SUNNUNTAI 28.09.08
1. KAKSI NUORUKAISTA joutui arabimellakoitsijoitten pahoinpitelemiksi Eretz käytävällä ollessaan menossa rukoilemaan patriarkkojen haudalle Hebronissa lauantai-iltana. Arabit kivittivät heitä kivin ja kaikilla esineillä, mitä käsiinsä saivat. Toinen heistä kärsi murtuneesta nenästä, jota hän joutui hoidattamaan sairaalassa.
Sotilaitten tullessa paikalle kivittäjät pakenivat paikalta.
HEBRONIN juutalaisyhteisö on valittanut IDF:n Hebronin prikaatin komentajalle eversti Udi Beb Mokhalle arabiväkivallan suuresta kasvusta viime päivinä Eretz käytävällä, joka on ainoa yhteys hautamonumentilta Kiryat Arban juutalaiskaupunkiin. Välikohtauksia sattuu siellä lähes päivittäin, kivienheittelyn ohella tien sulkemista kaatamalla sille jätteitä ja pyrkimyksillä väijyä käytävällä kulkevia. Sotilaitten puukotukset hautamonumentilla ovat myös lisääntyneet.
Tällä viikolla päättyvän muslimien paastokuukauden aikana muslimit levittivät Palestiinan lippuja rakennuksen sisälle ja virtsasivat juutalaisten pyhiäkirjakääröjä sisältävien pyhien arkkien lähelle.
SAMARIASSA lähellä Alei Zahav-juutalaiskylää arabit asettivat tielle kiviä, ja autoilijan tullessa ulos autostaan raivatakseen kivet pois, he aloittivat tulittaa haavoittaen häntä lievästi. Autoilija pystyi jatkamaan matkaansa. Sotilaitten tullessa paikalle arabit olivat paenneet.
Beitar Illitin lähellä Efratista länteen arabit heittivät palopommin autoilijaa kohti.
Samariassa lähellä Shiloa arabit heittivät autoilijaa kohti kiviä ja kallionmurikoita vaurioittaen pahoin hänen autoaan, mutta autoilija ei kärsinyt vahinkoja. (JP)
2. ARABITERRORISTIT valitsivat väärän kohteen hyökkäykselleen. Torstaiaamuna 08.30 aikaan F-16 lentäjä ajoi autollaan tukikohtaansa Nevatim lähellä Aradia Negevissä. Kaksi beduiinia ajoi autollaan hänen takanaan, toisen niistä kiihdyttäessä hänen edelleen ja pysähtyen äkisti. Toinen auto pyrki työntämään hänen autonsa pois tieltä. Lentäjä pysäytti autonsa antaen merkkejä, ettei tilanne huvittanut häntä ja tuli ulos autostaan. Beduiinit lähestyivät häntä, ja toisella oli kädessään karttu, jolla hän yritti huitaista lentäjää.
BEDUIINIT eivät olleet tietoisia, että lentäjä oli lentäjän koulutuksensa lisäksi asiantuntija lähitaistelutekniikassa. Hetken kuluttua molemmat beduiinit makasivat maassa kiemurrellen tuskissaan. Lentäjä ajoi tukikohtaansa ja teki tapahtuneesta raportin tukikohtansa komentajalle, joka ilmoitti asiasta poliisille, mutta heidän mennessä tarkistamaan paikkaa he havaitsivat, että beduiinit olivat häipyneet, ehkä ystäviensä avustamina. Poliisi vahvisti, että beduiinit olivat pahasti piestyjä. Poliisi pyrkii löytämään hyökkääjät. (Ynetnews)
3. EHUD OLMERT TARJOSI Abbasille Juudean ja Samarian 1967 sotaa edeltäneille tulitaukolinjoille saakka, jos Israel saisi pitää Maale Adumimin, Arielin ja Gush Etzionin. Näitä vastaan Olmert tarjosi Israelin maata 1967 edeltäneitten tulitaukolinjojen länsipuolelta lähellä Gazaa, Hebronia ja Beit Sheania.
Näiden lisäksi Olmert lupasi tuhota kaikki Jordanjoenlaaksossa olevat juutalaiskylät ja maatalousyhteisöt, vaikka kaikissa Israelin rauhansopimusmalleissa Jordanjoen laakso pidetään Israelin valvonnassa sen erittäin tärkeän strategisen aseman vuoksi.
Israelin onneksi Mahmoud Abbas hylkäsi Olmertin tarjouksen vaatien miljoonien palestiinalais-pakolaisten pääsyä Israeliin sekä Jerusalemin itäosien täyttä luovutusta.
