SUNNUNTAI 19.04.09
1. ISRAEL valmistautuu iskemään Iranin ydinlaitoksia vastaan muutaman tunnin tai päivän varoitusajalla heti, kun siihen tarvittava poliittinen päätös on tehty. Asiasta raportoi lontoolainen The Times lehti lauantaina.
Lehti kertoo asiasta nimeltä mainitsemattomaan israelilaiseen tietolähteeseen viitaten lisäten, että IAF valmistautuu kaikilla tasoilla ja vain odottaa päätöstä asiasta. IAF tulisi iskemään ainakin Natanziin, jossa Ahmadinejadin mukaan 7000 sentrifugia rikastaa uraania, Aradin raskasvesilaitokseen sekä Venäjän viimeistelemään Bushehrin ydinvoimalaitokseen. Näiden lisäksi Iranilla on useita rikastuslaitoksia hajautettuina eri puolille laajaa maata. IAF:n iskut eivät lopettaisi Iranin ydinohjelman toteutusta kokonaan, vain viivästyttäisivät sitä.
ARVAUSLEIKKI IAF:n Iranin iskujen suhteen jatkuu. Erään arvion mukaan Israelin kiireeseen saada Iranin kysymys päätettyä mahdollisimman pian vaikuttaa USA:n hallituksen lisääntyvä painostus Netanyahun hallitusta vastaan Palestiinan ongelman nopeaksi ratkaisemiseksi.
Erään tiedon mukaan USA haluaa käydä vaihtokauppaa iskulauseella ”Bushehr Nitzaria vastaan”. Nitzhar on juutalainen asutuskeskus Samariassa. Uutisen taustalla on käsitys, että USA haluaa pakottaa Israelin tyhjentämään siirtokuntiaan ja kaupunkejaan Samariassa ja Juudeassa tarjouksessaan Iranille sen luopumiseksi ydinasesuunnitelmistaan. Israelin USA:n entinen lähettiläs Zalman Shoval kielsi perjantaina kiivaasti, että tällainen suunnitelma olisi edes keskustelun aiheena. Huhu tuskin on kuitenkaan aivan aiheeton.
TOINEN HUHU kertoo, että USA vaatii Israelia aloittamaan välittömät neuvottelut myös Syyrian kanssa Golanin ylängön luovuttamiseksi. Uutinen lähtee olettamuksesta, että Israelin, Syyrian ja palestiinalaisten välinen konflikti on perusteena USA:n ja muslimivaltioitten välisten suhteiden kehittymiseksi. Presidentti Obama on kaikella painollaan rakentamassa suhteitaan sekä arabivaltioihin että Venäjän ja Etelä Amerikan espanjankieltä puhuvien valtioitten kanssa. Hänellä on lisäksi kiire saada näyttöjä aikaan, eikä siinä Israelin kansalliset intressit paina vaa´assa juuri mitään. Jos Obaman suunnitelma pääsee toteutumaan, USA tulee riisumaan Israelin sen elintärkeistä strategisista maa-alueistaan. Israel pakotetaan rajoille, joista sen ulkoministeri Abba Eban käytti aikoinaan nimitystä ”Auschwitzin rajat”, eli ne saattavat maan tilanteeseen, jossa sen menettää kykynsä puolustaa itseään.
Presidentti Obama tapasi 17.04.09 Venezuelan presidentin Hugo Chavezin Amerikan johtajien konferenssissa Port of Princessä, puristaen lämpimästi hänen kättään leveän ”hevosen-hymynsä” saattelemana. Chavez oli vain 24 tuntia aiemmin todennut, että ”USA:n imperiumi on menossa alas ja tulee tuhoutumaan lähitulevaisuudessa, jos Allah sen suo”. Chavez katkaisi diplomaattisuhteet Israelin kanssa ja karkotti sen lähettilään maasta. (JP)
2. IRANIN ydinaseohjelman toteutuminen ei kuitenkaan ole vain Israelia koskeva, vaan se aiheuttaa mitä suurinta huolta arabimaissa ja sen tulisi herättää huolta myös Euroopan maissa ja aina USA:ta myöten.
Sekä Egypti että Saudi Arabia, jotka johtavat arabimaita, ovat yksityisesti varoitelleet USA:n hallitusta antautumaan Iranin houkutuksiin, mutta Obama näyttää toteuttavan omaa näkyään.
