SUNNUNTAI 02.07.06
1. TILANNE GAZAN RINTAMALLA
Gazan rintama on pattitilanteessa. IDF:n joukot ovat pysytelleet useita päiviä paikoillaan eikä uusia liikkeitä ole tapahtunut. IDF:n tunkeutuminen Gazan pohjoisosaan jäädytettiin ja joukot hikoilevat kuumissa armeijan varusteissaan kostean nihkeässä rannikon helteessä suorittaen varusteittensa ja panssariensa pieniä korjauksia tai osallistuen puolivillaisiin harjoituksiin aikansa kuluksi. Vain tykistö ja IAF:n koneet ovat toimineet omien ohjeittensa mukaan. Juomavesi ja suolatut oliivit ovat halutuimpia nautintoaineita.
Suunnitelmien mukaan joukkojen tuli tunkeutua Gazan pohjoisosaan torstaina, mutta Olmert peruutti sen, mikä varmaan närkästytti puolustusministeri Amir Peretziä kärjistäen muutenkin heidän huonoja välejään.
IAF:n koneet katkaisivat seitsemän päätietä Gazan eteläosassa, minkä tarkoituksena on estää kaappaajia siirtämästä korpraali Gilad Shalitia toiseen paikkaan kuten esim. Siinaille.
IDF:n tykistö ampui viikonvaihteen aikana 500 tykistönammusta Gazan pohjoisosan autioille kentille.
Perjantaina IAF:n ohjus osui autoon Gazan eteläosassa aiheuttaen valtavan räjähdyksen ja haavoittaen kolmea palestiinalaista, yhtä heistä hengenvaarallisesti. IAF:n mukaan he olivat Islamic Jihadin jäseniä matkalla ampumaan Kassam-raketteja Israeliin. IAF:n koneet iskivät perjantaina myös PA:n sisäministeriön ja Fahatin toimistoihin Gazan kaupungissa sekä Hamasin koulutuskeskuksiin kaupungin ulkopuolella.
Myös al-Aksan kanssa yhteistyössä toimivan Kassam-tehtaan varastoon iskettiin ohjuksin.
Aikaisin perjantaina IAF:n koneet surmasivat ohjuksella Islamic Jihadin jäsenen Abdel Raelin, 25-vuotias, lähellä autiota Dahamiyan lentokenttää. Rael oli aikeissa ampua raketteja IDF:n sotilaita kohti.
2. TILANNE GAZAN DIPLOMATIARINTAMALLA
Israelin johto on vakaasti ilmoittanut, ettei se käy neuvotteluja Hamasin kanssa.
Tämä on totta osittain. Suoria neuvotteluja ei ole käyty, mutta epäsuoria yhteyksiä solmitaan kaiken aikaa ja neuvotteluja käydään kulissien takana. Tärkein kanava on ollut Egypti, jonka tiedustelupäällikkö Omar Suleiman on henkilökohtaisesti mukana. Hän peruutti viime hetkellä suunnitellun neuvottelumatkansa Gazaan, koska hänen mukaansa ei ole selvää, kenellä on valtuudet neuvotella kaapatusta IDF:n sotilaasta.
PA:n puheenjohtaja Mahmoud Abbas on hänkin sekoittanut kuvioita ilmoittamalla, ettei hänkään ole selvillä, kenellä on auktoriteetti edustaa Hamasia. Pääministeri Ismail Haniyeh on voimaton, kaappaajat ottavat ohjeensa Khalid Mashaalilta Syyriasta ja Hamasin ”sotilassiivellä” on omat intressinsä.
Hamas on tiettävästi valmistautumassa vankien vaihtoon samaan tapaan, kuin aiemmissa vaihdoissa on tapahtunut, eli he vaativat satojen vankien vapauttamista kaapattua sotilasta vastaan.
Amir Peretz on entistä kärkevämmin osoittanut sormellaan Syyrian suuntaan ja pyytänyt USA:n ulkoministeri Ricea käyttämään vaikutusvaltaansa painostaakseen Khalid Mashaalia kaapatun vapauttamiseksi. Myös USA:n presidentti George Bush pitää hänen vapauttamistaan avaimena kriisin ratkaisemiselle.
