TORSTAI 06.07.06
1. OPERAATIO KASSAM-SATEET
Palestiinalaisilla on oma versionsa IDF:n kesäsateista: Kassam-sateet. Molemmat ovat tarkkailijoiden mukaan olleet yhtä tehottomia. IDF:n tunkeutuminen muutaman sadan metrin päähän Gazan aluetta ympäröivästä turva-aidasta länteen ja Kassam-rakettien ampuminen muutaman kilometrin päähän itään Israelin puolelle samasta aidasta eivät ole tuoneet muutosta tilanteeseen. ”Kenraali” Ehud Olmert on antanut IDF:n sotilaille ankaran käskyn olla satuttamatta palestiinalaisia siviilejä ja pysyä poissa heidän kaupungeistaan. IDF on ilmoittanut kaavailevansa puskurivyöhykkeen muodostamista Gazan alueelle, mutta se tulisi olemaan vain muutaman sadan metrin syvyinen, eikä se estäisi Kassamin ampumista, joiden kantomatkaa on saatu lisättyä jo ainakin 12 kilometriin. Grad- ja Scud-tyyppisten rakettien kantomatka on 18-30 km. Lopulta Olmertinkin on alistuttava todellisuuteen, että vain kestävä sopimus osapuolten välillä voi tuoda helpotusta Kassam-sateeseen, jos sellainen on yleensä mahdollinen PA:n nykyisten johtajien kanssa.
Eilen 24 tuntia edellisen Kassamin iskiessä Ashkelonin keskustaan, toinen Kassam iski Shimshonin kaupunginosaan Ashkelonissa - tosin aukealle pellolle –, mutta se aiheutti shokkitilan kahdeksalle asukkaalle, neljä heistä lapsia. Lähes samaan aikaan kolmas Kassam iski Zikimin kibbutsin lähelle Negevin länsiosassa, mutta se ei aiheuttanut vahinkoa kenellekään.
Sekä IDF:n että palestiinalaisten toimet ovat lähinnä terrorisoineet siviiliasukkaita saamatta mitään näkyvää muutosta aikaan. Vain IAF:n täsmäiskut ovat pystyneet eliminoimaan muutaman terroristin, sotilaat ovat keskittyneet istuskelemaan panssariensa varjossa imien loputtomat määrät vettä helteen vuoksi. On heilläkin tosin aseet valmiina, kuten kolmen itsemurhapommittajan eliminoiminen Dahaniyan kentän liepeillä osoitti.
2. OPERAATIO KESÄSATEITTEN TARKOITUS
Israelin poliittinen johto pyrkii selittämään, että meneillään olevan operaation tarkoituksena on painostaa Hamasin johtoa luopumaan kaappaamastaan panttivangista. On epäselvää, miten Hamasin sisäinen johtamistapa toimii, kuka määrää ja ketä. Kaappauksen takana on tiettävästi Palestiinan vastarintakomitea (PRC), joka on ilmeisen itsenäinen eikä välttämättä ota käskyjä enempää Haniyehiltä kuin Mashaaliltakaan.
Israel kun ei voi neuvotella – kasvojaan menettämättä – suoraan Hamasin kanssa, sen täytyy turvautua välittäjiin, joiden motivaatiot eivät välttämättä ole yhteneväiset Israelin intressien kanssa.
EGYPTIN PRESIDENTTI MUBARAK ei myöskään nauti kovin suurta arvonantoa Hamasin hierarkiassa, joka on Egyptissä Mubarakia vastustavan Muslimiveljeskunnan haaraosasto. Tämä voi selittää neuvottelujen jähmettymisen sillä sektorilla. Uutena vaihtoehtona on nostettu Turkin mahdollisuus toimia välimiehenä, mikä tarkoittaa, että kaikki alkaa taas alusta.
SAMAAN AIKAAN KORPRAALI GILAD SHALIT viruu jossain maanalaisessa bunkkerissa kaappaajiensa kanssa, jotka ovat linnoittautuneet sinne runsaasti muonaa, vettä ja vähän lääkkeitä mukanaan, kuten eräs tietolähde kuvaili. Saman lähteen mukaan palestiinalainen lääkäri olisi käynyt katsomassa panttivankia.
Varmoja tietoja Gilad Shalitin olinpaikasta ja fyysisestä kunnosta ei ole saatu, mutta pahimpaan voi varautua.
TURVALLISUUSKABINETIN eilisessä kokouksessa keskusteltiin entisten Gazan pohjoisrajan juutalaisyhteisöjen Nissanit, Alei Sinai ja Dugit, liittämisestä osaksi puskurivyöhykettä. Olmert ei ole vahvistanut tätä, vaan vakuuttelee, ettei Israelin tarkoituksena ole miehittää luovutettua Gazan aluetta.
Kabinetti antoi Olmertille ja Peretzille valtuuden valmistaa armeijaa pitkään ja asteittaiseen turvallisuustoimintaan ainakin seuraavilla osa-alueilla:
- Iskeä Gazan, Juudean ja Samarian alueilla Hamasin instituutioihin ja infrastruktuuriin, jotka palvelevat terrorismia.
- Jatkaa ja voimistaa terrorinvastaista toimintaa, kuten rakettimiehistöjen eliminoimista
- Vaikeuttaa terroristien liikkumista jakamalla Gazan alue osiin. Tämä tarkoittanee miehitystä.
Kabinetti kehotti IDF:n siviilihallintoa seuraamaan tilannetta Gazan alueella ja toimimaan välittömästi, jos minkäänlaista humanitääristä kriisiä on kehittymässä.
