SUNNUNTAI 31.08.08
1. PÄÄMINISTERI Ehud Olmert ja PA:n puheenjohtaja Mahmoud Abbas tapaavat tänään. Tilaisuutta ympäröi peittelyn ja salaisuuden verho, mutta tarkkailijat otaksuvat, että tilaisuuden tarkoituksena on saada runnottua – tai ainakin saada alulle – jonkinasteinen sopimusrunko rauhan sopimukseksi, jota viimeistellään niiden kahden viikon aikana, mitkä Olmertilla on vielä käytettävissään ennen 17. syyskuuta pidettäviä Kadiman puheenjohtaja-vaaleja, jonka jälkeen Olmert – toivottavasti - astuu syrjään.
PA:n pääneuvottelija rauhankeskusteluissa Saeb Erekat toteaa, että osapuolet ovat yhtä kaukana kuin ennenkin kaikissa tärkeissä kysymyksissä, mutta Erekat on ”pahan ilman lintu”, joka suhtautuu hyvin epäilevästi neuvotteluihin Israelin kanssa.
TARKKAILIJAT olettavat, että ulkoministeri Rice sai tuntuman Olmertin ja Abbasin välisiin salaisiin keskusteluihin viimeisen Israelin vierailunsa yhteydessä keskusteltuaan molempien kanssa erikseen ja sitten yhdessä. Rice vihjaili silloin, että on merkkejä uusista ehdotuksista.
Palestiinalaislähteet kertovat INN:n mukaan, että Olmert ja Abbas keskustelevat Jerusalemin kysymyksestä sekä palestiinalaispakolaisista, joille PA vaatii paluuoikeutta Israeliin miljoonittain. Abbasin neuvonantaja Nabil Abu Rudeinah totesi, että nämä muutamat viikot ovat hyvin ratkaisevia keskustelujen onnistumiseksi.
OLMERT käyttää hyväkseen Israelin kesäkautta, kun Knesset on lomalla eikä ole pelkoa Shasin erouhkauksista, vaikka Jerusalemista keskustellaan vastoin sen tahtoa.
Palestiinalaiset ovat todenneet, että keskustelujen saattaminen kirjoitettuun muotoon on tärkeä, koska niihin voidaan viitata seuraavissa keskusteluissa. Olmertin tarkoituksena on saada aikaan dokumentti, joka hänen nimeään kantaen sitoisi tulevia hallituksia. (JP)
2. EGYPTIN ulkoministeri Ahmed Aboul Gheit totesi sunnuntaina, että arabijoukkojen sijoittaminen Gazan kaistalle voisi ratkaista eri ryhmien välisen väkivallan siellä, mutta myös Israelin ja arabien välisen konfliktin. Hän uskoi, että arabiliitto voisi Egyptin ohella osallistua sellaisiin joukkoihin.
HAMASIN edustaja Sami Abu Zuhri tyrmäsi ajatuksen tuoreeltaan todeten, että siitä tulee sopia eri ryhmien kesken, mutta koska Hamas vastustaa sitä, sillä ei ole onnistumisen mahdollisuuksia. Tämä ei kuitenkaan merkitse ehdotuksen lopullista hylkäämistä.
EGYPTI avasi eilen Rafahin terminaalin Gazasta Siinaille hyvän tahdon eleenä arabien paastokuukauden ramadanin alkamisen kunniaksi huomenna 01.09.08. Tämä sallii tuhansien Egyptiin jääneiden gazalaisten paluun koteihinsa. He tungeksivat Gazasta Egyptiin Hamasin vallankaappauksen yhteydessä kesäkuussa 2007 eivätkä ole voineet palata.
Ainakin 1000 ihmistä tungeksi eilen Egyptin puolelle täydentämään ostoksiaan ramadania varten. Portit suljetaan taas huomisesta lähtien. Sadoittain Egyptiin matkustavista hakee lääkintähoitoa vaivoihinsa. (INN)
3. INFRASTRUKTUURIMINISTERIÖN tarkastajat löysivät keskiviikkona varasto-huoneesta Ashkelonin eteläosassa 85 tonnia kaasua 1700:ssa kaasupullossa. Pullot oli täytetty laittomasti ja ne oli tarkoitus vielä Gazaan, jossa terrorijärjestöt tarvitsevat kaasua ja pulloja rakettiensa valmistamiseksi. Tarkastajat toimivat saamansa vihjeen perusteella.
