MAANANTAI 29.09.08
1. ”OLKOON tämä vuosi hyvä merkki”, tarkoittavat heprealaiset kirjaimet, joilla vuosiluku 5769 ilmaistaan. Itse asiassa siinä on vain luku 769, sillä hepreassa ei ole kirjainmerkkiä, jolla 5 000 ilmaistaisiin. Seuraavassa muutamia uuteen vuoteen liittyviä tietoja ja tapahtumia.
UUSI VUOSI alkaa tänä iltana juhla-aterialla, ja jatkuu kahden päivän pyhällä.
Maan turvallisuusjärjestöt, IDF, poliisi ja Shin Bet ovat korkeassa hälytysvalmiudessa terrori-iskujen estämiseksi. Myös ihmisten kidnappaamiset ovat mahdollisia pyhien aikana.
YHTEYDET Juudean ja Samarian arabialueille on katkaistu pyhien ajaksi tästä illasta keskiviikkoiltaan. Vain pelastus- ja hätäapuliikenne on sallittu.
POHJOISELLA RAJALLA IDF on valmistautunut Hizbullahin mahdolliseen soluttautumiseen Israelin puolelle käyttäen hyväkseen maan loma-aikaa. Yksi kuviteltu operaatio voisi olla, että Hizbullahin agentit pääsevät johonkin juutalaiskaupunkiin, esim. Shlomiin, valtaavat asuintalon ja pitävät sen asukkaita panttivankeinaan. Hizbullahin iskun mahdollisuutta lisää Israelin hallituksen vaihtotoimet, minkä aikana maalla ei ole päättäväistä johtoa, eikä Olmert enempää kuin hänen mahdollinen seuraajansakaan liene halukas suuriin operaatioihin.
HIZBULLAH vannoo kostavansa Israelille Imaad Mughniyehin teloituksen Damaskoksessa, vaikka Israel kieltää osallisuutensa salamurhaan. (JP)
2. VASEMMISTOLAINEN professori Zeev Sternhell nousi hänen kotinsa sisäänkäynnin edessä laukaistun putkipommin johdosta julkkikseksi, jota näyttävästi esitetään maan TV-kanavilla, uutiskanavilla ja mediassa. Strenhell sanoo nyt akateemisella arvovallallaan, että ”setlerit ovat anti-sionisteja”, koska he haluavat asuttaa ja kehittää Israelin Jumalan heille lupaamia alueita Juudeassa ja Samariassa, eli ”miehittää niitä”, kuten hän asian ilmaisee. Hän kehottaa poliitikkoja aloittamaan sodan heitä vastaan. Tämä professorin lausunto edustaa ”vasemmistosionismia”, jota Labour- ja Meretz-puolueet edustavat, ja jonka näkyvimpiä edustajia ovat Peace Now aktivistit.
STERNHELL on saanut tuekseen muita arvovaltaisia henkilöitä pääministeri Ehud Olmertia myöten, joka joskin pahasti ryvettyneellä arvovallallaan julistaa: ”Ääriliikkeen ilkeä tuuli uhkaa Israelin demokratiaa.” Hän näkee suoran yhteyden Rabinin murhan ja tämän putkipommi-iskun välillä. Olmert näkee tässä Israelin uuden maanalaisen liikkeen ilmentymän, jota hän usuttaa turvallisuusjoukkoja tukahduttamaan, etsimään sen jäseniä ja saattamaan heidät oikeuden eteen. Olmert näkee yhteyden Peace Now aktivistin Emil Grundzweigin murhan 1983, Yizthak Rabinin ja äskeisen putkipommi-iskun välillä. (JP)
3. ASUKASMÄÄRÄ Juudeassa ja Samariassa nousi 20 % siitä, mitä se oli Ehud Olmertin aloittaessa pääministerikautensa huhtikuussa 2006, jolloin se oli 250 000 asukasta siihen mitä se on nyt, eli yli 300 000 sisäministeriön väestötietojen mukaan, kertoo Yesha-neuvoston puheenjohtaja Pinchas Wallerstein.
WALLERSTEIN SANOO, että tästä kehityksestä kiitoksen saa juutalainen kansa, koska ”se on tapahtunut kaikkein vihamielisimmän hallituksen aikana vuodesta 1967 lähtien”. Hän vakuutti, että Israelin kansa on vahva, vaikka Olmert on valmis luopumaan Beit Sheanin laaksosta ja muista osista Israelia. Hän katsoo, että viimeaikaiset myönnytykset osoittavat, että tämä hallitusten käänteinen operaatio on jatkuva ja että ainoa vastakeino kansalla sitä vastaan on asuttaa Juudeaa ja Samariaa ja rakentaa niihin.
