KESKIVIIKKO 08.10.08
1. HALLITUSNEUVOTTELUT näyttävät juuttuneen luottamuspulaan päähallitus-puolueitten Kadiman ja Labourin välillä, vaikka JP kertookin artikkelissaan, että edistystä on tapahtunut. Puolueitten väliset neuvottelut, joissa piti olla mukana Hiztadrutin, ammattiliiton, edustajan, peruutettiin viime hetkellä. Labourin edustajat sanoivat tutustuttuaan Kadiman laatimaan muistioon Livnin ja Barakin välisistä keskusteluista, ettei se vastannut ollenkaan sitä, mistä oli sovittu. Kadiman neuvottelijat ihmettelevät suu auki, mikä siinä nyt kiikastaa, koska heidän ymmärryksensä mukaan kaiken piti olla valmis yhteisen hallitusohjelman laatimista varten. Kadimassa lienee totuttu Sharonin ja Olmertin johtamistyylin mukaisesti siihen, että mitä Kadimassa päätetään, saa riittää muillekin.
LABOURJOHTAJA Ehud Barak pyrkii muuttamaan tätä autoritääristä hallitustapaa ja vaatii, että Labourin täytyy voida osallistua kaikkiin tärkeitä asioita koskeviin neuvotteluihin, myös rauhankeskusteluihin sekä PA:n että Syyrian kanssa, joita Kadima on hallinnut pitäen keskustellut ja sovitut asiat tiukasti oman selkänsä takana.
LABOURIN JA KADIMAN edustajat tekevät uuden yrityksen yhteisen linjan löytämiseksi Jom Kippurin jälkeisenä päivänä perjantaina. (JP)
2. EU:N ERIKOISLÄHETTILÄS Israeliin Marc Otte kertoi JP:n toimittajalle Herb Keinolle tiistaina, että pääministeri Ehud Olmert viime perjantaina medialle julkistamassaan Rosh Hashanah lausunnossa, jossa hän esitti vaatimuksen Israelin vetäytymisestä lähes täysin ennen 1967 sotaa edeltäneille tulitaukolinjoille, toimi ”rohkeasti” eikä sanonut yllättyneensä siitä. Otte perusteli näkemystään sillä, että jokainen, joka joutuu lähemmin tekemisiin PA:n ja Israelin välisten asioitten kanssa, päätyy lopulta tähän lopputulokseen. Hän myös antoi tunnustusta ”Olmertin rohkeudelle tunnustaa julkisesti olleensa väärässä luulossa 35 vuotta, ennen kuin hän näki valon”.
OLMERT KERTOI Yediot Aharonot lehdelle, että rauhansopimuksen solmimiseksi Israelin tulee luopua lähes täysin ellei kokonaan 1967 sodassa vapauttamistaan alueista Juudeassa ja Samariassa sekä Golanin kukkuloilla, mukaan lukien Itä Jerusalem ja Temppelivuori.
MARC OTTE totesi, että vaikka Israelin seuraava pääministeri ei hyväksyisikään Olmertin ”vastuuttomia” lausuntoja, niihin kuitenkin tullaan vetoamaan ja ne tulevat vaikuttamaan ulkovaltojen suhtautumiseen rauhanneuvotteluihin.
LIVNI totesi omalta puoleltaan, etteivät Olmertin lausunnot sido häntä; sitä vakuutti Olmert itsekin. Vielä on liian aikaista arvioida, miten suurta hyvää tai pahaa ne saivat aikaan Israelin asemassa PA:n ja Syyrian suhteisiin, mutta tarkkailijat ovat kauhistelleet sitä, että maan tärkeimmällä portaalla seisova johtaja paljastaa perimmäisen halunsa keskustelujen ollessa vielä täysin auki. Luulisi enemmän tai vähemmän lain rajamailla toimineen Olmertin tietävän, että kaupankäynnissä on huonoa politiikkaa heti alussa paljastaa omat korttinsa. Tämän johdosta tarkkailijat ovatkin kyselleet Olmertin todellisia motiiveja.
EU:N ISRAELIN lähettiläs Ramiro Cifrian-Uzal totesi, että vaikka edistystä Israelin ja PA:n välisissä rauhankeskusteluissa lieneekin tapahtunut, niiden todellista tilaa on mahdoton arvioida neuvottelijoitten salailun vuoksi. Hän kuitenkin arveli, että erimielisyydet ovat vielä varsin suuret varsinkin kipeimmissä kysymyksissä. (JP)
