MAANANTAI 03.07.06
1. PATTITILANNE GAZASSA
IDF:n korkein johto alkaa valmistella kansaa ja poliittista johtoa siihen, ettei Gazan ongelma ratkea muutamassa päivässä. Se voi kestää viikkoja tai kuukausia, toteaa IDF:n eteläisen siiven komentaja kenraalimajuri Yoav Galant, mutta aina on otettava tilanteen kärjistymisen mahdollisuus.
Puolustusministeri Amir Peretz kuvaa Gazan tilannetta ”pohjattomaksi tynnyriksi täynnä väkivaltaa ja kaaosta.” Hän vakuuttaa, että tilanne jatkuu, kunnes Gilad Shalit on palannut kotiin ja Kassam-rakettien tuli lakkaa. Hän vakuuttaa IDF:n pyrkivän nopeaan ratkaisuun, mutta ettei siihen ole maagista tapaa.
2. IDF JATKAA HAMASIN PAINOSTUSTA
Pyrkimyksissään painostaa PA:n pääministeriä ja hallitusta suostumaan vaadittuihin ratkaisuihin, IAF:n koneet ampuivat ohjuksen sunnuntaiaamuna pääministeri Haniyehin Gazan toimistoon, joka tuhoutui pahoin ja syttyi tuleen. Yksi ihminen haavoittui lievästi iskussa.
IDF:n edustaja kuvaili iskua Haniyehin toimistoon varoitukseksi, että hänen kohtalonsa on yhteydessä Gilad Shalitin kohtaloon. Haniyeh ja Abbas kävivät eilen paikalla katsomassa vaurioita.
Toisessa iskussa IAF:n koneet ampuivat ohjuksia kouluun Gazan kaupungissa ja Hamasin tiloihin Gazan pohjois-osassa Jabaliyan kaupungissa, surmaten yhden Hamasin jäsenen ja haavoittaen toista. IDF:n edustajan mukaan Hamasin jäsenet suunnittelivat terrori-iskua Israeliin.
Hamasin ”sotilassiiven” Izzadin al-Kassam edustaja sanoi iskujen jälkeen, että Hamas tulee iskemään israelilaisiin kouluihin ja sairaaloihin: ”Jos IAF:n iskut jatkuvat, me tulemme iskemään takaisin kohteisiin, joihin emme ole iskeneet aiemmin,” hän totesi.
IDF avasi sunnuntaina Karni-terminaalin Gazan alueelle päästäen Gazaan satoja rekkoja täynnä elintarpeita ja lääkkeitä. Terminaali suljettiin viikko sitten IDF:n tukikohtaan tehdyn iskun seurauksena.
3. TURVALLISUUSKABINETTI VASTUSTAA VANKIEN VAPAUTTAMISTA
Kaikki yhdeksän turvallisuuskabinetin jäsentä vastustavat JPostin sunnuntaina suorittaman gallupin mukaan vankien vapauttamista ratkaisuna korpraali Gilad Shalitin vapauttamiseksi. Shalit on saanut lieviä sirpale haavoja tukikohtaan tehdyn iskun aikana, mutta tiedot ovat ristiriitaisia. Ei myöskään ole varmuutta, onko hän saanut lääkehoitoa vammoihinsa. Punaisen Ristin edustajaa ei ole päästetty näkemään häntä.
Egyptin antamasta uhkavaatimuksesta, jonka piti loppua sunnuntaiaamuna, on ristiriitaisia tietoja. Egyptiläiset kieltävät sellaisen olemassaolosta, mutta heidän välitysyrityksensä näyttää raukeavan tyhjiin, ellei jotain ole muhimassa piilossa julkisuudelta. Egyptiläisen delegaation kerrotaan saaneen luvan nähdä kaapatun israelilaisen sotilaan.
4. OLMERTIN VALINNAT
Jos Egyptin välitysyritys todella kaatuu tai on jo kaatunut, se asettaa Olmertin vaikean ratkaisun eteen: Jatkaako operaatio Kesäsadetta entisellä hidastetulla tempolla vai antaako armeijalle vapaat kädet. Olmert on vihjaillut kallistuvansa jälkimmäiselle vaihtoehdolle. Debkafilen artikkelissa arvostellaan sitä, että Olmert jäi odottelemaan Egyptin välitysyritysten tuloksia sen sijaan, että olisi antanut IDF:n vyöryttää koko Gazan alueen läpi ja etsiä itse kaapatun sotilaan. Tämä tilaisuus on nyt menetetty.
IDF on lähettänyt pienehkön joukko-osaston Gazan puolelle pitkin turva-aidan vartta etsimään ja tuhoamaan sinne kaivetut tunnelit. Sotilailla on tukenaan panssareita ja puskutraktoreita. Gazassa pelätään, että tämä voisi ennakoida IDF:n laajamittaista hyökkäystä Gazan pohjois- ja keskiosiin.
Olmert uhittelee, ettei hetkellinen epämukavuus, mitä Gazassa asuvat nyt kokevat, tapa, mutta Kassamit tappaa. ”Kerroin IDF:lle, että toimivat siten, ettei kukaan Gazassa nuku. Saavat siten tuntuman siitä, miltä se tuntuu.” Hän viittasi tällä Sderotin asukkaitten ongelmaan jatkuvan Kassam-tulen alla.