Pääministerin kanslia ei kiellä eikä myönnä uutisen todenperäisyyttä todeten, ettei se anna mitään tietoja julkisuuteen rauhanneuvotteluista PA:n kanssa. (INN)
PEACE NOW vasemmistolainen painostusjärjestö esitti sunnuntaina vaatimuksen korkeimmalle oikeudelle, että se määräisi useita juutalaistaloja tuhottaviksi pienessä Netiv Avot yhteisössä lähellä Gush Etzionia.
4. LISÄÄNTYNEET arabien aiheuttamat väkivaltaisuudet Juudeassa ja Samariassa
antoivat aiheen IDF:n keskusjohdolle peruuttaa toistaiseksi kaikki juutalaisten vierailut Josefin hautamuistomerkille lähellä Nablusia (Sikemiä). IDF:n edustaja kertoo kiellon johtuneen operatiivisista syistä, mutta Samarian alueneuvoston virkailija Eli Rosenfeldt sanoo, että IDF haluaa tällä rangaista juutalaisia. IDF on erityisen tuohtunut Yitzharin kylän lähellä tapahtuneista väkivaltaisuuksista, jotka alkoivat läheisen Asira el-Kibliyehin kylän arabin sytytettyä yhden asuintalon tuleen Yitzharissa ja haavoitettua 9-vuotiasta poikaa syyskuun 13. päivänä. Yitzharin kylän asukkaat menivät sen jälkeen arabikylään kostoretkelle vahingoittaen autoja ja särkien asuintalojen ikkunoita. IDF:n mukaan syy on Yitzharin kylän asukkaissa, joiden tulee tuomita väkivaltaisuutensa arabikylässä.
ROSENFELDT kertoo, että retkiä Josefin haudalle on järjestetty ilman välikohtauksia, ja että vähintään viisi bussia on päästetty kerrallaan muistomerkille. Sen luona käytiin kiivaita taisteluja IDF:n ja palestiinalaisten välillä 2000, minkä seurauksena IDF veti joukkonsa pois hautamuistomerkiltä. Palestiinalaiset tuhosivat rakennelmat ja polttivat ne. (JP)
5. KAHDENKESKISET neuvottelut ovat ainoa tapa saada rauha aikaan Israelin ja
palestiinalaisten välillä, sanoi Israelin YK-lähettiläs Gabriela Shalet YK:n yleiskokouksessa käytyjen Israelin ja PA:n välisistä rauhanneuvotteluista käytyjen keskustelujen jälkeen. Hän syytti arabimaita kovista sanoista koskien ns. ”setlementtejä” Juudeassa ja Samariassa, mutta totesi, että ne on tarkoitettu vain näytökseksi eivätkä ratkaise mitään. Tilaisuuden aikana Saudi Arabian edustaja sekä PA:n puheenjohtaja Mahmoud Abbas vaativat ”setlementtien” rakentamisen täydellistä keskeyttämistä. Abbas oli tuonut mukanaan karttapiirroksen, josta hän esitti, miten mahdotonta yhtenäisen Palestiinan valtion maan saaminen on Juudean ja Samarian juutalaiskylien ja kaupunkien johdosta.
ISRAELIN lähettiläs Shalet totesi, ettei ole tärkeää, mistä tällaisissa tilaisuuksissa keskustellaan, vaan mitä tapahtuu todellisuudessa.
YK:N YLEISKOKOUKSEN ohessa kvartetin edustajat pitivät oman kokouksensa antaen julkilausuman, jossa ne vaativat ns. laittomien, laillistettujen kylien ulkopuolelle rakennettujen parakkikylien poistamista ja kaiken rakentamisen keskeyttämistä juutalaiskylissä ja
kaupungeissa Juudean ja Samarian alueilla.
KVARTETTI suositteli kansainvälisen rauhankokouksen pitämistä Venäjän aloitteen mukaisesti Moskovassa keväällä 2009, eikä marraskuussa, kuten Venäjä toivoi.
