SUNNUNTAI 05.10.08
1. POHJOIS-KOREA on suurimpia aseitten viejiä ja ydintietouden levittäjiä Lähi Idässä, sanoi Israelin edustaja David Danieli YK:n alaisen ydintietouden levittämistä valvovan järjestön IAEA:n kokouksessa Viinissä lauantaina.
DANIELI selitti, että Lähi Idän maat pysyvät Pohjois-Korean ase- ja ydinteollisuuden vastaanottavina osapuolina. Hän kertoi, että ainakin puoli tusinaa Lähi Idän maista käyttävät hyväkseen sen pääasiassa mustille markkinoille levittämiä sekä konventionaalisia että ei konventionaalisia aseteollisuuden tuotteita.
JP:N ARTIKKELIN mukaan, jonka kynäili George Jahn, Danieli ei maininnut nimeltä maita, joita hänen syytöksensä koskivat, mutta JP olettaa ainakin Iranin ja Syyrian sekä Libyan kuuluvan niihin. Libya luopui ydinteollisuutensa kehittämisestä 2003.
USA:n edustajien mukaan Pohjois-Korean ohjustuotteiden myyntilistalla olivat 1980-luvulta lähtien ainakin Egypti, Yhtyneet Emiirikunnat ja Jemen. USA:n edustajien mukaan Pohjois-Korea on myynyt aseteollisuutensa tuotteita ainakin 18 maahan, pääasiassa Afrikan ja Lähi Idän maihin ja suurimmaksi osaksi julkisuuden ulkopuolella.
USA oli poistamassa Pohjois-Korean mustalta listaltaan sen luvattua lopettaa ydinaseen valmistuksensa, mutta USA:n pääneuvottelija ydinasioissa Christopher Hill palasi epäonnistuneelta matkaltaan, jonka tarkoituksena oli taivuttaa Pohjois-Korea pitämään kiinni lupauksestaan ydinaseen valmistuksen lopettamiseksi, minkä se perui äskettäin.
POHJOIS-KOREAN myyntilistalla ovat olleet ballistiset ohjukset ja niihin liittyvät osavalmisteet, liikuteltavat raketin laukaisualustat sekä ydinteknologia. (JP)
2. JÄNNITYS Juudeassa ja Samariassa kasvaa Fatahin valmistautuessa avoimeen välien selvittelyyn Hamasin kanssa. PA:n puheenjohtaja Mahmoud Abbasin virkakausi päättyy tammikuun 9. päivänä 2009. Jos uusia vaaleja ei pystytä pitämään ennen sitä, PA:n sääntöjen mukaan PA:n puheenjohtajan virkaa hoitaa Palestiinan Lakiasäätävän Neuvoston (PLC) puhemies Abdel Aziz Dweik, joka edustaa Hamasia. Hänen ongelmanaan on, että hän istuu tällä hetkellä Israelin vankilassa. Myös hänen varamiehensä on Hamasin jäsen.
ABBAS on vihjaillut, että hän hajottaa nykyisen PLC:n, joka ei pysty toimimaan sen useitten Hamasia edustavien jäsenten ollessa Israelin vankilassa tai he asuvat Gazassa, eivätkä voi matkustaa PLC:n kokouksiin. Abbas suunnittelee jatkavansa toimikauttaan vuodella.
HAMAS on ilmoittanut, ettei se tule hyväksymään Abbasin virkakauden jatkamista. Tämä on antanut Fatahille aiheen pyrkiä estämään Hamasin pelätty vallankaappausyritys Juudeassa ja Samariassa, minkä se toteutti Gazassa.
USA on osaltaan yrittänyt auttaa Fatahia kouluttamalla ja aseistamalla sen turvallisuus-joukkoja sekä Jordaniassa että Jerikossa. Ne ovat osoittaneet kyvykkyytensä kaupungeissa, kuten Nablus ja Jenin, joissa ne valvovat järjestystä päiväaikaan. IDF suostui äskettäin 150 PA:n turvallisuusmiehen sijoittamiseksi myös Hebroniin, koska se on perinteisesti Hamasin vahvimpia tukijoita. Nämä miehet lähtivät jokin aika sitten koulutettaviksi Jordaniaan, josta he palaavat asemapaikkaansa joulukuun loppupuolella.
IDF HARKITSEE omaa rooliaan siinä tapauksessa, että Hamas todella yrittäisi kaapata vallan. IDF:n sympatiat ovat ilman muuta Fatahin takana, mutta toisaalta se tulisi juuttumaan entistä tiiviimmin PA:n rinnalle, jos se menee Fatahin ja Hamasin väliin.