3. TILANNE KOTIRINTAMALLA
Puolustusministeri Amir Peretz johtaa maailman viidenneksi tehokkainta sotakoneistoa maailmassa, mutta hänen kätensä ovat sidotut poliittisiin kiemuroihin, joitten lankoja pitää käsissään pääministeri Ehud Olmert. Olmertin lähimmät avustajat ja neuvonantajat ovat ulkoministeri Tzipi Livni ja sisäministeri Roni Bar-On, molemmat noviiseja diplomatian rintamalla. Olmertilla on lakimiehen koulutus, hän on siviili, ei sotilas, ja hän ajattelee siviilin lailla, kuten myös puolustusministeri Amir Peretz, joka on sentään reservin kapteeni.
Pahat kielet kuiskuttavat kulissien takana, että maan diplomatiaa ja ulkopolitiikkaa johdetaan poliittisten päämäärien mukaan, jotka nuo johtomiehet hallitsevat. Vaikka avointa taistelua pääkilpailijoitten, Olmertin ja Peretzin, välillä ei olekaan käyty näkyvästi julkisuudessa, sitä käydään kaiken aikaa salaisesti.
Armeijalla itsellään on oma kunniantuntonsa ja arvonsa, jonka armeijan johto kokee tulleen loukatuksi muutaman sadan palestiinalaisen siviiliryhmittymän suorittaessa onnistuneen operaation suoraan sen tukikohtaan, surmaten kaksi ja haavoittaen neljää sotilasta ja kaapaten yhden panttivangiksi, tämän kaiken tilanteessa, jossa tukikohdan tuli olla hälytystilassa tiedustelun antamien varoitusten vuoksi. Pahat kielet arvelevat, että armeija yrittää vierittää syyn kokemattomien siviilijohtajien harteille, jotka ensin antavat karskia käskyjä ryhmittyä hyökkäykseen ja sitten peruuttavat kaiken viime hetkellä. IDF oli valmistautunut hyökkäykseen Gazan pohjoisosaan torstaina, mutta Olmert perui sen. Tämä uusiutui vähän myöhemmin.
Tämä antaa kuvan vakiintumattomasta komentosuhteesta, yhtä sekavasta kuin Hamasin sisällä. Tämä antaa myös vastustajille tilaisuuden manipuloida israelilaisia osapuolia omaksi edukseen.
PA:n puheenjohtaja Mahmoud Abbas, josta muuten lehdistö on alkanut Olmertin Amerikan vierailun jälkeen käyttää titteliä presidentti, on karaistunut ja hyvin koulutettu tällä rintamalla. Hänessä yhdistyvät ”hyvä poliisi paha poliisi” samassa henkilössä. Hän esiintyy ulkomaailmalle maltillisena käytännön miehenä, joka haluaa rauhaa ja sovintoa. Kuitenkin hänen johtamansa Fatahin alaosasto al-Aksa on kaikkein aktiivisin terrorismin rintamalla. Olmertin sallimat 3000 amerikkalaista M-16 kivääriä ja miljoona patruunaa ovat joutuneet terroristien käsiin, ja niitä on jo käytetty israelilaisten autoilijoitten tulittamiseen. Fatahin johtajat ovat avoimesti tunnustaneet, ettei niitä osoiteta ”Hamasin veljiä” vastaan, vain israelilaisiin johteisiin.
4. HAMASIN SUOSIO
Jos Israelin poliittinen johto arveli voivansa murentaa Hamasin kansansuosiota tunkeutumalla Gazaan ja pidättämällä yli 60 sen jäsentä, mukana ministereitä ja kansanedustajia, laskelmointi osoittautui virheelliseksi. Hamasin kansan suosio Gazan alueella on entisestään kasvanut, huolimatta siitä, että asukkaat alkavat olla huolissaan elintarvikkeitten ja lääkkeitten kuten myös varojen loppumisesta, koska miehillä ei ole työtä. Peretz on sallinut kiireisten lääke- ja ruokakuljetusten päästä Karni-terminaalin kautta Gazaan, mutta Israelissa työskenteleviä palestiinalaisia ei ole päästetty työpaikoilleen.
