TORSTAI 04.09.08
1. YHTÄÄN AINOAA kohtaa ei ole sovittu, sanoi PA:n ulkoministeri Riad Al-Malki eilen keskiviikkona lukiessaan PA:n pääministeri Salaam Fyadin laatimaa puhetta, jonka hänen itsensä tuli esittää Israelin ulkomaanasioitten neuvoston kokouksessa, mutta josta hän syytä esittämättä jättäytyi pois viime hetkellä lähettäen ulkoministerinsä lukemaan tekstin.
Hän tarkensi puhetta selittäen, että kun enää neljä kuukautta on varattu aikaa sopimuksen saamiseksi aikaan, yhtään – edes pientä yksityiskohtaa – ei ole voitu kirjoittaa paperille, koska mistään ei ole löydetty täyttä yhteisymmärrystä. Malki myönsi, että neuvottelijat tekevät työtä hellittämättä, tavaten lähes joka päivä, karttoja on esitetty ja hylätty, ideoita vaihdettu ja heitetty roskiin, mutta ilman näyttävää tulosta.
Fayad selitti asiaa näin: ”Pelkään kahden valtion ratkaisun menettävän uskottavuutensa sekä kansamme että maailmanyhteisön parissa.” Hän sanoi myös pelkäävänsä, että ääriainekset ottavat vallan instituutioissa molemmin puolin.
PÄÄMINISTERI Ehud Olmert ja PA:n puheenjohtaja Mahmoud Abbas tapasivat toisensa viime sunnuntaina Jerusalemissa keskustelutilaisuudessa, josta tarkkailijat huomauttivat: ”Abbas marssi ulos tilaisuudesta vajaan tunnin kuluessa”. Ilmeisesti Olmertin vakuutukset sopimuksen solmimisesta kuluvan vuoden aikana eivät vakuuttaneet selvästi vastahakoista entistä terrorijohtajaa tilaisuuden jälkeen.
HALLITUKSEN virkailijoitten taholta kuitenkin vakuutetaan, että edistystä on saavutettu jopa tärkeissä kohdissa kuten lopulliset rajat, vaikka mitään ei olekaan kirjoitettu ylös. (JP)
2. TAVALLEEN USKOLLISENA Israelin media esittää, että yksi todiste keskustelujen edistymisestä PA:n kanssa on varapääministeri Haim Ramonin esitys etukäteiskorvausten maksamisesta niille Juudeassa ja Samariassa asuville juutalaisille, jotka vapaaehtoisesti ovat valmiit muuttamaan pois kodeistaan.
KADIMAN parista kuitenkin selitetään, että alun perin Meretzin esittämä ja Ramonin omaksuma idea etukäteiskorvausten maksamisesta niille, jotka vapaaehtoisesti muuttamat pois, on pelkästään Olmertin ja Ramonin poliittinen juoni. ”Hallituksen päivät ovat luetut eikä siten ole mitään syytä keskustella aiheesta ennen kuin poliittiset keskustelut ovat edistyneet. Joku näyttää suunnitelleen tämän liikkeen estääkseen Olmertin seuraajaa muodostamasta hallitusta Shasin tai muitten nationalististen puolueitten kanssa,” Kadima-lähde kertoo.
JP:n artikkelin kirjoittajan Tovah Lazaroffin mukaan suunnitelman kiivain vastustus tulee Shasin sekä Likudin, National Unionin ja Israel Beiteinun taholta. Jos tämä esitys etenee hallituksen sunnuntaisessa istunnossa, yhteishallituksen muodostamismahdollisuudet ovat kovin olemattomat. Shasin taholta selitetään, että Olmertilla on kaksi viikkoa aikaa ennen Kadiman puheenjohtajavaaleja, jonka jälkeen hän lupauksensa mukaan astuu syrjään.
JUUTALAISYHTEISÖJEN Neuvoston Juudeassa, Samariassa ja Gazassa edustaja sanoi, että ”ainoa ajankohtainen evakuointi on Olmertin evakuointi sen Israelin kansalle tekemien epäonnistumisten vuoksi”. (JP)
3. KADIMAN puheenjohtajavaalien molemmat kärkiehdokkaat Shaul Mofaz ja Tzipi Livni sanoivat vastustavansa esityksen käsittelyä tässä vaiheessa. Livni katsoi, että ensin täytyy sopia rajoista ja ”tiekartta” toteutettu, sitten voidaan alkaa puhua korvauksista. Shaul Mofaz oli paljon jyrkempi omassa kannassaan. Hän katsoi, että tällainen esitys heikentää Israelin neuvotteluasemaa ja heikentää Israelia poliittisesti. Hän myös vihjaili, että esityksen tuominen hallitukseen tässä vaiheessa on outo, ja että se vahvistaa epäilyjä keskusteluista PA:n kanssa, jotka pidetään salassa kansalta.