Debkafile kertoo, että Hamas on saanut rakennettua uuden allianssin 7 Fatahin alaisen itsemurha-pommittajien ryhmittymän kanssa. Uuden allianssin nimeksi valittiin ”National general Command of Asifa Palestine”. Tämä uusi allianssi varautuu IDF:n laajamittaiseen hyökkäykseen Gazan alueelle. Se on sopinut periaatteista, joilla se toimii: Se ei tunnusta Abbasin arvovaltaa; Yhdistynyt vastarinta IDF:n hyökkäyksen varalta. (www.debka.com 03.07.06)
5. SHIN BET ESTI KAAPPAUSYRITYKSEN
Israelin turvallisuusjärjestö Shin Bet esti viime kuussa Palestiinan vastarintakomitean (PRC) kahden jäsenen yritykset kaapata israelilaisia sotilaita, joita olisi voitu käyttää vankien vapauttamiseksi Israelin vankiloista.
Nämä kaksi PRC:n jäsentä, Ibrahim Magdov ja Mahmad Azar menivät Gazasta rajan yli Siinaille eri teitä ja pyrkivät sitten rajan yli Siinailta Israeliin kesäkuun 11. päivänä, jolloin IDF:n ja Shin Betin agentit pidättivät heidät. Miehet kertoivat, että IDF:n surmaama PRC:n johtaja Jamal Abu Samhadana palkkasi heidät. Heidän tehtävänsä oli kaapata sotilaita Tel Avivin alueelta Länsirannalta tulevien aktivistien kanssa. Heidän oli tarkoitus haudata surmaamansa sotilaat Rishon Lezionin alueelle. Miesten oli tarkoitus saada aseensa PRC:n asiamiehiltä Länsirannalla, ja heidän käskettiin tulittavan israelilaisia siviilejä.
Shin Betin mukaan PRC on sekä Gilad Shalitin että murhatun Eliyahu Asherin kaappausten takana.
IDF:n sotilaat ampuivat eilen kolme palestiinalaista Dahaniyan lentokentän lähellä, jonne IDF on leiriytynyt. Miehillä oli pommivyöt uumillaan.
6. IHMISOIKEUSRYHMÄT VAATIVAT SOTILAAN VAPAUTTAMISTA
Sekä israelilaiset että palestiinalaiset ihmisoikeuksia ajavat ryhmät ovat vaatineet kaappaajia vapauttamaan vankinsa ensi tilassa. Niiden mielestä kysymys on sotatilanteesta ja kaapattu sotilas on sotavanki. Hänen käyttämisensä kaupankäynnin välineenä vankien vapauttamiseksi on sotarikos.
Julkilausuman allekirjoittivat: Lääkärit ihmisoikeuksien puolesta; B´tselem; Al-Mezan ihmisoikeuskeskus Gazassa; Ha-Moked; Gazan yhteisön mielenterveysohjelma; Addameer; Vankien tuki- ja ihmisoikeusjärjestö; Ihmisoikeuksien järjestö Israelissa ja Israelin kansankomitea kidutusta vastaan.
USA:ssa toimiva ihmisoikeuksien tarkkailujärjestö antoi lausuman, että palestiinalaiset ryhmät syyllistyvät sotarikokseen käyttämällä Gilad Shalitia panttivankina palestiinalaisvankien vapauttamiseksi. Järjestö kritisoi Israelia Gazan alueen ainoan sähkövoimalaitoksen tuhoamisesta aiheuttaen näin kollektiivisen kurituksen Gazan alueen asukkaille.
Israel toimittaa samaan aikaan Gazan alueelle sähköä ja bensiiniä.
7. JERUSALEM GAY-PARAATI
Vastustus elokuuksi suunnitellun Worldpride gay-paraatin estämiseksi on kasvamassa kaiken aikaa. Sekä kristilliset että juutalaiset ja muhamettilaiset johtajat ovat haudanneet sotakirveensä ja sopineet yhteisestä taistelusta tätä maailmantapahtumaa vastaan, jota he pitävät Israelin ja Jerusalemin henkiselle ja hengelliselle arvolle sopimattomana. Palestiinan tärkein uskonnollinen muslimiauktoriteetti Taisser Tamini antoi yhteisen julkilausuman New Yorkissa toimivan juutalaisen rabbin Yehuda Levinin kanssa, jossa he tuomitsevat paraatin ja vaativat sen peruuttamista. He pyytävät paavia tuomitsemaan paraatin.
Knesset käsittelee asiaa lähipäivinä. Paraatin järjestäjät ovat suunnitelleet suurta nuorisotapahtumaa Knessetissä. Knessetin puhehenkilö Dalia Yitzik sanoo, ettei hän voi kieltää tapahtumaa, koska Knesset on julkinen ja avoin laitos kaikille.
Jerusalemin poliisi, joka viime kädessä antaa luvan paraatille, voi kieltää sen, jos sen katsotaan häiritsevän yleistä turvallisuutta ja vaarantavan ihmishenkiä. Jotkut uskonnolliset ryhmät ovat uhanneet tuoda joukkonsa kaduille ja vaikka paneutua sinne makuulle estääkseen ruumiillaan paraatin jatkumisen.

Internet yhteyksien katkot ovat aiheuttaneet raporttien myöhästymistä.

Comments

Popular posts from this blog

PERJANTAI 03.02.2017

Sunnuntai 22.08.2021

Tiistai 17.08.2021