Rafahin kaupungissa Egyptin rajalla muureihin ja seiniin piirretyissä grafiiteissa ylistetään Hamasia, joka nöyryytti Israelin armeijaa, ja vaaditaan vastustamaan myönnytysten tekemistä panttivangin palauttamiseksi.
Eräs paikallinen asukas kuvaa tilannetta: Jos Hamasia tuki aiemmin 70 %, nyt heitä tukee 300 %.
Joku sentään valitti, että hän kuvitteli elämän helpottuvan juutalaisten lähtiessä Gazasta, voivansa mennä hiekkarannoille, matkustella ja taloudellisten yritysten tuloa Gazaan, mutta ”sen sijaan saimme Hamasin.”
5. YK:N IHMISOIKEUSNEUVOSTO
YK:n alaisen uudistetun ihmisoikeusneuvoston kuviteltiin pystyvän irrottautumaan vuosikymmeniä jatkuvista Israelin vastaisista lausunnoistaan ja lopulta keskittyvän maailmaa repivien ihmisoikeuksien rikkomusten tutkimiseen. Tämä kuvitelma murentui perjantaina.
USA:n ja Israelin edustajat ovat neuvostossa tarkkailijoina, eivät jäseninä.
Neuvosto äänesti perjantaina Genevessä muslimimaiden aloitteesta äänin 29-12, viiden pidättyessä, päätöslauselmasta, jonka mukaan neuvoston jokaisen istunnon alussa kuullaan raportti ”Israelin väitetyistä ihmisoikeuksien rikkomuksista miehitetyssä Palestiinassa”, kuten ”muillakin miehitetyillä arabialueilla.”
47-jäsenen muodostama neuvosto päätti lisäksi ensi tilassa 21 edustajan vaatimuksesta pitää erityisistunnon, jossa keskityttäisiin pelkästään ”Israelin ihmisoikeusrikkomuksiin”.
Lausunnon puolesta äänestivät muslimi- ja Afrikan maitten lisäksi Brasilia, Kiina, Kuuba, Filippiinit, Venäjä ja Sri Lanka. Kanada ja EU:n jäsenmaat äänestivät vastaan.
USA:n ja Israelin tarkkailijat valittivat, että mahdollisuus uuteen käytäntöön oli menetetty ensimmäisessä istunnossa ja palauduttu entiseen vanhojen kliseiden ja merkityksettömien syytösten käyttöön.
6. HAMASIN JÄSENILTÄ POISTETTIIN JERUSALEMIN ASUMISOIKEUS
Sisäministeri Roni Bar-On päätti perjantaina peruuttaa Hamasin Jerusalemissa asuvalta neljältä kansanedustajalta, mukana PA:n Jerusalemin asioitten ministeri, Jerusalemin asumisoikeuden. Nämä neljä Muhammad Abu Tir, Ahmed Abu Aoun, Khaled Abu Arafa ja Mahmoud Totach, saivat varoituksen tästä toukokuussa, jonka mukaan he menettävät asumisoikeuden pääkaupungissa, elleivät he luovu Hamasin jäsenyydestä 30 päivän sisällä. Heidät pidätettiin viime torstaina suuren pidätysaallon yhteydessä.
Päätöksen seurauksena he saavat saman oikeuden kuin maassa asuvat ulkomaalaiset, eli he menettävät Israelin kansallisen terveysvakuutuksen, osallisuuden terveys- ja koulutuspalveluihin, ja he joutuvat anomaan viisumin ulkomaalaisten tapaan. Viisumin kieltäminen tai vanheneminen oikeuttaa heidän karkottamiseensa maasta. Päätökseen vaikutti Tel Avivin ravintolaan tehty pommi-isku, jossa kuoli 11 ihmistä. Islamic Jihad suoritti iskun, mutta Hamasin johtajat tunnustivat sen oikeutuksen ”Israelin hyökkääväisyyden vuoksi”.
