MAANANTAI 20.04.09

1. RASISMINVASTAINEN konferenssi, jota kutsutaan nimellä Durban II, alkaa tänään Genevessä mahdollisimman ristiriitaisissa tunnelmissa. Konferenssin järjestäjänä toimii YK. Kaikkiaan 9 YK:n jäsenmaata, jotkut niistä vasta alkamispäivän aattona, ilmoittavat boikotoivansa konferenssia, koska sen uskotaan olevan luonteeltaan ja sisällöltään vahvasti juuri päinvastainen, kuin mitä sen nimi edellyttäisi. Viimeisten boikotoijien joukossa olivat Saksa ja Alankomaat; Ranska osallistuu. USA ja Israel pohtivat pitkään osallistumistaan toivoessaan, että konferenssin loppulausunto muutettaisiin asialliseksi, mikä ei toteutunut.

KONFERENSSIN avainpuhujana toimii Iranin presidentti Mahmoud Ahmadinejad, joka toistuvasti vaatii Israelin hävittämistä valtioitten joukosta. Hänen ja Sveitsin presidentti Hans-Rudolf Merzin tapaaminen Genevessä eilen oli kuin kuorrutus Israelin vastaisen kakun päällä. USA:n presidentti Baruck Obama leimasi konferenssin Israel-vastaisuudessaan teeskentelyksi (hypocritical). Hän analysoi loppuasiakirjan luonnosta näin: ”Se osoittaa Israelin vastaisuutta tavoilla, joita useimmiten on pidetty täysin tekopyhinä ja takaperoisina.” Puhuessaan Trinidadissa sunnuntaina hän sanoi toivoneensa, että joitain edistysaskeleita ilmenisi konferenssin tuloksista, joissa USA voisi liittoutua joittenkin maitten kanssa todellisiin toimiin syrjinnän vähentämiseksi maailmassa, mutta ettei tällaista mahdollisuutta ollut nyt havaittavissa. (JP)

2. ISRAELIN ulkoministeri Avigdor Lieberman kutsui konferenssia ”tekopyhyyden huippu-kokoukseksi”, mistä tärkeimpänä todisteena on se, että rasistinen Iranin presidentti Mahmoud Ahmadinejad on sen avainpuhuja. Hän muistutti, että kuin mielenosoituksellisesti konferenssi alkaa holokaust-muistopäivän aattona. Apulaisulkoministeri Danny Ayalon kertoi JP:n toimittajalle Tovah Lazaroffille, että Ahmadinejadin vierailu Sveitsissä on pateettinen tapaaminen, mikä hämmentää konferenssin järjestäjää. Hän sanoo kunnioituksen osoittamisen Iranin presidentille, joka aktiivisesti suunnittelee uutta juutalaisten holokaustia, olevan vahingollinen aikana, jolloin länsi pyrkii etääntymään hänestä.

GENEVEN juutalainen yhteisö aikoo pitää erityistilaisuuden maanantaina holokaustin muistopäivän kunniaksi, mitä samalla pidetään Durban II:n vastaisena mielenosoituksena.

ISRAELINVASTAISET ryhmät suunnittelevat pitävänsä samaan aikaan tilaisuuden, jossa Israelin tapaa kohdella Gazan palestiinalaisia verrataan siihen, mitä juutalaiset kokivat Varsovan gettossa. Tuskinpa arvaa väärin, jos ennustaa median keskittyvän jälkimmäisen tilaisuuden seuraamiseen edellisen kustannuksella. JP:n artikkelin kirjoittaja huomioi, etteivät vastakohtaisuudet eri ryhmien välillä ole näyttävästi esillä itse konferenssipaikalla. (JP)

3. ISRAELISSA harkittiin pitkään, eikä tuo keskustelu ole vieläkään laantunut, olisiko viisaampaa pyrkiä sittenkin mukaan ja yrittää vaikuttaa päätösasiakirjaan. Lopulta havaittiin, että vaikka sanamuoto ei varsinaisesti suoraan tuomitse Israelia, sen viittaukset edellisen konferenssin päätösasiakirjaan säilyivät, eikä siihen olisi saatu muutoksia aikaan.

PAAVI Benedict XVI sanoi lausunnossaan toivovansa, että konferenssi pystyisi eliminoimaan rasistisia tendenssejä kaikkialla maailmassa. Vatikaanin katolinen uutistoimisto Asia News, joka on osa Vatikaanin lähetystyötä, analysoi paavin lausunnollaan pyrkivän ottamaan etäisyyttä muutamien länsimaitten esittämään kritiikkiin.

RYHMÄ VAPAITA NGO-järjestöjä, jotka toimivat ilman valtion tukea, pitivät oman vasta-konferenssinsa, jossa niiden edustajat esittivät syvän pahoittelunsa, ettei Durban II konferenssi pystynyt keskittymään ihmisoikeuksien polkemiseen maissa kuten Libya, Iran, Kuuba, Egypti ja Sudan. Tilaisuudessa Ranskan ihmisoikeuksien lähettiläs Francois Zimeray pyrki selvittämään, miksi Ranskan päätös osallistumisesta viipyy, mutta joutui toteamaan, ettei hänellä ollut Ranskan lopullista päätöstä asiasta.

