annapolis keskustelujen jälkeen. Tapaamisesta odotettiin jopa täydellistä epäonnistumista, koska ennen sitä molemmat osapuolet olivat heitellet syytöksiä toisiaan vastaan. Olmert tapasi ensin Abbasin tunnin verran kaksistaan ja toisen tunnin aikana avustajat otettiin mukaan. Keskusteluja kutsuttiin ystävällisiksi, mutta ainoat sopimukset koskivat lupausta olla tekemättä mitään, mikä voisi pahentaa erimielisyyksiä.
OLMERT teki arvattavasti selväksi, ettei Jerusalemista keskustella tässä yhteydessä eivätkä Israelin sitä koskevat rakennussuunnitelmat kuulu millään tavoin Abbasille. Ilmeisesti molemmat pääpukarit ovat varuillaan ennen presidentti Bushin ensi kuussa suunniteltua Israelin matkaa eivätkä halua hämmentää vettä tarpeettomasti. Jyrkintä PA:n vaatimusten linjaa esittävät Ahmed Qureia ja Saeb Erekat, jotka ovat Arafatin aikaista sukupolvea. (JP)
6. IDF SURMASI torstain aikana viisi palestiinalaista terroristia Gazan kaistalla kahdessa eri tilanteessa. IAF:n helikopteri surmasi ohjuksella kolme Hamasin pyssymiestä ja kaksi Islamic Jihadin jäsentä. Palestiinalaiset ampuivat osumatta panssariohjuksen helikopteria kohti.
SAMARIASSA IDF:n sotilaat pidättivät Islamic Jihadin komentajan ja Nablusin yliopiston An-Najahin luennoitsijan Muhammad al-Saidan sekä ryhmän Jeninin alueen komentajan Samar al-Saadin. (JP)
SOTILAAT yhdessä Shabakin kanssa yrittivät pidättää Moatasem Sharifin lähellä Ramallahia torstai-iltana. Sharif avasi tulen sotilaita kohti, ja tulitaistelussa hän sai surmansa. Hän kuului Fatahin al-Aksan-joukkoihin ja toimi samaan aikaan Ahmed Qureian henkivartijana. Häntä etsittiin siksi, että hän salakuljetti aseita terroristeille Ramallahin alueella. (INN)
PRESIDENTTI BUSHIN henkivartijoina hänen Ramallahin vierailunsa aikana on muiden mukana al-Aksan korkeita johtajia. Al-Aksa on luokiteltu USA:ssa terrorijärjestöksi. Israelin tietojen mukaan Bushin Ramallahin vierailun aikana kaupungin ympärille asetetaan kolminkertainen vartiointi, johon osallistuu 8000 PA:n poliisia. Israelin sotilaat ja poliisit suojelevat Bushin autosaattuetta Ramallahin kaupungin rajalle, josta PA ottaa vastuun. (WND)
7. HA´ARETZIN toimittaja David Landau kertoi USA:n ulkoministeri Gondoleezza Ricelle, että Israel haluaa USA:n raiskaavan sen, kertoo New York Jewish Week. Hän teki pyyntönsä illallisilla USA:n lähettilään Richard Jonesin kotona. Raportin mukaan Landau istui Ricen vieressä, ja siinä hän esitti Ricelle, että Israel on poliittisesti epäonnistunut valtio ja tarvitsee USA:n holhousta. Landau pyysi Ricea toimimaan asiassa ja vakuutti että Israel odottaa tulevansa raiskatuksi.
Landau yritti jälkeen päin lieventää puheitaan, mutta vakuutti mielipiteenään, että Israel tarvitsee USA:n holhousta eikä sanonut olevansa pahoillaan puheistaan. (JP)

Comments

Popular posts from this blog

PERJANTAI 03.02.2017

Sunnuntai 22.08.2021

MAANANTAI 10.06.2019