1. TILANNE GAZAN RINTAMALLA
Gazan rintama on pattitilanteessa. IDF:n joukot ovat pysytelleet useita päiviä paikoillaan eikä uusia liikkeitä ole tapahtunut. IDF:n tunkeutuminen Gazan pohjoisosaan jäädytettiin ja joukot hikoilevat kuumissa armeijan varusteissaan kostean nihkeässä rannikon helteessä suorittaen varusteittensa ja panssariensa pieniä korjauksia tai osallistuen puolivillaisiin harjoituksiin aikansa kuluksi. Vain tykistö ja IAF:n koneet ovat toimineet omien ohjeittensa mukaan. Juomavesi ja suolatut oliivit ovat halutuimpia nautintoaineita.
Suunnitelmien mukaan joukkojen tuli tunkeutua Gazan pohjoisosaan torstaina, mutta Olmert peruutti sen, mikä varmaan närkästytti puolustusministeri Amir Peretziä kärjistäen muutenkin heidän huonoja välejään.
IAF:n koneet katkaisivat seitsemän päätietä Gazan eteläosassa, minkä tarkoituksena on estää kaappaajia siirtämästä korpraali Gilad Shalitia toiseen paikkaan kuten esim. Siinaille.
IDF:n tykistö ampui viikonvaihteen aikana 500 tykistönammusta Gazan pohjoisosan autioille kentille.
Perjantaina IAF:n ohjus osui autoon Gazan eteläosassa aiheuttaen valtavan räjähdyksen ja haavoittaen kolmea palestiinalaista, yhtä heistä hengenvaarallisesti. IAF:n mukaan he olivat Islamic Jihadin jäseniä matkalla ampumaan Kassam-raketteja Israeliin. IAF:n koneet iskivät perjantaina myös PA:n sisäministeriön ja Fahatin toimistoihin Gazan kaupungissa sekä Hamasin koulutuskeskuksiin kaupungin ulkopuolella.
Myös al-Aksan kanssa yhteistyössä toimivan Kassam-tehtaan varastoon iskettiin ohjuksin.
Aikaisin perjantaina IAF:n koneet surmasivat ohjuksella Islamic Jihadin jäsenen Abdel Raelin, 25-vuotias, lähellä autiota Dahamiyan lentokenttää. Rael oli aikeissa ampua raketteja IDF:n sotilaita kohti.
2. TILANNE GAZAN DIPLOMATIARINTAMALLA
Israelin johto on vakaasti ilmoittanut, ettei se käy neuvotteluja Hamasin kanssa.
Tämä on totta osittain. Suoria neuvotteluja ei ole käyty, mutta epäsuoria yhteyksiä solmitaan kaiken aikaa ja neuvotteluja käydään kulissien takana. Tärkein kanava on ollut Egypti, jonka tiedustelupäällikkö Omar Suleiman on henkilökohtaisesti mukana. Hän peruutti viime hetkellä suunnitellun neuvottelumatkansa Gazaan, koska hänen mukaansa ei ole selvää, kenellä on valtuudet neuvotella kaapatusta IDF:n sotilaasta.
PA:n puheenjohtaja Mahmoud Abbas on hänkin sekoittanut kuvioita ilmoittamalla, ettei hänkään ole selvillä, kenellä on auktoriteetti edustaa Hamasia. Pääministeri Ismail Haniyeh on voimaton, kaappaajat ottavat ohjeensa Khalid Mashaalilta Syyriasta ja Hamasin ”sotilassiivellä” on omat intressinsä.
Hamas on tiettävästi valmistautumassa vankien vaihtoon samaan tapaan, kuin aiemmissa vaihdoissa on tapahtunut, eli he vaativat satojen vankien vapauttamista kaapattua sotilasta vastaan.
Amir Peretz on entistä kärkevämmin osoittanut sormellaan Syyrian suuntaan ja pyytänyt USA:n ulkoministeri Ricea käyttämään vaikutusvaltaansa painostaakseen Khalid Mashaalia kaapatun vapauttamiseksi. Myös USA:n presidentti George Bush pitää hänen vapauttamistaan avaimena kriisin ratkaisemiselle.