Jordanian kuningas Abdullah II matkusti Washingtoniin keskustellakseen Obaman kanssa. Hänen intressinsä koskee ensisijaisesti Israelin ja Palestiinan välistä ongelmaa, koska se liittyy oleellisesti Jordanian turvallisuuteen. Hänen pelkonsa on, että levottomuudet Länsirannalla voivat levitä hän oman maansa palestiinalaisväestön keskuuteen, joka edustaa arviolta 65 % maan väestöstä. Uutiset puhuvat ns. ”arabivakuudesta” (arabdeposit), jolla hän tarkoittanee arabivaltioitten vakuutusta suhteitten normalisoimiseksi maitten välillä, mikäli kaikenkattava rauhansopimus saadaan aikaan. Abdullahia lähellä olevat kieltävät, että kuningas olisi esittänyt tällaisia vakuutuksia sen ohella, mitä arabisuunnitelmaan kuuluu. JORDANIAN LÄHETYSTÖ julkisti virallisen tiedotuksen, jonka mukaan kuningas painotti - keskusteltuaan Amerikan muslimi- ja juutalaisjärjestöjen edustajien kanssa – ”tarvetta ratkaista kiireellisenä Israelin ja palestiinalaisten välinen konflikti kahden itsenäisen valtion periaatteen pohjalta, ja että arabialoite tarjoaa merkittävän tilaisuuden saavuttaa lopullinen rauha, joka kattaa kaikkien osapuolten laillisten oikeuksien huomioimisen sekä varmistaa normaalien suhteitten solmimisen Israelin ja sen arabinaapureitten välillä”. Keskusteluissa mukana olleet juutalaisjärjestöjen edustajat selittivät, että kuningas Abdullah II viittasi myös Iranin osuuteen ja työskentelyyn yhdessä alueen ongelmien ratkaisemiseksi. Juutalaisjohtajat sanoivat, että tämä oli ensimmäinen kerta, kun arabijohtaja näki todellista edistystä Israelin ja arabien suhteitten solmimiseksi. Abdullah II tuonee tämän asian esille tavatessaan USA:n presidentin Obaman Washingtonissa tiistaina ja tähdentävän Israelin ja palestiinalaisten välisen konfliktin ratkaisun merkitystä. Hänen odotetaan esittävän toiveen, että USA laatisi oman rauhansuunnitelmansa esim. presidentti Clintonin suunnitelman pohjalta, jonka Jasser Arafat hylkäsi suoralta kädeltä. USA:n hallituksen edustajat kuitenkin kieltävät, että tämä ongelma olisi tärkein, joskin tärkeä Lähi Idän kokonaisasuunnitelman puitteissa. He samalla tunnustivat, että Obaman hallitus vasta haarukoi Lähi Idän tilannetta eikä ole vielä muodostanut kantaansa, mitä suuntaa se aikoo toteuttaa.
OBAMA on kuitenkin sanonut kannattavansa arabisuunnitelmaa, mikä edellyttäisi Israelin vetäytymistä vuoden 1949 aselepolinjoille, palestiinalaispakolaisten paluuoikeutta tai korvauksia menetyksistään sekä Jerusalemin muodostamista Palestiinan valtion pääkaupungiksi. Suunnitelma ei ole kovin yksityiskohtainen, mm. Temppelivuoren kysymys on auki, kuten kysymykset Palestiinan valtion luonteesta, olisiko se täysin itsenäinen halliten kaikkia maa-, meri- ja ilma yhteyksiään, miten käyttövesiongelmat ratkaistaan ja voisiko se rakentaa oman armeijan solmien liitto-sopimuksia ulkovaltojen kanssa ilman Israelin väliintuloa. Arabisuunnitelma menee pitemmälle kuin ns. ”tiekartta rauhaan”, jonka kvartetti esitti ja jonka Sharonin hallitus hyväksyi 14:llä varauksella. Ulkoministeri Lieberman sanoi kannattavansa ”tiekarttaa”, mutta hylkäävänsä Annapolis-dokumentin päätökset.
Netanyahun hallitus tutkii tilannetta erikoisryhmän toimesta, ja tulee laatimaan oman ohjelmansa sen pohjalta seuraavien viikkojen kuluessa, mutta ennen USA:n matkaansa ensi kuun alkupuolella. Päivämäärä lienee vielä auki yhteensattumien vuoksi. (JP)
3. RAUHATTOMUUS palestiinalaisten keskuudessa on selvästi lisääntymässä, ainakin mitä viimeisten päivien väkivaltaisuudet ilmentävät. Kahdessa erillisessä hyökkäyksessä Beit Haggaissa ja Beit-Elissä kaksi palestiinalaista sai surmansa. Beit Haggaissa perjantaiaamuna Hebronin kukkuloilla asukkaat huomasivat vieraan harhailevan kylän raitilla, ja lopulta joku meni kysymään, mitä hän etsi. Mies veti silloin puukon esille, jolla hän uhkasi kysyjää ja toista paikalle tullutta. Toisella heistä oli käsiase, jolla hän yritti osua mieheen huonolla menestyksellä, ja vasta kun paikalle tulleet apuvoimat saivat miehen kaadettua, mies osui häneen kuolettavasti. Mies osoittautui arabiksi läheisestä kylästä, ja hänen tarkoituksenaan oletetaan olleen hyökätä koululaisten kimppuun, jotka olivat menossa tunneilleen.