Kabinetti toisti aiemmat vakuuttelunsa, ettei turvallisuusvankeja vapauteta eikä heitä käytetä vankien vaihdossa. IDF:n pidättämän 64 Hamasin kansanedustajan ja PA:n hallituksen jäsenen vapauttaminen osana sopimusta tuntuisi mahdolliselta ratkaisulta. IDF yritti eilen jatkaa Hamasin kansanedustajien ja ministerien pidättämistä, mutta vielä vapaalla jalalla olevat ovat menneet maan alle. Sekä Haniyeh että ulkoministeri Zahar eivät nuku kahta yötä peräkkäin samassa vuoteessa eivätkä mene toimistoonsa.
3. IDF:N OPERAATIOITA
IDF on hivuttautunut n. 600 metrin päähän turva-aidasta Gazan puolelle ja sen joukot ryhmittyivät Beit Hanoun ulkopuolelle. Mafalsimin kibbutsin lähelle parkkeerattuja panssareita alettiin eilen siirtää Eretzin rajanylityspaikan luo suunniteltua operaation laajentamista varten.
Keskiviikkona ennen aamunkoittoa IAF.n koneet iskivät Hamasin koulurakennukseen Gazan pohjoisosassa. Koulua käytetään yöaikaan Hamasin terroristien kokoontumispaikkana.
IAF:n koneet iskivät eilen ohjuksin PA:n sisäministeriön rakennukseen toistamiseen. Rakennuksen kaksi ylintä kerrosta luhistui osittain ja syttyi tuleen, vaurioittaen myös naapurirakennusta. Viisi ihmistä haavoittui.
IDF:N SOTILAAT estivät eilen suuren itsemurhaiskun vangitsemalla kolmen kilon pommivyöllä varustetun terroristin Barkan kaupungin teollisuusalueella Samariassa. Terroristi Ahmad Viyud oli palestiinalaisessa taksissa matkalla johonkin rannikon kaupungeista, jossa hän olisi räjäyttänyt pomminsa.
Aiemmin keskiviikkona poliisin SWAT-tiimi yhdessä Nahal Haredi joukkojen kanssa, toimiessaan Sultan-pakolaisleirissä lähellä Jerikoa, ampuivat etsityn palestiinalaisen terroristin. Mies oli linnoittautunut taloon eikä suostunut tulemaan ulos joukkojen piiritettyä sen, vaan avasi tulen heitä kohti pyrkien pakenemaan.
Terroristi Mahmoud Shaheen oli suunnitellut useita terrori-iskuja Israeliin, kuten taksinajajan Simcha Ronin, 60, murhan Kafr Ba´anehissa lähellä Karmielia vuonna 2001. Ron löydettiin puukotettuna kuoliaaksi.
4. PIDÄTETYT HAMASIN JOHTAJAT
Viisi pidätettyä Hamasin johtajaa, yksi hallituksen ministeri ja neljä kansanedustajaa, joutuvat jatkamaan oleskeluaan vankilassa. Heidät tuotiin eilen IDF:n sotilastuomioistuimen eteen, joka jatkoi heidän pidätystään toiset viisi vuorokautta. Miehet kieltäytyvät tunnustamasta Israelin valtion hallintoa ja tuomioistuimen arvovaltaa käsitellä heidän tapaustaan. Kaikkiaan 8 Hamasin hallituksen ministeriä ja 20 kansanedustajaa (Hamasilla on 72 kansanedustaja) pidätettiin 18-vuotiaan Eliyahu Asherin murhan tultua julkisuuteen.
Pidätykset ovat nostattaneet epämukavia tunteita sekä Israelissa että ulkomailla, koska he ovat vaaleilla valittuja kansanedustajia ja ministereitä. Vaikka PA:n vaalien ja valittujen demokraattisuudesta voidaan olla eri mieltä, vaalit kuitenkin muistuttavat presidentti Bushin kuuluttamasta demokraattisesta prosessista.
Israelin ulkoministeriön edustaja Mark Regev tähdentää, että Israel haluaa pidätyksillä osoittaa, ettei se näe mitään eroa Hamasin poliittisen ja ns. ”sotilassiiven” välillä.
5. HYVÄNTEKEVÄISYYSJÄRJESTÖT
JPostin edustajana Yaakov Katz sai luvan seurata IDF:n yöllistä operaatiota nimeltä Burning Hametz (palava hametz, ennen pääsiäistä poltettu hapan jäännösleipä) Samuan palestiinalaiskylään lähellä Otnielin kibbutsia. Sotilaitten tehtävänä oli etsiä todisteita Hamasin Dawa-järjestön rahanvälityksen yhteyksistä Hamasin kanssa sekä myös etsiä todisteita pidätettyjä Hamasin johtajia vastaan.
Operaatio oli suunniteltu Shin Betin keräämien tiedustelutietojen perusteella. Sotilaat tapasivat kylään tekemänsä ratsian yhteydessä neljä nuorta miestä, jotka kojuun piiloutuneina seurasivat sotilaitten toimia. Heiltä saamiensa tietojen perusteella he löysivät Dawan toimiston, jonka arkistoja, kansioita ja dokumentteja he lastasivat jeeppeihinsä tarkempaa tutkimusta varten. Nuorukaiset olivat olleet seuraamassa Italian ja Saksan välistä Cup-ottelua ja olivat menossa koteihinsa nukkumaan.
IDF:n edustaja kertoi Katzille, että kaikki tiedonmurusetkin ovat tarpeen Hamasia tukevien taustajärjestöjen lopettamiseksi. (JPost 06.07.06 Yaakov Katz)

Comments

Popular posts from this blog

PERJANTAI 03.02.2017

Sunnuntai 22.08.2021

MAANANTAI 10.06.2019