3. TILANNE KOTIRINTAMALLA
Puolustusministeri Amir Peretz johtaa maailman viidenneksi tehokkainta sotakoneistoa maailmassa, mutta hänen kätensä ovat sidotut poliittisiin kiemuroihin, joitten lankoja pitää käsissään pääministeri Ehud Olmert. Olmertin lähimmät avustajat ja neuvonantajat ovat ulkoministeri Tzipi Livni ja sisäministeri Roni Bar-On, molemmat noviiseja diplomatian rintamalla. Olmertilla on lakimiehen koulutus, hän on siviili, ei sotilas, ja hän ajattelee siviilin lailla, kuten myös puolustusministeri Amir Peretz, joka on sentään reservin kapteeni.
Pahat kielet kuiskuttavat kulissien takana, että maan diplomatiaa ja ulkopolitiikkaa johdetaan poliittisten päämäärien mukaan, jotka nuo johtomiehet hallitsevat. Vaikka avointa taistelua pääkilpailijoitten, Olmertin ja Peretzin, välillä ei olekaan käyty näkyvästi julkisuudessa, sitä käydään kaiken aikaa salaisesti.
Armeijalla itsellään on oma kunniantuntonsa ja arvonsa, jonka armeijan johto kokee tulleen loukatuksi muutaman sadan palestiinalaisen siviiliryhmittymän suorittaessa onnistuneen operaation suoraan sen tukikohtaan, surmaten kaksi ja haavoittaen neljää sotilasta ja kaapaten yhden panttivangiksi, tämän kaiken tilanteessa, jossa tukikohdan tuli olla hälytystilassa tiedustelun antamien varoitusten vuoksi. Pahat kielet arvelevat, että armeija yrittää vierittää syyn kokemattomien siviilijohtajien harteille, jotka ensin antavat karskia käskyjä ryhmittyä hyökkäykseen ja sitten peruuttavat kaiken viime hetkellä. IDF oli valmistautunut hyökkäykseen Gazan pohjoisosaan torstaina, mutta Olmert perui sen. Tämä uusiutui vähän myöhemmin.
Tämä antaa kuvan vakiintumattomasta komentosuhteesta, yhtä sekavasta kuin Hamasin sisällä. Tämä antaa myös vastustajille tilaisuuden manipuloida israelilaisia osapuolia omaksi edukseen.
PA:n puheenjohtaja Mahmoud Abbas, josta muuten lehdistö on alkanut Olmertin Amerikan vierailun jälkeen käyttää titteliä presidentti, on karaistunut ja hyvin koulutettu tällä rintamalla. Hänessä yhdistyvät ”hyvä poliisi paha poliisi” samassa henkilössä. Hän esiintyy ulkomaailmalle maltillisena käytännön miehenä, joka haluaa rauhaa ja sovintoa. Kuitenkin hänen johtamansa Fatahin alaosasto al-Aksa on kaikkein aktiivisin terrorismin rintamalla. Olmertin sallimat 3000 amerikkalaista M-16 kivääriä ja miljoona patruunaa ovat joutuneet terroristien käsiin, ja niitä on jo käytetty israelilaisten autoilijoitten tulittamiseen. Fatahin johtajat ovat avoimesti tunnustaneet, ettei niitä osoiteta ”Hamasin veljiä” vastaan, vain israelilaisiin johteisiin.
4. HAMASIN SUOSIO
Jos Israelin poliittinen johto arveli voivansa murentaa Hamasin kansansuosiota tunkeutumalla Gazaan ja pidättämällä yli 60 sen jäsentä, mukana ministereitä ja kansanedustajia, laskelmointi osoittautui virheelliseksi. Hamasin kansan suosio Gazan alueella on entisestään kasvanut, huolimatta siitä, että asukkaat alkavat olla huolissaan elintarvikkeitten ja lääkkeitten kuten myös varojen loppumisesta, koska miehillä ei ole työtä. Peretz on sallinut kiireisten lääke- ja ruokakuljetusten päästä Karni-terminaalin kautta Gazaan, mutta Israelissa työskenteleviä palestiinalaisia ei ole päästetty työpaikoilleen.
