TORSTAI 23.04.09
1. EGYPTIN tiedustelupäällikön Omar Suleimanin Israelin vierailu sujui ennakko-aavistuksista huolimatta tyylikkäästi ja sujuvasti. Suleiman on presidentti Hosni Mubarakin henkilökohtainen ystävä ja luotettu. Mubarak lähetti hänet Israeliin siinä nimenomaisessa tarkoituksessa, että tämä hienostunut uskottu mies voisi ensiksi tunnustella, mistä päin Jerusalemissa nyt tuulee, ja toiseksi tasoittaa niitä epätoivottuja möykkyjä, joita näiden kansojen, Israelin ja Egyptin välille on kasaantunut.
Eikä Mubarak pettynyt; hän voi olla täysin tyytyväinen uskotun miehensä sovittelumatkaan. Suleiman tapasi ensin puolustusministeri Ehud Barakin, jonka hän Mubarakin puolesta kutsui vierailulle Egyptiin. Barak hyväksyi kutsun mielihyvin, joka toteutunee Netanyahun vierailun jälkeen. ”Egyptin ja Israelin väliset suhteet ovat strategisesti tärkeät. Israel pitää Egyptiä tärkeänä pelaajana paikallisella prosessissa, järjestelyissä ja yhteistyön alueella, mikä voi johtaa paikalliseen tasapainoon”, totesi Barak medialle.
Suleiman ja Netanyahu tapasivat eilen iltapäivällä. Myös Netanyahu sai kutsun vierailla Egyptissä, mikä toteutunee lähiviikkojen aikana. Pääministerin kanslia luonnehti lähes kahden tunnin tapaamista ”hyväksi ja rakentavaksi”. He keskustelivat useista kysymyksistä, joista tärkeimpiä olivat maitten väliset suhteet, rauhanprosessi, terrorismin ja äärisuuntien vastainen taistelu, tilanne Gazan kaistalla sekä Gilad Shalitin kohtalo. Keskusteluihin osallistuivat osan ajasta Mossadin johtaja Meir Dagan sekä kansallisen turvallisuusneuvoston puheenjohtaja Uzi Arad.
MYÖHEMMIN illalla Suleiman tapasi ulkoministeri Avigdor Liebermanin pääministerin tiloissa. Media oli vielä aamulla epätietoinen, järjestyykö tätä tapaamista ollenkaan. Lieberman kertoi tilaisuuden jälkeen, että keskustelut olivat ”tärkeitä ja rakentavia” ja ne käytiin ystävällisessä ilmapiirissä. Myös Lieberman sai kutsun Egyptiin. Mielenkiintoista nähdä, pystyykö Egyptin ulkoministeri Ahmed Aboul Gheit uhkauksensa mukaisesti pitämään käsiään taskuissaan, kun ja jos nämä kaksi herraa tapaavat Kairossa. Gheit pahoitti mielensä presidenttinsä ja maansa puolesta Libermanin epädiplomaattisesti heittäessä pientä herjaa Mubarakia kohti toivottaen tälle hyvää matkaa helvettiin, jos hän ei suostu vierailemaan Israelissa, missä hän ei ole ollut pääministeri Yitzhak Rabinin hautajaistilaisuuden jälkeen. Toiseksi Lieberman mainitsi jossain yhteydessä, että sotatilanteessa Israel voi iskeä Assuanin patoon, jonka turbiinit pääosin vastaavat Egyptin sähköntuotannosta. Padon yläpuolelle aidattu vesimassa voisi vapautuessaan tuhota padon alapuoliset alueet mereen saakka, mikä tarkoittaisi kuoliniskua maan talouselämälle. (vrt. Jes.19:5-17)
Egyptin toinen uhka on Sudanin suunnitelmat padota Niilinvirran alkulähteet ja ohjata niiden vesi maansa kuolleille aavikkoalueille. Tämä suunnitelma on yhtä vaarallinen, sillä Sudanilla ja Iranilla on maitten välinen puolustussopimus, jonka puitteissa Sudan saa aseita ja koulutusapua taloudellisen tuen ohessa.