MINISTERIÖN kokenut tarkastaja Shimon Ben-Shlomo sanoi, että tarkastus varastoon tehtiin turvallisuussyistä. Varasto ei ollut sopiva kaasupullojen varastoimiseen, ne oli ladattu puisten tukipuitten varaan, eikä varastossa ollut alkusammutus välineistöä, kuten laki vaatii. Ben-Shlomo kertoi, ettei varastoa ole vahvistettu raketti-iskujen varalta, vaikka se sijaitsee alueella, jonne on ammuttu useita raketteja.
Ministeriön taholta täsmennettiin, että Israelissa toimii musta-pörssi kaasun jakelussa. Tässä tapauksessa ei ollut kysymys vain kaasusta, vaan myös pullojen metallista, jota terrori-järjestöt voivat hyödyntää rakettien raaka-aineeksi. (INN)
4. ILMIANTAJA, hepreaksi ”mosser”, on juutalaisen halachan, seremoniallisen lain, mukaan syyllistynyt petokseen, josta hän on ansainnut kuoleman, arvioi Tzomet instituutin johtaja Yisrael Rosen. Hän kertoi mielipiteensä järjestön viikkolehden Shabbat Beshabbato sapattiartikkelissa. Rosen viittasi määrättyyn Tora-lakiin, jonka perusteella ilmiantaja voidaan surmata. Hän kuitenkin totesi samalla, ettei halacha-lakia saa ottaa omiin käsiinsä, vaan päätöksen siitä tekee rabbiinioikeus.
ROSENIN tulkinta ärsytti siinä määrin äärivasemmistolaisen Peace Now järjestön pääsihteeriä Yariv Oppenheimeria, että hän vaatii oikeuskansleria tutkimaan ”Rosenin vaarallisia mielipiteitä, jotka kiihottavat murhaan”.
ROSENIN Lain tulkinnan taustalla on maaliskuun 3. 2002 perustettu Migronin juutalainen kylä, joka sijaitsee strategisesti tärkeällä kukkulalla valtatie 60 yläpuolella Jerusalemista Binyaminin alueelle ja Ofraan, Beit El, Shilo ja Eli. Kylä sijaitsee Kochavin ja Michmashin välillä, 15 minuutin automatkan päässä Jerusalemista.
MIGRONISSA asuu 60 juutalaisperhettä, mm. n. 100 lasta. Kylä on äskettäin tehdyn sopimuksen mukaan päätetty siirtää. Osa kylän alueista on juutalaisten ostamia ja omistamia, mutta osa on vielä arabien omistuksessa, joskaan heillä ei ole ollut niille mitään käyttöä. Arabit aktivoituivat vasta Peace Now järjestön pääsihteerin Oppenheimerin kiihotuksesta, minkä seurauksena kylä päätettiin siirtää läheisen toisen kylän yhteyteen. Rabbi Rosen sai tästä aiheen syyttää Peace Now järjestöä ilmiannosta.
OPPENHEIMER toteaa, että järjestö taistelee ”laitonta rakentamista” vastaan Juudeassa ja Samariassa ja Israelin ”järkevän tulevaisuuden” puolesta. Hänelle ei merkitse mitään juutalaisasukkaille aiheutetut kärsimykset. (INN)
5. ISRAEL on valmis vapauttamaan vankiloistaan uuden erän palestiinalaisvankeja, joiden mukana on neljän israelilaisen ja kreikkalaiskatolisen munkin murhasta viiteen elinkautiseen tuomittu Fatah Tanzimin Länsirannan entinen johtaja Marwan Barghouti. Näin kertovat palestiinalaislähteet JP:n Kh A Toamehin kirjoittaman artikkelin mukaan. Barghoutia veikataan tulevaksi palestiinalaisjohtajaksi Abbasin tilalle, jonka virkakausi päättyy tammikuussa. Hamas on jo ilmoittanut, ettei se hyväksy Abbasin virkakauden jatkamista. Vankien vapauttaminen lienee yksi Olmertin ja Abbasin keskustelujen aiheista tänään. Toisessa yhteydessä varapääministeri Haim Ramon johtaa hallituksen asettamaa komiteaa, joka päättää tänään 450 vangin vapauttamisesta Gilad Shalitin vapauttamista vastaan. Komitea tullee määrittelemään uudelleen käsitteen ”verta käsissään”, mikä helpottaisi sellaisten vankien vapauttamisen, jotka ovat osallistuneet murhaan tai sen suunnitteluun.