Rafahin kaupungissa Egyptin rajalla muureihin ja seiniin piirretyissä grafiiteissa ylistetään Hamasia, joka nöyryytti Israelin armeijaa, ja vaaditaan vastustamaan myönnytysten tekemistä panttivangin palauttamiseksi.
Eräs paikallinen asukas kuvaa tilannetta: Jos Hamasia tuki aiemmin 70 %, nyt heitä tukee 300 %.
Joku sentään valitti, että hän kuvitteli elämän helpottuvan juutalaisten lähtiessä Gazasta, voivansa mennä hiekkarannoille, matkustella ja taloudellisten yritysten tuloa Gazaan, mutta ”sen sijaan saimme Hamasin.”
5. YK:N IHMISOIKEUSNEUVOSTO
YK:n alaisen uudistetun ihmisoikeusneuvoston kuviteltiin pystyvän irrottautumaan vuosikymmeniä jatkuvista Israelin vastaisista lausunnoistaan ja lopulta keskittyvän maailmaa repivien ihmisoikeuksien rikkomusten tutkimiseen. Tämä kuvitelma murentui perjantaina.
USA:n ja Israelin edustajat ovat neuvostossa tarkkailijoina, eivät jäseninä.
Neuvosto äänesti perjantaina Genevessä muslimimaiden aloitteesta äänin 29-12, viiden pidättyessä, päätöslauselmasta, jonka mukaan neuvoston jokaisen istunnon alussa kuullaan raportti ”Israelin väitetyistä ihmisoikeuksien rikkomuksista miehitetyssä Palestiinassa”, kuten ”muillakin miehitetyillä arabialueilla.”
47-jäsenen muodostama neuvosto päätti lisäksi ensi tilassa 21 edustajan vaatimuksesta pitää erityisistunnon, jossa keskityttäisiin pelkästään ”Israelin ihmisoikeusrikkomuksiin”.
Lausunnon puolesta äänestivät muslimi- ja Afrikan maitten lisäksi Brasilia, Kiina, Kuuba, Filippiinit, Venäjä ja Sri Lanka. Kanada ja EU:n jäsenmaat äänestivät vastaan.
USA:n ja Israelin tarkkailijat valittivat, että mahdollisuus uuteen käytäntöön oli menetetty ensimmäisessä istunnossa ja palauduttu entiseen vanhojen kliseiden ja merkityksettömien syytösten käyttöön.
6. HAMASIN JÄSENILTÄ POISTETTIIN JERUSALEMIN ASUMISOIKEUS
Sisäministeri Roni Bar-On päätti perjantaina peruuttaa Hamasin Jerusalemissa asuvalta neljältä kansanedustajalta, mukana PA:n Jerusalemin asioitten ministeri, Jerusalemin asumisoikeuden. Nämä neljä Muhammad Abu Tir, Ahmed Abu Aoun, Khaled Abu Arafa ja Mahmoud Totach, saivat varoituksen tästä toukokuussa, jonka mukaan he menettävät asumisoikeuden pääkaupungissa, elleivät he luovu Hamasin jäsenyydestä 30 päivän sisällä. Heidät pidätettiin viime torstaina suuren pidätysaallon yhteydessä.
Päätöksen seurauksena he saavat saman oikeuden kuin maassa asuvat ulkomaalaiset, eli he menettävät Israelin kansallisen terveysvakuutuksen, osallisuuden terveys- ja koulutuspalveluihin, ja he joutuvat anomaan viisumin ulkomaalaisten tapaan. Viisumin kieltäminen tai vanheneminen oikeuttaa heidän karkottamiseensa maasta. Päätökseen vaikutti Tel Avivin ravintolaan tehty pommi-isku, jossa kuoli 11 ihmistä. Islamic Jihad suoritti iskun, mutta Hamasin johtajat tunnustivat sen oikeutuksen ”Israelin hyökkääväisyyden vuoksi”.
Comments