TORSTAI 20.01.11

1. LIBANON esitti keskiviikkona päätöslauselmaesityksen YK:n turvallisuusneuvostolle vaatien, että Israel lopettaa ”setlementtiaktiivisuuden” ja että ”se välittömästi ja täydellisesti keskeyttää kaiken setlementtitoiminnan” miehitetyillä palestiinalaisten alueilla, mukaan lukien Itä Jerusalem.” Päätöslauselmaa tukee 120 maan edustajaa; se esitettiin turvallisuus-neuvoston virkamiehistölle, mutta siitä ei äänestetty.

Esityksellä haluttiin erään lähteen mukaan osoittaa palestiinalaisten ja libanonilaisten päättäväinen tarkoitus koskien Juudean ja Samarian juutalaisyhteisöjä kuitenkin siten, ettei sitä haluttu panna äänestykseen ennen kuin aikaisintaan kuukauden kuluessa.
Päätöslauselmaesityksessä ”tuomitaan Israelin miehitysvallan jatkuva ”setlementtitoiminta” miehitetyllä Palestiinan alueella, mukaan lukien Itä Jerusalem, sekä muut toimet, joilla halutaan muuttaa demografista koostumusta, luonnetta ja asemaa territorioissa kansainvälisen lain ja voimassa olevien päätöslauselmien vastaisesti.”

YHDYSVALLAT vastusti ja vastustaa esitystä selittäen, ettei YK:n turvallisuusneuvosto ole oikea paikka tällaisten kysymysten ratkaisemiseksi eikä tehty esitys ole ”positiivinen askel”. ”Nämä ovat monimutkaisia kysymyksiä, ja uskomuksemme mukaan paras tapa niiden ratkaisemiseksi ovat suorat keskustelut, ei yksipuolisten julkilausumien kautta, vaikka niitä esitettäisiinkin monikansalliselta pohjalta”, totesi USA:n ulkoministerin edustaja P J Crowley. Hän ei suostunut spekuloimaan, tuleeko USA käyttämään veto-oikeuttaan estääkseen julkilausuman hyväksymisen turvallisuusneuvostossa.
USA:n YK:n lähettiläs Rosemary DiCarlo, pysyvän lähettilään varamies, puhui turvallisuusneuvoston kokouksessa keskiviikkona, mutta hän ei maininnut sanaa ”veto” esittäessään USA:n voimakkaan vastustavan kannan Libanonin tekemään esitykseen.
”Kuten olemme toistamiseen todenneet, pysyvän tilanteen kysymykset voidaan ratkaista vain osapuolten välisissä neuvotteluissa – eikä turvautumalla turvallisuusneuvostoon. Siksi me edelleen vastustamme pyrkimyksiä tuoda näitä kysymyksiä tähän neuvostoon ja tulemme vastustamaan, koska sellainen toimi ei saa meitä yhtään lähemmäs neuvoteltua lopullista ratkaisua. Sen sijaan se uskoaksemme monimutkaistaa pyrkimyksiä saavuttaa tämä päämäärä.” DiCarlo muistutti, että kvartetin johtajat tapaavat 5. helmikuuta Mynchenissä.

Englannin YK:n lähettiläs Mark Lyall Grant sanoi: ”Yhdistynyt Kuningaskunta on aina tehnyt selväksi, että setlementit ovat laittomia ja esteinä rauhalle. Setlementtitoiminnan jatkaminen on hyvin epätoivottavaa. Tällaisten toimien valossa ei ole ollenkaan yllättävää, että tälle neuvostolle on tehty esitys päätöslauselmaksi, jolla setlementtitoiminta tuomitaan”.
Muutamat toiset maat esittivät puoltavansa Libanonin tekemää esitystä. Brasilian lähettiläs arvioi, että ”sellainen päätöslauselma lähettäisi osapuolille viesti, että kansainvälinen yhteisö on vakaasti päättänyt avustaa varmistaakseen kahden valtion periaatteen pitkän aikavälin ainoan käyttökelpoisen mahdollisuuden”. http://www.jpost.com/International/Article.aspx?id=204369

2. Englannin Lähi Idän politiikka on aina herättänyt ihmettelyä ja kummastusta siksi, että vaikka se hyväksyi Balfourin julistuksen 1917, mitä seurasi Kansainliiton antama mandaatti 1923, jolla juutalaisten kansallinen koti haluttiin perustaa Lähi Itään, sen toiminta päätöksen toteuttamiseksi on ollut vähintään skitsofreeninen, kaksijakoinen, millä se korkeintaan pystyi sietämään juutalaisten läsnäoloa Lähi Idässä, mutta osoitti käytännössä ilmeistä arabien suosimista. Tämän käytännön mukaan Englannin mandaattivallan aikana Palestiinan sotilashallinto Oeta asetti rajuja rajoituksia juutalaisten maahanmuutolle muinaiseen kotimaahansa paetessaan Euroopassa ja Venäjällä kiihtyviä juutalaisten vainoja, mikä huipentui Hitlerin natsivallan aloittamaan juutalaisten tuhoamisohjelmaan.