PA:N TURVALLISUUSJOUKOT ovat pidättäneet joukoittain Hamasin kannattajia estääkseen aseellisen kaappausyrityksen, mutta Hamas voi aloittaa Fatahin ja PA:n johtajien teloitukset ja kaappaamiset levittääkseen sekasortoa Länsirannalle. (JP)
3. RANSKAN ulkoministeri Bernard Kouchner kertoi Israelin vierailunsa aikana, jonka hän ulotti myös palestiinalaisalueille, että Pariisissa tutkitaan mahdollisuuksia kansainvälisten joukkojen sijoittamiseksi Juudean ja Samarian palestiinalaisalueille.
KOUCHNER kävi tutustumassa tiulanteeseen Jeninissä, jossa hän kiitteli PA:n turvallisuus-joukkojen osuutta tilanteen rahoittamisessa ja järjestyksen valvonnassa.
Hän vastasi lontoolaisen arabilehden Asharg al-Awsat toimittajan kysymykseen Ranskan esitykseen joko kansainvälisten tarkkailijoitten tai joukkojen sijoittamisesta Juudeaan ja Samariaan: ”Tätä on ehdotettu jo aiemmin, ja me tutkimme tuota esitystä. Päätöstä asiasta ei ole tehty, mutta esitys sinänsä ei ole huono.”
ISRAELIN edustaja lisäsi, että esityksen ehtona on kahden ehdon täyttyminen: Sekä Israelin että palestiinalaisten tulee hyväksyä esitys; toiseksi sitä tulee edeltää kaiken kattava rauhansopimus osapuolten välillä.
PERIAATTEESSA Israel ei vastusta kansainvälisten joukkojen sijoittamista palestiinalais-alueille, kuten on jo tapahtunut Rafahin rajanylityspaikalla Egyptin ja Gazan välillä, sekä kansainvälisten tarkkailijoitten (TIPH) sijoittaminen Hebroniin, vaikka jälkimmäisten toimintaa pidetäänkin Israelissa enemmän hupijuttuna kuin tehokkaana tarkkailuosastona.
RANSKA ilmoittaa tukevansa täysin Palestiinan valtion perustamista, mitä myös USA:n varapresidenttiehdokkaat Joe Biden ja Sarah Palin ilmoittivat tukevansa äskeisessä TV-väittelytilaisuudessa.
ABBAS ilmoittaa matkustavansa lähipäivinä Damaskokseen, jossa hän tapaa Syyrian presidentti Bashar Assadin. Heidän asialistallaan lienevät Israelin ja Syyrian väliset epäsuorat rauhankeskustelut sekä Fatahin ja Hamasin lähentymispyrkimykset.
Israelin arabikansanedustaja Ahmed Tibi (UAL) kertoi Reutersin toimittajalle, että Abbas ja Assad ovat keskustelleet salaisesti yhteisen politiikan sopimiseksi.
PA:N RAUHANNEUVOTTELIJA Ahmed Qurei totesi lauantaina, ettei PA tule hyväksymään mitään rauhansopimusta Israelin kanssa, ellei siihen sisälly Jerusalemin asema. Hän syytti Israelin neuvottelijoita ” tahallisesta viivyttelemisestä Jerusalemin kysymyksessä, voidakseen samaan aikaan jatkaa Jerusalemin ja varsinkin al-Aksan juutalaistamista.” Qurei vannoi, ”ettei PA salli Israelin vahingoittaa muslimien ja kristittyjen pyhiä paikkoja Jerusalemissa”, ja katsoi, että Israel pyrkii tällä toteuttamaan ennakkotapausta, jota se tulisi jatkamaan lopullisten kysymysten keskustelujen yhteydessä.
QUREI puhui näitä palestiinalaisen Maan uutistoimiston toimittajalle keskusteltuaan Islamilaisen Liikkeen pohjoisen haaran johtajan sheikki Raed Salahin kanssa, joka antoi tunnustusta Qureian mielipiteille, koska hän kertoo niistä omissa puheissaan. (JP)
4. HALLITUS äänestänee tänään Ehud Olmertin, Tzipi Livnin, Roni Bar-Onin ja Ehud
Barakin esityksestä luovuttaa ns. Sergein tontin (Sergei courtyard) Venäjän alueesta (Russian Combound) Jerusalemin keskustassa. Asian nosti esille presidentti Vladimir Putin vieraillessaan Israelissa vuosia sitten Venäjän Ortodoksikirkon puolesta. Sen rakennuksissa on nykyisin hallituksen virastoja sekä Israelin luonnon suojelemisjärjestön tilat.