3. IDF VIIMEISTELEE suunnitelmiaan PA:n 150 miehen vahvuisen turvallisuusjoukon sijoittamiseksi Hebroniin siellä jo järjestystä valvovan 2000 PA:n poliisin lisäksi. Miehet matkustivat äskettäin Jordaniaan, jossa heidät koulutetaan ja varustetaan tehtäväänsä varten. Prikaatikenraali Yoav Mordechai, joka johtaa siviilihallintoa alueella, tapaa PA:n palestiinalaisen virkaveljensä ensi viikolla sopiakseen yksityiskohdista. Turvallisuusjoukot palannevat Jordaniasta uuteen toimintapaikkaansa joulukuun loppupuolella.
TURVALLISUUSJOUKKOJEN sijoittamista Hebroniin perustellaan sillä, että Hebron on perinteisesti Hamasin vahvaa aluetta, ja on pelättävissä, että Abbasin virkakauden päättyessä tammikuun 9. päivänä, Hamas voi yrittää kaapata vallan Juudeassa ja Samariassa kuten se teki Gazassa 2006. Hamas ei tunnusta Abbasin puheenjohtajuutta hänen virkakautensa päättyessä, vaan haluaa joko uusia vaaleja ennen sitä, tai että puheenjohtajuus annetaan PA:n peruslain mukaan Palestiinan Lakiasäätävän Neuvoston (PLC) puhemiehelle. Abbas vihjailee, että hän hajottaa PLC:n ja jatkaa ”presidentin käskykirjeellä” valtaansa vuodella. Tämä voi aiheuttaa vakavia järjestyshäiriöitä Juudeassa ja Samariassa.
JUUTALAISASUKKAAT Gush Etzionissa ja Hebronin kukkuloilla laativat kirjeen Ehud Barakille, jossa he vaativat, että IDF luopuu suunnitelmasta PA:n lisäjoukkojen sijoittamiseksi Hebroniin. He kutsuvat PA:n turvallisuusjoukkoja kirjeessään ”terroristeiksi” viitaten aiempiin kokemuksiin, joissa USA:n kouluttamat PA:n poliisit ovat murhanneet juutalaisia. Juutalais-asukkaat pitivät hätäkokouksen tiistaina sopiakseen taktiikasta.
Asukkaat laativat myös lehti-ilmoituksen asiasta, jonka allekirjoittivat siirtolaisjohtajat Shlomo Riskin ja Hebronin juutalaisjohtaja Baruch Marzel. He vastustavat PA:n joukkojen lisäämistä Hebronissa, koska he pelkäävät niiden lisäävän yhteenottoja juutalaisten asukkaitten kanssa. IDF suunnittelee, että pari sataa uutta PA:n ”sotilasta”, kuten heitä JP:n artikkelissa kutsutaan, sijoitettaisiin ensi tilassa odottamatta joulukuun loppua. PA on esittänyt tätä koskevan vaatimuksen IDF:lle. Päätös asiasta tehtäneen ensi viikolla, kun kenraali Mordechai ja PA:n siviiliasianministeri Hussein al-Sheikh tapaavat. PA:n edustajat ovat luvanneet, etteivät sen joukot partioi juutalaisasutusten läheisyydessä. (JP)
4. IDF helpotti palestiinalaisten matkustusrajoituksia Juudeassa ja Samariassa uuden
vuoden pyhien jälkeen. IDF on kuitenkin saanut useita kuumia terrorivaroituksia sekä lisää yleisiä varoituksia. IDF salli myös kokeilumielessä Israelin arabien vierailut Jeninissä voidakseen tällä kohentaa Jeninin heikkoa taloudellista asemaa.
IDF:n joukot löysivät keskiviikkona operoidessaan Jeninin kaupungissa kuusi putkipommia ja pitkän veitsen. Sotilaita myös tulitettiin operaatioitten aikana, mutta kukaan ei haavoittunut.
IDF ja poliisi ovat lisänneet valmiuttaan Jom Kippurin ajaksi. Tiesulkuja ja tarkastuspisteitä on lisätty ja ambulansseja on asetettu valmiusasemiin mahdollisen terrori-iskun vuoksi. IDF sanoo, että terroristit voivat yrittää kidnapata IDF:n sotilaan tai siviilin.