Tilastollisen keskustoimiston mukaan rakentaminen Juudeassa ja Samariassa kasvaa voimakkaasti. Rakentaminen kasvoi 42 % uusien rakenteilla olevien talojen osalta. Vuonna 2007 rakenteilla oli 700 taloa, tänä vuonna 1 010 taloa. Juutalaisasukkaitten edustaja Juudeassa ja Samariassa kehottaa YK:ta pitämään näppinsä erossa heidän asioistaan. Hänen mukaansa heillä on tuhansia uusia perheitä odottamassa muuttoa heti, kun talot ovat valmiit. Danny Dayan sanoo, että juutalaisyhteisöt Juudeassa ja Samariassa ovat paras turvallisuuden tae Israelille. Hän viittaa siihen, miten ne juutalaisyhteisöt, jotka Sharonin toimesta tyhjennettiin juutalaisista, ovat nyt terroristien harjoitus- ja koulutusalueina.
USA on vastustanut Israelin ja PA:n välisen konfliktin ottamista turvallisuusneuvoston käsittelyyn ja vaatii sen sijaan Iranin tilanteen käsittelemistä. (JP)
6. HIZBULLAHIN pääsihteeri Hassan Nasrallah vaati puheessaan perjantain al-Quds päivän kunniaksi, että Palestiina kokonaisuudessaan ”merestä jokeen” on palautettava arabeille. ”Palestiina, merestä jokeen, on arabien ja palestiinalaisten omaisuutta eikä kenelläkään ole oikeutta antaa edes yhtä jyvästä maata, koska se on pyhä. Koko maa tulee palauttaa sen laillisille omistajille,” Nasrallah hehkutti sormeaan uhkaavasti heristellen. Hän sanoi, että ”juutalainen eturyhmä” hallitsee maailmaa ja sen vaikutus ohjaa USA:ta ja sen liittolaisia. Hän sanoi, etteivät pyynnöt USA:lta ja länsivalloilta vapauta arabien omistamaa maata, vaan muslimien päättäväisyys ja alueen asukkaitten vastarinta ja uhraukset.
AIEMMIN PERJANTAINA Iranin edellinen presidentti Akbar Hashemi Rafsanjani varoitti länsivaltoja al-Quds tilaisuudessa Teheranissa pitämässään puheessa, että niiden Israelin tukeminen sattuu omaan nilkkaan. Rafsanjani on edelleen vaikutusvaltainen poliitikko Iranissa ja johtaa eksperttien neuvostoa, jolla on valta valita ja erottaa Iranin ylin kaitsija. Hän varoitti, että tukiessaan Israelia USA, Ranska ja Englanti asettavat itsensä lopulta alttiiksi vaaralle. Hän oletti, että Israel voi ottaa kovemman kannan suhteessaan Iraniin ja arabeihin kuin länsivallat. Hän kai tarkoitti, että Israel voi vetää muut valtiot tahtomattaan seikkailuun, joka voi osoittautua kohtalokkaaksi. (JP)
6. UUTISOTSIKOITA
- Syyriassa lauantaina tapahtunut valtava räjähdys oli tarkoitettu Syyrian tiedustelujärjestön rakennusta varten, joka sijaitsee Damaskoksen lentokentälle johtavan tien varrella. Pommi-iskussa kuoli 17 ja haavoitti 20 ihmistä. Kuolleitten joukossa oli yksi Syyrian korkeimmista johtajista, kertoo arabiankielinen al-Sharq al-Awsat Lontoossa sunnuntaina. (Ynetnews)
- Pääministeri Ehud Olmert matkustaa ensi viikolla Moskovaan, jossa hän tapaa Venäjän presidentti Dmitri Medvedevin. Heidän uskotaan keskustelevan Venäjän asetoimituksista Syyrialle, Iranin ydinaseesta ja rauhankeskusteluista Israelin ja PA:n välillä. (Ynetnews)
- USA toimitti osia voimalliseen X-band tutka-asemaan, jonka se pystyttää Negeviin, ja jota hoitavat amerikkalaiset virkailijat. USA sanoo, että tutka pystyy havaitsemaan pesäpallon kokoisen esineen 4 700km:n päässä. Sen uskotaan pystyvän havaitsemaan esim. Iranin laukaiseman Shihab-3 ballistisen ohjuksen sen laukaushetkellä, mikä antaa torjuntaohjuksille 5 min lisäaikaa valmistautua vastaiskuun. (Ynetnews)
Israelin uusivuosi alkaa maanantai-iltana 2-päiväisenä pyhänä.
Lämpötilat, Jsm: Su: 17-23; Ma: 17-24; Ti: 19-30; Ke: 15-23, osittain pilvistä. Sapattina saimme ensimmäiset sateet Jerusalemin alueella.

Comments

Popular posts from this blog

PERJANTAI 03.02.2017

Sunnuntai 22.08.2021

Tiistai 17.08.2021