TIISTAI 03.01.12

1. ISRAELIN ja PA:n rauhanneuvottelijoiden tapaaminen Ammanissa tänään kuningas Abdullah II:n suojeluksessa ei ole herättänyt toiveita mistään läpimurrosta. Keskusteluja seuraavat myös kvartetin, USA:n, YK:n, EU:n ja Venäjän, edustajat, mutta eivät osallistu Israelin ja PA:n edustajien kahdenkeskiseen tapaamiseen.
Sekä Israelin että PA:n neuvottelijat ovat toistelleet aiempia vaatimuksiaan tai perusteita, joiden varaan heidän mielestään mahdolliset todelliset neuvottelut tulee keskittää.

PA:n kannan esitti pääneuvottelijana tunnettu Saeb Erekat, joka pitää kiinni PA:n toistamista vaatimuksista 1949 aselepolinjoista, setlementtitoiminnan lopettamisesta sekä kaiken rakentamisen keskeyttämisestä Juudean ja Samarian sekä Jerusalemin juutalaisyhteisöissä. Israelin kannan esitti pääministerin edustaja Mark Regev, joka painotti neuvotteluja ilman ennakkoehtoja sekä sitä, että kaikkia avainkysymyksiä tulee käsitellä kokonaisuutena. Hän vakuutti Israelin halua edetä neuvotteluissa kvartetin viitoittamaa polkua myöten.

AMMANIN keskustelut toteutetaan kahdessa osassa. Ensimmäiseen tapaamiseen osallistuvat kaikki mukana olevat, myös kvartetin ja Jordanian edustajat; toiseen osaan osallistuvat Israelin ja PA:n edustajat Jordanian edustajan toimiessa ”juontajana”.
EREKAT muisti vielä ennen Ammanin matkaansa muistuttaa, miten pääministeri Ehud Olmert lupasi vapauttaa Israelissa tuomitut Fatahin jäsenet, kun Gilad Shalit sopimus allekirjoitetaan. Israelin edustaja puolestaan lupasi, että kaikkia PA:n esittämiä kysymyksiä käsitellään neuvotteluissa, mutta ettei mitään lupauksia voida tehdä etukäteen.

Kysymykseen, mitä Israel odottaa PA:lta vastauksena vankien vapauttamiseen, edustaja ei halunnut antaa suoraa vastausta, vaan sanoi Israelin olevan huolissaan PA:n viimeisten päivien toimista, kuten erilaisista aloitteista kansainvälisissä järjestöissä sekä Israelin äskettäin vapauttamien vankien tapaaminen PA:n johtajien taholta ja ylistäminen erilaisin kunnianosoituksin ja nimityksin korkeisiin virkoihin.
ISRAELIN näkemyksen mukaan PA pyrkii ratsastamaan ulkomaisen tuen kuten kvartetin varassa, kuten taas Israel haluaa, että neuvotteluja käydään puhtaasti kahdenkeskisinä.

AMMANIN keskusteluja on kritisoitu sekä Israelin että PA:n keskuudessa. Alueellisen kehityksen ministeri Silvan Shalom (Likud) antoi tunnustusta siihen, että keskustelut on saatu järjestettyä, mutta katsoi, että PA suostui niihin pelkästään voittaakseen niiden kautta kansainvälistä suosiota. Shalom ei usko läpimurtoon keskusteluissa varsinkin, kun muistaa, miten PA:n puheenjohtaja Mahmoud Abbas muutti Turkin vierailunsa ohjelmaa voidakseen tavata Israelin äskettäin vapauttamaa naisterroristia sekä nimittäessään erikoisneuvon-antajakseen toisen Israelin vapauttaman terroristin. Tämä ei osoita Abbasin hyvää tahtoa.
HAMASIN johto tuomitsee keskustelut, ja PFLP:n edustaja kutsuu keskusteluja ”suureksi virheeksi, mikä vain rohkaisee miehittäjiä palestiinalaisten vastaisiin toimiin”.
Islamic Jihadin edustaja kutsuu keskusteluja ”ajan haaskaukseksi antaakseen Israelille lisää aikaa rakentaa tosiasioita alueella” (facts on the ground).
Jos näistä keskusteluista joku saa lisäpisteitä, se on Jordanian kuningas Abdullah II. http://www.jpost.com/DiplomacyAndPolitics/Article.aspx?id=251937
http://www.jpost.com/DiplomacyAndPolitics/Article.aspx?id=251941