TOINEN VÄKIVALTAISUUS tapahtui perjantai-iltana Bei Elissä Ramallahista pohjoiseen. Arabinuorukainen heitteli palopommeja juutalaisiin koteihin. Asukkaat vaativat häntä lopettamaan, ja kun se ei tehonnut, avasivat tulen häntä kohti, surmaten hänet. Hänet vietiin sairaalaahan, mutta hän menehtyi haavoihinsa.
KOLMAS VÄKIVALTAISUUS tapahtui Jerusalemin pohjoispuolella palestiinalaisen taksinkuljettajan ajaessa mersunsa kahta poliisia kohti tarkoituksenaan surmata heidät. Tilanne tapahtui 10.00 aikoihin lauantaiaamuna Hizman tarkastuspisteessä. Taksinkuljettaja, 37-vuotias mies Azariysta, Jerusalemin pohjoisosasta, haavoitti toista poliisia pahoin ja toista lievemmin. Molemmat vietiin Hadashan sairaalaan. Taksinkuljettaja pidätettiin paikalla. Mies kertoi kuulusteluissa, että teko oli tarkoituksellinen. Palestiinalaiset keksivät kaikenlaisia verukkeita rikollisten motiiveiksi. He sanovat taksinkuljettajan kärsineen mielenterveys-ongelmista, jonka hän itsekin tunnusti kuulusteluissa. Miten tällainen pääsi taksinkuljettajaksi?
NELJÄS VÄKIVALTAISUUS tapahtui Jerusalemin vanhassa kaupungissa, jossa arabimies puukotti Via Dolorozalla yhtä turistia niskaan, ei kuitenkaan vaarallisesti.
BILIN ARABIKYLÄN lähellä toistuvissa rauhattomuuksissa ja mielenosoituksissa rakenteilla olevaa turva-aitaa vastaan arabi kuoli saatuaan kyynelkaasuammuksen suoraan rintaansa. Sekä IDF että palestiinalaiset aloittivat tutkimukset asiasta. (JP)
4. UUTISOTSIKOITA
- Netanyahu suosittaa Natan Sharanskyn valintaa Jewish Agencyn puheenjohtajaksi. Hänen suosituksensa lienee ratkaiseva valintaa tehdessä.
- Hamasin maan alle mennyt johtajisto Gazassa on alkanut nousta maan pinnalle IDF:n operaatio Cast Lead jälkeen. Heidän asenteensa ovat jos mahdollista entistä kärkevämmät suhteessa Israeliin ja Gilad Shalitin kohtaloon, jota he vertaavat Ron Aradin kohtaloon. (JP)
- Ulkoministeri Avigdor Lieberman pyysi vierailevaa Venäjän varaulkoministeriä Alexander Saltanovia siirtämään Venäjän suunnittelemaa YK:n turvallisuus-neuvoston ministerikokousta, koska Israel ei ole vielä selkeyttäneet omaa politiikkaansa, ja toiseksi sellainen kokous muodostuu aiempien kokemusten mukaan vain Israelin syyttämistilaisuudeksi. Miesten välillä keskusteltiin varmaan myös asekaupoista. Venäjä haluaa myydä S-300 torjuntaohjuksia Iranille, ja Israel on myymässä kehittämiään ohjaajattomia tiedustelukoneita Venäjälle. Niiden merkitys korostui Georgian sodan aikana. (JP)
- Hamasin johto sanoo, että Gilad Shalitia koskevat neuvottelut jatkuvat ensi viikolla.
- Egypti sanoo löytäneensä viisi salakuljetustunnelia Gazan rajalta.
- Israelin hallitus joutui siirtämään päivällä sunnuntaiksi tarkoitettua kokoustaan, koska käsiteltävä materiaali ei ollut ajoissa valmis 48 tuntia ennen kokousta.
- Mahmoud Abbas hylkäsi Israelin hallituksen vaatimuksen maan tunnustamiseksi juutalaiseksi valtioksi ehtona rauhankeskustelujen jatkamiselle. Hän vakuutti tätä tavatessaan George Mitchellin perjantaina. Samalla hän vaati, että USA painostaa Netanyahun hallitusta hyväksymään kahden valtion periaatteen ja tunnustaa aiemmat sopimukset. Taustalla häilyy Tzipi Livnin keskustelut PA:n edustajien kanssa, joista ei ole selvyyttä, mitä Livni lupasi ja mistä hän sopi vastapuolen kanssa. (JP)
- USA:n edustajat toteavat, ettei PA:n tarvitse tunnustaa Israelia juutalaisena valtiona ehtona rauhankeskustelujen jatkumiselle. (INN)
- Israel esittää voimakkaan paheksumisensa, että Sveitsin presidentti tapaa Iranin presidentin Geneven rasisminvastaisen konferenssin aikana. (INN)
- IDF:n julkistama kartta vahvistaa, että sotatilanteessa koko Israelin alue joutuu potentiaalisen ohjushyökkäyksen kohteeksi. (INN)
- http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/130902

Comments

Popular posts from this blog

SUNNUNTAI 01.12.2019

TORSTAI 30.04.2020

TORSTAI 14.05.2020