MAANANTAI 28.07.08

1. SOTA IRANIA VASTAAN olisi tuhoisa monella tasolla, sanoo USA:n puolustusministeri Robert Gates USA:n armeijan opiston lehdessä Parameters julkistamassaan artikkelissa. Gates sanoo, että USA armeija on kiinni kahdessa sodassa Lähi Idässä, eikä missään tapauksessa halua juuttua kolmanteen.

GATES toteaa, että Iran tukee terrorismia ja on Lähi Idän pahin tasapainon häiritsijä, mutta sota sitä vastaan saisi helvetin irralleen ja kiihdyttäisi toisten Lähi Idän maiden halua hankkia ydinaseita. Hän ei poista sodan mahdollisuutta USA:n suunnitelmista, mutta ilmeisesti se on hänellä viimeisenä keinona, jos kaikki neuvottelut epäonnistuvat. Gates viittaa kenraali Fox Connorin lausumaan 20. vuosisadalla: ”Älä koskaan aloita sotaa ellei sinua pakoteta siihen”. Gates ilmaisi nämä mielipiteensä jo kolme kuukautta sitten USA:n sotilasakatemiassa West Pointissa, joten asia ei ole uusi.

ROBERT GATESIN arviointiin uskotaan liittyvän henkilökohtaisia poliittisia laskelmia, sillä presidenttiehdokas Barak Hussein Obama on vihjaillut, että Gates voisi säilyttää asemansa hänen hallituksessaan.

GATES julkisti äskettäin listan valtioista, joita hän pitää USA:n uskollisimpina liittolaisina, eikä Israel sisälly tähän listaan, vaikka se on perinteisesti ollut siellä aina. Uskollisimmat liittolaiset ovat Englanti, Kanada ja Australia. Myös Japani, Etelä-Korea ja Nato saavat hänen tunnustuksensa. Gatesin suhtautuminen Israeliin voi ilmaista samalla Obaman todellisen kannan Israelin suhteen mairittelevista lausunnoista huolimatta. (Haaretz)

2. ISRAEL HARKITSEE amerikkalaisen Phalanx-järjestelmä ostamista tai vuokraamista lyhyen ja keskimatkan rakettihyökkäyksiä vastaan. Järjestelmä on välittömästi käyttökunnossa, mutta Israelin kehittämä Iron Dome järjestelmä on valmis ennusteiden mukaan vasta 2011. Puolustusministeri Ehud Barak lähti eilen viralliselle matkalle Yhdysvaltoihin, jossa hän esittää toiveensa Phalanxista USA:n yleisesikuntien puheenjohtajalle amiraali Michael Mullenille ja pyytää esittelyä sen torjuntavalmiudesta. Puolustusministeriössä mielipiteet ovat puolesta ja vastaan torjuntajärjestelmän valinnassa. Israelin hallitus pohti eilen, miten vastata Gazasta uusiutuvaan väkivaltaan ja rakettituleen, Barak ja Olmert kannattavat aiempaa ”kädet sidottuina” menetelmää, Livni, Ramon ja Diskin kannattavat rajumpia vastatoimia jokaista Israeliin ammuttua Kassam-rakettia vastaan.

SHIN BETIN johtaja Yuval Diskin kertoi hallitukselle, että Hamas on salakuljettanut Siinailta Gazaan 4 tonnia räjähdysaineita, 50 panssarintorjuntaohjusta, tusinoittain kiväärejä ja tarveaineita rakettien valmistamiseksi Gazassa. Diskin kertoi myös, että Israelista Gazaan kuljetettua sementtiä käytetään tunnelien ja linnoitusten rakentamiseen Gazassa. Diskin arvioi myös, että useat järjestöt Gazassa valmistautuvat kidnappaamaan IDF:n sotilaita.

PUOLUSTUSMINISTERI Barak puolusti Gazan tulitaukoa ja kiitteli, että Hamas on osoittautunut uskollisemmaksi kuin hän oletti vartioimaan tulitauon pysymistä.

Livni haluaa, että Rafahin terminaali Gazasta Siinaille pidetään suljettuna ja avataan vain, mikäli sillä edistetään Gilad Shalitin vapauttamista ja ”tuetaan Abbasin asemaa”. (Haaretz)

3. USA:N ULKOMINISTERI Gondoleezza Rice painostaa Israelia ja Palestiinan Auktoriteettia valmistamaan jonkinlaisen periaatesopimuksen syyskuussa pidettävää YK:n yleiskokousta varten. Rice katsoo, että sellainen dokumentti olisi tarpeen, koska sillä pystyttäisiin osoittamaan edistystä saadun aikaan. USA: mukaan yhteisymmärrystä on saavutettu varsinkin rajakysymyksessä sekä pakolaisasiassa. Pääosa palestiinalais-pakolaisista sallitaan muuttaa PA:n alueille; vain vähäistä perheitten yhdistämistä sallitaan Israeliin. Lähinnä erimielisyydet koskevat kompensaatiota alueista, jotka Israel vaatii 1949 tulitaukolinjan itäpuolelta. Livni lienee tarjonnut kompensaationa maata Israelin alueelta, lähinnä Siinailta ja ns. turvallista maayhteyttä varten Gazasta Länsirannalle.