YK:N EDUSTAJA konferenssissa Robert Colville pyrki väheksymään boikotoijien merkitystä todeten, että YK:n 192:sta jäsenmaasta 83 on vahvistanut osanottonsa. Hän viisaasti jätti mainitsematta, että boikotoijien joukossa ovat useimmat maailman johtavat länsivallat.

ISO-BRITANNIA on niiden joukossa, jotka edelleen harkitsevat. Maan edustaja kertoo, että tarkoitus on seurata konferenssin edistymistä ja varsinkin Ahmadinejadin puheen sisältöä ja tehdä päätös poistumisesta salista, jos siihen ilmenee syytä. Englannin ulkoministeri David Milliband tapasi sunnuntai-iltana Ranskan, Tshekin ja Saksan ulkoministerit voidakseen laatia yhteisen politiikan EU:n suhtautumisesta konferenssiin.

YK:N ihmisoikeuksien neuvoston johtaja Navi Pillay esitti syvän pahoittelunsa, että USA päätti boikotoida konferenssia. Hänen mielestään muutamat maat ovat keskittyneet aiheisiin, joilla on vähän merkitystä taistelussa syrjinnän lopettamiseksi, mutta että kysymystä rasismista on käsiteltävä maailmanlaajuisesti. (JP)

4. APULAISULKOMINISTERI Danny Ayalon, josta näyttää kehittyneen ministeriön omaksuman mutta vielä kehitysasteella olevan politiikan muotoilija sanataiteilijana ja joustavana diplomaattina vastakohtana Liebermanin usein jyrkkäilmeiselle esiintymistavalle, varoittaa tekemästä hätäisiä johtopäätöksiä Israelin hallituksen halusta keskusteluihin palestiinalaisten ja Syyrian kanssa. Hän varoittaa nimenomaan painottamasta Israelin ja USA:n välisiä erimielisyyksiä rauhankeskustelujen aloittamisesta, koska hallitus tarvitsee Ayalonin arvion mukaan ainakin neljä lisäviikkoa asemansa selvittämiseksi näissä kysymyksissä. ”Tarkastelemme keskustelujen kaikkia näkökohtia. Kaikkea tullaan harkitsemaan uudelta näkökulmalta”, hän selittää.

AYALON tähdentää, että hallituksen täytyy ensin muotoilla oma asemansa, ja vasta sen jälkeen on mielekästä verrata tuloksia USA:n hallituksen näkemyksiin. Benyamin Netanyahun on tarkoitus vierailla Washingtonissa toukokuun alkupuolella, mutta päivämäärä on jätetty auki joko tarkoituksellisesti tai yhteensattumien vuoksi. Sekä Netanyahu että Obama ovat kovin kiireisiä, ja toisaalta molemmat vasta haarukoivat politiikkansa suuntaa.

Entinen Washingtonin lähettiläs Zalman Shoval, joka on henkisesti lähellä Netanyahua ja toimi hänen ulkopoliittisena neuvonantajanaan vaalikamppailun aikana, analysoi tilannetta näin: ”Ensimmäisen kerran vuosikausiin hallitus työskentelee vakavalla ja rakenteellisella tavalla rauhanprosessin kanssa. Tätä ei suoriteta suurin otsikoin ja iskulausein, vaan harkitulla prosessilla”. Median ongelmana on se, että se hakee uutisaiheita eikä sillä ole aikaa odotella, minkä johdosta selkeitten uutisaiheitten puuttuessa se turvautuu spekulaatioihin. Obaman erikoislähettiläs George Mitchell on artikkelin kirjoittajan saaman vaikutelman mukaan hyväksynyt tämän viiveen. Median arvioihin erimielisyyksistä Netanyahun ja Obaman hallitusten välillä vaikutti Liebermanin jyrkkäsanainen tuomio Annapolis-asiakirjalle sekä Netanyahun ilmoitus, että PA:n tulee tunnustaa Israel juutalaisena valtiona. Nämä lausunnot ovat saaneet PA:n johtavat ”rauhankeskustelijat” sotapolulle syyttäen Israelia rasistiseksi valtioksi, joka ei piittaa toisen kansan kärsimyksistä tai aiemmista sopimuksista. He vaativat, että Netanyahun tulee ensin hyväksyä kahden valtion periaate. He eivät osaa yhdistää Liebermanin ja Netanyahun ilmoitusta pitäytymistä ”tiekartan” määräyksiin, joitten päämääränä on luoda oma valtio kummallekin kansalle, ehkä siksi, että se asettaa vaatimuksia ja tavoitteita myös PA:lle. (JP)

5. EGYPTIN tiedustelupäällikkö Omar Suleiman, joka valvoo Egyptin puolesta Israelin ja Hamasin välillä käytyjä epäsuoria keskusteluja, saapuu Israeliin tällä viikolla. Matkansa aikana hän tapaa myös Israelin ulkoministeri Avigdor Liebermanin, jota Egyptin ulkoministeri Ahmed Aboul Gheit sanoo boikotoivansa eikä halua, että tämä astuu jalallaan Egyptin maaperälle. Suleiman puolustaa tapaamistaan Liebermanin kanssa todeten, että hän keskustelee Israelin hallituksen edustajan kanssa, ei Liebermanin henkilökohtaisesti.