Yhä äänekkäämmin ovat monet kansaedustajat ja poliittiset johtajat vaatineet, että Tzipi Livnin Israelin tiimin vetäjänä tulee kertoa kansalle, mistä keskustellaan ja mistä on sovittu.
PALESTIINALAISET johtajat ovat yhä avoimemmin alkaneet puhua yhden yhteisvaltion mahdollisuudesta, mitä al-Malki ei suostunut myöntämään eikä halunnut spekuloida, mikä olisi itsenäisen Palestiinan valtion vaihtoehtona. Hän kuitenkin heitti syytöksiä Israelin haluttomuudesta toteuttaa ”tiekartta rauhaan” määräyksiä, tarkoittaen tällä, että Juudeassa ja Samariassa olevat juutalaisyhteisöt vahvistuvat kaiken aikaa; niiden asukasmäärä kasvaa enemmän kuin muualla Israelissa ja ne rakentavat kaiken aikaa lisää. Malki katsoi, että tällä vaikeutetaan ennestään yhtenäisen ja elinkelpoisen Palestiinan valtion luomista. Tämä on se valhe, mitä palestiinalaiset toistelevat ja jonka länsimaat halukkaasti omaksuvat.
TOSIASIASSA suurin este palestiinalaisten yhteisöjen hitaalle kehittymiselle on PA:n johdon korruptoituneisuus, epäpätevyys ja arkaaiset hallintomenetelmät. Palestiinalaiset saavat henkeä kohti enemmän ulkomaisia avustuksia kuin mikään kansa maailmassa, on saanut sitä siitä lähtien, kuin YK:n alainen UNRWA aloitti toimintansa palestiinalaisten parissa. Niillä varoilla palestiinalaisten tulisi tänä päivänä olla yksi maailman edistyneimmistä maista. (JP)
4. RANSKA on valmis sponsoroimaan Israelin ja Syyrian väliset suorat keskustelut heti, kun ne ovat ajankohtaisia, sekä tarjoaa apuaan siinä, missä sitä pyydetään, lupasi Ranskan Presidentti Nicolas Sarcozy virallisen Syyrian vierailunsa yhteydessä. Sarcozyn pyrkimyksenä on yrittää vieroittaa Syyria Iranin talutushihnasta, jossa sitä on kuljetettu ei aina ihan vasten tahtoaankaan. Sarcozy esitti isännälleen Syyrian presidentti Bashar Assadille tätä koskevan ajatuksen. Assadin vastauksesta ei ole tietoa. Sarcozyn ajatuksena on saada Iranin ydinaseongelma ratkaistua rauhanomaisesti, ja tässä hän kuvittelee Assadin voivan toimia välittäjänä. Israelin ja Syyrian välisiä keskusteluja on siirretty. (JP)
AIKAA EI todellakaan ole enää paljon, sillä kuten Debkafile raportoi äskettäin, hollantilainen tiedustelujärjestö AIVD, huippusalainen järjestö, joka operoi Iranissa, kutsui agenttinsa pois sieltä USA:n odotettavissa olevan sotilaallisen iskun vuoksi. Näin kertoi asian hollantilainen journalisti Joost De Haas hollantilaisessa De Telegtaf lehdessä. Debkafilen artikkeli kertoo, että USA käyttäisi iskuissa miehittämättömiä koneita miehistötappioitten minimoimiseksi, ensimmäisen kerran tämän kaltaisissa operaatioissa. Iskukohteina olisivat ydinlaitosten lisäksi Iranin sotilastukikohdat, joista hollantilainen tiedustelujärjestö antoi osaltaan tietoja.
DEBKAFILE arvioi, että Iranin ärtyneet uhkaukset kuolettavilla vastaiskuilla ja jopa kolmannella maailmansodalla ovat seurausta tästä USA:n iskujen pelosta. Artikkeli kertoo myös, että Iran on luovuttanut Hizbullahille tehokkaita ohjuksia, joilla se yltää pitkälle Israelin puolelle kriisitilanteessa. Hizbullah uhkaa iskeä Israeliin yli 40 000:lla raketillaan ja ohjuksellaan, jos Irania vastaan hyökätään. Iran lupaa ampua kymmenen tuhatta ohjusta. Iran myös järjestelee uudelleen armeijansa johtoa valmistautuessaan iskuihin.
Hizbullah ja Hamas ovat tehneet yhteisen kriisiohjelman Hamasin rakettien kantomatkan ja räjähdekärjen lisäämiseksi sekä sen joukkojen kouluttamiseksi.
