PERJANTAI 05.09.08
1. HIZBULLAH on edelleen sodassa Israelin kanssa, eikä aio luopua aseistaan, vaikka Libanonin saisikin Shabaan farmin ja Dov-kukkulan Israelin ja Libanonin rajalla, uhosi Hizbullahin pääsihteeri sheikki Hassan Nasrallah puheessaan torstaina. Hän sanoi, että aseet ovat osa sen puolustusstrategiaa Israelia vastaan, ja siksi niistä ei koskaan luovuta.
Nasrallah lähetti terveisiä Israelin puolustusviranomaisille todeten, että he tietävät meri- ja lentovoimiensa heikkouden, jotka ovat kuluttaneet kaikki voimavaransa.
NASRALLAH viittasi puheessaan Barakin puheisiin aiemmin viikolla, jossa tämä kertoi hänen tarkoituksensa olevan kehittää armeija voittoisaksi. Nasrallah arvioi, että Barakin tarkoituksena oli pelotella Libanonin kansaa ja siksi hän kertoi Israelin käyttävän seuraavassa sodassa Libanonissa viisi divisioonaa. Tämä Nasrallahin mielestä todistaa, että Israel havittelee sotaa valloittaakseen lisää maata.
Hizbullahin pääsihteeri Nasrallah uhkuu voitonvarmuutta ja vakuuttaa, että Israel tuhotaan seuraavassa sodassa sitä vastaan. (Ynetnews)
2. ME EMME tunnusta Israelia, ennen kuin olemme solmineet rauhan, vakuutti Syyrian presidentti Bashar Assad neljän valtionpäämiehen huippukokouksen yhteydessä Damaskoksessa eilen. Assad myös paljasti, että Syyria on lähettänyt Israelille uuden tarjouksen rauhankeskusteluista ja odottaa nyt Israelin vastausta.
ISRAELIN viranomaiset ovat tuskastuneina seuranneet Assadin voittokulkua eristyneisyydestä tilanteeseen, jossa se voi kansainvälisen myötätunnon rohkaisemana syyttää, että se on Israel, joka nyt jarruttaa rauhankeskusteluja.
TÄSSÄ KAIKESSA on pahinta se, että se oli Israelin pääministeri Ehud Olmert, joka salaisilla ja ilman valtuuksia aloittamillaan viesteillä auttoi Syyrian johdon pois kansainvälisestä eristyksestä. Se myös lopetti USA:n johtaman vaatimuksen Syyrian johdon syyttämisestä kansainvälisessä tuomioistuimessa Libanonin oppositiojohtajien murhasta ja sekaantumisesta itsenäisen naapurivaltionsa sisäisiin asioihin.
NYT kissa on päästetty ulos säkistä – tai itämaisesti sanoen päästetty henki ulos pullosta – eikä sen saaminen takaisin vankilaansa onnistu helpolla, kuten jokainen sitä yrittänyt tietää.
Israelin pääneuvottelija Syyrian kanssa Yoram Turbowicz erosi tehtävästään pian sen jälkeen, kun Olmert ilmoitti eroavansa pääministerin tehtävistä, jos häntä vastaan nostetaan syyte. Olmert pyysi, että Turbowicz kuitenkin jatkaa tehtäviään diplomaattisella kentällä. Oikeuskansleri Mazuz tutkii, voiko hän jatkaa tehtäviään vapaaehtoisena vai jonkin uuden järjestelmän puitteissa. (JP)
3. HUIPPUKOKOUKSEEN osallistunut Turkin pääministeri Erdogan kertoi, että epäsuoria keskusteluja Israelin ja Syyrian välillä jatketaan Istanbulissa 18.-19. syyskuuta Turkin toimiessa välittäjänä. Assad kertoi antaneensa Erdoganille laatimansa yleispiirteisen luonnoksen, mitä Syyria pitää tärkeinä rauhansopimuksessa Israelin kanssa. Israelin viranomaiset leikkivät tietämätöntä tällaisesta kuuden kohdan ohjelmaluonnoksesta.
Assad toivoi, että huippukokouksen osanottajamaat, Ranska, Turkki ja Qatar, toimisivat vakuutena siitä, että Israelin seuraava hallitus tulee jatkamaan Olmertin aloittamia neuvotteluja samoin päämäärin. Ranskan presidentti Nicolas Sarcozy lupasi maansa antavan kaiken sen avun, mihin se pystyy, jos sitä toivotaan.