TÄTÄ PUOLTA Englannin historiassa on tutkittu vähän, kuten Meir Shamir kertoo JP :n artikkelissaan 19.01.2011 ”DeGaulle, Ben-Gurion and the missing dimension in Britain´s Middle East Policy”. Alaotsikossa todetaan: ”Löydetyt dokumentit paljastavat, että Britti-tiedustelu varmisti yhteistyön arabijohtajien kanssa”. Artikkelissa todetaan, miten Englannin tiedustelu pelasi ratkaisevaa osaa Britannian politiikan muotoilemissa varmistaen pysyvän yhteistoiminnan johtavien kansallisten arabijohtajien kanssa Syyriassa ja Libanonissa ja auttaen niiden valtaan pääsyä. Brittipolitiikan päämääränä oli Ranskan vaikutusvallan heikentäminen siinä määrin, että se herätti USA:n kärkevän tiedustelun arabijohtajilta, oliko niiden itsenäisyydelle USA:n antaman tunnustamisen tarkoitus, että päästyään Ranskan holhouksesta ne joutuisivat Englannin alaisuuteen.

SHAMIR kertoo, että vielä julkistamattomat dokumentit 1945-1947 paljastavat, että onnistuessaan poistamaan Ranskan vallan Syyriassa Britti-agentit, joilla oli entistä vapaampi toimintavapaus työväenpuolueen hallituksen aikana Lähi Idässä, käyttivät samaa taktiikkaa sionistista liikettä vastaan siinä määrin, että ”sionistikortista” kehittyi elintärkeä instrumentti, mitä Britti-agentit käyttivät varmistaakseen maansa vaikutusvallan arabimaailmassa. Tässä he hyödynsivät arabien pelkoja sionistien pyrkimyksistä juutalaisen valtion perustamiseksi. Sillä ohjattiin arabinationalistien vihamielisyys pois Britanniasta ja oikeutettiin Britannian jatkuva vaikutusvalta arabimaailmassa.
Syyrialainen diplomaatti Constantine Zurieq, josta kehittyi johtava nationalisti ja joka ensimmäisenä käytti arabien häviöstä 1948 Israelin itsenäisyyssodassa nimeä ”nakba”, totesi sähkeessään Damaskokseen 07.11.1945 mm.: ”Suur-Britannian tapa hyödyntää arabien ja juutalaisten konfliktia on sen ainoa keino pysyä Palestiinassa ja dominoida arabikansoja. Amerikan hallitus pyrkii voimakkaasti löytämään ystävällisen ratkaisun arabien ja juutalaisten välille. Mutta se on vakuuttunut, että brittien kolonialistiset viranomaiset tekevät kaikkensa estääkseen tämän, sillä Suur-Britannia toivoo tilanteiden huononevan Palestiinassa ja lisääntyvää rauhattomuutta, jossa verta vuodatetaan,.” Shamir kehottaa tutkimaan uudelleen Ben-Gurionin syytöksiä Englannin osuudesta Israelin 1948 itsenäisyyssotaan. (JP)
Englannin lausunnoista päätellen sen Israelin vastainen politiikka ei ole muuttunut. Englannin johtava yläluokka on historian tietojen valossa aina vihannut juutalaisia.

3. LIBANONISSA todellista valtaa kärkkyvä ja sen ehdottomasti vahvin ryhmittymä Hizbullah, jota monet maat pitävät terroristijärjestönä ja joka masinoi Libanonin hallituskriisin, on lujasti päättänyt tehdä kaikkensa, ettei sen johtavaan ryhmään kuuluvia jäseniä tuomita Haagin kansainvälisessä oikeudessa. Libanonin entisen pääministerin Rafik Haririn murhaa tutkiva kansainvälinen tribunaali jätti tutkimustensa tulokset tuomarille, joka tutkii niitä 6-10 viikkoa voidakseen päättää, ovatko tutkimusten tulokset tarpeeksi raskauttavia syytteiden nostamiseksi. Tuomari teki selväksi, että oikeusistunto pidetään joka tapauksessa, vaikka syytettyjä ei saataisi oikeuden eteen. Toiseksi Libanonin valtio on sitoutunut maksamaan 49 % 65.7 miljoonan USD oikeuskuluista, joten hallituksen kaatuminen ei siihen vaikuta.