AMERIKKALAISET tähdentävät, ettei tarkoituksena ole painostaa Israelia samalla tavoin kuin presidentti Bill Clinton teki vähän ennen virkakautensa loppua, mikä päättyi ikävästi ja jonka seurauksista Israelin neuvottelijat ovat saneet kärsiä, koska palestiinalaiset vetoavat aina siellä esitettyihin sopimuskohtiin, joita ei koskaan hyväksytty.

Israelin pääneuvottelija Tzipi ivni ja PA:n pääneuvottelija Ahmed Qureiah matkustavat Yhdysvaltoihin viikon keskivälillä. He tulevat neuvottelemaan Ricen kanssa ”shelf” (hylly) dokumentin valmistamisesta, joka voisi kestää hallitusten vaihdokset Israelissa ja USA:ssa sekä mahdollisesti PA:ssa. Oppositiojohtaja Netanyahu on todennut, että hänen hallituksensa ei tule hyväksymään Olmertin hallituksen neuvottelemia sopimuksia PA:n kanssa, jos hän muodostaa hallituksen seuraavien vaalien jälkeen. (JP, Haaretz)

4. PA:N PUHEENJOHTAJA Mahmoud Abbas keskusteli eilen Egyptin presidentti Hosni Mubarakin kanssa Kairossa. Mubarak on Abbasin mukaan valmis toimimaan välittäjänä Hamasin ja Fatahin välillä ja tarjoutuu johtamaan yhteyskeskusteluja osapuolten välillä. Hamasin edustaja Sami Abu Zuhri sanoi, ettei hän tiedä mitään tällaisen kokouksen pitämisestä, ja että jos Kairo esittää heille kutsun, Hamas tutustuu siihen ja päättää osallistumisestaan sitten. Zuhri suhtautui hyvin skeptisesti Abbasin esittämiin surunvalitteluihin Gazassa äskeisissä pommi-iskuissa kuolleitten omaisille ja haavoittuneille. Zuhri sanoi, että Abbas vuodattaa ”krokodiilin kyyneleitä”, koska hän tietää aivan hyvin, että hänen johtamansa Fatah oli pommihyökkäyksen takana, jossa kuoli viisi Hamasin aktivistia ja 6 vuoden ikäinen lapsi ja haavoittui kymmeniä.

HAMAS ilmoitti tehneensä ratsioita Fatahin tiloihin Gazassa ja löytäneensä niistä pommeja ja aseita. Hamas pidätti arviolta 160 Fatahin kannattajaa vapauttaen useimmat heistä muutaman tunnin kuluttua.

PA:n Fatahin johtamat turvallisuusjoukot pidättivät Nablusissa parikymmentä Hamasin kannattajaa, mitä vastaan Hamas protestoi raivokkaasti.

Abbas kertoi, että hän suunnittelee arabivaltioitten valvontajoukkoja Gazan kaistalle. (JP)

5. SHIN BETIN johtaja Yuval Diskin varoittaa, että sopimus vankien vaihdosta Hizbullahin kanssa innostaa terrorijärjestöjä kaappaaman lisää IDF:n sotilaita. Toinen varoitus koskee niiden halua pitää kaappaamansa sotilaat elossa, koska Israel suostui vapauttamaan viisi terrorismista tuomittua vankia, 199 taisteluissa kaatuneen libanonilaisen ja palestiinalaisen ruumista sekä määrittelemättömän määrän palestiinalaisvankeja kahta IDF:n sotilaan ruumista vastaan. Toinen heistä kuoli jonkin verran kaappaamisen jälkeen olosuhteissa, jotka ovat epäselvät. On arvioitu, että tämä luodinhaavasta kuollut sotilas Eldad Regev surmattiin pakoyrityksestä tai sitten kidutuksen seurauksena.