TÄRKEÄN maa-alueen luovuttamista Jerusalemin keskusta-alueella on herättänyt kovaa vastustusta ennakkotapauksena, sillä sekä kreikkalaisortodoksit että roomalaiskatoliset omistavat maa-alueita Jerusalemissa, joiden omistuksesta ja kiinteistöveroista käydään joskus kiihkeitäkin keskusteluja. Venäjä rakennutti aikoinaan Venäjän Compound alueelle venäläisten turistien majapaikkoja, ja alue nimettiin tsaari Aleksanteri II:n pojan Sergei Alexandrovitchin mukaan.
Monet katsovat, ettei toimenpidehallituksella ole valtuuksia tehdä päätöksiä maan luovuttamisesta ulkovaltion edustajalle. Olmert haluaa kuitenkin asian päätettäväksi ennen hänen Moskovan matkaansa, joka alkaa maanantaina. Hän pyrkinee tällä sovittelemaan tärkeämpiä keskustelun aiheitaan, joista Iranin ydinasesuunnitelmat sekä aseviennit Iraniin ja Syyriaan lienevät tärkeimpiä. Myös Venäjän laivaston liikkeet Välimerellä ja varsinkin sen pysyvät satamapaikat Syyrian satamissa Tartusissa ja Latakiassa lienevät Olmertin esityslistalla. Nyt luovutettavaksi esitetty alue on 10 % koko Russian Combound alueesta.(JP)
5. UUTISOTSIKOITA
- Syyria veti pois ehdokkuutensa IAEA:n hallituksen jäseneksi Afganistanin eduksi. (JP)
- Liikenneministeri Shaul Mofaz osallistui tänään hallituksen kokoukseen
lopettaen näin omaehtoisen lomansa hävittyään Kadiman puheenjohtajuuden
Livnille. Mofaz haluaa lisää rahaa ministeriönsä käyttöön. Livni kumoaa huhut,
joitten mukaan hän olisi tarjonnut Mofazille ulkoministeriötä. (JP)
- Neuvottelut Livnin ja hallituspuolue-ehdokkaitten välillä ovat edistynet kovin hitaasti. Labour-johtaja Ehud Barak vaatii täyttä samanarvoisuutta asioita päätettäessä ja täyttä osallisuutta rauhankeskusteluissa sekä PA:n että Syyrian kanssa. Lisäksi Barakilla on vaatimuksia ensi vuoden budjettiin, joita Livnin lienee vaikea hyväksyä. (JP)
- Israelissa pelätään, että USA:n asentama X-band tutka-asema Negevissä tulee paljastamaan kaikki Israelin salaisuudet, sillä se pystyy havaitsemaan kaiken, mikä liikkuu ilmassa. Toiset lohduttavat, että Israel on jo monien sota-
laivoissa sijaitsevien tutka-asemien tarkkailtavana. Eräs viranomainen epäilee,
että Bush on valmis antamaan Israelille mitä vain, ettei se hyökkäisi Iraniin.
- IDF:n pohjoisen lohkon komentajan Gadi Eisenkotin uhkaukset Hizbullahille,
että jos se hyökkää Israeliin, se tulee tuhoamaan ne Libanonin kylät, joista
Hizbullah hyökkää, sai Hizbullahn pääsihteerin Hassan Nasrallahin
nimittelemään Israelia pahvivaltioksi, jonka vastarintataistelijat pystyvät
tuhoamaan. Hän sanoi UAE:n sanomalehdelle, että sisäisten ongelmien
vuoksi Israel ei kykene aloittamaan uutta sotaa. (ynetnews)
- Venäjän strategiset pommittajat TU 160 Blackjack ja TU 95 MS Bear-H lentävät täydessä aselastissa Venäjän semi-arktisen alueen ylle 6.-12. lokakuuta välisenä aikana, jossa ne ampuvat kaikki risteilyohjuksensa. Harjoitus tapahtuu lähellä USA:n Alaskan aluetta. Venäjä vaatii 10 % napa-alueesta itselleen siellä olevien öljylöytöjen vuoksi.(Debkafile)
- Ruotsissa asuva musliminainen Rubina Sheikh löysi avaamansa mango-hedelmän sisältä kirjoituksen Allah ja toiselta puolelta Muhammed. Hän kutsui löytöään merkiksi selittämättä, mitä se tarkoitti. (ynetnews)

Comments

Popular posts from this blog

PERJANTAI 03.02.2017

Sunnuntai 22.08.2021

Tiistai 17.08.2021