Egyptin ulkoministeriön edustaja Hossam Zaki kertoi medialle, että Suleimanin matkan tarkoituksena oli luodata Netanyahun hallituksen asemaa ja nähdä, miten se suhtautuu Gazan kysymykseen ja muihin ajankohtaisiin ongelmiin. Zaki vakuutti, ettei Egypti ole missään vaiheessa luopunut ponnisteluistaan tulitauon saavuttamiseksi Hamasin ja Israelin välille. Hän totesi, että Hamas näyttää pitävän parempana nykyistä sopimuksetonta tilaa, mutta että sen etujen mukaista on säilyttää rauhallinen kausi Israelin kanssa. Gilad Shalitin kohtaloa keskusteluissa ei juuri kosketeltu. Näitä keskusteluja käynyt Ofer Dekel sanoutui irti toimestaan eilen. Keskusteluja johtaa toistaiseksi Shin Betin johtaja Yuval Diskin, kunnes uusi mies löydetään. Gilad Shalit on ollut Hamasin vankeudessa 1033 vuorokautta. (JP)
2. USA:N ULKOMINISTERI Hillary Clinton, jota ei juuri ole nähty pitkään aikaan, selvitti keskiviikkona maansa ulkoministeriön kantaa sekä Iranin että palestiinalaisten suhteen.
Iranista Clinton sanoi, että elleivät kuoriutumisvaiheessaan olevat keskustelut Iranin johdon kanssa tuota tuloksia, USA toteuttaa suunnittelemansa huomattavasti kiristetyt sanktiot sitä vastaan. Hän puhui Valkoisen Talon ulkomaitten asioitten komiteassa pyrkien puolustamaan Obaman hallituksen aloittamia keskusteluja Iranin kanssa lisäten: ”Seuraamalla valitsemaamme politiikkaa me saavutamme uskottavuuden ja vaikutusvallan niiden maitten keskellä, joiden tulisi voida osallistua tehdäksemme sanktiot niin tiukoiksi ja tuntuviksi, kuin haluaisimme niiden olevan. Clinton ei vastannut komitean puheenjohtajan Howard Bermanin kysymykseen, millaista aikataulua hän ajatteli Iranin kanssa käytäville keskusteluille. Berman kyseli samaa mitä Israelin johto on ihmetellyt, ettei keskusteluja voida käydä ilman aikarajaa. Clinton ei myöskään selventänyt Obaman hallituksen kantaa, voiko Iran jatkaa uraanin rikastamistaan keskustelujen aikana, minkä Bushin hallitus kielsi.
Iranin hallitus oli ilmeisesti maan virallisen uutistoimiston IRNA:n julkistaman uutisen takana, että maa on valmis ”rakentaviin keskusteluihin” maailman johtavien maitten kanssa ydinvoima-ohjelmastaan, mutta totesi samalla, ettei se lopeta uraanin rikastamistaan.
Clinton sanoi, että USA on nyt täysin mukana YK:n turvallisuusneuvoston pysyvien jäsenten muodostaman P5+1 ryhmän työskentelyssä eikä enää sivustakatsojana. (JP)
3. VALKOISEN TALON komitean istunnossa Hillary Clinton selvitti Obaman hallituksen suhtautumista palestiinalaiskysymykseen. ”Emme työskentele emmekä rahoita millään tasolla Palestiinan hallitusta, jossa Hamas on mukana, ellei se toteuta kolmea vaatimusta: Luopuu väkivallan käyttämisestä, tunnustaa Israelin valtion ja hyväksyy PA:n aiemmin tekemät sopimukset Israelin kanssa.” Clinton lisäsi, että USA jättää kuitenkin oven auki odotellessaan, että näin voi käydä. Tämän katsotaan merkitsevän sitä, että USA:n hallitus pitää itsellään oikeuden kiertää ehdotonta kieltoa tapauskohtaisesti. ”Emme lyö vetoa asiassa”, hän sanoi.
