TIISTAI 21.04.09
1. ISRAELISSA hiljennytään tänään kunnioittamaan sodissa kaatuneita sekä natsivainoissa menehtyneitä juutalaisia. Eilen illalla pidettiin Israelin valtion järjestämä virallinen muistotilaisuus Jad Vashem holokaust-museon ulkotiloissa auringon laskun jälkeen. Tilaisuuteen osallistuivat maan korkein johto sekä runsaasti ulkomaisia ja paikallisia kutsuvieraita. Presidentti Shimon Peres viittasi puheessaan meneillään olevaan Geneven konferenssiin, joka joko sattumalta tai tarkoituksellisesti oli ajoitettu samaan aikaan kuin Israelin holokaust-muistopäivä, joka sattuu yhteen myös Hitlerin syntymäpäivän kanssa. PERES MUISTUTTI, että Geneven konferenssin avaus kuuluttaa enemmän rasismin hyväksymistä kuin taistelua sitä vastaan, kuten myös sen avainpuhujan Ahmadinejadin tunnustamista, joka vaatii Israelin tuhoamista ja samalla kieltää holokaustin. ”Juutalaisen valtion kritisismi tihkuu hyydyttävää anti-semitismiä. Niiden joukossa, jotka toimivat yhteistyössä natsien kanssa, ja niiden jotka seisoivat sivussa ja antoivat holokaustin tapahtua, on niitä, jotka arvostelevat sitä yhtä valtiota, joka uskalsi antaa turvapaikan holokaustista pelastuneille. Sitä yhtä valtiota, joka tulee estämään uuden holokaustin toteutumisen. Anti-semitismi ei ole juutalainen sairaus, ja siksi sen parantaminen on niiden velvollisuutena, jotka sitä harjoittavat.” Peres analysoi.
PÄÄMINISTERI Benyamin Netanyahu viittasi myös Geneven konferenssiin valittaen niitä, jotka ovat valinneet esiintyä vihan edustajina. Hän heitti kysymyksen Sveitsin presidentti Hans-Rudolf Marzille: ”Kysyn sinulta, Sveitsin presidentti, miten voit suostua tapaamaan henkilön, joka kieltää holokaustin ja toivoo uuden tapahtuvaksi?” Hän kiitti niitä maita, jotka katsoivat parhaaksi boikotoida Geneven konferenssia. Hän vakuutti, ettei hän anna holokaustin kieltäjien aiheuttaa uutta holokaustia juutalaiselle kansalle, minkä hän sanoi olevan sekä Israelin valtion että hänen velvollisuutensa pääministerinä. Hän kutsui Israelia juutalaisen kansan kilveksi ja toivoksi ja lisäsi sen luovan uutta sekä oman kansansa että koko ihmiskunnan kunniaksi. ”Maan saavutukset kaikilla kulttuurin, tieteen, lääketieteen ja turvallisuuden aloilla ovat perustavaa laatua olevia. Olemme lukumääräisesti pieni kansa, mutta omaamme suuren henkisen potentiaalin”.
TEL AVIVIN päärabbi Yisrael Meir Lau, joka itse on Buchenwaldin keskitysleirin orpoja, muisteli kokemuksiaan viitaten samalla toiseen lapseen, Gilad Shalitiin, jota on pidetty vangittuna kesäkuusta 2006 lähtien. ”Jad Vashem päätti omistaa tämän vuoden juhlallisuudet holokaustin lapsille, jotta Israelin lapset voisivat arvostaa sitä, mitä meillä on: Kansallinen koti, Oma valtio, Vapaus, Itsenäisyys, Ylpeys ja Tahdonlujuus. Me voimme ja meidän tulee suudella tämän maan maapohjaa, joka sallii meidän elävän täyttä elämää juutalaisella erikoispiirteellä omassa kodissamme,” rabbi Lau totesi puheessaan.
Natsivainoissa menehtyi arviolta 1.5 miljoonaa juutalaista lasta.
TÄNÄÄN kymmenen aikaan sireenit soivat kaikkialla maassa merkiksi siitä, että kaikki liikenne ja toiminta pysähtyy kahden minuutin hiljaisuuden ajaksi. (JP)