TOAMEH toteaa PA:n virkailijaan viitaten, että Israel on periaatteessa suostunut 450 terroristin vapauttamiseen, joiden mukana on Marwan Barghouti sekä PA:n kenraali Fuad Shobaki, joka osallistui Karine A aselaivan kuljettamiseen Gazaan lähes 8 vuotta sitten.
ABBAS haluaa, että Israel vapauttaa Hamasin virkailijoita, ministereitä ja kansanedustajia, niiden mukana PLC:n puheenjohtaja Abdel Azizi Dweik, jolla on huono terveys. Hän tullee vaatimaan, että Israel vapauttaa sairaat, iäkkäät ja naisvangit sekä turismiministeri Rehavam Zeevin murhaan osallistuneen PFLP:n pääsihteerin Ahmed Zaadin. Abbasin toiveena on, että tämä olisi ”hyvän tahdon eleenä” ramadanin alkamisen kunniaksi.
NÄISSÄ Abbasin terroristien vapauttamisvaatimuksissa on se omituinen piirre, ettei hän lupaa yhtään mitään vastapainoksi. Hän muistuttaa hemmoteltua lasta, joka aina mankuu lisää eikä koskaan ole tyytyväinen siihen, mitä on jo saanut.
HAMAS ilmoittaa edustajiensa kautta, että sen vaatimukset vapautettavista terroristeista ovat nousseet Israelin edellisten hölläkätisten vapauttamisten myötä. Hamas vaatii nyt yli 1000:n terroristin vapauttamista todeten, että ”Shalit on vielä elossa”. (JP)
6. REPUBLIKAANIEN presidenttiehdokas John McCainin varapresidenttiehdokas Alaskan kuvernööri Sarah Palin yllätti outoudellaan kaikki tarkkailijat ja taisi yllättää hänen lähipiirinsäkin. Juutalaisia asia tietenkin kiinnostaa kovastikin, jos hänestä tulee Ricen seuraaja, joka pääasiassa tulee seuraamaan Israelin ja PA:n kanssa käytäviä rauhankeskusteluja. Ensimmäinen reaktio on yllättynyt ja osin pelokaskin, koska Sarah Palin oli joskus ”pikkutyttönä” eli joku vuosi sitten antanut tukensa juutalaisvihaaja Farakhanille. Hänet lähemmin tuntevat juutalaisjohtajat sanovat työskennelleensä ilman vaikeuksia hänen kanssaan, vaikka sanovat olevansa demokraatteja. Toivottavasti vain hän ottaa edeltäjänsä Ricen kokemuksista vaarin, ettei käy kuten hänelle, jonka venäläiset johtajat väittävät keskittyneen enemmän alusasujensa näyttelemiseen liian kireitten ja lyhyitten hameittensa alta kuin vakaviin keskusteluihin. Tämä lienee uuden kylmän sodan terminologiaa.
DEMOKRAATTIEN ehdokas Barack Hussein Obama järjesti Median edustajille ilmaisen näytöksen ja uutisaiheen mäiskäyttämällä mahtavan lehmäpusun suoraan varamiehensä Joe Bikenin vaimon suulle TV-kameroiden edessä. Mitä lienee Joe-poika ajatellut tilanteesta, mutta TV-toimittajat irvailivat Joen vaimon kustannuksella, ”joka näytti olevan haltioissaan mustan miehen huomiosta ja viestitti kaikin tavoin: Lisää sellaista”. (JP)
7. UUTISOTSIKOITA
- Lontoolainen lehti Al-Quds Al- Arabi kertoo, että Iran on mobilisoinut Islamic Jihadin Gazan kaistan tulitauon rikkomiseksi. Huomioitsijat toteavat, että Jihad on riippuvainen Iranista Hizbullahin tapaan. Vaikka Hamasilla on hyvät yhteydet Iranin kanssa, se toimii itsenäisesti ja on valmis hiljentämään Jihadin.
- Islamic Jihad uhkaa avata ”helvetin tulet” Israelia vastaan, Se kouluttaa Gazassa satoja lapsia tappamaan juutalaisia lapsia. Pieni tyttö: ”Kuolen mieluummin taistelussa miehitystä vastaan kuin kotona ohjuksesta”. (Ynet)

Comments

Popular posts from this blog

SUNNUNTAI 01.12.2019

TORSTAI 30.04.2020

TORSTAI 14.05.2020