Clinton torjui kongressin edustajan Keith Ellisonin vetoomuksen, että hän painostaisi Israelia, jotta se avaisi rajaterminaalit Gazaan ja sallisi useampien artikkeleitten ja tukimuotojen päästä Gazan kaistalle. Clinton muistutti, etteivät rajat ole täysin kiinni, vaan monenlaisia artikkeleita kuljetetaan niiden yli. ”Paras tapamme auttaa Gazan kansaa on taivuttaa Hamasia lopettamaan rakettituli Israeliin, pitää kiinni kvartetin asettamista periaatteista, jotka on huomioitu myös arabi-suunnitelmassa”, Hillary Clinton vakuutti. (JP)
4. ISRAELIN viranomaiset pyrkivät selittämään maassa vierailevalle Kiinan ulkoministerille, että jos se ei liity Iranin vastaiseen painostusrintamaan, sen öljy- ja kaasutoimitukset voivat vaarantua. Kiinan ulkoministeri Yang Jiechi saapui kolmepäiväiselle viralliselle vierailulle maahan keskiviikkona. Kiinan ulkoministerille selvitettiin, että jos Iranin ydinohjelmaa ei saada kansainväliseen tarkkailuun painostuksen kautta, ainoana vaihtoehtona on isku sen ydinlaitoksia vastaan, mikä voi sulkea Persianlahden laivatoimitukset Hormuzansalmen kautta epämääräiseksi ajaksi estäen siten öljy- ja kaasutoimitukset maailmalle ja varsinkin Kiinan nopeasti kasvaviin tarpeisiin.
Kiinan ja Iranin välinen kauppa on arvoltaan 25 miljardia USD. Kiinan talous nousee km. 10 % vuodessa, ja se saa 13 % öljystään Iranista.
Kiinan asiantuntijat eivät usko, että Israelin toivomuksilla on juuri mitään vaikutusta sen asenteeseen Iranin sanktioihin, sillä Kiina arvioi sodan mahdollisuuden kovin vähäiseksi. Saudi Arabia on tarjonnut Kiinalle vastata sen koko öljynkulutustarpeesta, mutta Kiinan hallitus ei halua sitoutua yhteen toimittajaan. Professori Yitzhak Shichor Haifan yliopiston Aasian tutkimusosastolta sanoo: ”Virallisesti kiina pitää Iranin ydinohjelmaa siviililuonteisena. Mutta uskon niiden tietävän vähemmän tai enemmän kuin me. Kun sanon ”me” tarkoitan maita, joilla ei ole suoria kontakteja Iranissa tai edustusta siellä. Kiinalla on tiedustelutoiminta kapasiteetti Iranissa”, hän selittää.
Shichor selittää, ettei Kiina halua asettua suoraan USA:ta vastaan, mutta se tekee sen edustajiensa kautta. ”Kysymys on hegemoniasta, eikä Kiina ole vielä valmis haastamaan USA:n avoimeen taisteluun, mutta jos USA polkee Kiinan intressejä Taivanilla, Kiina aktivoi toimintansa Iranissa”. Hän toteaa, että Kiinan ja Israelin välit ovat periaatteessa hyvät hetkittäisiä kriisejä lukuun ottamatta, jotka aiheutuivat kolmannesta osapuolesta. Maitten välinen kauppa oli n. 7 miljardia USD vuonna 2008. Hän lisäsi, että Kiinan ulkoministeri tunsi itsensä noloksi tunnustaessaan kasvot punehtuen, että Hamasin terroristit käyttävät Kiinassa valmistettuja aseita Gazan kaistalla. (JP)
5. ISRAELIN puolustusvoimien (IDF) sisäinen tutkimus Gazan operaatiosta cast lead