2. VANHA viisaus sanoo: ”Jos haluat rauhaa, varustaudu sotaan”.
Tämä näyttää olevan ainakin IDF:n ja puolustusministeriön ohjelmassa tänä päivänä.
Israelin ja PA:n edustajien teroitellessa lyijykyniään tai viimeistellessä sylimikrojaan tänään käytäviä keskusteluja varten Ammanissa, IDF esitteli äskettäin uusimaansa potentiaalista näkymää, millainen uhka tulisi koskettamaan kaikkia maan suuria asutuskeskuksia.
Uuden uhkakuvan mukaan Jerusalem ei tulisi jäämään sivuun ohjusiskuista, vaan ensimmäistä kertaa IDF:n strategiset suunnittelijat uskovat pääkaupungin joutuvan hyökkäyksen kohteeksi jopa suhteellisen pienimuotoisen konfliktin aikana.

UUDET uhkakuvat, kuten IDF:n suunnittelijoiden piirissä tulevia näkymiä kutsutaan, perustuvat kotirintaman komentokeskuksen ja tiedustelukanavien keräämiin tietoihin potentiaalisen vihollisen aikeista ja kyvyistä. Näiden perusteella suunnittelijat ovat laatineet arvioita, miten monta ohjusta ja rakettia kukin kaupunki voi joutua kohtaamaan ja valmistelemaan niiden pohjalta valmisteluja asukkaittensa suojelemiseksi ja mahdollisista vastatoimista. Pahimmissa tapauksissa kysymykseen voivat tulla väestön massasiirrot turvallisemmille alueille. Tutkittaessa Israelin karttaa on kuitenkin huomioitava, että maan pienuus ja sen pitkulainen ja kapea muoto eivät anna juuri mistään täysin turvattua olinpaikkaa, varsinkin tilanteessa, jossa Juudea ja Samaria olisi luovutettu kokonaan vihamieliselle yhteisölle ja IDF olisi vetänyt kaikki osastonsa niistä pois. Eilisessä raportissa esitelty hallituksen päätös ja sen liitteeksi laadittu karttapiirros potentiaalisen Palestiinan valtion rajoista ja maa-alueesta antavat kaikessa karmeudessaan kuvan todellisesta tilanteesta ilman poliittisia tai muita näkökohtia.
Israelin joutuminen piiritystilaan toteutuu niissä oloissa myös käytännössä, ei vain diplomaattisesti tai teoreettisesti eri yhteisöjen kuten PA:n kaavailuissa.

KOTIRINTAMA esitteli äskettäin laatimansa Jerusalemin uhkakuvan tulevassa konfliktissa.
Jerusalemin kaupungin valtuutettu Elisha Peleg (Likud), joka vastaa kaupungin turvallisuus-, hätä- ja palonsammutuspalveluista, sanoi olevansa täysin tietoinen kaupungin turvallisuutta uhkaavasta vaarasta. IDF:n arvion mukaan Syyrian, Hizbullahin ja Jordanian - mikäli se liittyy mukaan - ohjukset yltävät Jerusalemiin, mutta myös Hamas on voinut saada ohjuksia, joilla se voi uhata pääkaupunkia. Tilanne muuttuu katastrofaaliseksi, jos Juudea ja Samaria ovat vihamielisen järjestön tai Palestiinan valtion valvonnassa, koska ne voivat uhata maata koko sen pituudelta ja tahtonsa mukaan katkaista liikenneyhteydet maan pohjois- ja eteläosien välillä ja Jerusalemiin keskittyen sitten tuhoamaan mottiin joutuneita alueita, kuten saarrostus-toimiin erikoistuneet suomalaiset hyvin tietävät ja muistavat omien sotiensa ajoilta.