ISRAELIN ARABIT pyysivät poliisia suojelemaan arabiautoilijoita Jom Kippurin aikana juutalaisilta kivittäjiltä, jotka vastustavat autolla ajoa tänä juutalaisten pyhimpänä päivänä.
SOTILAAT pidättivät tiistaina Libanonin rajalla miehen, jolla oli 8 kiloa heroiinia. Sotilaat ovat estäneet 2008 aikana 15 huumeitten rajanylitystä Libanonista Israeliin. Eräässä tapauksessa he takavarikoivat 50 kg heroiinia muiden huumeiden lisäksi.
IDF määräsi Juudean ja Samarian arabialueet matkustuskieltoon Jom Kippurin ajaksi. Hebronin kukkuloilta Beershebaan johtava tie suljetaan kokonaan, koska ei ole tarpeeksi miehiä tarkastusasemaa varten. (JP, INN)
5. UUTISOTSIKOITA
- Jerusalemin pormestarin virkaan haluava Itä Jerusalemin arabi Zohir Hamdan veti pois ehdokkuutensa ja sanoo liittyvänsä Arkadi Gaydamakin kannattajaksi. Hän toimii Sur Baher lähiön muktarina. Gaydamak halusi saada hänet mukaan omaan kampanjaansa neuvonantajaksi arabiasioissa.(ynet)
- Gaydamakia vastaan nostettu oikeusjuttu alkoi Pariisissa. Häntä syytetään muutamien muitten mukana laittomasta aseitten myymisestä Angolaan ja rahanpesusta. Angola haluaa, että oikeuskäsittely lopetetaan, koska se voi vahingoittaa maan asemaa. Gaydamak ei itse ole paikalla.(INN)
- 63 % israelilaisista sanoo paastoavansa Jom Kippurina; 38 % siksi, että se on juutalainen traditio, 23% koska se on mitzvoth, 2 % siksi, että muutkin niin tekevät. 37 % sanoo, etteivät paastoa. (ynet, Gesher)
- Olmertin hallituksen vapauttama neljään elinkautiseen tuomittu Sami Kuntar on videokuvien perusteella aloittanut terrorikoulutuksensa uudelleen. Hänen nähtiin kuvissa ampuvan kiväärillä ja olalta laukaistavan ohjuksen.(ynet)
- Israelin pankin (BOI) yllättäen laskiessa korkotasoa 0.5 % vaikutti positiivisesti pörssikursseihin, jotka nousivat; rakennusmarkkinat 20 %.
- Israelissa poistettiin salaisuusvaatimus 1973 Jom Kippur-sodan asiakirjoihin. Niistä on voitu havaita suuria puutteita sodanjohdossa. Ariel Sharon kertoi sotaan tutkivalle Shamgar-komitealle, etteivät armeijan johtajat viitsineet vaivautua rintamalle todetakseen omin silmin tilanteen vakavuuden. Sharon syytti myös lentovoimia (IAF), etteivät ne pystyneet toimimaan olosuhteissa, joissa oli Egyptin armeijan pitkiä ajoneuvokolonnia ilman suojaa. Moshe Dayan valitti komitealle, että hän oli ollut 15 vuotta poissa aktiivipalveluksessa, eikä hänellä ollut tuntumaa tilanteesta eikä siten valmis tekemään päätöksiä. (ynet)
- Syyria siirsi panssarivoimiaan Bekaan laakson viereiselle Libanonin rajalleen. Tämä sai IDF:n kiireesti vahvistamaan omia joukkojaan pohjoisrajalla Libanoniin. IDF pelkää, että Hizbullah voi käyttää Jom Kippuria hyväkseen hyökätäkseen Israeliin joko kommandoiskuna panttivankien ottamiseksi tai jossain muussa muodossa. Syyrian panssarit ovat Libanonin rajalla parin kilometrin päässä rajasta; Israelin rajalla ne ovat lähellä rajalinjaa. Hizbullah on toistuvasti uhannut kostaa Imaad Mughniyehin salamurhan Israelille. Toisaalta Hizbullahin pääsihteeri Hassan Nasrallah uhkasi Israelin kohtaavan ”suuren yllätyksen”, jos se hyökkää Libanoniin. (Debkafile)

Comments

Popular posts from this blog

PERJANTAI 03.02.2017

Sunnuntai 22.08.2021

MAANANTAI 10.06.2019