osoittaa, että armeija teki sekä operatiivisia että tiedusteluvirheitä, joiden johdosta tulitettiin myös siviilikohteita. Yleisesti ottaen raportti osoittaa kenraalimajuri Dan Harelin mukaan, että armeija taisteli eettisesti ja ammattimaisesti kansainvälisen lain puitteissa. Raportti valmistui ja sitä esiteltiin keskiviikkona. Raportti perustuu viiden eri ryhmän suorittamiin tutkimuksiin 22 vuorokautta kestäneestä operaatiosta tammikuussa 2009. Ensimmäisen arvion suoritti IDF:n komentajan Gabi Ashkenazin nimittämä viiden everstin ryhmä heti taistelujen loputtua. He tutkivat lukuisia IDF:n toimia vastaan esitettyjä syytteitä. Toinen ryhmä tutki syytöksiä YK:n autoja vastaan tehdyistä hyökkäyksistä. Kolmas tutki useita syytöksiä hyökkäyksistä siviiliasukkaita vastaan. Neljäs koski valkoisen fosforin käyttöä operaation aikana. Viides tutkimus koski operaation alueen infrastruktuurille ja siviiliasukkaitten kodeille aiheutettua tuhoa maavoimien taholta. Eräs tutkimus koski IAF:n iskua Dawiyn perheen kotiin Zeituan lähiössä Gazan kaupungissa, jossa 21 ihmistä menehtyi. Isku tehtiin väärään taloon, vaikka IAF oli antanut varoituksen iskusta oikeaan taloon. Sotku aiheutui vääristä tiedustelutiedoista. Raportin mukaan operaatiossa sai surmansa 1 166 palestiinalaista, joista 709 kuului Hamasin tai Islamic Jihadin joukkoihin. Surmansa saaneista 295 oli naisia, lapsia tai vanhuksia. Loput 162, joiden ikä vaihteli 16-45 vuosien välillä, olivat joko siviilejä tai kuuluivat terroristeihin, mitä ei voitu todentaa. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/130986
6. UUTISOTSIKOITA
- Työministeriö arvioi, että loppuvuoden aikana 130 000 ihmistä voi joutua lomautetuksi. Talousministeri Yuval Steinitz tapasi Histadrutin toiminnanjohtajan Ofir Einin ja työnantajien talousjärjestöjen edustajan Shraga Broshin , jotka yhdessä lupautuivat etsimään keinoja irtisanomisten minimoimiseksi. (JP)
- Turismiministeri Stas Misezhnikov antautui kiivaaseen sanasotaan ”pyhän meren” eli Vatikaanin kanssa, että paavi kieltäytyisi tapaamasta Sakhninin pormestaria Mazen Ghanaimia, koska tämä tukee terrorismia ja toimii Israelin etujen vastaisesti. Ghanaim kuului ryhmään, jonka paavi kutsui kristittyjen johtajien mukana Vatikaaniin ennen Israelin vierailua. Eilen paavi hyväksyi palestiinalaisen naisen hänen kaulaansa ojentaman ”Arafat keffien”, ruudullisen kaulaliinan, Pyhän Pietarin aukiolla järjestetyn tilaisuuden yhteydessä. Nainen kuului 27 palestiinalaisen katolisen jäsenen ryhmään. (JP)
- Ministeriö yrittää löytää 50 miljoonaa USD paavin toukokuun 11.-15. päivien välisenä aikana tapahtuvan Israelin vierailun kulujen kattamiseksi. Ainakin 40 000 pyhiinvaeltajan uskotaan tulevan maahan paavin vierailun kannustamina. (JP)
- Viisi poliisia haavoittui 400:n arabin heittelemistä kivistä ja palopommeista heitä vastaan Kvar Qassemin arabikylässä Petah Tikvasta koilliseen. Poliisi pyrki estämään laittomasti aloitetun kasvihuoneen rakentamisen. (ynetnews)
- Arabit olivat piirrelleet hakaristejä seiniin ja tuhonneet hautakiviä Josefin hautakammiolla lähellä Nablusia (Sikemiä). (ynetnews)

Comments

Popular posts from this blog

PERJANTAI 03.02.2017

Sunnuntai 22.08.2021

Tiistai 17.08.2021