2. ”HALLITUKSIA tulee rohkaista ja tukea niiden taistelussa tätä barbaarista rasismia vastaan – ponnistuksia tulee lisätä sionismin lopettamiseksi”, julisti Iranin presidentti Mahmoud Ahmadinejad puheessaan Durban II rasisminvastaisen konferenssin avain-puheessaan. Ainakin 23:n maan delegaatiot poistuivat salista ennen puhetta, niiden mukana Suomi, minkä tyydytyksellä huomioin. YK:n järjestämä ja johtama viikon mittainen konferenssi rasismia, rasistista syrjintää, vieraan- ja muita siihen liittyviä pelkoja vastaan alkoi Genevessä maanantaina. Seuraavaksi muutamia Ahmadinejadin heittelemiä atribuutteja Israelia vastaan: ”Israel on julmin ja sortavin , rasistinen hallitus, joka luotiin juutalaisten kuviteltujen kärsimysten pohjalta toisen maailmansodan aikana”, julisti tämä Sveitsin presidentin erikoisvastaanotolla kunnioittama valtionjohtaja. Ranskan lähetystö, joka loppuun saakka pyrki istumaan kahdella pallilla ehkä maan runsaan muslimiväestön reaktion pelossa, päätti marssia pois salista kuultuaan Ahmadinejadin puheen alun, mikä oli merkkinä arviolta 40:lle diplomaatille 23:sta maasta seurata esimerkkiä. Salissa oli myös muutamia mielenosoittajia, jotka yrittivät häiritä puhetta välihuudoillaan, mutta jotka järjestäjien toimesta poistettiin ulos. Mukana oli juutalaisia opiskelijoita Ranskasta, jotka olivat pukeutuneet värikkäisiin klovnin pukuihin muovisine päähineineen ja punanenineen, huudellen puhujalle: ”Rasisti, rasisti”. Mielenosoittajat kantoivat plakaatteja, joissa tilaisuutta verrattiin sirkukseen. Toiset kantoivat käsissään plakaatteja, joissa ihmeteltiin YK:n hiljaisuutta maailman monissa maissa, useat niistä tilaisuuden järjestäjiä, joissa rasismi rehottaa ilman estoja. Nämä mielenosoittajat olivat peittäneet suunsa laastarilla merkiksi YK:n vaikenemisesta.
ISRAELIN ulkoministeriö kritisoi erityisesti Norjaa, joka oli lähettänyt tilaisuuteen arvovaltaisen delegaation, eikä reagoinut mitenkään Ahmadinejadin vihantäyteiseen puheeseen, ellei oteta lukuun kättentaputuksia, joilla he saliin jääneitten mukana näitä vihanpurkauksia tervehtivät.
YK:N PÄÄSIHTEERI Ban ki Moon, joka oli tavannut Ahmadinejadin ennen hänen puhettaan yksityisvastaanotossa, tuomitsi hänen puheensa karkeana kiihotuksena. ”Tuomitsen Iranin presidentin tämän foorumin käyttämisestä syyttämiseksi, hajottamiseksi ja jopa kiihottamiseksi. Tämä on vastoin sitä, mitä konferenssilla oli tarkoitus saavuttaa. Tämä vaikeuttaa merkittävästi ponnisteluja löytää rakentavia ratkaisuja rasismin poistamiseksi”. Moon selitti ennen puhetta vakuuttaneensa Ahmadinejadille konferenssin merkitystä kannustamaan kansainvälistä yhteisöä yhtymään taistelussa rasismia vastaan.
3. UUTISOTSIKOITA
- Israel kutsui Sveitsin lähettilään kotiin vastalauseeksi sen osoittamasta huomiosta Iranin presidenttiä kohtaan. (JP)
- Lontoolainen Bloomsbury teatteri perui Englannin juutalaisten Zionist Federation (ZF) vuotuisen itsenäisyyspäivän näytännön 28.04.09, jossa IDF:n ajanvieteryhmän oli tarkoitus esiintyä. Tilaisuuden vastustajien vuoksi ZF päätti poistaa IDF:n esiintymisen, mutta teatterin johto päätti kuitenkin peruuttaa koko tilaisuuden väittäen, ettei ole mahdollista valvoa, etteikö esiintyjien joukossa olisi kuitenkin IDF:n jäseniä. (JP)