VUONNA 1982 kolme IDF:n sotilasta Zachary Baumel, Tzvi Feldman ja Yehuda Katz joutuivat Hizbullahin vangeiksi Bekaan laaksossa Sultan Yakoub-taistelussa, viiden kilometrin päässä Syyrian rajalta. Heidän kohtalostaan ei ole koskaan kuultu mitään. Hizbullah on luvannut antaa tietoja heistä, mutta omaiset epäilevät lupauksen aitoutta. Heidän epäilyksensä kohdistuvat myös Israelin hallitukseen, joka ei ole tehnyt tarpeeksi tietojen saamiseksi heidän kohtalostaan. Baumel oli myös USA:n kansalainen. (JP)

6. SHAS-PUOLUE uhkaa taas kerran kaataa Olmertin hallituksen, ellei se suostu nostamaan lapsilisiä. Hallitus läpäisi viime viikolla neljä epäluottamusäänestystä, jotka kaikki saivat puoltavan enemmistön, mutta eivät yli puolta Knessetin jäsenmäärästä, jotta hallitus olisi kaatunut. Tällä viikolla Knesset äänestää kahdeksasta epäluottamuslauseesta, joissa Shas uhkaa äänestää hallituksen vastustajien kanssa.

Kadima-puolueen parissa kuitenkin uskotaan, että hallitus selviää näistäkin äänestyksistä. Olmert on alkanut osoittaa hajoamisen merkkejä. Hänen kerrotaan suunnittelevan, että hän esittää Shaul Mofasin seuraajakseen ja eroaa paikaltaan. Tällä vedolla hän uskoo voivansa vähentää Tzipi Livnin suosiota ja estää tämän nousun pääministeriksi. Livnin ja Olmertin välit ovat kehittynet avoimeksi riidaksi, eivätkä he ole enää puheväleissä. (INN)

7. UUTISOTSIKOITA.

- Kenraalimajuri Uzi Dayan on JP:n uutisen mukaan neuvotellut salaisesti jo usean viikon ajan liittymisestä Likudin jäseneksi. Netanyahun johtama Likud muutti sisäistä järjestelmäänsä siten, että puolueen 100 000 jäsentä valitsevat puolueen ehdokkaat Knessetin vaaleihin eikä puolueen keskuskomitea, koska sen havaittiin lisäävän korruptiota ja äänestäjien ostamista. Tämä ilmeisesti tyydytti korruption vastustamiseen keskittynyttä Dayania. (JP)

- USA:n presidenttiehdokas John McCain (rep) lupaa, että presidenttinä hän tulee tunnustamaan Jerusalemin Israelin pääkaupungiksi myös käytännössä ja siirtää USA:n lähetystön Jerusalemiin välittömästi (right away). Hän sanoo, että hän on lupautunut tähän jo vuosien ajan. Hänen kilpailijansa Obama sanoo vain epäselvästi, että hän tulisi harkitsemaan sitä, mutta ei anna mitään lupauksia. USA:n presidentillä on oikeus siirtää (vaive) senaatin päätöksen toimeenpanoa vuodelta 1995, joka velvoittaa presidentin siirtämään USA:n lähetystön Jerusalemiin. Presidentit ovat käyttäneet tätä oikeuttaan vuodesta toiseen. (JP)

- Negevin ja Galilean kehityksestä vastaava ministeri Yaacov Edri esittää, että beduiineille varsinkin Siinailla tarjottaisiin samaa kompensaatiomahdollisuutta, mitä sovelletaan Gazasta karkotettuihin juutalaisiin. Edrin esitys sai kiivaita vastalauseita Beduiinien taholta vaatien hänen eroaan. Beduiinit asuttavat Siinaita ilman suunnitelmia ja valtion hyväksymistä vallaten uusia alueita, jotka on tarkoitettu yleishyödylliseen käyttöön. (JP)

- Barghoutin lähettämien terroristien surmaamien omaiset esittivät häntä, PA:ta ja PLO:ta vastaan 450 miljoonan NIS haasteen korvausten saamiseksi.

- Haim Misgav kyselee Livnin puhtautta, mitä on pyritty varjelemaan kuin pyhää lehmää. Misgav luettelee Livnin syntejä: Hän oli tärkeällä paikalla Sharonin hallituksessa, joka karkotti 9000 juutalaista Gazasta ja Samariasta. Hän istui Olmertin vierellä tuhoisan Libanonin sodan aikana esittämättä vastalausetta, vaikka väittää jälkeenpäin nähneensä, mihin Olmertin sodanjohto vie. Ja lisäksi hän neuvottelee PA:n kanssa satojen tuhansien juutalaisten karkottamista Juudeasta ja Samariasta kertomatta, mitä heille tapahtuu, kun Gazasta karkotettujen asiatkin on vielä hoitamatta 3 vuoden jälkeen. (Ynet)

Comments

Popular posts from this blog

PERJANTAI 03.02.2017

Sunnuntai 22.08.2021

MAANANTAI 10.06.2019