Median arvioihin erimielisyyksistä USA:n ja Israelin näkökantojen välillä lienee vaikuttanut Obaman selkeä pitäytyminen ns. arabisuunnitelmaan, jota Netanyahu ei voi hyväksyä sellaisenaan, joskin tunnustaa sen ansiot osana kokonaisuutta, sekä Netanyahun vaatimus, että PA:n tulee ennen keskusteluja tunnustaa Israel juutalaisena valtiona. USA ilmoitti sittemmin, ettei se pidä tätä vaatimusta oikeutettuna.

PUOLUSTUSMINISTERI Ehud Barak kiirehtii Israelia laatimaan oman Lähi Idän aluetta koskevan suunnitelmansa. Hän puoltaa kahden valtion periaatetta, kuten Labour-puolue on johdonmukaisesti tehnyt alusta lähtien. Hän kiistää tiedot erimielisyyksistä USA:n ja Israelin välillä viitaten suhteitten syvyyteen ja läheisyyteen, mikä ei horjuta maitten välisiä suhteita näkemyseroista huolimatta.(JP)

6. ISRAEL harkitsee luopumista F-35 viidennen sukupolven hävittäjästä, koska siihen liittyy useita epävarmuustekijöitä. Ensimmäinen on sen hinta, joka on kivunnut 80:en miljoonaan kappaleelta, ja jos siihen sovitetaan Israelin valmistamia lisäosia ja varusteita, hinta voi nousta sataan miljoonaan USD. Toiseksi Obaman hallituksen säästöpolitiikan vaikutus voi tuntua koneen kehittelyssä, mikä voi siirtää sen valmistumista aikataulussa.

Kolmanneksi Israel ei jaksa odottaa ilman selkeää päämäärää ja aikataulua, sillä Iranin ydinaseen valmistuminen voi olla peruuttamaton jo ensi vuonna, vaikka USA:n jotkut asian-tuntijat vakuuttavat sen toteutuvan vasta 2-3 vuotta myöhemmin.

Neljäs ratkaisuun vaikuttava tekijä on se, että F-15 kone, joita on useita versioita, voidaan koneen valmistajan mukaan muuntaa myös tutkahavaintojen läpäisemäksi uudella rakenteella ja pintakäsittelyllä. Israelilla on useita operatiivisia F-15s koneita sekä F-15Is, jotka pystyvät lentämään pitkään tankkaamatta. S tarkoittaa äänetöntä. Boing ilmoitti maalikuussa uudesta modifioidusta koneesta F-15se ja F-15s. Se pystyy väistämään viholliskoneen tutkaa, mutta ei maassa sijaitsevaa tutka-asemaa. Tämäkin painottaa aikataulun tärkeyttä, jos Venäjä toimittaa Iranille S-300 ilmatorjuntaohjuksia, jotka suuresti vaikeuttaisivat iskua Iraniin. Jos Israel päätyy F-15se koneisiin tai vanhojen F-15 koneittensa modifioimiseen, uudet koneversiot olisivat käytössä viimeistään 2011 paljon halvemmalla kuin F-35.

7. UUTISOTSIKOITA

- Fatahin estävän turvallisuusjoukkojen upseeri haavoitti Hamasin johtajaa sheikki Hamed Bitawia tämän tullessa ulos moskeijasta Nablusissa. Sheikki haavoittui jalkoihin, ja kertoi ampujan kironneen häntä ja Allahia.

- Knessetin puhemies Rueven Rivlin vieraili ilman välikohtauksia Umm el-Fahmissa eilen osoittaakseen, että kaupunki kuuluu pysyvästi Israeliin.

- Egyptin arkeologit sanovat lähestyvänsä paikkaa, jossa he uskovat Antonyn ja Kleopatran haudan ja heidän muumioittensa sijaitsevan. Rooman keisarin tiedetään sallineen heidän hautaamisensa yhdessä, mutta paikkaa ei tiedetä.

- Barak tarjoaa kompromissia Ofran suhteen, Hän kieltäisi rakentamisen usean sadan perheen Ofran pienkaupungissa Ramallahista koilliseen, mutta sallisi sinne rakennettujen 9 pysyvän talon säilymisen.

Comments

Popular posts from this blog

PERJANTAI 03.02.2017

Sunnuntai 22.08.2021

Tiistai 17.08.2021