- Kanadan pääministeri Stephen Harper olettaa, että aikarajoituksen antaminen Iranille voisi olla tehokas. Hän ei vastusta USA:n uuden hallituksen aikomusta aloittaa suorat keskustelut Iranin kanssa, mutta vaatii siihen aikarajaa, mitä USA:n hallitus vastustaa. (JP)
- Israelin sotilastiedustelun johtaja kenraalimajuri Amos Yadlin arvioi, että maailmanlaajuinen taloustaantuma haavoittaa myös Iranin kunnianhimoisia päämääriä ydinteollisuutensa kehittämisessä. Hän arvioi, että inflaatio yhdessä korkean työttömyyden nousun kanssa öljyn hinnan romahtamisen vuoksi hidastavat suuresti Iranin tavoitteiden toteutumista, mutta eivät keskeytä sitä. Hän katsoo, että Iran pyrkii saavuttamaan uraanin rikastamisen täyden tietotaidon, ja samalla rikastaen uraania tasoon, josta on vain muutaman kuukauden aikaraja ydinase-kelpoisen rikastusasteen saavuttamiseksi. (JP)
- ADL:n tiedustelu osoittaa, että Amerikan juutalaisista 55 % kannattaa Obaman tapaa hoitaa arabikysymystä, mikä on selvästi alempi kuin 78 % häntä äänestäneitä. Kahden valtion periaatetta kannatti 61 %. Liebermanin kannatus oli 62 %. Iranin ydinvoimaloita vastaan tehtyä iskua kannatti 58 %. Tiedustelu tehtiin huhtikuussa puhelimella 1200 Amerikan juutalaisen keskuudessa. (JP)
- Egyptin tiedustelupäällikkö Omar Suleiman ja puolustusministeri Ehud Barak keskustelevat huomenna Hamasin kanssa solmittavasta tulitauosta. Suleiman lentää Israeliin. Hän otaksuu, että Hamas haluaa taktista tulitaukoa. (JP)
- YK:n viranomainen syyttää sekä Israelia että palestiinalaisia Gazan jälleen rakentamisen viipymisestä. Israelia siitä, ettei se salli tarpeeksi rakennus-tarvikkeita Gazan kaistalle. Palestiinalaisten viivytykset johtuvat tämän mukaan Fatahin ja Hamasin keskeisten erimielisyyksien jatkumisesta. (JP)
- Pääministeri Benyamin Netayahu käytti eilistä hallituksen istuntoa esitelläkseen näkemyksensä ”rauhankeskusteluista” PA:n kanssa. Hän toisti aiemman vaatimuksensa, että sopimuksen tulee perustua Israelin valtion tunnustamiseen juutalaisena valtiona. Hän vakuutti perustavansa näkemyksensä, joka valmistunee esityskuntoon toukokuussa, kahteen periaatteeseen: Lopettaa kaikki uhkaukset Israelin turvallisuutta vastaan; edistää samaan aikaan vastuullista ja järkevää poliittista prosessia. Hänen kansliansa selvensi, ettei Israelin tunnustaminen juutalaiseksi valtioksi ole ennakkoehto keskusteluille, mutta se on sitä lopullisissa sopimuksissa. Obaman taholta ilmaistaan lievää ärtymystä Netanyahun asettamille ehdoille, joita hän pitävät tarpeettomina tässä vaiheessa. (JP)
- Ehud Barak haluaa tilata USA:n laivastolle kehittämän Phalanx torjunta-järjestelmän. Se on kaksiosainen. Tutka havaitsee lähestyvän kranaatin ja 6000 ammusta minuutissa ampuva 20 mm:n tykki tuhoaa sen. Yksi järjestelmä maksaa 25 miljoonaa USD. Se kattaa 1200 neliömetrin alueen. Israelin kehittämä Iron Dome on suunniteltu Kassam-rakettien tuhoamiseen.
- Ihmisoikeuksien valvontajärjestö sanoo, että Hamas surmasi 32 ja haavoitti tai pahoinpiteli tusinoittain palestiinalaisia Gazassa operaatio cast lead aikana ja sen jälkeen. Myös Fatah kiduttaa pidättämiään ihmisiä Länsirannalla.
- http://ws.collactive.com/points/point?id=LBP5JDS0ONQ6

Comments

Popular posts from this blog

SUNNUNTAI 01.12.2019

TORSTAI 30.04.2020

TORSTAI 14.05.2020