Torstain huippukokous Damaskoksessa vahvisti Syyrian hallituksen asemaa kansainvälisesti ja toisaalta voimisti Ranskan osaa Lähi Idässä USA:n kustannuksella. Assad totesikin, ettei USA:n nykyinen hallitus halua rauhaa, ja siksi hän odottaa sen vaihtumista. Assad asetti Turkin hallituksen vakuuttajan asemaan turvaamaan, että keskustelut etenevät suoriin yhteyksiin ja että rauhansopimus käytännössä toteutetaan kuitenkaan unohtamatta USA:n roolia keskeisenä elementtinä.
Assad vakuutti al-Manar TV-yhtiölle antamassaan haastattelussa, ettei Syyria aio millään tavoin heikentää suhteitaan Hizbullahiin. ”Päinvastoin, Syyria tukee vastarintaa miehitystä vastaan, oli kysymys sitten Libanonista, Irakista tai Palestiinassa”. Assad sanoo Syyrian käyvän keskusteluja Israelin kanssa ja tavoittelevan hyviä suhteita lännen kanssa kansansa etujen nimessä, ei antaakseen lahjoja kenellekään. (JP)
4. ISRAELIN 12-miehen kommandoyksikkö, joka lähetettiin Syyriaan etsimään todisteita sen rakenteilla olevasta ydinlaitoksesta Syyrian koillisosassa elokuussa 2007, oli vähällä joutua Syyrian sotilaspartion yllättämiksi, kertoo israelilainen journalisti Ronen Bergman äskettäin valmistuneessa kirjassaan ”The Secret War with Iran” (salainen sota Iranin kanssa), joka julkaistaan ensi viikolla USA:ssa. JP:n päätoimittaja David Horovitz tarkastelee kirjaa JP:n perjantain numerossa.
SAYERET MATKAL, salaisen erikoisyksikön, 12 miestä lähetettiin kahdella helikopterilla Syyriaan etsimään maanäytteitä, joilla voitaisiin kiistatta osoittaa, että salainen rakennelma Syyrian koillisosassa oli ydinlaitos. Vihjeitä tästä oli jo saatu agenttien seuratessa laivakuljetuksia Syyriaan. Kommandoyksikön onneksi syyrialaispartio ei havainnut heidän kahta helikopteriaan, ja he voivat jatkaa tehtäväänsä onnistuneesti. IAF:n koneet kävivät tuhoamassa laitoksen syyskuussa 2007. Tämän jälkeen Israel ei ole virallisesti tunnustanut, että sillä oli mitään osuutta asiaan. Syyria siivosi kiireesti kaikki jäljet pommitusiskun jälkeen ja rakensi siihen uuden viattoman rakennuksen. Syyria myös antoi kuukausien taivuttelun jälkeen YK:n tarkastajien käydä hakemassa maanäytteitä paikalta, mutta kielsi jatkotutkimukset siellä ja kahdella muulla epäilyttävällä paikalla, joista USA:n viranomaiset kertoivat. YK:n lähettämän tutkijaryhmän raporttia ei liene vielä julkistettu.
BERGMANIN KIRJA perustuu hänen 2007 julkaisemaan hepreankieliseen kirjaan ”The Point of no Return”, mutta Horovitz vakuuttaa, että uusi kirja on kaikkea muuta kuin suora käännös edellisestä. Kirjan tekijä esittää uudessa laitoksessa uusia yksityiskohtia ja kertoo tilanteista, jotka ovat tapahtuneet edellisen laitoksen kirjoittamisen jälkeen. Horovitz toteaa, että ehkä kaikkein huomattavin uutuus on siinä, että Israelin sensuuri on antanut luvan paljastaa useita arkaluoteisia detaljeita pommituslennosta 06.09.07, jonka tarkoituksena oli tuhota laitos, joka valmistautui tuottamaan plutoniumia ydinpommeja varten. Bergman kertoo, että kysymyksessä oli kolmen valtion, Syyrian, Iranin ja Pohjois-Korean, yhteishanke, jossa Syyria tarjosi alueen, Pohjois-Korea tieteellis-teknisen osaamisen ja Iran maksoi kulut, 1-2 miljardia USD. Plutonium oli tarkoitettu Iranin ydinlaitosten polttoaineeksi.
BERGMAN olettaa, että sekä USA että Israel sopivat täydellisestä hiljaisuudesta isku suhteen, että se antaisi Syyrialle diplomaattisen mahdollisuuden selvittää tilanne ilman vakavampaa selkkausta tai jopa sotaa. ( JP)