OSOITTAAKSEEN uhkaustensa todellisuuden Hizbullah piti yhdessä Amalin kanssa tiistaina Beirutissa kuiva-harjoituksen, jossa sen mustiin pukeutuneet pyssymiehet – toistaiseksi ilman pyssyjä – kokoontuivat jopa 30 miehen ryhminä pääkaupungin strategisiin osiin. Asiasta raportoi Al-Rai Kuwaitissa keskiviikkona. Hizbullahin jäsenet eivät suostuneet vastaamaan journalistien kysymyksiin, mistä oli kysymys, mutta Libanonin turvallisuusvirkailijat vahvistivat asian. Ryhmien nähtiin ottavan paikkansa Beirutin kahdessatoista strategisessa kohteessa. Mitään väkivaltaisuuksia ei tapahtunut eikä verta vuodatettu, mutta asukkaat olivat peloissaan, että se on vaan tyyntä myrskyn alla. Jotkut koulut oli suljettu ja vanhimmat hakivat lapsiaan pois kouluista kaiken varalta.
Eräs ryhmä asettui 400 m:n päähän ”Grand Serail” hallituksen istuntorakennuksesta, ja turvallisuus joukot asettivat katusulkuja rakennukseen johtaville kaduille. Eräät ryhmät asettuivat lähelle YK:n Beirutin asemaa kuin osoittaakseen, ettei se jää sivuun. Tilanne laukesi illalla ilman välikohtauksia, mutta se jätti pahaenteisen tunnun, mitä on edessä.

TURKIN JA QATARIN johtajat yrittivät löytää ratkaisua Libanonin ongelmaan Saudi Arabian lyötyä hanskat pöytään ja todettua, ettei siihen löydetä järkevää ratkaisua. Toistaiseksi mitään viisasten kiveä ei ole löydetty, vaan tilanne jatkuu jännittyneen epäselvänä. (JP) http://www.debka.com/article/20563/

4. UUTISOTSIKOITA
- Israelissa vieraileva Ranskan ulkoministeri Michele Alliot-Marie osoitti olevansa miellyttävä muutos edellisestä ulkoministeristä Bernard Kouchnerista. Hänen uskotaan keskustelevan myös Tunisian tilanteesta, jonka syrjäytettyä presidenttiä Zine El Abinine Ben Alia hän tuli tukeneeksi ennen kuin selvisi, että hänen valtansa on lopullisesti ohi. Hän tunnusti rehellisesti erehtyneensä, vaikka totesikin, että hänen lausuntoaan asiassa oli muunneltu. Ranska tuki Ben Alin hallitusta sulkien silmänsä hänen ihmisoikeuksien loukkauksistaan, sillä hän pystyi pitämään maassa rehottavat islamin ääriainekset aisoissa. Hänen vierailunsa pääkohde on kuitenkin Israelin ja PA:n väliset suorat neuvottelut, jotka ovat täysin lamassa. Hänellä ei kuitenkaan ollut järkevää neuvoa tilanteeseen kuluneitten kliseiden lisäksi. Hän haluaa käydä Gazassa, jossa Ranska rahoitti sairaalan korjauksen, sekä Ranskan tukemassa kulttuuri-keskuksessa. Hän käy myös Sderotissa silmäilemässä mahtavaa rakettikokoelmaa, muistutuksena terroristien jatkuvasta toimeliaisuudesta Gazassa. Hän tapaa maan johtoa ennen matkaansa Jordaniaan. http://www.jpost.com/DiplomacyAndPolitics/Article.aspx?id=204390
- Israelin terveyspalvelun suorittamat DNA tutkimukset ovat auttaneet maan beduiini kansaa. Geneettisten tutkimusten vuoksi on pystytty vähentämään lapsikuolemia beduiinien keskuudessa, kerrotaan Ben Gurionin yliopistosta. http://www.jpost.com/Health/Article.aspx?id=204388
- Terveellisestä syömisestä kerrotaan alla olevassa artikkelissa. Siinä kysellään, mistä ihminen saisi A-vitamiinin ohella B. E ja K-vitamiineja, mutta niitä on kaikkiaan 13. Pitkä artikkeli ei mahdu tämän artikkelin puitteisiin, mutta kuvat jo kertovat jotain. http://www.jpost.com/ArtsAndCulture/FoodAndWine/Article.aspx?id=204115
- Turkin ja Qatarin Libanonin sekasortoa tutkimaan lähettämät diplomaatit katsoivat, ettei tilanteeseen löydy ratkaisua ja lähtivät kotiin, kun vielä pääsee. http://www.jpost.com/MiddleEast/Article.aspx?id=204459
- Hallitus aloitti kampanjan, jolla kansalaisia pyritään varautumaan suureen maanjäristykseen, joka on pahasti myöhässä aikataulustaan – onneksi. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/141849

Comments

Popular posts from this blog

PERJANTAI 03.02.2017

Sunnuntai 22.08.2021

MAANANTAI 10.06.2019