WALLERSTEIN kertoo, että kesän aikana pystytettiin 400 uutta karavaania, eli 400 uutta perhettä sai kodin kyläyhteisöissä sen lisäksi, mitä Maale Adumimiin ja Arieliin asutettiin.
Edellisten karavaanien lisäksi rakennettiin 300 uutta pysyvää asuntoa Juudeaan ja Samariaan, hän kertoi.
WALLERSTEIN kertoi, että jos hallitus haluaa estää ongelmat Yeshan asukkaitten kanssa, sen tulee hyväksyä uudet asutusyhteisöt entisten ulkopuolella. Hän kertoi järjestönsä aloittavan laajan julkisuuskampanjan, joka kohdistuu koko Israelin kansaan, ja jonka tarkoituksena on siirtää maan poliittista painopistettä oikealle nykyisestä. (INN)
4. ISRAELIN taloudellisen tilanteen osoittaessa voimakkuutensa ja kasvunsa maassa on kuitenkin kasvava määrä kansalaisia, jotka elävät toimeentulonsa äärirajoilla. Erityisen vaikeana tämä koetaan juhlapyhien aikoina, jolloin suurin osa kansasta valmistautuu juhla-aterioihin ja hiljaiseen kotielämään. Mutta järjestöille, jotka kantavat huolta osattoman kansan toimeentulosta, tämä valmistumisaika merkitsee kiireistä työn touhua. Eräs aktivisti toteaa, että avustustoiminta merkitsee yöelämää, koska tarvikkeita kootaan öisin.
Suuret määrät ylimääräistä ruokaa ja ruoka-aineita tuhotaan tai heitetään roskiin. Avustusjärjestöt ovat mobilisoineet joukon talkooperiaatteella toimivia aktivisteja, jotka keräävät poisheitettäviä ruokia ja ruokatarvikkeita ruokaloista, ravintoloista, leipomoista ja hotelleista koko maan alueella. Aktivistit kulkevat tietyissä kohteissaan autoillaan keräten niihin jätetyt tarvikkeet ja toimittaen ne avustusjärjestöille, jotka jakavat niitä edelleen. Autoilla liikkuvat avustajat ovat sopineet liikkeitten omistajien kanssa avaimen sijoittamisesta varmaan paikkaan, josta sen voi löytää, tai päästävät heidät sisään ennen poistumistaan.
Avustusjärjestöjen toiminnassa tuntuu raskaana maailman yleisen taloustilanteen heikkeneminen, mikä on nostanut paitsi ruokatarpeiden hintoja myös kuljetuskustannuksia.
Pöydältä pöydälle järjestö kertoo keränneensä 5 tonnia hedelmiä ja vihanneksia, 700 000 kuumaa ateriaa sekä 500 000 – 800 000 kg kuivattuja ruokatarpeita tätä loma-aikaa varten yksistään. Se jakaa tarvikkeet edelleen parille sadalle avustusjärjestölle. Pöydältä pöydälle järjestön edustaja Almog Gold sanoo, että kaikille halukkaille avustajille löytyy työtä. Yksi tällainen avustajia tarvitseva toimintamuoto on ”yöajan pelastustoiminta”. Lisäksi maassa on lukuisia ”lämminruokakeittiöitä”, joissa on mahdollisuus saada yksi lämmin ateria päivässä.
Avustustoimintaa tarvitsevien yksityisten ja perheitten lukumäärä nousi tänä vuonna 25 %, kertoo USA:sta muuttanut Benji Aziz Efratista. http://www.t2t.org.il (JP)