VIRANOMAISET toteavat, että Jerusalemin kerrostalot ovat vanhoja eikä niissä ole minkäänlaisia sirpale- tai pommisuojia, kuten uusimmissa vaaditaan. Toisaalta tiilestä rakennetut talot kestävät paremmin pommitusta romahtamatta, kuten osoittautui jordanialaisten ampuessa tykistöllään Jerusalemia 1948 itsenäisyyssodan ja sen jälkeisten vuosien aikana aina vuoteen 1967, jolloin Jerusalem ja Juudea ja Samaria vapautettiin Jordanian miehityksestä. http://www.jpost.com/Defense/Article.aspx?id=251936

Edellä esitettyjen uhkakuvien perusteella on vaikea ymmärtää, mihin Barak&co perustavat suosituksensa ”harkitun riskin ottamisesta” palestiinalaiskysymyksessä, eli suostua yhä suurempiin myönnytyksiin ”hyvän tahdon eleiksi” ja Palestiinan valtion perustamiseksi.
Maan vasemmistojohtajat haluavat ottaa ”holtittoman” (reckless) riskin koko juutalaisen kansan kustannuksella, ja jos ratkaisu osoittautuu vääräksi, sitä on mahdoton peruuttaa.
Israel ilmeisesti pakotetaan hyväksymään ”pakkorauha”, joka perustuu Israelin maan ja Jerusalemin jakamiseen, mikä puolestaan saattaa maan lähes puolustuskyvyttömään asemaan ja avaa näin tien maan ja Jerusalemin osittaiseen miehitykseen, kuten profeetat ovat ilmoittaneet. http://www.jpost.com/Defense/Article.aspx?id=251936

3. DEBKAFILE raportoi aamun artikkelissaan, että Jerusalemissa on ensimmäinen al-Qadan solu ilmoittanut avanneensa toimintapisteen. Solu käyttää nimeä: Sunni Youth Movement Cell in Greater Jerusalem” (Sunni nuorisojärjestön solu Suur-Jerusalemissa). Solu lupaa antaa tietoja itsestään ja kohteistaan lähipäivinä. DF arvioi, että ilmoitus solun perustamisesta voi liittyä PA:n suunnitelmiin ja ilmoituksiin massamielenosoitusten aloittamiseksi Juudean ja Samarian palestiinalaisalueilla. Ihmismassat lähetetään USA:n kouluttamien ja aseistamien ”poliisien” (joille on annettu sotilaskoulutusta) suojaamina Israelilaisia kohteita vihreän linjan länsipuolella, ja juutalaisyhteisöjä sekä IDF:n asemia ja tarkastuspisteitä vastaan Juudeassa ja Samariassa. DF arvioi, että solu aikoo käyttää mielenosoitusten aiheuttamaa sekasortoa hyväkseen iskemällä turvallisuusjoukkojen ollessa työllistettyinä muualla.

DEBKAFILE toteaa al-Qaidan aktiivisuuden varsinaisen nousun tapahtuvan Siinailla, josta ne hyökkäilevät israelilaisia ja egyptiläisiä kohteita vastaan, sekä palestiinalaisalueilla Gazassa ja Etelä Libanonin pakolaisleireissä, varsinkin al-Hilwa Siidonin alueella, jossa ne ovat taistelleet palestiinalaisia turvallisuusjoukkoja vastaan. Jerusalemissa aloittava solu lienee siten al-Qaidan ensimmäisiä yrityksiä toimintansa laajentamiseksi Länsirannalle ja Jerusalemiin. Al-Qaida on vahvistanut asemiaan Siinailla siinä määrin, että se pystyy nyt toimittamaan aseita ja koulutettuja terroristeja Gazan alueille, mikä tapahtui aiemmin toisin päin. http://www.debka.com/article/21613/