5. KVARTETIN Lähi Idän lähettiläs entinen Englannin pääministeri Tony Blair, nykyisin katolista uskoa tunnustava ja Maltan Ritarikunnan jäsen, kuten alla olevan osoitteen artikkelissa todetaan, tuli taas kerran tutustumaan asemapaikkaansa. Mitä hän tekee silloin, kun ei ole asemapaikassaan, ei ole tiedossa.
http://www.raidersnewsnetwork.com/full.php?news=13734
Ensi sanoikseen kiertävä maailmanmatkaaja totesi, että tilanne Länsirannalla paranee, mutta ei tarpeeksi nopeasti, eikä syyllistäkään tarvinnut hakea kaukaa. Tutustuessaan palestiinalaiseen Nabco alumiinitehtaaseen Nablusissa Länsirannalla hän totesi, että laitos toimii vajaa-kapasiteetilla, koska Israel rajoittaa sen vientiä.
Myöntämässään haastattelussa hän totesi jatkavansa lähettilään tointaan niin kauan, kuin hän katsoo sen hyödyttävän kohdemaataan eli Palestiinaa. Erikoisesti häntä ärsyttää IDF:n asettamat tiesulut, joilla hänenkin ilmeisesti panssaroidut ajoneuvonsa joutuvat pysähtymään tarkastusta varten. Ja hänen näkemyksensä mukaan ne ovat juuri niitä esteitä, joitten takia palestiinalaisten talous ei kukoista eivätkä vientimäärät kasva. Korruptiolla, nepotismilla ja hallinnollisella kyvyttömyydellä ei ole Blairin edustaman ideologian mukaan mitään tekemistä yhteiskunnan edistymisen ja kasvun kanssa.
Toinen alumiinitehdas Beit Ibassa toimii samoin 27 %:n teholla, kertoo tehtaan johtaja, koska Israel ei toimita heille tarpeeksi rikkihappoa, jota käytetään useimmissa tehtaan prosesseissa, mutta josta terroristit myös valmistavat räjähdysainetta. Siispä tehtaan 140 työntekijää seisovat kaksi kolmasosaa työpäivistään vapaina, koska ei ole pommitekotarpeita, tai ehkä he ovat osa siitä neljästä sadasta, joka vastaisi tehtaan täyttä kapasiteettia.
Miksikähän Blair ei missään vaiheessa puutu siihen, miksi tiesulkuja joudutaan asettelemaan teille? Eikö tuntuisi luonnolliselta, että poistetaan syyt eikä sen seuraukset, jos pyritään kestäviin ratkaisuihin? Mutta Blairin vasemmistolainen karsastus estänee näkemästä tällaista mahdollisuutta. Sen sijaan, että Abbas pitäisi tulisia puheita terrorismia ja väkivaltaa vastaan, hän puheissaan toteaa, ettei PA:n poliisit ja USA:n antamat aseet ole tarkoitettu omaa kansaa vaan israelilaista miehittäjää vastaan. Tee siinä sitten rauhaa. (Ynetnews)
6. UUTISOTSIKOITA
- Puolustusministeri Barak sanoo, että Jerusalemin arabiosat voidaan luovuttaa PA:n hallintaan, kuten myös niiden läheiset kylät. Hän lupasi poistaa lukuisia tiesulkuja ramadanin kunniaksi, Hebronin ympäristöstä 10 tarkastuspistettä.
- Israelin ja Egyptin rajalla sotilaat joutuvat seuraamaan jatkuvia tragedioita. Egyptiläiset rajavartijat ajavat takaa rajan yli pyrkiviä ja ampuvat tappaakseen niitä, joita eivät tavoita. Israelin johto teki päätöksen palauttaa takaisin rajan yli tulleet. Useita näistä Sudanin tai muun maan pakolaisista odottaa lähes varma kidutus tai kuolema, jos he palaavat lähtömaihinsa.
- Ehud Barak antoi viime viikolla salaa luvan viedä 1000 kivääriä ja patruunoita PA.n poliisille Länsirannalla, kertoi Maariv-lehti. (INN)
- Presidentti Sarcozy antoi Gilad Shalitin isän pojalleen kirjoittaman kirjeen Assadille, joka antoi sen edelleen Qatarin emiirille ja tämä lupasi antaa sen Hamas-johtaja Mashaalille. (INN)

Comments

Popular posts from this blog

PERJANTAI 03.02.2017

Sunnuntai 22.08.2021

MAANANTAI 10.06.2019