ISRAELIN HALLITUS teki äskettäin päätöksen, jonka mukaan Israel ei tule katsomaan sivusta toimettomana Iranin kehittäessä ydinasettaan. Päivämäärää ei kuitenkaan ilmoitettu. USA:n varapresidenttiehdokas Joe Biden totesi, että Israel tekee oman päätöksensä siitä, iskeekö se Iraniin ja jos iskee, tekeekö se sen yksin. (JP, www.debka.com)
5. PALESTIINALAINEN ihmisoikeusjärjestö al-Hag syyttää, että PA:n turvallisuusjoukot sivuuttavat alueitten oikeuslaitokset ja itse asiassa hallitsevat maata. Turvallisuusjoukkojen ”sotilastuomioistuimet” antavat omia ratkaisujaan ja tekevät oikeudellisia päätöksiä, joitten perusteella ne pidättävät ihmisiä ja antavat heille rangaistustuomioita ohi laillisten oikeusistuimien. Järjestö sanoo valittaneensa asiasta PA:n johdolle, jonka pääministeri Salaam Fayad myöntää virheitä tapahtuneen, kuten myös ulkomaisille tukijamaille vaatien näitä puuttumaan asiaan.
AL-HAG järjestön johtaja Shahwan Jabbarin sanoo turvallisuusjärjestöjen toimivan laittomasti vähentäen samalla oikeuslaitoksen mahdollisuuksia toimia itsenäisesti. Hän kertoi, että turvallisuusjärjestöt ovat pidättäneet 280 palestiinalaista Länsirannalla poliittisin perustein ja 100 palestiinalaista Gazan kaistalla.
HAMAS kieltää, että sen toimittamissa pidätyksissä olisi noudatettu poliittisia päämääriä. (Ynetnews)
6. JERUSALEMIN ETELÄMUURI, joka on ajastettu hasmonealaiseen kauteen toisen Temppelin aikana, on kaivettu esiin. JP:n asiaa käsittelevä Etgar Lefkovitsin kirjoittama artikkeli sanoo otsikossaan muuria ”kauniiksi hasmonealaiseksi Jerusalemin etelämuuriksi”. Muuri sijaitsee Sionin vuorella, sen iäksi arvioidaan 2 100 vuotta, ja se revittiin hajalle juutalaisten suuren kapinan aikana 66 jKr. Säilynyt osa muuria, joka on ladottu suurista kiviharkoista ilman laastia, on paikoin 3 metrin korkuinen ja ihmeen hyvin säilynyt. Kaivausten yhteydessä on löydetty runsaasti muinaismuistoja.
MUURIN lähellä on katolinen hautausmaa, jonne ”oikeamielinen pakana” (righteous gentile) Oskar Schindler on haudattu. Muurin pituudeksi arvioidaan alun perin 6 kilometriä.
Muurin paljasti osittain 19. vuosisadan lopulla amerikkalaiset arkeologit.
Israelilaiset arkeologit havaitsivat, että vanhan muurin päälle oli rakennettu bysanttilaisella ajalla (324 – 640) uusi muuri, mutta rakentajat tuskin olivat tietoisia vanhasta muurista. Uusi muuri rakennettiin kuitenkin lähes tarkkaan vanhan muurin päälle.
Muurin paikantamisessa käytettiin hyväksi vanhoja karttoja, joita oli laadittu Palestine Exploration rahaston suorittamien kaivausten yhteydessä 1890-luvulla, joita johti arkeologi Frederick Jones Bliss avustajansa Archibald Dichhien kanssa. (JP)
7. UUTISOTSIKOITA
- Poliisi sanoo, että se suosittelee Olmertin syyttämistä kolmessa tapauksessa.
- Oikeuskansleri Mazuz sanoo, että hallituksen tulee noudattaa varovaisuutta päätöksissään, mutta että se muuttuu tilapäiseksi, kun Olmertia syytetään. (JP)
- KE Aryeh Eldad (NU/NRP) toimii puuhamiehenä joulukuun 15.-16. päivinä Jerusalemissa järjestettävissä konferenssissa, jossa käsitellään islamin aiheuttamaa uhkaa. Konferenssiin osallistuu useita EU:n kansanedustajia. Mukana on myös hollantilainen ”Fitna” lyhytfilmin tekijä Geert Wilders. Konferenssi on herättänyt kiivaista vastalauseita arabikansanedustajien taholta, jotka kutsuvat sitä rasistiseksi. Koskahan islam on muuttunut roduksi? (JP)
- Shasin entinen puheenjohtaja ja vankilatuomionsa kärsinyt Ariyeh Deri harkitsee osallistumista Jerusalemin pormestarin vaaliin. Jos hän tulee mukaan, Nir Barkat saa kovan vastaehdokkaan. (JP)
Lämpötilat, Jsm: To: 21 – 30; Pe: 21 – 32: La: 20 – 31: Su: 20 – 30 C-astetta, aurinkoista.

Comments

Popular posts from this blog

PERJANTAI 03.02.2017

Sunnuntai 22.08.2021

Tiistai 17.08.2021