4. UUTISOTSIKOITA
- Debkafile arvioi toisessa artikkelissaan, että Syyrian diktaattori Bashar Assad ei ole luovuttanut vähääkään päätöksestään jatkaa vastarinnan kukistamista armeijansa avulla, vaikka sen joukot harvenevat karkurijoukkojen kasvaessa ja arabiliiton tarkkailijoiden seuratessa omakohtaisesti turvallisuutensa vaarantaen siviilien summittaista murhaamista. DF kertoo, että Assadin insinöörit rakentavat kovalla kiireellä viimeistä puolustuslinnaketta Al-Alawite vuoristoon (Al-Ansariyyah), jonne Assad voisi lähimpine omaisineen, apulaisineen ja tukijoineen paeta, mikäli armeijan ote todella romahtaisi, kuten Ehud Barak ennusti: Assadilla on vain pari viikkoa jäljellä. Assadin ongelmana voi olla se, etteivät kaikki hänen Alawite-klaaniinsa kuuluvat välttämättä tue häntä, sillä kapinamieltä on jo ilmennyt. Haman ja Homsin kaupungit ovat DF:n mukaan sopineet, että FSA säästää heidät sitä vastaan, että he kieltäytyvät luovuttamasta nuoria miehiään Assadin armeijaan. http://www.debka.com/article/21611/
- Saudi-hakkerit sanovat saaneensa 400 000 israelilaisen luottokortin tiedot, kuten myös niiden omistajien osoitteet ja puhelinnumerot, sekä lupaa julkistaa lisää. He julkistivat tietonsa internetissä. Israelin viranomaiset sanovat, että luottokorttitiedot ovat väärennettyjä, mutta henkilötiedot ovat oikeita. Hakkerit sanovat, että heidän websivulleen on jo tunkeuduttu, mutta sanovat korjanneensa syntyneen aukon. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/151336#.TwK6Clb3vO0
- IDF teki ratsian maanantaina Salem arabikylään Samariassa etsiessään terroristeja. Eräästä asunnosta he löysivät Uzi-konepistoolin, M-16 rynnäkkökiväärin, omatekoisen pistoolin WC-tilasta sekä puukkoja ja karttuja. Oketz-erikoisjoukkot, joilla on opetettuja koiria apunaan, laskuvarjojääkärien 202 sotilaita, insinööriosaston Nachalon.osastot, sekä Shin Bet, pidättivät kaksi 40-vuotiasta miestä. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/151350#.TwK69lb3vO0
- Gazan vyöhykkeen alueneuvoston puheenjohtaja Haim Jelin lähetti YK:n pääsihteerille Ban ki-Moonille kirjeen, jossa hän kysyy, miksi YK ei ole puuttunut siihen, että Hamasin terroristit käyttävät fosforiammuksia kranaateissaan syyllistyen siten sotarikokseen? Hän olisi samalla voinut kysellä, miksei YK puutu millään tavoin siihen, että Gazan alueelta, jossa YK:n järjestöt toimivat aktiivisesti ja ovat hyvin tietoisia asioista siellä, voidaan tulittaa kiväärein, kranaatein– joista osa fosforoituja - ja raketein aseettomia ja suojattomia siviiliasutuksia Israelin puolella? http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/151345#.TwK83lb3vO0
- IDF:n prikaatinkenraali Guy Tzur sanoo, että armeija tarvitsee vähintään 7 miljardia NIS tarpeittensa tyydyttämiseksi. Viime viikolla myönnetty 1.6 miljardia NIS ei riitä kuin kostukkeeksi. IDF harkitsee 20 Lockheed Martinin rakentaman F-35 koneen 2.75 miljardin USD tilauksen peruuttamista kohonneitten kustannusten ja viivytysten vuoksi, ja harkitsee korvata ne F-15 ja F-16 koneilla. IDF pienentää neljän Saar-luokan ohjusveneen tilaamista tyytyen kahteen pienempään kotona valmistettuun. Rahoitusongelmat estävät Barakin kunnianhimoisten suunnitelmien toteutumisen ulottaa vaikutusaluettaan kotoisilta rantamilta Persianlahden ja Omaninmeren alueille. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/151324#.TwK-xFb3vO0

Comments

Popular posts from this blog

PERJANTAI 03.02.2017

Sunnuntai 22.08.2021

Tiistai 17.08.2021