5. SOTA JA RAUHA mielipidetiedustelu, jonka ynetnews julkisti web-sivullaan tänään, ei näe tulevaisuutta kovin ruusuisena. Kysyttäessä vastaajan henkilökohtaista asemaa vain 17 % piti sitä huonona, mutta kansan tilaa piti huonona 53 %. He katsoivat tämän johtuvan maan sisäisistä asioista, rikollisuudesta, väkivallasta, sosiaalis-taloudellisesta eriarvoisuudesta, juutalaisten ja palestiinalaisten kulttuurien erilaisuudesta. 83 % katsoi rikollisuuden saavuttaneen huippunsa tänä vuonna, kun 73 % katsoi taloudellisen eriarvoisuuden kasvaneen. 68 % katsoi poliittisen tilanteen huonontuneen erityisesti suhteissa juutalaisten ja arabien välillä. Puolustuspoliittisesti 48 % katsoi tilanteen pysyneen samana, kuten myös ulkopoliittisen aseman; 23.5 % katsoi sen huonontuneen. 36 % katsoi, että Israelin kyky puolustautua oli pysynyt samana, 39 % katsoi sen huonontuneen vuoden aikana. 25 % katsoi suhteitten palestiinalaisten kanssa huonontuneen, 27 % katsoi niiden pysyneen ennallaan,
24 % sanoi niiden parantuneen. 45 % sanoi kansan yleisen tilanteen huonontuneen.
Tiedustelussa kyseltiin myös naispääministerin mahdollista vaikutusta tilanteisiin, mutta sillä ei uskottu olevan määräävää vaikutusta. Meretz- ja Labour-puolueitten edustajilla (58 ; 47.5 %) oli positiivisempi näkemys Livnistä pääministerinä; oikeistolaisista 53 % ja uskonnollisista 73 % uskoi sillä olevan negatiivisen vaikutuksen. (ynetnews)
http://www.ynetnews.com/articles/0,7340,L-3603584,00.html
6. UUTISOTSIKOITA
- Tripolissa Pohjois-Libanonissa räjähtänyt pommi surmasi ainakin viisi ihmistä ja vammautti 25 tämän hetken tietojen mukaan. Ääri-islamin uskotaan tehneen iskun. Israelia ei ole ainakaan vielä syytetty. (INN)
- Syyria on kaikessa hiljaisuudessa koonnut erään arvion mukaan lähes 10 000 miestä Libanonin rajan taakse maan pohjoisosassa. Libanonissa pelätään niiden voivan miehittää osan maan pohjoisosaa varmistaakseen häiriöttömät yhteydet Tartusin satamasta Libanoniin. Libanon on vaatinut Syyrialta selvitystä joukkojen tarkoituksesta. (ynetnews)
- Olmert on uuden vuoden tervehdyksenä kansalle esittänyt vaateen, että Israelin tulee luopua Golanin kukkuloista ja Itä Jerusalemista. Jerusalem Postissa arvioidaan, mikä sai Olmertin kääntämään takkinsa aktiivisesta oikeistolaisesta vasemmistolaiseksi ja innokkaaksi myönnytyspolitiikan kannattajaksi. Erääksi syyksi on arvioitu Olmertin psykologiset ongelmat. Jäätyään kiinni talousrikoksista, mitä Olmert pitää henkilökohtaisena jahtina ja joita hän ei tunnusta tehneensä, hän sublimoi vihansa toiseen äärimmäisyyteen poliittisessa kannassaan kieltäen kaiken sen, mitä hän aiemmin puolusti. (JP)
- Israelin tiedemiehet sanovat keksineensä, miten maailmalla joukoittain tuhoutuneet mehiläiskannat voidaan pelastaa. Tuhon aiheuttajana pidetään virusta, mikä aiheuttaa mehiläisyhteisöjen tuhoutumisen (CCD). Beeologies yhtiö on tarttunut ongelmaan tosissaan, ja on mielestään löytänyt tavan viruksen hävittämiseksi. CCD:n aiheuttajaksi on Israelissa havaittu Israeli Acute Paralysis Virus (IAPV), mikä aiheuttaa mehiläisessä siipien särkymisen, mitä seuraa halvaantuminen. Tutkijat vertaavat sitä flunssavirukseen, joka on hyvin tarttuva. Kysymys ei ole vain hunajasta, vaan mehiläisten osuudesta pölyttäjinä, minkä puuttuminen aiheuttaa tuottajille suuria tappioita. (JP)
- Fatahin kannattajat tutkivat kolmannen intifadan, väkivalta-aallon aloittamista, koska rauhankeskustelut eivät heidän mukaansa edisty. (ynetnews)
- Hamas ilmoittaa, ettei se tule tunnustamaan Abbasin valtaa PA:n puheenjohtajana hänen tammikuussa päättyvä kautensa jälkeen. (JP)

Comments

Popular posts from this blog

PERJANTAI 03.02.2017

Sunnuntai 22.08.2021

MAANANTAI 10.06.2019